text2.gif (876 bytes) 30 | 03 | 2001  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
Vähämaa kaipaa "aatosta jaloa ja tunteiden paloa"
Valtuuskunta pohti Pellervon strategiaa

Pellervo-Seuran tuleva strategia on ollut seuran valtuuskunnan ensimmäisessä käsittelyssä.
   Puheenjohtajan nuijavaltaa Pellervo-Instituutissa keskustelun aikana käyttänyt varapuheenjohtaja Erkki Vähämaa on hyvillään siitä, että
normaalisti virallisenoloisen vaitonaista kokouskäyttäytymistä harjoittanut valtuuskunta äityii ajoittain äänekkääseen puheensorinaan.
   Puheensorina ei Vähämaan mielestä nyt riitä. Hän kaipaa ideoita ja oikeassa suhteessa sekoittunutta "aatosta jaloa ja tunteiden paloa". Valtuuskunnassa irtiottoja edustikin tunnusteleva ehdotus nimen muuttamisesta Tellervoksi, keskustelua virisi myös maan alueellisesta eriarvoistumisesta, maatalouden muutoksien vaikutuksista, pellervolaisuudesta, joka muuttuu sitä sakeammaksi mitä etäämmälle kolmoskehältä mennään.
"Mutta vielä tarvitaan omaperäisiä ajattelijoita, sillä totuus kulkee hitaasti ja enimmäkseen "epämääräisessä" seurassa."
Seuraa tarvitaan
Selkeä yksimielisyys vallitsi siitä, että Pellervoa tarvitaan jatkossakin.
Epäselväksi jäi kuitenkin vielä se,
Strategiatyöryhmän jäseniä
Strategiaryhmästä Borgström, Vähämaa, Härmälä ja Penttilä. Kuva Tapani Lepistö

Pellervon valtuuskunnan jäseniä
Valtuuskuntalaisista Kyösti Harju, Ilkka Juusela, Kirsti Hernesaho, Eero Norokorpi ja Leo Autio strategiatyön kimpussa. Kuva Tapani Lepistö

missä kohden osuustoiminnallisuuden kenttää seuran tuleva pelipaikka loppujen lopuksi on: Onko sen rooli olla pelinrakentajana keskikentällä vai vain äänekkäänä vaihtopenkkiläisenä huutelemassa hyviä ohjeita, puuttumatta itse pelin kulkuun. Kirkastettuna ei ole täsmennetty, halutaanko Pellervolla tarkoittaa aatteellista keskusjärjestöä vai yhteistoimintajärjestöä vai edunvalvontajärjestöä vai asiantuntijajärjestöä vai palvelujärjestöä. Asemointi ja profilointi on kesken.
   Valtuuskunnan on mietittävä, miten Pellervon yhteenkuuluvuutta, yhteisöllistä pääomaa, voidaan käyttää harkitusti hyväksi tulevassa maailmassa, jossa selviytyminen riippuu taloudellisten perusasioiden lisäksi hyvin epämatemaattisista asioista. Ammattijohtajuutta koskevissa valtuuskunnan puheenvuoroissa pidettiin tarpeellisena, että tuloksentekoon trimmattu liikkeenjohtaja tietää jotain myös menneestä elämästä.
   "Vanha viisaus kun sanoo, että jos haluat tietää menneestä elämästäsi, ajattele nykyolojasi – jos haluat tietää tulevasta elämästäsi, ajattele tämänhetkisiä tekojasi. Jäsenyritysten keskinäinen kilpailu markkinoilla hyväksytään – yhteistyö edellyttää pikemminkin enemmän moraalista infrastruktuuria, kumppanuusetiikkaa: on voitava uskoa siihen, että osapuolet antavat lupaamansa panokset, eivätkä riistä toisten hyvää tahtoa vetämällä välistä", Vähämaa toteaa.
Keinutuolilla ei edetä
Ennusmerkit työn jatkumiselle ovat Erkki Vähämaan mielestä hyvät: laaja-alaista, mutta opettavaista pohdintaa tarvitaan vielä lisää. Hän sanoo Pellervon valtuuskunnasta löytyvän varmasti lisää luovuutta ja kokemuksen tuomaa vaistoa matkaoppaaksi huomiseen.
   "Strategiatyö ei saa kuitenkaan olla vain suuri suunnittelukone, jonka keskeinen tuotos on ohjelma-asiakirja eikä niinkään toiminta. Olo ja meno ei saa olla kuin keinutuolissa istuisi: liike on kova, mutta eteenpäin ei mennä."
   Strategiatyöstä luodaan jatkossa Pellervon verkkosivuille oma kokonaisuutensa, johon kootaan hankkeen ydinkohdat ja seurataan sen etenemistä.

Lähivakuutus panee taas paremmaksi
Osuustoiminnalliset yritykset ovat tehneet viime vuonna noin 10 miljardin markan voitot. Vuoden 2000 tuloksensa julkistaneisiin yrityksiiin liittyy Lähivakuutus huhtikuun ensimmäisellä viikolla.
   Lähivakuutus-ryhmän ensivakuutuksen maksutulo kasvoi ennakkotietojen mukaan noin kymmenen prosenttia vuonna 2000 ja oli yli miljardi markkaa. Toimitusjohtaja Harri Kainulainen toteaa, että Lähivakuutus lisäsi osuuttaan markkinoilla 0,4 prosenttiyksikköä, sillä alan vahinkovakuutuksen ensivakuutuksen kasvu oli viisi prosenttia.

Lehtitietojen mukaan
Raisiolle ja Valiolle yhteisyritys

Viikon varrella julkistettuihin talousuutisten "skuuppeihin" lukeutuu Taloussanomien uutinen Raisio Yhtymän ja Valion yhteisyrityksestä. Kummankin yrityksen toimitusjohtajat vahvistavat mielenkiinnon yhteisyritystä kohtaan. Yritys keskittyisi terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin.
   Myös Atria on tehnyt Benecol-yhteistyösopimuksen Raisio Yhtymän kanssa.

POP-asiakkaille sähköinen tiski
Paikallisosuuspankit ovat avanneet asiakkailleen verkkopalvelun, jossa esitettyihin toimeksiantoihin vastaa oman pankin toimihenkilö. POP-ryhmä on kouluttanut noin 150 toimihenkilöä verkkopalvelun taitajaksi.
   Asiakas saa vastauksia tietokoneelle sähköpostina tai kännykkään tekstiviestinä. Verkkopalvelua käyttävien asiat ratkaistaan pankissa työaikana ja samassa putkessa muiden asiakkaiden kanssa.
   Paikallisosuuspankit tavoittelevat verkkosopimuksen tehneiden asiakkaiden kaksinkertaistamista. Uudesta verkkopalvelusta on myös se etu, että sillä voidaan edullisesti ja hyvin kohdennetysti harjoittaa suoramarkkinointia. Lisää asiasta uutissivulla.

Pellervon Päivään ehtii vielä
Osuustoiminnan valtakunnallinen tapahtuma Pellervon Päivä järjestetään 25. huhtikuuta 2001 Marina Congress Centerissä Helsingissä.
   Pellervon Päivän ohjelma, osallistumishinnat ja ilmoittautumislomake myös verkkosivuilla. Ilmoittautumisaika osallistumisesta päättyy 5. huhtikuuta.

Laitila-mallista lisää neuvotteluaikaa
Kanatalouden tuen ja A-Munan neuvottelut Laitila-mallista ovat saaneet jatkoaikaa.
   Kanatalouden tuki ja A-Munan edustajat neuvottelivat asiasta perjantaina 30. maaliskuuta ja päättivät jatkaa neuvotteluja edelleen. Kanatalouden tuen puheenjohtaja Jouni Tuomola arvioi, että neuvotteluihin palataan viikon sisällä, mutta asetelmat ovat aika lailla niissä puitteissa, jotka A-Munan tuottajat mukaantulolleen asettivat. Ne ehdot eivät vastanneet Kanatalouden tuen asettamia tavoitteita.
   Munakunnan tuottajat ovat Laitila-mallin takana.

Verkkovihje

OPK-Osuuspankkien verkkopalvelu on uusiutunut. Osoite on entinen www.osuuspankki.fi.
Jo helmikuun annoimme vihjeeksi S-ryhmän uudistuneet verkkosivut. Uusiutunut palvelu s-kanavat.net myöhästyi hieman suunnnitelmistaan ja avautui viime viikolla.

Muuta:
- Metsäliitto Osuuskunta on liittynyt Farmit.net-portaaliin ja tarjoaa siellä palvelujaan metsänomistajille. Toimitusjohtaja Aimo Tiilikainen kertoo, että Metsäliitto on kymmenes Farmit-portaalin yritys. Metsäpalvelut Farmitissa alkavat näkyä vuoden 2001 aikana.

- LSO Foods maksaa enemmän niistä eläimistä, jotka ilmoitetaan teuraaksi WebHanki-palvelulla Internetissä: sioista saa hyvitystä 10 penniä ja naudoista 20 penniä kilolta. Tavoitteena on lisätä ja kehittää verkon kautta tapahtuvia toimintoja.

- Vuosikalenterissa muun muassa osuuskuntien vuosikokoustietoja, näyttely-, järjestö- ja muita tapahtumia.

- Pellervo-Seuran tuottama artikkeli osuustoimintayritysten harjoittamasta sponsoroinnista on edelleen vapaasti julkaistavissa.

- Osuustoiminta-lehti 2/2001 ilmestyy ensi tiistaina 3. huhtikuuta. Teemana on yritysten tietotekniikka.

 

 

ViikkoPellervon alkuun