29. | 4. | 2004  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

Metsäteollisuus jatkaa sopeuttamista
Metsäliitto-Yhtymän pääjohtaja Antti Oksanen kertoo, että paperi- ja kartonkituotteiden hintojen lasku näyttää pysähtyneen, tehtaiden käyntiasteet ovat myös parantuneet.
   "Kannattavuuden palauttaminen tyydyttävälle tasolle edellyttää myös tuotehintojen korotuksia. Näköpiirissä oleva kysynnän elpyminen näyttäisi tukevan hinnan korotuksen toteuttamista", sanoo kommentoi Oksanen yhtymän vuoden 2004 ensimmäisen neljänneksen tulostietojen yhteydessä.
   Metsäteollisuudessa kuitenkin sopeudutaan Oksasen mukaan neljänteen peräkkäiseen heikon suhdanteen vuoteen.
   Vuoden takaisesta tammi-maaliskuusta Metsäliitto-Yhtymän liikevaihto pieneni tänä vuonna yhden prosentin. Liikevoitto tammi-maaliskuulta oli 49,8 miljoonaa euroa (90,1 vuonna 2003).
   Metsäliitto Osuuskunnan liikevaihto nousi 6 prosenttia ja liikevoitto parani 30 prosenttia.
   Finnforestin liikevoitto oli 5,0 miljoonaa euroa (8,4). Metsä Tissuen vertailukelpoinen liikevoitto parani noin 6 prosenttia.
   M-realin vertailukelpoinen liikevaihdon lasku oli 4 prosenttia. Liikevoittoa tuli 0,8 miljoonaa euroa (67,4).

Atrian Seppo Paatelainen:
Lihayrityksiä vähenee, teurastus keskittyy
Atria Yhtymä valmistelee huolella toiminnan aloittamista Venäjällä, jotta se välttäisi hankkeen virheet.
   Toimitusjohtaja Seppo Paatelainen pitää erittäin todennäköisenä, että Atria päätyy yritysostoon ja kehittää sitten ostettua yritystä atrialaisin voimin. Taustatyötä on tehty perusteellisesti: on käyty läpi iso määrä yrityksiä ja oltu yhteydessä Venäjällä toimineiden yritysten kanssa.
   


Vuorineuvos 
Seppo Paatelainen
Kuva Markku Nummi

Vuoden 2003 Atrian vuosikertomuksessa Paatelainen kertoo, että päätökset etenemisestä Venäjän markkinoilla tehtäneen vuoden 2004 ensimmäisen puoliskon aikana.
   Atrian UAB Vilniaus Mesan tehtaassa Liettuassa asennetaan jo koneita uuteen tehtaaseen. Tehdas valmistuu toukokuussa ja kartuttaa Atrian tuloja arviolta 10 miljoonaa euroa vuosittain.
   Esitellessään Atrian vuoden 2004 ensimmäisen neljänneksen tulosta tiedotusvälineille Paatelainen kertoi, että Atria pyrkii pitkällä aikavälillä omaan tuotantoon muissakin Baltian maissa kuin Liettuassa.
   Kotimaassa liha-alan keskisuurilla yrityksillä on kannattavuusongelmia. Paatelainen arvioi, että lihanhankinnassa ja teurastuksessa tapahtuu keskittymistä. Huonosti kannattava teurastaminen ei pysty elättämään lihayrityksiä, Atria pysyy Paatelaisen mukaan teurastuksessa, koska sille se on osa liiketoimintaa.
   Parhaillaan Atria käy yt-neuvotteluja Kuopiossa, mistä sikateurastus on suunniteltu siirrettävän Nurmoon. Koko hanke valmistuu 2006. Se tietää automatisointia ja teurastusvauhdin kaksinkertaistumista nykyisestä.
   Atria on parantanut tulostaan viime vuoden tammi-maaliskuisesta tuloksesta. Liikevoittoa kertyi nyt 5,2 miljoonaa euroa (3,8 vuonna 2003 tammi-maaliskuussa) ja tulos ennen satunnaisia eriä oli 4,0 miljoonaa euroa (2,0 miljoonaa vuonna 2003). Ensimmäisen neljänneksen tulos oli 2,6 miljoonaa euroa (1,5 vuonna 2003). Myös liikevaihto kasvoi selvästi.
   Yhtymän omavaraisuusaste on kivunnut yli 50:n, velat vähentyneet. Ruotsissa toimivan Lithellsin tuloksen odotetaan paranevan merkittävästi viimevuotiseen nähden.
   Forssassa toimivan Liha ja Säilyke Oy:n tulos on hieman viime vuoden ensimmäistä neljännestä parempi. Yritykselle valmistuu uusi lähettämö tulevaan syksyyn mennessä.

Vuosi 2003 tappiollinen, 2004 alkanut sitä paremmin
Järvi-Suomen Portti valmistelee
teollisuutensa yhtiöittämistä
Järvi-Suomen Portin hallitus on saanut hallintoneuvostolta valtuudet valmistella teollisuuden yhtiöittämistä.
   Portti hakee toimitusjohtaja Pekka Kaikkosen mukaan lisää pääomaa kasvuun ja yrityksen kehittämiseen. Pääoman kasvattamisen Kaikkonen sanoo olevan helpompaa yhtiöön kuin osuuskuntaan. Yhtiön pääomistajina tulevat olemaan lihantuottajat.
   Kaikkonen kertoi tiistaina 27. huhtikuuta toimenpiteistä, joilla on noin neljän miljoonan euron vaikutus tulokseen. Järvi-Suomen Portti on aloittanut yhteistyöhankkeen kansainvälisen kumppanin kanssa, Poutun kanssa on tehty ruokamakkarakaupat, keskusliikkeiden kanssa on tiivistetty yhteistyötä myynnin tehostamiseksi. Kalkkunantuotantokin on kasvussa. Lisäksi meineillään on yt-neuvottelut toimihenkilöiden vähentämiseksi.
   Portin liikevaihto laski 128,5 miljoonaan euroon viime vuonna. Tulos ennen satunnaiseriä oli 4,81 miljoonaa euroa miinuksella, nettotulos 5,82 miljoonaa euroa miinuksella. Edellisenä vuonna tulos oli positiivinen.
   Portin omavaraisuusaste laski 15,4 prosenttiin edellisvuoden 28,3:sta. Oma lihanhankinta lisääntyi 30 miljoonaan kiloon.

HK Ruokatalon entinen hallitus jatkaa
HK Ruokatalon hallitusta johtaa edelleen maanviljelysneuvos Marcus H. Borgström ja varapuheenjohtajana jatkaa maanviljelijä Markku Aalto. Muutkin hallituksen jäsenet, Lars Danell, Tiina Varho-Lankinen ja Heikki Kauppinen jatkavat, päätti yhtiökokous Turussa.
   Hallitus sai valtuudet päättää osakepääoman korottamisesta yhdellä tai useammalla uusmerkinnällä sekä päättää yhden tai useamman vaihtovelkakirjalainan ottamisesta ja optio-oikeuksien antamisesta.

Yhteismetsä Forestia aloitti
Metsäliitto-Yhtymään kuuluvan Forestia Oy:n Yhteismetsä Forestia on aloittanut toimintansa.
   Yhteismetsällä on hallussaan noin tuhat metsähehtaaria neljässä kunnassa Tampereen seudulla. Kaj Karlsson on valittu yhteismetsän hoitokunnan puheenjohtajaksi.
   Yhteismetsään voivat liittyä perikunnat ja yksityiset metsänomistajat, jotka pitävät metsää sijoituskohteena, mutta eivät halua olla varsinaisia metsänomistajia. Yhteismetsä voi olla ratkaisu myös silloin, kun metsä sijaitsee kaukana.
   Karlssonin mukaan puukaupassa ja metsänhoitopalveluiden käytössä saavutetaan mittakaavaedut yhteismetsässä, mutta Kemera- ja verotusedut säilyvät samanlaisina kuin yksityisellä metsänomistajallakin.

Osuustoiminta-lehti 2/04 ilmestyi
Osuustoiminta-lehden vuoden toinen numero ilmestyi 29. huhtikuuta. Lehden teemana on Pellervon Päivä 2004, Rajat murtuvat. Yksi keskeisistä aiheista on globalisaatio, jossa osuustoiminta parhaillaan hakee paikkaansa. Aihetta sivuttiin useissa alustuksissa. Sitä käsitteli myös tasavallan presidentti Tarja Halonen.
   Myös Osuustoiminta-lehdessä on käsitelty lihatalojen menestystä.
   Numero sisältää Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT-katsauksen tuoreen Suhdannekuvan, joka jaetaan lehden maksullisille tilaajille.

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset