text2.gif (876 bytes) 4 | 05 | 2001  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
Osuuspankit lisäsivät yhä asiakaskuntaa
Osuuspankkiryhmän liikevoitto tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä nousi 15 prosenttia viime vuoden loppuneljänneksestä, mutta oli viime vuoden alun tasoa. Koko tältä vuodelta ryhmä odottaa liikevoitoksi lähes samaa kuin vuoden 2000 vertailukelpoinen liikevoitto oli.
   Osuuspankkiryhmällä on nyt noin 2,93 miljoonaa asiakasta. Tammi-helmikuussa tuli 12000 uutta asiakasta.
   Osavuosikatsauksen yhteydessä Osuuspankkiryhmä ilmoittaa, että yhteistyö Ilmarisen ja Pohjola-Yhtymän kanssa jatkuu, mutta Suomi-yhtiön ja Osuuspankkiryhmän henkivakuutustoimintoja ei yhdistetä.

HK Ruokatalo kasvattanut myyntiään
Helander toi uutta HK Ruokatalolle
HK Ruokatalo konsernin tammi-maaliskuun liikevaihto kasvoi 15,5 % edellisestä vuodesta. Lisäys johtui ensi sijassa myynnin kasvusta, mutta myös Helanderin Teurastamo Oy:n mukaantulosta konserniin. Liikevaihto oli alkuvuonna 759,5 Mmk ja liikevoitto 15,9 Mmk. Tulos 5,6 Mmk (ennen satunnaisia eriä) nousi viimevuoden alkuun verrattuna plussan puolelle ja oli tavoitteen mukainen. Myönteinen kehitys perustui paljolti konsernissa toteutettuihin tehostamistoimiin. Myös Rakvere Lihakombinaatissa myynti kasvoi, yli 20 %.
   Loppuvuodelle HK Ruokatalo odottaa tavoitteiden mukaista kehitystä. Euroopan tautitilanne on rauhoittumassa, eikä se ole vaikuttanut Suomeen juuri muuten kuin kohtalaisena kulutuksen siirtymänä naudanlihasta siipikarjanlihaan.
   Jonkin verran konsernin tuloksessa tulee näkymään Helanderin Teurastamo Oy:lle Huittisten Lihapojat Oy:n konkurssista koituva luottotappio. Helanderin Teurastamo Oy:n toimitusjohtaja Markku Helander kertoi, että saamisia on nyt noin 6 miljoonaa markkaa, joista lienee osa mahdollista saada pois. -Antti Mustonen

Modo ja Zanders kasvattivat liikevaihtoa 50 prosenttia
Metsäliitto jarruttelee tuotantoa

Metsäliiton suunnittelemat puun toimitukset vuodeksi 2001 eivät toteudu, koska sellutehtaita seisotetaan markkinahintojen nostamiseksi. Jos myös sahoja joudutaan seisottamaan samasta syystä, ostot ja toimitukset teollisuudelle pienenevät.
   Metsäliitossa odotetaan sahatavaran ylitarjonnan jatkuvan, hintojen laskevan ja kannattavuuden heikkenevän. Aikaisintaan vuoden lopulla oletetaan myyntihintojen nousevan. Vanerin kysyntä on myös vähäistä rakentamisen kasvun heikettyä.
   Myös selluteollisuudessa hillitään tuotantoa, jotta varastot tyhjenisivät ja hinnat kohoaisivat.
   Mekaanisen metsäteollisuuden arvioidaan päättyvän tappiolle tänä vuonna Metsäliitto-Yhtymässä.
   Kokonaisuudessaan Metsäliitto-Yhtymällä on mennyt hyvin vuoden ensimmäisen neljänneksen osavuosikatsauksen mukaan. Liikevaihto on kasvanut noin 50 prosenttia Modo Paperin sekä Zandersin yhtymään tulon ansiosta. Kannattavuus on viime vuoden alun tasoa, jos uusia yrityksiä ja myyntejä ei oteta huomioon.
   Erityisen hienosti on mennyt M-realilla, mutta juuri Modo Paper ja Zanders sisältyvät sen lukuihin, muuten M-realin liikevaihdon kasvu oli neljä prosenttia.

Finnforest vahvistui Moelvenilla
Metsäliiton tytäryhtiö Finnforest nousi Euroopan suurimmaksi puunjalostajaksi ostettuaan norjalaisen Moelvenin osake-enemmistön. Finnforestilla on jo yli 50 prosenttia Moelvenista.
   Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT:n metsäsektorin tutkimusjohtaja Ritva Toivonen toteaa, että mekaanisessa metsäteollisuudessa integraatiokehitystä on odotettukin.
   "Myönteistä on, että nyt nimenomaan suomalaiset pysyvät vahvoina ja voimistuvatkin markkinoilla. Moelvenilla on runsaasti pieniä sahoja, ja sahoillakin suunta on entistä suurempiin. Tällaista kehitystä voi odottaa myös Moelvenin sanoille uudessa omistuksessa", Toivonen sanoo.
   Moelven on hyvässä tuloskunnossa. Se tuottaa sahatavaraa ja liimelevyä pääasiassa Pohjoismaihin, kun taas Finnforest on painottanut eteläisempää Eurooppaa. Pietarissa Moelvenilla on osotkonttori ja se on tuonut tukkia Venäjältä kymmenisen vuotta.
   Moelvenin kotisivulla lisää yrityksestä.

Toinen konttoripaikka kiikarissa
Suupohjan Op menestyy Helsingissä
Koivunlehti-ryhmän suurin Suupohjan Osuuspankki on menestynyt Helsingissä ja siirtyi entistä suurempiin tiloihin Kalevankadulla. Toimitusjohtaja Leo Korpi-Halkola sanoo, että toisen konttorin paikkaa katsotaan.
   Suupohjan Osuuspankki? Mikä Suupohja? Uusien tilojen avajaisissa pohjalaisessa kansallispuvussa esiintynyt Korpi-Halkola kertoi konsultin kehottaneen hakemaan eräänlaista aputoiminimeä, sillä eihän Suupohjaa Helsingissä tunneta. Lopulta pohjalainen itsetunto voitti ja ensimmäinen toimintavuosi oli positiivinen. Pankin pääkonttori on 350 kilometrin päässä Kauhajoella, mutta se ei haitannut. Korpi-Halkola
suupohja2240.jpg (26336 bytes)
Suupohjan Osuuspankin Kalevankadun konttorin avajaisissa seikkaili yleisön joukossa näyttelijä Kalevi Haapoja Jussi-paidassaan. Taustalla Joachim Standertskjöld, konttorinjohtaja. Kuva Markku Nummi
iloitsee siitä, että asiakkaiden henkilökohtainen palvelu näyttää purevan pääkaupunkiseudulla. Valtaosa asiakkaista on paikallisosuuspankkien asiakkaita, mutta kokonaan uusia asiakkaitakin tulee ja heitä kiinnostavat asuntolainat ja sijoittaminen.
   Konttorinjohtaja Joachim Standertskjöld kertoo, että eräässä lehtiartikkelissa huhtikuussa konttorin todettiin maksavan pääkaupunkiseudun parasta talletuskorkoa.   Ja uusien tilojen avajaispäivänä näyttelijä Kalevi Haapoja Jussi-paidassa lappoi kadulta lisää uutta väkeä kahville sisätiloihin, missä soi Jonna Pirttijoen hanuri.
   Suupohjan Osuuspankin tase on 1,8 miljardia markkaa, liikevoitto noin 32,5 miljoonaa markkaa ja työntekijöitä on yli 130.

Munakunta dinosaurusten jäljillä
Vähittäiskaupoissa käynnistyy kananmunakampanja toukokuussa ja kestää vielä elokuun ajan. Sillä kerrotaan Kultamunien alkuperästä ja eri käyttöihin kehitetystä valikoimasta.
   Myymälöissä on myös kampanjapakkauksia ja uusia reseptivihkosia.
   Kesällä Munakunta toteuttaa kananmuna-alalla ennennäkemättömän markkinointitempauksen: Kultamunien ja Jurassic Park 3 -elokuvan yhteisen markkinoinnin. Yhteistyössä ovat Munakunta ja elokuvan tuottanut United International Pictures. Elokuvan ensi-ilta on 3. elokuuta. Samalla pannaan kuluttajat tutustumaan Kultamunien alkuperään houkuttelemalla heidät Munakunnan verkkosivulla olevalla kilpailulla "Jäljitä tie menneisyyteen". Yhdistävänä tekijänä on dinosauruksiin ovat kananmunien alkuperä ja dinosaurusten munat kahdensadan miljooonaan vuoden takaa.

Mainio.net aloitti
Verkkoportaali Mainio.net on aloittanut palvelunsa. Mainio.net on jokaperheen sivusto, jonka takana ovat Osuuspankki, Suomi-Yhtiöt ja A-Lehdet. Palvelun toteuttamiseksi yritykset ovat perustaneet Virtuaalinen Suomi Oy:n, jonka toimitusjohtaja on Mikko Talsi. Palvelua on kasattu puolisentoista vuotta.
   Perhe, talous, viihde, liikenne, vapaa-aika, musiikki, piha, keittiö, vakuutukset, pankkiasiat, julkaisut - Mainio.net yrittää kattaa elämisen liki kaikki osa-alueet. Sivuilta voi vaikka katsoa vuokrattavat ja myytävät kesämökit tai hyödyntää erilaisia laskureita.
   Osaan Mainio.netin palveluista pääsee vain rekisteröitymällä. Sivujen käyttö on ilmaista.

Muuta:

- Polarjalostus on yksimielisesti hyväksynyt liittymisen Jalostuspalveluun toisessakin käsittelyssä huhtikuun lopulla. Toimitusjohtaja Valvatti Remes-Siik arvioi, että asia vahvistetaan kaupparekisterissä näillä näkymin syksyllä ja yhteinen toiminta alkaa virallisesti sen jälkeen.

- Lähivakuutuksessa on sulautumishankkeita. Tuusniemen Lähivakuutusyhdistys on sulautunut Pohjois-Savon Lähivakuutusyhdistykseen ja lakkauttanut oman toimintansa 30.4. 2001 lähtien.
   Viljakkalan Lähivakuutusyhdistys ja Sata-Hämeen Lähivakuutusyhdistys ovat tehneet sulautumispäätöksen. Viljakkala sulautuu Sata-Hämeeseen.

- Pellervo-Instituutin järjestökouluttajaksi on nimitetty agrologi Tatja Vahtivaara. Hänen toimipaikkanaan on Espoo ja puhelin (09) 4767 5275 sekä sähköposti tatja.vahtivaara@mtk.fi.

- Ilon siemeniä, Pellervo-Seuran kustantama seuraava kirja on jo myytävänä ja ilmestyy äitienpäivää edeltävällä viikolla. Se on kooste Kodin Pellervossa julkaistuista Auli Sulinin pakinoista Elämäntilanteita-palstalla.
   Kirja on myös Pellervon kotisivujen julkaisuluettelossa ja sitä voi tilata sekä sieltä että suoraan Salli Oravaiselta puh. (09) 4767 5500. Kirja maksaa 129 markkaa, hinta sisältää alv:n ja postikulut.

 

ViikkoPellervon alkuun