text2.gif (876 bytes) 27 | 04 | 2001  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
Moni vahvisti Pellervon Päivässä:
Arvoista lisäpotkua liiketoimintaan
Saavatko yritykset uutta puhtia liiketoimintaansa osuustoiminnan arvoja hyödyntämällä? Muun muassa tätä asiaa puitiin Pellervon Päivässä Helsingissä keskiviikkona.
   Erityistä osuustoiminnan painoarvoa nosti ICA:n, kansainvälisen osuustoimintajärjestön puheenjohtaja Karl-Johan Fogelström, joka piti osuustoiminnan tulevaisuutta hyvänä ja terästi bisnesorganisaation ja osuuskunnan erona osuustoiminnan sosiaalista ulottuvuutta.
   "Tuen antaminen osuustoiminnan kehittämiselle edistää ja suojaa demokratiaa."
   Fogelström viittasi usein kehitysmaihin ja tasa-arvoon ja kehotti Hedvig-projektia ottamaan miehet mukaan. ICA on kehittänyt iskulauseen "Osuustoiminta - paremman elämän puolesta". 
   Paneelin alustuspuheessa A-Tuottajat Oy:n toimitusjohtaja Juha Junnila
fogelstrom.jpg (32539 bytes)
Karl-Johan Fogelström esiintyi Suomessa ensimmäistä kertaa ICA:n pääjohtajana. Kuva Tapani Lepistö

3panelistia.jpg (42103 bytes)
Valion Satu Säilä, A-Tuottajien Juha Junnila ja Lähivakuutuksen Hans Ranta-aho paneelista päästyään. Kuva Tapani Lepistö

joutui vastaamaan kysymykseen, tekeekö osuustoiminnallisuus ruokaketjusta paremman. Junnila päätyi siihen, että ei automaattisesti ja etenkään nyt kun liha-alalla jotkut jäsenet vain noukkivat rusinat pullasta, mutta osuustoiminta voi auttaa tuotantoketjua pärjäämään. Ajoittain päivittäisessä kilpailussa siitä saattaa olla jopa haittaa.
   Yleisön mielipiteet aiheisiiin kysyttiin saman tien sähköisellä äänestyslaitteella, pitäisikö Suomessa testata kaikki lehmät eläintautien vuoksi. Kyllä vastasi 80 prosenttia ja ei 18 prosenttia.
   Valion viestintäpäällikkö Satu Säilä vastasi paneelin vetäjän Eeva Palojärven kysymykseen, onko ristiriitaa arvojen korostamisessa ja Valionkin toteuttamissa saneerauksissa. Säilö totesi, että yrityksen on joskus tehtävä kipeitä taloudellisia päätöksiä, mutta ne eivät sulje pois eettisten arvojen hyödyntämistä. Yleisöstä 81 prosenttia oli samaa mieltä ja 14 ajatteli toisin. Säilä muistutti, että katsokaa asioita kansainvälisten haasteiden pohjalta.   Tasan kolmasosa yleisöstä oli sitä mieltä, että Metsäliitolta saa puusta kokonaisuudessaan enemmän kuin muilta puun ostajilta, mutta hieman suurempi osa oli toisella kannalla: 19 prosentin mielestä ostajilla ei ole eroa ja 16 prosenttia väitti toisten maksavan enemmän. Yleisöstä 31 prosenttia ei ottanut kantaa.   Kiivas keskustelu syntyi siitä, jakavatko palveluyritykset riittävästi voitostaan jäsenilleen. Äänestyksen tulos oli:
Eivät jaa: 68 prosenttia
Jakavat: 32 prosenttia.
   Etelä-Karjalan Osuuspankin toimitusjohtaja Risto Kiljunen myönsi, että osuuspankeilla ei ole hyviä keinoja jäsenten palkitsemiseksi, mutta sellaisia on tulossa. Samalla hän lähetti terveisiä ulkoministeri Erkki Tuomiojalle, ettei tämä enää perää kansanpankin perustamista, sillä Suomessa on jo sellainen.
   Toimitusjohtaja Eero Saukkonen Osuuskauppa PeeÄssästä muistutti, että heillä kymmenen prosenttia 56000 vihreän kortin käyttäjästä saa palautusta jatkuvasti peräti viisi prosenttia.
   "Omistajuutta korostetaan liikaa. Me emme maksa osuuspääomalle korkoa, sillä muutama kymppi ei lämmitä ketään", huomautti Saukkonen.
   Yleisöstä 14 prosenttia oli sitä mieltä, että osuustoiminnan arvot ovat sanahelinää, 86 prosentin mielestä niillä on käytännön merkitystä liiketoiminnassa.
   Jos sitten liiketoiminnassa pitää löytää kumppani, yleisöstä 54 prosenttia hakisi sen toisesta osuustoimintayrityksestä, 45 prosenttia etsisi vain yritystoiminnan kannalta edullista kumppania.
   Myös osuuskuntien välisestä kilpailusta äänestettiin. Selvä enemmistö, 68 prosenttia, piti osuuskuntien välistä kilpailua haitallisena, 32 prosentin mielestä se on pelkästään eduksi.
   "Kyllä kilpailu piristää kunhan se ei ole sellaista halolla päähän lyömistä kuin maitoalalla muutama vuosi sitten", Junnila tulkitsi.
   Aiheeseen puuttui myös HK Ruokatalo Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Marcus H. Borgström. Hän katsoo, että Tuottajain Lihakeskuskunnan purkamisen jälkeen kilpailua on päässyt syntymään liha-alalla ja suomalaiset lihatalot ovat nyt selvästi kilpailukykyisempiä kuin esimerkiksi ruotsalaiset, jotka vuolevat kovia tappiolukuja.
   Kysyttiin myös, onko kasvu välttämätöntä. Ei: 50 prosenttia, On: 44 prosenttia.
   Paikallisuuden merkityksestä kuultiin Lähivakuutuksen myyntijohtajan Hans Ranta-ahon alustus, Lähivakuutushan on kuin paikallisuuden symboli liiketoiminnassa. Kun yleisö pääsi sanomaan sanansa, 41 prosenttia piti paikallisuutta tärkeänä ja myös maksaisi siitä hyvästä, 36 prosenttia oli muuten samaa mieltä mutta ei maksaisi mitään ylimääräistä, 23 prosentin mielestä paikallisuudella ei ole merkitystä.
   Ranta-aho kyllä muistutti, että ei paikallisuus edes maksa enempää. "Lähivakuutuksen markkinaosuus on koko ajan noussut."
   Pellervon Päivän paneelikyselyjen äänestäjistä 47 prosenttia oli osuuskuntien hallinnon edustajia, 18 prosenttia Pellervo-yhteisön toimihenkilöitä ja 15 prosenttia osuuskuntien toimihenkilöitä.
Euro ei vaadi erityisjärjestelyjä
Osuuskuntalain uudistuksen odotetaan tulevan eduskuntaan syksyllä. Eduskunnassa siihen ei tehtäne juuri muutoksia ja laki ehtinee voimaan vuoden 2002 alusta lähtien.
   Lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen oikeusministeriöstä valotti muutosvaihetta esimerkiksi euroon siirtymisestä Pellervon Päivässä.
Euroon siirtyminen ei osuuskunnissa edellytä muutoksia: niillä säännöillä, joissa puhutaan markoista, voidaan elää eteenkinpäin. Euromäärät tulevat esille kaupparekisterissä. Jos markkamäärät muunnetaan euroiksi, vähäinen pyöristäminen alas- tai ylöspäin tasasummiksi on mahdollista. Osuuskuntien hallitukset voivat jo nyt tehdä eurotilinpäätöksen.
   Pellervo-Seuran jäsenryhmät saavat uuteen osuuskuntalakiin siirtymisestä mallin, ja lakipalvelun johtaja Olavi Leppänen Pellervosta kertoo, että vireillä on sääntömuutosmallihanke, jota voi soveltaa myös uusissa osuuskunnissa.
Ensi syksynä järjestetään erityinen päivän kestävä osuuskuntalakiseminaari.
Avustusta osuuskunnan perustamiseen
Omatoimisuusavustuksen säädöksiä uusitaan ja uudet soveltamisohjeet tulevat voimaan vuoden 2002 avustuksia myönnettäessä. Työttömien yhdistyksille ja osuuskunnille on tarkoitus laatia omat erilliset säännökset siten, että osuuskunnat saisivat käynnistämiskustannuksiinsa kertaluonteisen "yrittäjärahan". Ylitarkastaja Eeva Vahtera työministeriöstä sanoi, että uusosuuskuntien perustamisen tukeminen jatkossakin on tärkeää.
   Työministeriöllä on Vahteran mukaan tahtotila myös uusosuustoiminnan neuvontapalvelujen kehittämiseen. Uusosuuskuntia on perustettu tähän mennessä noin 1300.
Valtuuskunnan jäsenmäärä 36:een
Pellervon Päivän yhteydessä oli myös Pellervo-Seuran vuosikokous. Vuosikokous nosti Pellervon valtuuskunnan jäsenmäärän yhdellä edustajalla 36:een. Uusi paikka tuli paikallisosuuspankkien edustajalle, joksi valittiin Lauri Laitinen Siilinjärveltä. Laitinen on valtuuskunnassa edustanut lihataloja, ja niiden edustajaksi hänen tilalleen tuli Timo Komulainen Nurmeksesta.
   Seuraavat erovuoroiset Pellervo-Seuran vuosikokous valitsi uudelleen: osuuspankkien edustajiksi Kauko Matinlauri Tyrnävältä, Kyösti Pahkamäki Keuruulta, Juhani Rimpiläinen Kajaanista ja Erkki Vähämaa Sotkamosta, osuusmeijerien edustajiksi Esa Heikkilä Kuusamosta ja Esko Pohjala Orivedeltä, Metsäliiton edustajiksi Leo Autio Huittisista, Kyösti Moilanen Ruokolahdelta ja Runar Lillandt Kristiinankaupungista, Finlands Svenska Andelsförbundin edustajaksi Ralf Flén Uudestakaarlepyystä.

Pellervon Päivän 2001 puheet ja tiedotteet.

Valiolta Benecol-tuote jo myyntiin
Valion ja Raision yhteistyönäValion ja Raision joulukuussa tekemän Benecol-sopimuksen ensimmäiset tuotteet ehtivät markkinoille jo toukokuun alussa. Benecol-jogurttia ovat jo päässeet maistelemaan belgialaiset ja englantilaiset.
   Samalla Valio ja Raisio ovat sopineet yhteisestä markkinoinnista. Myynti- ja markkinointijohtaja Jukka Lavi Raisio Benecol Oy:stä kertoo, että Valion ja Raision myyntiedustajat maailmalla myyvät ristiin Benecol, Lactobacillus GG ja Evolus aineosia ja osaamista. Työn luulisi sujuvan, sillä millään muulla yrityksellä ei ole myydä vastaavia tuotteita.
   Valiolla oli myös oma stanolihanke, mutta se on tuotekehitysjohtaja Annika Mäyrä-Mäkisen mukaan lopetettu.
   Lavi vahvistaa myös, että Raisio ei tule myymään stanoliesteriä Valion kilpailijoille Suomessa tai ulkomailla.
   Uusi terveysvaikutteinen kasvistanolia sisältävä tuote on Evolus Benecol jogurtti. Pari grammaa päivässä sitä: ja kolesteroli laskee 1-2 viikossa ja riski sairastua sepelvaltiomotautiin pienenee.
   Runsaiden kliinisten kokeiden jälkeen kokonaiskolesterolin on havaittu laskevan noin 10 prosenttia ja LDL-kolesterolin noin 14 prosenttia. Tämä tapahtuu parissa viikossa. Yliannostuksen vaaraa ei ole, vaikka tuote maistuisi jollekulle mielin määrin.
   Valiolla on nyt jo kolme terveyttä edistävää tuotetta. Markkinointijohtaja Annikka Hurme Valiosta arvioi, että Evolus Benecolille tavoitellaan muutaman prosentin markkinaosuutta vuoden sisällä. Vähittäishinnaltaan kahden desilitran pikari asettuu alle neljän markan. Hurmeen mukaan Valiossa selvitetään myös muiden Benecol-tuotteiden mahdollisuutta.
   Raisio on tehnyt Benecol-sopimuksen myös Atrian kanssa. Lavin mukaan tämä sopimus tuottaa ensimmäiset tuotteet markkinoille ensi syksynä. Tuolloin lähdettäneen yhtä aikaa Ruotsin markkinoille sekä Atrian että Valion Benecol-tuotteilla.

Tietoa verkosta:
- Sähköisten palvelujen juridiikkaa pohditaan liikenne- ja viestintäministeriön asettamassa työryhmässä. Tietoja yhteyshenkilöistä ja sähköisen kaupankäynnin direktiivistä löytyy oikeusministeriön verkkosivulta http://www.om.fi/3656.htm.

Muuta:

- Agrologi Esa Mäkelä on aloittanut Tuottajain Maidon toimitusjohtajana huhtikuussa. Mäkelä tulee Kemira Agrosta ja oli sitä ennen Hankkijassa. Kemirassa hän hoiti lannoiteliiketoimintaa Lähi-idässä ja Oseaniassa.

- Gallup Elintarviketieto Oy on uudistanut logonsa. Vast´edes Elintarviketietoa koskevissa yhteyksissä nähdään kuvassa oleva logo. ett.jpg (10079 bytes)

- Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT:n kannatusyhdistyksen hallituksessa on tapahtunut henkilömuutoksia. Matti Kavetvuon tilalle hallitukseen on tullut Atrian hallituksen puheenjohtaja Reino Penttilä ja Valion toimitusjohtaja Olavi Kuusela on valittu hallituksen varapuheenjohtajaksi.

- Ilon siemeniä, Pellervo-Seuran kustantama seuraava kirja on jo myytävänä ja ilmestyy äitienpäivää edeltävällä viikolla. Se on kooste Kodin Pellervossa julkaistuista Auli Sulinin pakinoista Elämäntilanteita-palstalla.
   Kirja on myös Pellervon kotisivujen julkaisuluettelossa ja sitä voi tilata sekä sieltä että suoraan Salli Oravaiselta puh. (09) 4767 5500. Kirja maksaa 129 markkaa, hinta sisältää alv:n ja postikulut.

 

ViikkoPellervon alkuun