17. | 3. | 2004  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

Atrian toiminnot neljään yhtiöön
Atria Yhtymä Oyj jakaa liiketoimintansa neljäksi eri yhtiöksi. Siipikarjatuotteita tulee valmistamaan Atria-Chick Oy, lihavalmisteita Atria-Lihavalmiste Oy, pakatun ja palalihan toiminnoista vastaa Atria-Tuoreliha Oy ja valmisruoan tekemisestä Atria-Valmisruoka Oy.
   Yhtymän hallitus on päättänyt myös, että yhtiöiden osakkeet omistaa kokonaan Atria Oy.
   Järjestelyllä selkiytetään toimintoja, vastuita, osaamisen kehittämistä, seurattavuutta, tuottavuuden hallintaa. Organisaatioon ja henkilöstön asemaan ei tule muutoksia, kerrotaan Atriasta.
Lithells tehostaa Ruotsissa
Lithells AB, joka on Ruotsissa toimiva Atrian tytäryhtiö, on yhdistänyt ostamansa Samfood AB:n liiketoiminnat omiinsa.
   Vuoden 2004 aikana Matti Karppisen vetämä Lithells investoi kaikkiaan kuusi miljoonaa euroa kehityshankkeisiin. Sköllerstassa valmistuu alkukesällä makkaroita tuottava. Myös Malmön makkarantuotanto siirretään sinne syksyllä 2004. Sen jälkeen Lithells parantaa Malmön valmisruokatuotantoa ja kuluttajapakatun lihan tuotantoa Årstassa Tukholmassa.
   Malmön tehtailla Lithells aikoo saavuttaa 2,2 miljoonan euron vuosittaiset säästöt tehostamishankkeilla, joihin kuuluu noin arviolta 60 työpaikan vähentäminen.

Riihimäen tuotanto siirtynee Vantaalle 
HK Ruokatalon salaatit Lundenin tuotantoon
HK Ruokatalo Oyj siirtää salaattiensa valmistuksen turkulaisen Oy Lunden Ab:n tuotantoon. Myynti ja markkinointi pysyvät HK:lla.
   HK Ruokatalon salaatit tehdään Riihimäellä. Laitoksen muu tuotanto suunnitellaan siirrettäväksi Vantaalle. HK Ruokatalon mukaan kaikille noin 20 työntekijälle on tarjottu mahdollisuutta siirtyä Vantaalle.

OP-ryhmän suhdanne-ennuste:
Kotimarkkinakeskeisyys jatkuu
Suomen viennin piristyminen viipyy ja talouskasvu on pääosin kotimaan markkinoiden varassa vielä vuoden 2004, kertoo OP-ryhmän kevään suhdanne-ennuste vuosille 2004-05.
   Maamme kokonaistuotanto nousee OP-ryhmän suhdanne-ennusteen mukaan 2,5 prosenttia, vauhti on samaa vuonna 2005.
   Työllisyys paranee, mutta OP-ryhmän mukaan vain hitusen vuonna 2004 ja hivenen reippaammin 2005. 
   Investoinnit vähenivät edellisvuodesta vuonna 2003, OP-ryhmä ennustaa 1,5 prosentin lisäystä edellisvuoden investointilukuihin 2004 ja 4,0 prosentin nousua vuonna 2005.
   Ulkomaankaupan ylijäämä suhteessa kokonaistuotantoon pyysyy kansainvälisesti tarkastellen suurena. Inflaatioon OP-suhdanne-ennuste ei varaudu lainkaan vuonna 2004.
   OP-ryhmän pääjohtaja Antti Tanskanen kiirehti viikonvaihteessa ilmestyneessä haastattelussa tuloverokevennystä. Tanskasen mukaan talouden kasvu on liian pientä, jotta hallituksen linjaamat työllisyyden tavoitteet voisivat toteutua.
   Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT julkaisee suhdannekuvansa pääsiäisen jälkeen 13. huhtikuuta.

Tapiola kirjasi parhaan tulosvuotensa
Tapiola-ryhmän pääjohtaja Asmo Kalpala kuvaa ryhmän vuotta 2003 huippuhyväksi. Ilman poikkeuseriä tulos oli ryhmän historian paras.
   Tapiola-ryhmällä on kuusi liiketoiminta-aluetta, joiden yhteenlaskettu tulos oli 246,0 miljoonaa euroa, edellisenä vuonna 658,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi 9,3 prosenttia ja oli 2529,0 miljoonaa euroa.
   Alan yleiseen kehitykseen nähden Tapiola menestyi hyvin, joskin henkivakuutusyhtiöiden markkinaosuus laski selvästi 8,1 prosentista 6,7 prosenttiin. Eläke-Tapiolan markkinaosuus nousi 15,1 prosenttiin, Vahinko-Tapiolan 16,7 prosenttiin ja rahastoliiketoiminnan osuus 2,4 prosenttiin.
   Tapiola-ryhmä on tyytyväinen Tapiola Pankin alkukehitykseen. Kalpala pitää hyvänä saavutuksena sitä, että helmikuun 2004 loppuun mennessä pankkiasiakkaita oli noin 7000.
   Kalpala puuttui lehdistötilaisuudessa myös yhtiömuotoon ja sanoi, ettei keskinäisellä yhtiöllä ole toiminnassaan edes kaikkia samoja tavoitteita kuin osakeyhtiöillä, jotka pyrkivät hyödyttämään sijoittajia. Esimerkiksi yhdistettyä kulusuhdetta keskinäinen yhtiö ei pyri kilpailijoidensa lailla painamaan alas, koska se ei ole asiakkaan edun mukaista.

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset