sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
 
 

 

Kotieläinasiamies haussa Brysseliin

 

(26.2.2013) Suomen maatalouden ja osuuskuntien Brysselin toimisto etsii kotieläinasiamiestä palvelukseensa. Toimeksiantajina tehtävässä ovat maito-osuuskuntien perustama maitovaltuuskunta, osuusteurastamoryhmä, Munakunta, MTK, SLC sekä Pellervo-Seura.

Ohessa ilmoitus työpaikasta.

Työpaikkailmoitus »

Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja Tauno Uitto:
Jäsenten vahva sitoutuminen osuustoimintayrityksen paras etu

(25.2.2013)


Maanviljelysneuvos Tauno Uitto
Kuva Matti Ketola

- Osuustoimintayritykset ovat selvinneet aivan kohtuullisesti nykyisessä taloudellisesti epävakaassa toimintaympäristössä. Minulla on vahva usko osuustoimintayritysten pärjäämiseen markkinataloudessa, totesi Pellervo-Seuran valtuuskunnan puheenjohtaja, maanviljelysneuvos Tauno Uitto Pellervo-Seuran valtuuskunnan kokouksessa 22. helmikuuta Helsingissä.

Hän jatkoi, että osuustoimintayritysten paras etu on jäsenten vahva sitoutuminen omaan yritykseen.

- Se on ensiarvoinen tekijä. Pitkäjänteiseen sitoutumiseen kannattaa kannustaa, sanoi Uitto.

Pellervon talous todettiin olevan vakaalla pohjalla. Valtuuskunta esittää, että Pellervon vuosikokous 10.4.2013 vahvistaa tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen.

Valtuuskunta kannustaa osallistumaan Pellervon Päivään 2013, joka järjestetään Sokos Hotel Presidentissä keskiviikkona 10. huhtikuuta.

Sami Karhu

Uusi kehitysyhteistyöjärjestö FFD aloitti toimintansa

 

(25.2.2013) MTK, SLC, ProAgria ja Pellervo-seura perustivat 24.9.2012 yhdistyksen nimeltä Finnish Agri-agency for Food and Forest Development ry (FFD) ja se on aloittanut toimintansa vuodenvaihteessa.

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kehitysmaiden asukkaiden elämää ja elinkeinoja. FFD ottaa vastuun MTK:n kummihankkeiden toteutuksen seurannan ja jatkaa näin Eurooppalaisten tuottajajärjestöjen kehitysyhteistyöprojekteja koordinoivan AgriCordin kanssa alkanutta yhteistyötä.

Vuoden 2012 aikana MTK:n jäsenjärjestöillä oli aktiivista kummitoimintaa Etiopiassa, Nepalissa, Tansaniassa sekä Vietnamissa ja 2013 aloitettavaksi aiottuja hankkeita valmisteltiin Nicaraguassa ja Sambiassa. Ulkoasiainministeriön rahoituksen avulla hankkeissa tuettiin yhdistyksiä ja osuuskuntia eri sektoreilla. Nämä sektorit olivat metsätalous, hunajan, maidon ja vihannesten tuotanto sekä kalankasvatus.

Projektien rahoitus tulee ulkoministeriön varoista. Kolmen vuoden aikana niihin on varattu 3 miljoonaa euroa.

Kummiyhdistyksinä projekteissa toimivat mestähoitoyhdistykset Koillis-Savosta Kyyjärveltä, Ylä-Savosta ja Päijät-Hämeestä, Puutarhanaiset ry, Kainuun maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus sekä Suomen Kalankasvattajaliitto ry.

Pellervon Päivä 10.4. Helsingissä

 

(21.2.2013) Pellervon Päivä 2013 järjestetään 10.4. Sokos Hotel Presidentissä Helsingissä. Päivän teemana on Tuottajaosuustoiminnan asema Euroopan markkinoilla.

Ohjelmaan sisältyy myös osuuskuntalakiseminaari, jossa tutustutaan tulevaan osuuskuntalakiin ja sen vaikutukseen osuuskuntien perustamisessa ja toiminnassa.

Tervetuloa tapahtumaan!

Pellervon Päivä 2013 ohjelma »
Ilmoittautuminen Pellervon Päivään »

YK:n kansainvälisen osuustoimintavuoden Suomen loppuraportti julkaistu

IYC

(11.2.2013) Vuonna 2012 vietettiin YK:n Kansainvälistä osuustoimintavuotta. Vuoden tavoitteena oli edistää tietämystä osuustoiminnasta ja rohkaista ihmisiä perustamaan osuuskuntia. Kansainvälisenä laajempana tavoitteena oli myös rohkaista valtioiden hallituksia luomaan hyvä toimintaympäristö osuuskuntien muodostumiselle ja kasvulle.

Suomessa osuustoimintavuoden tiimoilta järjestettiin lukuisia tapahtumia ja kampanjoita, joilla pyrittiin tuomaan esille osuustoimintaa ja sen arvoja. Osuustoimintavuoden Suomen toimikunta laati loppuraportin osuustoimintavuoden tapahtumista, kampanjoista ja muista toimenpiteistä.

Osuustoimintavuosi 2012 toimi lähtölaukauksena kansainväliselle osuustoiminnan vuosikymmelle. Osuustoiminnan vuosikymmen tavoitteena on, että osuustoiminta on vuonna 2020 tunnustettu, johtava ja maailman nopeimmin kasvava yritysmalli, joka on ihmisten ensisijainen valinta.

Raportti:
YK:n Kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012, raportti (pdf-tiedosto)

Osuustoiminnan vuosikymmenen 2011-2020 suomenkieliset verkkosivut

 

Ministeri Erkki Tuomioja:
Hallituksella velvollisuus kehittää osuustoiminnan toimintaedellytyksiä

Santamäki ja Tuomioja
YK:n kansainvälisen osuustoimintavuoden Suomen toimikunnan puheenjohtaja
Anne Santamäki luovutti Osuustoimintavuoden loppuraportin ulkoasiainministeri
Erkki Tuomiojalle. Kuva Sami Karhu

(11.2.2013)
- Maailman osuustoiminnallisimman maan hallituksen velvollisuus on kehittää toimintaedellytyksiä siten, että osuustoimintamalli pääse kehittymään ja vahvistumaan.

Näin totesi ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja, kun hänelle keskiviikkona 6. helmikuuta luovutettiin puheenjohtaja Anne Santamäen johdolla YK:n Kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 Suomen toimikunnan loppuraportti.

Tuomioja oli huolissaan siitä, ettei EU aina tunnista osuustoimintaa ”markkinadirektiivien maailmassa.” Hän korosti, että tarkoituksellisesti ei saa tietenkään haitata osuustoiminnan asemaa talouselämässä.

Osuustoiminta on tärkeä osa Suomen kehitysyhteistyöpolitiikkaa ja siten myös tiiviisti ulkoministeriön ”asialistalla”. Ministeri oli kiinnostunut myös yritysmallin asemasta yliopistoissa. Tuomioja kiitti toimikuntaa hyvin hoidetusta vuodesta ja oli kiitollinen, että sai olla mukana Finlandiatalon pääjuhlassa maaliskuussa 2012. Hän totesi, että vuosi on näkynyt muutoinkin.

Tuomioja sanoi olevansa varma yhteistyön jatkumisesta ja on omasta puolestaan mahdollisuuksien mukaan käytettävissä.

Ministerille, joka on myös historioitsija, luovutettiin Pellervon osuustoimintavuoden kunniaksi julkaisema uusi Kari Inkisen ja Mauno-Markus Karjalaisen kirja ”Osuustoiminnan juurilla - Aatteen sankareita vai veijareita?”

Sami Karhu

Pellervon hallitus vetosi Rehniin osuustoiminnan puolesta

Hallitus
Pellervon hallitus vetosi Olli Rehniin osuuskuntien tasavertaisten toimintaedellytyksien säilyttämisessä.
Kuva Juha Romakkaniemi.

(11.2.2013)
-
Pitää varmistaa, että osuustoimintayrityksillä on tasavertaiset toimintaedellytykset, totesi EU:n komission varapuheenjohtaja Olli Rehn Pellervon hallitukselle Brysselissä maanantaina 4. helmikuuta.

Pellervon hallituksen puheenjohtaja Martti Asunta vetosi Rehniin, että komissio varmistaisi, ettei osuuskuntien toimintaedellytyksissä tulisi epämiellyttäviä yllätyksiä. Huolen aiheena oli mm. osuuspääomien käsittely kansainvälisissä IFRS-kirjanpitostandardeissa, joissa osuuspääoma katsotaankin yllättäen yrityksen taseessa velaksi.

- Tällaisilla pelisääntöjen muutoksilla voidaan saada aikaan tuhoa, kun yrityksen tunnusluvut menevät uusiksi, totesi Asunta.

Komissaarille ilmaistiin myös huoli elintarvikesektorin kilpailukyvystä suhteessa EU:n ulkopuolisiin maihin. Atria-ryhmää edustava Seppo Paavola toivoi, että sektorille ei sälytettäisi lisäkustannuksia, joita ei saada markkinoilta takaisin.

Hallitus muistutti, että Suomessa osuustoiminta on suuren mittakaavan liiketoimintaa. Kuten YK:n osuustoimintavuonna 2012 todettiin, osuustoiminnassa on lisäpotentiaalia kasvun ja kehityksen edistämisessä.
Rehn kertoi lämminhenkisessä, vaikka asiapitoisessa tapaamisessa, että hänelle osuustoiminta on tuttua jo siksikin, että hänen suvussaan on ollut aktiivisia osuustoimintaihmisiä.

Sami Karhu

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset