07 | 03 | 2003  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

Postivaalilla edustajistoon 30 jäsentä
SKJO:n edustajistoon sukupolvenvaihdos
Samaan aikaan kun eduskuntavaalit ovat huipentuneet uusien kansanedustajien julkistamiseen, alkaa kilvoittelu Suomen Kotieläinjalostusosuuskunnan edustajiston paikoista. Vaali käydään postivaalina 17.3.-4.4.2003.
   Äänestämiseen liittyvä aineisto postitetaan jäsenille 10. maaliskuuta, sen odotetaan olevan perillä viimeistään perjantaina 14. maaliskuuta.
   Vaaleissa on 186 ehdokasta 31 ehdokaslistalla. SKJO:n toimitusjohtaja Jouko Syväjärvi toteaa ehdokaslistan osoittavan, että hallinnossa on tapahtumassa sukupolvenvaihdos.
   Kaikkien ehdokkaiden keski-ikä on 39 vuotta. Nuorimmat ehdokkaat ovat lihakarjavaalipiirissä (keski-ikä 38 vuotta) ja iäkkäimmät sikavaalipiirissä (keski-ikä 41 vuotta).
   Enemmistö ehdokkaista on naisia, kaikkiaan 54,8 prosenttia. Eniten ehdokkaista on naisia lypsykarjavaalipiirissä, 61,2 prosenttia, sen sijaan sikavaalipiirissä miehillä on vahvin edustus, siellä naisia on 29,5 prosenttia.
   Syväjärvi pitää mieluisana yllätyksenä aktiivisuutta ehdokasasettelussa ja toivoo samaa aktiivisuutta itse vaalissa.
   SKJO-FABA:n kotisivulla näkyvät kaikki vaaleihin liittyvät asiat ehdokaslistoineen.

Kulttuuri osuuskunta Kihun leipälaji
Etelä-Karjalaan on saatu yritys, joka tuottaa kulttuuripalveluja, tarjoaa asiantuntija-apua järjestelyissä tai vaikkapa rahoituksissa ja vakuutuksissa, tulee isoihin ja perhetapahtumiin, järjestää matkoja, tiedottaa, hoitaa lupa-asiat. Yritys on Kulttuuriosuuskunta Kihu Joutsenosta.
   Kihulaisiin kuuluu enimmäkseen HUMAK:in Joutsenon koulutusyksikön opiskelijoita, mutta myös lehtoreita. Yrittäjyys kulttuurialalla -kurssin vetäjä Jari Klemola alkoi puuhata osuuskuntaa, jonka kautta nuorten on määrä työllistää itsensä opiskelun jälkeen.
   Kihu on tervetullut täydennys kaakkoisen Suomen yrityselämään: kun Osuustoiminta-lehti selvitti osuuskuntien työllistävää vaikutusta maakunnissa, Etelä-Karjala jäi kymmenen maakunnan listan hännille.
   Lisää Kihusta voi lukea pian avautuvilla kotisivuilla www.kihu.net.

Mukaan osuuskuntaan verkosta
Joskus osuuskunnat haluavat lisätä jäsenmääräänsä, vastaavasti on osaajia, jotka etsivät taidoilleen sopivaa osuuskuntaa. Annamme kokeeksi tällaisille ilmoituksille tilaa uusosuuskuntien Wuokko-sivuilla. Ilmoitukset ovat kohdassa Paikka auki.
   Lisätietoja ilmoituksista antaa asiamies Juhani Lehto.

Julkaisuja
- Maatilan Pellervon maaliskuun numero käsittelee kattavasti viljanviljelyn kannattavuutta ja päätyy laskelmissa siihen, että panostaminen viljelyyn on taloudellisesti kannattavaa. Siinä ohessa ylläpidetään maan kuntoa.
   Hyvinvointimittari sioille on Terve Eläin -osaan laadittu työkirja, johon rastitetaan arvioidut tai mitatut sikojen olosuhteet tilalla. Tavoitteena on yltää ainakin 50 pisteeseen.

   On ilmennyt, että viime kesän sadon siemenet itävät oletettua huonommin. Tämä korostaa siemenviljan peittauksen merkitystä.

Osuustoiminnan Päivä 2003
Osuustoiminnan Päivä 2003 järjestetään 8. huhtikuuta Helsingin Messukeskuksessa. Aiheena on Osuustoiminta - paikallinen, suomalainen ja turvallinen vaihtoehto. Päivän ohjelma >>

Elintarvikepeli
Www.laatuketju.fi -sivuilla on avattu tällä viikolla vuorovaikutteinen osio, jossa sivun selaaja voi itse olla mukana elintarvikeketjun eri vaiheissa. Toteutus perustuu liikkuvaan Flash-toimintoon, joten koneessa on oltava Flash Player -laajennus, sen saa ilmaiseksi netistä, ohjeet ovat kyseisillä sivuilla.
   Maalis-huhtikuussa aiheena on kananmuna. Finfood on osallistunut pelin kehittämiseen, peli löytyy myös osoitteesta www.finfoodi.fi/laatuketju.

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset