25. | 4. | 2003  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Teemu Pakarinen


SKJO:n edustajisto teki valintoja
Huhtikuun alussa postivaalilla valittu SKJO:n edustajisto on pitänyt ensimmäisen kokouksensa Ähtärissä. Edustajiston puheenjohtajaksi valittiin Anna Lappalainen ja varapuheenjohtajaksi Sami Yli-Rahnasto.
   Edustajisto valitsi Suomen Kotieläinjalostusosuuskunnan uuden hallituksen jäseniksi Björn von Konowin Valkeakoskelta, Esa Ojasen Kuusjoelta, Heikki Lampisen Porvoosta, Päivi Piirosen Nurmeksesta, Tuula Laurikaisen Lemiltä, Yrjö Kerkolan Siilinjärveltä, Aaro Koljosen Teuvalta, Veijo Leinosen Simosta ja Tarja Hirvisen Toholammilta.
   Osk. Kotieläinjalostuskeskus-FABAn hallituksen jäseniksi valittiin Yrjö Kerkola, Veijo Leinonen, Heikki Lampinen, Marko Kivelä Kälviältä, Aaro Koljonen Teuvalta, Esa Ojanen, Tarja Hirvinen, Erkki Muilu Lapualta ja Heikki Kulmala Vesilahdelta.
   Varsinaisten kokousasioiden lisäksi keskusteltiin eläinjalostuksen linjauksista. Vaikka painotuksia on jo suunnattu eläinten rakenteen ja kestävyyden kehittämiseen, pitivät edustajiston jäsenet tarkoituksenmukaisena edelleen lisätä valintapainetta käyttöominaisuuksien suuntaa. Karjojen ja sikaloiden eläinluvun kasvaessa helppohoitoisuuden merkitys lisääntyy. Myös uudistuva tekniikka, kuten lypsyrobotti, vaativat hyvin toimiakseen hyvää rakennetta ja sopeutuvaa luonnetta.

Backlund Valion logistiikkajohtajaksi
Valio Oy:n uudeksi logistiikkajohtajaksi ja johtajiston jäseneksi on nimitetty KTM Thomas Backlund, 39. Hän aloittaa Valiossa 19. toukokuuta ja ottaa vastuun Valio Oy:n ostotoiminnasta, jakelu- ja varastotoiminnoista sekä jakeluyhteistyöstä kesäkuun alussa, kun materiaalitoimintojen johtaja Markku Määttänen jää eläkkeelle.
   Backlund on aiemmin työskennellyt muun muassa johtajana Tuko Logisticsissa sekä United Nordicsin toimitusjohtajana Tukholmassa.

Liikevaihtoa miljardi, asiakasomistajia yli 300 000
Suurosuuskunta HOK-Elanto syntyy
Pääkaupunkiseudun osuustoiminta yhdistää voimansa. Helsingin Osuuskauppa HOK ja Osuusliike Elanto yhdistyvät ns. kombinaatiofuusiossa uudeksi osuuskunnaksi. Sen nimeksi tulee Helsingin Osuuskauppa Elanto.
   HOK:n ja Elannon hallitukset ja hallintoneuvostot hyväksyivät yhdistymissopimuksen keskiviikkona. Molempien osuuskauppojen edustajistot päättävät asiasta lopullisesti kesäkuun alussa. HOK oli jo aikaisemmin SOK:n suurin alueosuuskauppa ja yhtyminen lähes yhtä suuren Elannon kanssa vahvistaa sitä entisestään.
   Yhdistyminen nostaa HOK-Elannon päivittäistavarakaupassa tasavahvaksi kilpailijaksi Keskon kanssa. HOK:n ja Elannon yhteinen markkinaosuus lähentelee 40 prosenttia eli se on lähes yhtä suuri kuin K-ryhmällä.
   HOK-Elannoksi sulautuvien osuuskuntien hallitukset pitävät yhdistymistä välttämättömänä osuuskuntien toimintaedellytysten turvaamiseksi ja kilpailukyvyn varmistamiseksi kiristyvillä markkinoilla. Sulautumisesta syntyvät hyödyt on laskettu yli 10 miljoonaksi euroksi vuodessa. Tällä summalla voidaan parantaa merkittävästi kilpailukykyä ja tuottaa entistä parempia palveluja asiakasomistajille.
   Fuusiossa Elanto joutuu purkamaan sopimuksensa nykyisen yhteistyökumppaninsa Tradekan kanssa. Järjestelyn yhteydessä 46 Elannon Siwa-myymälää, yksi Valintatalo ja sekä hotelli Seurahuone ja hotelli Olympia siirtyvät Tradeka-yhtymälle.
   Vaikka lopullinen sulautuminen venyy vuodenvaihteeseen, toimipaikkoja koskevat muutokset alkavat heti, kun kilpailuviranomaiset ovat hyväksyneet yhdistymisen. Elannon Siwat, Valintatalot ja Maxit muutetaan S-ryhmäläisiksi Alepoiksi, S-marketeiksi ja Prismoiksi. Yhtään myymälää ei ole tarkoitus sulkea.

Miljardin liikevaihto
Virallisesti Helsingin Osuuskauppa Elanto perustetaan ensi vuoden alussa. Osuuskauppojen nykyinen henkilöstö siirtyy silloin vanhoina työntekijöinä HOK-Elannon palvelukseen. Osuuskunnasta tulee yli 5000 henkilön työllistäjä.
   Uuden osuuskunnan liikevaihto nousee miljardin euron tuntumaan. Sillä tulee olemaan 140 toimipaikkaa Alepa-, S-market- ja Prisma-ketjuissa sekä 114 ravintolaa.
   Asiakasomistajia HOK-Elannolle kertyy reilusti yli 300 000. Elannon ja HOK:n jäsenistä tulee yhdistymissopimuksen mukaan ilman eri hakemusta uuden osuuskunnan jäseniä siten, että yksi nykyinen osuus vastaa yhtä HOK-Elannon osuutta. He saavat käyttöönsä S-Etukortin ja sen tuomat kanta-asiakasedut.
   HOK-Elannon edustajiston vaalit järjestetään jo tämän vuoden syksyllä.
   HOK-Elannon toimialueeksi tulee Helsinki, Espoo, Vantaa, Nurmijärvi, Tuusula, Kerava, Järvenpää, Mäntsälä ja Hyvinkää. Alueella asuu noin 1,1 miljoonaa potentiaalista asiakasta, noin viidennes koko Suomen väestöstä.

Vuoden alku toi 56 uutta osuuskuntaa
Vuoden 2003 ensimmäisellä neljänneksellä rekisteröitiin 56 uutta osuuskuntaa. Osuuskuntien määrän nettolisäys vuoden ensimmäisellä neljänneksellä oli kuitenkin 49 osuuskuntaa, koska lakanneita ja kaupparekisteristä poistettuja osuuskuntia oli tuona aikana seitsemän.
   Asiamies Juhani Lehto Pellervo-Seurasta kertoo, että luvussa ovat nyt mukana myös vesiosuuskunnat, jotka aiemmin tilastoitiin omana ryhmänään. Niitä rekisteröitiin tänä aikana 20. Vesiosuuskunnat tullaan tästä lähtien sisällyttämään samaan tilastoon muiden uusosuuskuntien kanssa.

Atria yhtiöittää teurastustaan
Atria yhtiöittää sian ja naudan teurastamo- ja leikkaamotoimintojaan Nurmossa, Kuopiossa ja Kauhajoella. Perustettavien yhtiöiden koko osakekanta jää Atrian omistukseen, eivätkä järjestelyt aiheuta muutoksia Atrian organisaatioon tai henkilöstön asemaan.
   Yhtiöittämisen tarkoituksena on parantaa teurastamo- ja leikkaamotoimintojen seurattavuutta sekä tuottavuuden hallintaa. Lisäksi tavoitteena on selkeyttää vastuunjakoa.
   Uusia yhtiöitä perustetaan neljä. Nurmossa yhtiöitetään sian teurastamo- ja leikkaamotoiminta, Kauhajoella naudan teurastus ja lihanleikkaus sekä Kuopiossa omissa erillisissä yhtiöissään sekä naudan että sian teurastamo- ja leikkaamotoiminnot. Lisäksi Atria Oy:n tekninen palvelu Nurmossa, Kuopiossa ja Seinäjoella yhtiöitetään perustettavan yhtiön nimiin.
   Atrian tuotantolaitoksissa käsiteltiin viime vuonna 57 miljoonaa kiloa sikaa ja 37 miljoonaa kiloa nautaa.

Vieraile virtuaalitilalla
Maaseutuun ja maatilayrittämiseen pääsee tutustumaan hajuttomasti Virtuaalikylässä, joka on luonnonvara-alan opettajien ja opiskelijoiden oppimisympäristö. Kylässä on erilaisia yrityksiä. Verkkosivuilla voi vaikkapa harjoitella maanäytteen ottoa. Kylä kehittyy yhteistyössä esimerkiksi Farmit.net -palvelun kanssa.

 

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset