text2.gif (876 bytes) TI 07 | 05 | 2002  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
  Markku Nummi
Miten Baltian EU-jäsenyys heijastuu Suomeen?
PTT setvi vaikutuksia elintarvikealaan
Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT tekee Elintarviketeollisuudelle selvitystä Baltian EU-jäsenyyden vaikutuksista elintarvikealaan Suomessa. Tutkimus valmistuu toukokuussa 2002.
   PTT:n tutkimusjohtaja Panu Kallio kertoi tutkimuksesta Elintarvike-päivässä Helsingissä 7. toukokuuta. Kallion mukaan (ETL:n verkkosivut www.etl.fi) yritysjohtajat pitävät Baltian EU-jäsenyyttä myönteisenä haasteena ja sen hyötyjä suurempina kuin uhkia.
   Kallion mukaan kilpailu Baltian markkinoilla kiristyy niiden liityttyä EU:iin, ja sen tuntenevat aikanaan myös Baltiassa jo toimivat suomalaisyritykset. Toisaalta monikansalliset elintarvikealan yritykset saattavat Baltian kautta suunnata vielä pohjoisemmaksi ostokykyisille markkinoille.

Omavaraisuus ylitti 40 % tavoitetason
HK Ruokatalo pörssin ilopilkkuja
Ensimmäinen vuosineljännes oli HK Ruokatalo Oyj:lle selvästi parempi kuin vuoden 2001 ensimmäinen kvartaali. Konsernin liikevoitto ennen satunnaisia eriä oli 3,9 miljoonaa euroa, 0,9 miljoonaa euroa vuoden 2001 tammi-maaliskuussa. 
   Liikevaihdon kasvu oli 12,4 prosenttia, mutta Baltiassa peräti 20. Noin 46 prosenttia konsernin työntekijöistä on ulkomailla.
   Toimitusjohtaja Simo Palokankaan mukaan näköpiirissä ei ole syitä, jotka estäisivät vuoden 2002 tavoitteiden saavuttamisen.
   Konsernin hyvä alkuvuosi myös palkittiin pörssissä: HK Ruokatalo oli eniten nousseiden kärkisijoilla +8,04 prosentin tuloksella.
   Toimitusjohtaja kommentoi, että alkuvuoden hyvän tuloksen syitä olivat mm. kehitystoimet kotimassa, markkinoiden onnistunut avaus Liettuassa ja henkilöstön sitoutuminen. Henkilöstön työyhteisövalmennus päättyy keväällä, sen jälkeen kehityskohteina ovat prosessit ja toimintatavat.
   HK Ruokatalon rakenteen ja toimintatapojen kehittämiseen saattaa sisältyä myös strategisesti harkittuja yritysostoja, todetaan konsernista.
   Omavaraisuusaste oli ylittänyt vihdoin tavoitellun 40 prosenttia maaliskuun lopussa.

OP-ryhmä luopui Pohjolasta
Osuuspankkiryhmä myi 7,3 prosentin omistuksensa vakuutusyhtiö Pohjolasta henkivakuutusyhtiö Suomelle 30. huhtikuuta. Suomesta tuli Pohjolan suurin omistaja. Sillä on nyt Pohjolan osakkeista ja äänistä 31,2 prosenttia.

Metsäliitto nousussa
Ensimmäinen neljännes vuodesta 2002 oli selvää parannusta vuoden 2001 viimeisestä neljänneksestä Metsäliitto-Yhtymälle. Viime vuoden tammi-maaliskuussa tulos oli vahvempi, mutta silloin ei vielä Metsäliitossa talouden heikkeneminen vaikuttanutkaan.
   Loka-joulukuun tulokseen verrattuna liikevoiton parannus oli tammi-maaliskuussa yli kaksinkertainen: voittoa kertyi 143 miljoonaa euroa. Viime vuoden ensimmäinen neljännes tuotti 194 miljoonaa euroa.
   Pääjohtaja Antti Oksanen kommentoi tilannetta niin, että suurta muutosta heikkoon talouskasvuun ei ole näkyvissä lähiaikoina, mutta yhtymän tulos tältä vuodelta on parempi kuin viime vuoden tulos. Siihen vaikuttavat sisäiset toimenpiteet, mutta myös hyvä vuoden alku.
   Helsingin Pörssissä maanantaina 29.4. metsäteollisuuden osakkeista plussalle noteerattiin vain M-Realin A- ja B-osakkeet, muiden metsäyhtiöiden tulokset jäivät miinukselle.
   Eniten M-Realia nosti hienopaperin veto. Se kirjasi 118 miljoonan euron liikevoiton (72,3 M€ edellisellä neljänneksellä) ja 62 miljoonan euron voiton ennen satunnaiseriäkin.
   Loppuvuodesta 2001 noin 20 miljoonan euron tappion tehnyt Finnforest ylsi sekin nyt reilun yhden miljoonan euron plustulokseen. Varatoimitusjohtaja Jouko M. Jaakkola on tiedotusvälineissä todennut sahoista, että kysyntä ja kapasiteetin käyttöaste eivät kohtaa. Tilaansa  nosti eniten juuri sahateollisuus.
   Vapunpäivän Helsingin Sanomien haastattelussa Finnforestin Ari Martonen sanoo UPM Kymmenen ja Enson aiheuttaneen sahateollisuuden kriisin maksamalla ylihintaa tukeista.
   Sellun valuuttahinnat menivät alamäkeä, mutta Metsä-Botniakin tuplasi liikevoittonsa tammi-maaliskuussa viime vuoden lopun liikevoittoon nähden.
   Metsäliitto-yhtymän omavaraisuus nousi 31,3 prosenttiin ja oli parempi kuin vuoden 2001 alussa.

Kotieläinjalostus pohti sääntöuudistusta
Myös kotieläin- ja sikatalous- ja rotukerhojen edustajat olivat mukana Suomen Kotieläinjalostusosuuskunnan ja Kotieläinjalostuskeskus-Faban hallinnon kokouksia ennen pidetyssä seminaarissa keskustelemassa sääntöuudistuksesta.
   Faba-SKJO:n hallituksen puheenjohtaja Yrjö Kerkola huomautti sääntömuutoksen liittyvän sekä pohjoismaisen yhteistyön päätösten luonteeseen että ProAgria-yhteistyöhön.
   Kerkola sanoi ProAgria-yhteistyön alkaneen hyvin jalostusjärjestössä, ja nyt pohditaan yhteistyön käytännön muotoja.
   Kerkola kannusti keinosiemennystahoja mukaan ProAgria-työhön. Tunnusta siirtyvät käyttämään ainakin Jalostuspalvelu ja Pohjanmaan Jalostuskeskus.
   SKJO:n hallintoneuvosto valitsi puheenjohtajakseen Into Pollarin Vetelistä ja varapuheenjohtajakseen Lahja Hakulisen Pielavedeltä. Jäseneksi tuli uutena Simo Takku.
   Faban hallintoneuvoston puheenjohtajaksi valittiin Reino Wasström ja varapj:ksi Heikki Kulmala. Hallituksen jäseneksi siirtyneen Heikki Lampisen tilalle valittiin Tapio Ranta. Uutena hallintoneuvostoon tuli Simo Takku.

Pellervo näyttelyissä
Pellervo-Seuran julkaisuja ja hankkeita esitellään nyt useammissa yleisötapahtumissa kuin aikaisemmin.
   Vuoden 2002 näyttelyissä Pellervo esiintyy seuraavasti:
5.–7.7.OKRA-näyttely, Oripään lentokenttä
1.–4.8. FARMARI-näyttely, Hämeenlinna (= kesän päänäyttely)
   Pellervolla kaksi osastoa: toinen sisällä ja toinen ulkona
16.–19.10. FARMA Konemessut, Artukaisten messukeskus, Turku
30.10.–1.11. KONE-FORUM (K-Maatalous ja Agrimarket-ketju yhdessä), Tampere
15.–17.11. KÄDEN TAIDOT, Pirkkahalli, Tampere (Kodin Pellervo)

KTM PP 2002:n teemoissa
Kauppa- ja teollisuusministeriö on kiinnittänyt huomiota sukupolvenvaihdoksiin yrityksissä. Sukupolvenvaihdos hallinnossa oli myös Pellervon Päivän 2002 aiheena.
   Pohjanmaalla puhunut ministeri Jari Vilén sanoin 80000 yrityksen tulevan myydyksi, lakkautettavan tai siirtyvän jatkajalle tällä vuosikymmenellä.
   KTM on TE-keskusten kanssa kehittänyt ViestinVaihto-palvelun pk-yrityksille.

Valion uudet
kotisivut www.valio.fi imaisivat noin 700 rekisteröityjää heti sivujen avauspäivinä. Kuluttajat ja suurkeittiöt suosivat sivuja, ja monipuolisuus uusilla sivuilla lisää pökköä pesään.
   Nakkipannu, lihapullat ja katkarapusalaatti olivat sivuilla kävijöiden suosiossa vapun alla.
   Englanniksi sivut ovat osoitteessa www.valio.com.

Yhtä & toista
- Maatilan Pellervo. Heti vapun jälkeen 2.5. ilmestyy toukokuun Maatilan Pellervo. Sen pääteemana on karjatalous, yhtenä aiheista puhtaan veden merkitys eläimelle. Juuri nyt toukotöiden aikaan myös paljon kasvinviljelyasiaa.
   Teemana myös haja-asutuksen joka kodin juttu lähivuosina: jäteveden puhdistus.

 

Viikko-Pellervon alkuun