27. | 4. | 2005  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi


Yrittäjien työkyvystä kysely ensi kertaa, tekijänä PTT
Palkansaajilla muita myönteisempi
kuva työkyvystään
Lähes kaikkien työntekijäryhmien työkyvyn taso on hyvä, vaikka iän karttuessa työntekijöiden työkyvyssä tapahtuu luonnollista heikkenemistä.
   Sukupuolella ei ole oleellista vaikutusta työkykyyn, vaikka naisilla on omien arvioidensa mukaan jonkin verran useammin lääkärin toteamia sairauksia kuin miehillä.
   Maatalousyrittäjillä on hieman palkansaajia ja yrittäjiä heikompi työkyky, sillä heillä on muun muassa muita ammattiryhmiä enemmän pitkäaikaissairauksia.
   Tiedot ilmenevät Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen tutkijan Ari Peltoniemen tutkimuksesta Työllisten työkyky vuonna 2004. Tutkimus on julkaistu PTT:n raportteja-sarjassa. Lisätietoja saa PTT:n verkkosivuilta.
   Peltoniemen tutkimuksessa palkansaajien ja maatalousyrittäjien lisäksi ensimmäistä kertaa myös yrittäjille on tehty koko maan tasolla työkykyindeksikysely.
   Tulosten mukaan palkansaajilla on myönteisimmät käsitykset omasta tämän hetkisestä työkyvystään suhteessa elinaikaiseen parhaimpaan. Kuitenkin palkansaajat ovat enemmän poissa työpaikalta sairauden takia kuin yrittäjät ja maatalousyrittäjät.
   Palkansaajat eivät nähneet juurikaan eroa oman työkyvyn tasossa arvioitiin sitä työn henkisten vaatimusten tai sitten työn ruumiillisten vaatimusten kannalta. Sitä vastoin yrittäjät ja erityisesti maatalousyrittäjät pitävät ruumiillista työkykyään selvästi huonompana kuin henkistä työkykyään.

Uusi strategia ja sääntömuutos hyväksyttiin
SKJO:n edustajiston vaali siirtyy syksyyn
Suomen Kotieläinjalostusosuuskunnan edustajiston vaalit siirtyvät syyskaudelle. Edustajisto on tehnyt tätä koskevan SKJO:n sääntömuutoksen. Seuraavan kerran edustajisto valitaan syksyllä 2006.
   Edustajisto hyväksyi myös uuden strategian SKJO:lle. Edustajiston puheenjohtaja Anna Lappalainen sanoi strategian antavan selkeät suuntaviivat toiminnalle ja kristallisoivan jalostusorganisaation tahtotilan yhteistyökumppaneille. Hän kertoi, että strategiassa vahvistettu kumppanuus keinosiemennysorganisaatioiden kanssa tullaan vahvistamaan kumppanuussopimuksella.
   Edustajiston kokouksen yhteydessä SKJO julkisti Keinosiemennysjalostuksen Vuosikirja 2005 -julkaisun. Sitä pidetään osoituksena keinosiemennysorganisaatioiden keskinäisestä kumppanuussuhteesta ja SKJO:n toimitusjohtajan Jarmo Jugan mukaan julkaisu sisältää juuri nyt ajankohtaiset alan asiat.

23 000 uutta asiakasomistajaa tammi-maaliskuussa
S-ryhmän myynti vetää
S-ryhmän alueosuuskauppojen myynti on kasvanut 7,6 prosenttia tämän vuoden tammi-maaliskuussa verrattuna vastaavaan kauteen 2004. Ryhmän vähittäismyynnin kasvu oli 4,3 prosenttia. Kotimaan päivittäistavarakaupan kasvuprosentti oli 6,2.
    S-ryhmän päivittäistavarakaupan myynti on pääjohtaja Kari Neilimon mukaan kasvanut enemmän kuin kotimaan päivittäistavarakauppa keskimäärin.
   Erityisen hyvin on myynyt ryhmän liikennemyymälä- ja polttonestekauppa, jonka kasvuprosentti oli 25,4. Sen sijaan Sokos-tavaratalojen ja ryhmän erikoisliikkeiden myynnin kasvu oli 2,6 prosenttia.
   Asiakasomistajat keskittävät ostoja, sillä ryhmän, sillä bonusmyynti lisääntyy S-ryhmän keskimääräistä myyntiä voimakkaammin. Tämän vuoden tammi-helmikuussa ryhmä sai 23 000 uutta asiakasomistajaa.

SOK:n hallintoneuvoston vetäjänä
jatkaa Otto Mikkonen 
Toimitusjohtaja Otto Mikkonen Joensuusta jatkaa SOK:n hallintoneuvoston puheenjohtajana.
  
Hallintoneuvosto on valinnut hallintoneuvoston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin toimitusjohtaja Jouko Vehmaksen Kouvolasta ja toiseksi varapuheenjohtajaksi maanviljelijä Max van der Palsin Lohjalta.
   Osuuskunnan kokous valitsi uusina jäseninä SOK:n hallintoneuvostoon kolmivuotiskaudeksi toimitusjohtaja Jorma Bergholmin Helsingistä, talouspäällikkö Aarto Jalavan Raumalta ja kansanedustaja Klaus Pentin Hämeenkyröstä sekä eroa pyytäneen jäsenen jäljellä olevaksi toimikaudeksi johtaja Arto Pielan Porvoosta.
   Osuuskauppojen aatteellinen keskusjärjestö Suomen Osuuskauppojen Keskusliitto SOKL r.y. piti vuosikokouksensa Helsingissä keskiviikkona.
Kokouksessa valittiin SOKL:n hallitukseen varatuomari Jukka Huiskonen Mikkelistä, varatuomari Ulla Karvo Rovaniemeltä, maanviljelijä Simo Kutinlahti Keuruulta, professori Kauko Mikkonen Vaasasta, toimistopäällikkö Raili Palmi Parikkalasta, talouspäällikkö Leena Pelkonen Vantaalta, koulutusjohtaja Hanna Valtari Seinäjoelta, varatuomari Juha Vuorenhela Porista, kauppaneuvos Jorma Niiniaho Haminasta, toimitusjohtaja Jorma Sieviläinen Raumalta sekä SOK:n edustajina kentänohjauksen johtaja Jorma Koistinen ja pääjohtaja Kari Neilimo Helsingistä.

Selvät ehdot terveydelle ja kuljetukselle
Naudat SKJO:n nettimarkkinoille
Nautaeläinten ostamiseen ja myymiseen ei enää tarvitse lähteä lähintä tietokonetta kauemmas. Eläimiä voi ostaa ja myydä tällä viikolla avatussa NautaNetti-palvelussa.
   NautaNetin kehitti Suomen Kotieläinjalostusosuuskunta SKJO sidostahojensa kanssa.
   SKJO:ssa arvioidaan, että myynnissä tulee olemaan keskimäärin 200-300 eläintä, parhaimmillaan noin 500.
   Myyntiin eläimiään laittava karjanomistaja näkee palvelusta karjansa tiedot, voi valita listasta myytävän eläimen ja laittaa sen myytäväksi NautaNettiin maksettuaan ilmoitusmaksun.
   NautaNetti ottaa myytävien eläinten luotettavat tiedot suoraan neuvonnan tietokannoista. Uusi markkinapaikka sopii sekä käyttöeläinten että jalostuseläinten välitykseen.
   Ostaja voi maksutta katsella myytävien eläinten tietoja. Palvelussa on monipuoliset kohdistushaut, joten ostaja voi esimerkiksi katsoa, onko omassa pitäjässä tietyn hinnan ja muut halutut ominaisuudet täyttävää eläintä myytävänä.
   Lisätietoja eläimistä saa ostamalla niiden katseluoikeuden. Se ostetaan joksikin tietyksi ajaksi. Lisätiedoista selviävät esimerkiksi myyjän yhteystiedot.

Valiolle jo viides Vuoden Tähtituote -titteli
Vuoden Tähtituotteet valittiin
Tavoitellut Elintarviketeollisuusliiton järjestämän kilpailun Vuoden Tähtituote -palkinnot vuodeksi 2005 on valittu.
   Kilpailun voittajiksi nousivat leivänpäällisten sarjassa Benecol Oliivi kasvirasvalevite 32 % (Ravintoraisio Oy, Raisio), alku- ja pääruokien sarjassa Keiju Fraiche 20 % ruoanvalmistusfraichet Mustapippuri, Indian Curry ja Maustekurkku (Ravintoraisio Oy, Raisio), jälkiruokasarjassa Pirkka Naposteluporkkana (valmistuttaja Ruokakesko Oy, Helsinki; viljelijä/pakkaaja Karotia Oy, Matku) ja juomasarjassa Valio tehojuomasarja Gefilus, Benecol ja Evolus (Valio Oy, Helsinki/Seinäjoki). Jälkiruokasarjassa kunniamaininnan sai Makea mustikka ja Makea puolukka (markkinoija Biokia Oy, valmistaja Kiantama Oy, Suomussalmi).
   Kilpailussa yksi Tähtituote valitaan Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi. Tänä vuonna tittelin sai Pirkka Naposteluporkkana.
   Valion tuote valittiin nyt viidennen kerran Vuoden Tähtituotteeksi. Valion tuote on valittu Vuoden Tähtituotteeksi joka vuosi vuodesta 2001 lähtien.

Vilkaise myös tuoreimmat nimitykset linkistä yllä

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset