21 | 03 | 2003  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

Reijo Lähteenmäki eläkkeelle 1.elokuuta 2003
SOK:lle uusi kenttäjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Kalle Lähdesmäki (kuva) ottaa hoitoonsa SOK:n kenttäryhmän johtajan tehtävät kauppaneuvos Reijo Lähteenmäen lähdettyä eläkkeelle 1.8.2003.
   Kauppatieteiden maisteri Kalle Lähdesmäki on toiminut S-ryhmässä yhtäjaksoisesti vuodesta 1974 useissa tehtävissä sekä osuuskaupoissa että SOK:ssa. Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja hän on alkaen vuodesta 1985.
   Kenttäryhmän johtaja on myös SOK:n hallituksen jäsen. Lähdesmäen keskeisiä vastuualueita ovat market- ja ABC-ketjuohjaus, market-kaupan hankinta- ja logistiikka, Intrade Partners Oy, North European Oil Trade Oy, Hankkija-Maatalous Oy, Maan Auto Oy, Rainex Yrityspalvelu Oy, AS Kommest Auto ja AS Prisma Peremarket.

Osuustoiminta kokoaa tutkijoita Kanadaan
Osuustoiminnan tutkimusta ja opiskelua pohditaan kansainvälisessä kokouksessa Victorian yliopistossa Kanadassa 28.-31. toukokuuta 2003. Mukaan on menossa muutamia suomalaisiakin.
   Konferenssi aiotaan järjestää niin, että muutamia eri osuustoiminnan tutkimuksen aiheita käsitellään erillisissä seminaareissa. Aiheiksi on  ovat ainakin osuustoiminnan tutkimuksen nykyinen tila, tutkimuksen luonne, tutkimuksen näkökulmat, osuustoiminnan johtajat ja virkailijat.
   Esiin tullaan nostamaan kysymyksiä osuustoiminnan tutkimuksen vahvuuksista ja heikkouksista, suurimmista tutkimuksen tarpeista, eri maiden tutkijoiden yhteistyöstä tai esimerkiksi siitä, miten osuustoiminnan tutkimus on erilaista Euroopassa, Latinalaisessa ja Pohjois-Amerikassa tai Aasiassa. Konferenssissa mietitään varmasti myös keinoja lisätä osuustoiminnan opiskelua ja tutkimusta, mutta myös niitä keinoja, joilla asiasta tehokkaasti viestitettäisiin.
   Konferenssin ohjelmaa, yhteystietoja ja muuta tapahtumaan liittyvää päivitetään tapahtuman verkkosivuilla
verkkosivuilla.

Robotista kilpailuetua siemenkaupassa
Hankkija-Maatalous on ottanut käyttöön piensiementen säkkejä lavaavan robotin Hyvinkään siemenkeskuksessaan. Vastaavia laitteita ei ole ollut Pohjoismaissa, vaikka esimerkiksi Saksassa ne ovat hyvin yleisiä.
   Golfkenttien, nurmikoiden, puistojen nurmisiemenet ja rypsin siemenet kulkevat Hyvinkäällä nyt lavoille automaattisen lavaajan kautta. Se pystyy käsittelemään 2,5-20 kilon säkkejä sekä laatikoita ja pakkaamaan ne erilaisiin ohjelmoituihin kuvioihin lavalle.
   Robotti tekee ihmisen puolesta yksitoikkoisen ja työterveyden kannalta epäkiitollisen säkkien pinoamisen. Siemenkeskuksen esimies Jarmo Tervola sanoo, että lavaajan ansiosta siemenkeskus pystyy vastaamaan entistä nopeammin asiakkaiden tarpeisiin. Se tuo etua markkinointiin.
   Siemenissä hometta, iSeed-menetelmä kehittyy >>

Metsäliitto-Yhtymälle johtoryhmä
Metsäliitto-Yhtymään on perustettu johtoryhmä. Se korvaa aikaisemman Metsäliitto-Yhtymän strategisen ryhmän ja emoyritys Metsäliitto Osuuskunnan johtoryhmän.
   Osuuskunnan hallitus on nimittänyt Metsäliitto-Yhtymän johtoryhmän jäseniksi seuraavat: Antti Oksanen, vuorineuvos, pääjohtaja (puheenjohtaja) Arimo Uusitalo, Metsäliiton hallituksen puheenjohtaja (varapuheenjohtaja), Hannu Anttila, Yhtymän finanssijohtaja (28.4.2003 alkaen), Kari Haavisto, Yhtymän finanssijohtaja (27.4.2003 saakka), Jouko M.
Jaakkola, M-real Oyj:n toimitusjohtaja, Eero Kytölä, Yhtymän suunnittelujohtaja, Martin Lillandt, Metsäliiton Osuuskunnan varatoimitusjohtaja, Ari Martonen, Finnforest Oyj:n toimitusjohtaja, Erkki Varis, Oy Metsä-Botnia Ab:n toimitusjohtaja sekä Esa Kaikkonen, Yhtymän lakimies, lakiasiainjohtaja (1.6.2003 alkaen) ja johtoryhmän sihteeri.

Uusin jäsen Jepualta
Pohjanmaalla lähellä Uuttakaarlepyytä toimiva metsänomistajien osuuskunta Jeppo Skogsandelslag on liittynyt ruotsinkielisen osuustoimintajärjestön Finlands Svenska Andelsförbundin jäseneksi.
   Jepualaisen metsäosuuskunnan liikevaihto vuonna 2002 oli noin miljoona euroa. Osuuskunnalla on 222 jäsentä.

Metsäliitto tutuksi englanninkielisille
Metsäliitto-Yhtymälle on avattu englanninkielinen verkkosivusto. Tavoite on lisätä Metsäliiton tunnettuutta muualla kuin suomenkielisellä alueella, mutta myös palvella entistä paremmin omaa henkilökuntaa, josta jo kaksikolmasosaa työskentelee ulkomailla. Sivuilla painottuvat myös Metsäliiton ja Thomeston puunhankinta ja siihen liittyvät ympäristöasiat.
   Osoite on www.metsaliitto.com.

Mukaan osuuskuntaan verkosta
Joskus osuuskunnat haluavat lisätä jäsenmääräänsä, vastaavasti on osaajia, jotka etsivät taidoilleen sopivaa osuuskuntaa. Annamme kokeeksi tällaisille ilmoituksille tilaa uusosuuskuntien Wuokko-sivuilla. Ilmoitukset ovat kohdassa Paikka auki.
   Lisätietoja ilmoituksista antaa asiamies Juhani Lehto.

Osuustoiminnan Päivä 2003
Osuustoiminnan Päivä 2003 järjestetään 8. huhtikuuta Helsingin Messukeskuksessa. Aiheena on Osuustoiminta - paikallinen, suomalainen ja turvallinen vaihtoehto. Päivän ohjelma >>

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset