5. | 5. | 2004  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

Finnforest vähentää noin 400
Metsäliittoon kuuluva Finnforest Oyj järjestää uudelleen toimintojaan Suomessa. Yhtiö ilmoitti yt-neuvottelujen aloittamisesta 11. toukokuuta.
   Yt-neuvottelujen tavoitteeksi yhtiö on ilmoittanut henkilöstösupistuksen enintään 400 työntekijällä. Finnforestin palveluksessa Suomessa on 2 600 henkilöä. Finnforestista kerrotaan, että sen muissa maissa sijaitsevissa toiminnoissa vastaavat toimenpiteet on jo tehty. Finnforestilla on kaikkiaan noin 8 000 työntekijää.
   Yhtiön tulos 2003 oli 25 miljoonaa euroa tappiolla, samoin tappiollinen oli vuoden 2004 ensimmäinen neljännes.

Vuoden alku toi 59 uutta osuuskuntaa
Vuoden 2004 ensimmäisellä neljänneksellä, tammi-maaliskuussa, rekisteröitiin 59 uutta osuuskuntaa. Näistä 19 oli vesiosuuskuntia.
   Osuuskuntien määrän nettolisäys vuoden ensimmäisellä neljänneksellä oli kuitenkin 51 osuuskuntaa, koska lakanneita ja kaupparekisteristä poistettuja oli tuona aikana kahdeksan. Luvut ovat lähes samanlaiset kuin  viime vuoden alun vastaavat luvut. Tammi-maaliskuussa 2003 uusia rekisteröitiin 56 (näistä vesiosuuskuntia oli 20) ja lakanneita oli seitsemän eli nettolisäys tuolloin oli 49. -Juhani Lehto

Tulos pieneni, talletukset ja luotot kasvoivat 
POP-ryhmälle hyvä asiakaslisäys


Paikallisosuuspankki-
liiton toimitusjohtaja Heikki Suutala. Kuva MN 
Paikallisosuuspankit ovat saaneet noin 18 000 uutta asiakasta vuoden aikana. Toukokuussa ryhmän konttoreiden määrä nousee 144:ään.
   Talletusten määrä Paikallisosuuspankeissa lisääntyi yli 10 prosentilla viime vuoden maaliskuun lopun määrästä, luottojen määrä kasvoi lähes 14 prosenttia.
   Ryhmän liikevoitto tammi-maaliskuussa oli 6,9 miljoonaa euroa, 6,4 prosenttia vähemmän kuin ensimmäisen neljänneksen aikana 2003. Tuotot yhteensä lisääntyivät 24,8 miljoonaan euroon. Oma pääoma on kasvanut 5,9 prosenttia  ja taseen loppusumma 9,5 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Taseen loppusumma maaliskuussa oli 2768,1 miljoonaa euroa. Järjestämättömät saamiset ovat pienentyneet yli 10 prosenttia. Kaikkien paikallisosuuspankkien vakavaraisuus on joko hyvä tai erinomainen: ryhmän vakavaraisuus ylitti 20 prosenttia maaliskuussa 2004.

Tehostus Baltiassa
heijastui HK Ruokatalon tulokseen
HK Ruokatalo -konserni nosti tulostaan ennen satunnaiseriä runsaat 11 prosenttia tammi-maaliskuussa vuoden 2003 ensimmäisen neljänneksen tuloksesta. Liikevoitto nousi 5,1 miljoonaan euroon ja oli 3,3 prosenttia liikevaihdosta. Osakekohtainen tulos nousi 0,12 euroon. Konserni on pitänyt markkinajohtajan asemansa Suomessa ja Baltiassa.
   Liikevaihto tammi-maaliskuussa oli 151,8 miljoonaa euroa. Budjetoidut tavoitteet täyttyivät kotimaan toiminnoissa. Toimitusjohtaja Simo Palokankaan mukaan positiivinen tuloskehitys ja liiketoiminnan kasvu perustuivat ydinprosessin hyvään hallintaan.
   HK Ruokatalon myynti kotimaassa kasvoi, myös vienti kasvoi.
   Palokankaan mukaan tehostamistoimet Baltiassa näkyvät tuloksessa. Baltian toiminnan liikevaihto oli 24,6 miljoonaa euroa ja tulos ennen satunnaiseriä kaksinkertaistui. Tulos oli 0,9 miljoonaa euroa. 
   Puolalaisen osakkuusyhtiön Sokolowin liikevaihto on lisääntynyt ja kannattavuus parantunut. Sokolow on onnistunut erityisesti viennissä. HK Ruokatalo on Sokolowin suurin omistaja ja on nostamassa omistustaan Sokolowista enintään 49,99 prosenttiin. Sokolowin uskotaan menestyvän EU-kilpailussa, ja lihateollisuusyritysten pörssikurssit ovat nousseet. 
   HK Ruokatalon bruttoinvestoinnit olivat 5,9 miljoonaa euroa tammi-maaliskuussa. Siitä kotimaassa toteutui 2,8 ja Baltiassa 3,1 miljoonaa euroa. Uusi logistiikkakeskus valmistui Latviaan Rigas Miesnieksin tehtaalle. Forssaan tulevan pakastuslaitoksen maansiirtotyöt ovat alkaneet.
   HK Ruokatalon Baltian ja Puolan tehtaat ovat saaneet EU-hyväksynnän. Palokankaan mukaan Baltian maiden EU-jäsenyys parantaa HK Ruokatalon edellytyksiä toimia koko Baltian alueella.
  Konsernin henkilöstö väheni noin 150:llä 4647 henkilöön.

Mihin menee viljan laatu?
Mihin menee viljan laatu? kysytään Maatilan Pellervon toukokuun numerossa, joka ilmestyi torstaina 5. toukokuuta.
   Kysymys viljan laadusta juontuu siitä, että Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen viljalaboratorion johtaja Mirja Kaartio kertoo huolestuttavasta trendistä: viljan laadun seurannan mukaan erityisesti ohran hehtolitrapainot ovat jääneet pieniksi. Viljan laatu on EU-aikana Kartion mukaan huonontunut.
   Kartion mukaan osan ilmiöstä selittävät säät, mutta myös vähentynyt tautien torjunta ja peltojen perusparannusten laiminlyönti ovat heikentäneet viljan laatua.
   Kaupassa liikkuvan viljan laatu on pysynyt hyvänä.
   Terve Eläin -liitteessä raportoidaan, miten elinolot heijastuvat  emakoiden terveyteen. Seuraus on selvä, ja terveimmät emakot asuvat kestokuivitetuissa pihatoissa.

Osuustoiminta-lehti 2/04 ilmestyi
Osuustoiminta-lehden vuoden toinen numero ilmestyi 29. huhtikuuta. Lehden teemana on Pellervon Päivä 2004, Rajat murtuvat. Yksi keskeisistä aiheista on globalisaatio, jossa osuustoiminta parhaillaan hakee paikkaansa. Aihetta sivuttiin useissa alustuksissa. Sitä käsitteli myös tasavallan presidentti Tarja Halonen.
   Myös Osuustoiminta-lehdessä on käsitelty lihatalojen menestystä.
   Numero sisältää Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen PTT-katsauksen tuoreen Suhdannekuvan, joka jaetaan lehden maksullisille tilaajille.
   OT-lehden tilaajat saavat lehdestä käyttöönsä lehden kotisivulla tarvittavat tunnukset, joilla pääsee lukemaan Uusi osuustoiminta -osiossa olevia lisäpalveluita.

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset