text2.gif (876 bytes) 25 | 05 | 2001  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
"Huolestuttavaa, jos tuonti valtaa luomuhyllyt"
Osuuskunta Luomuleppis
hakee isoja yrityksiä mukaansa
Alkuviikosta perustettu Osuuskunta Luomuleppis tavoittelee mukaan toimintaansa merkittäviä liike-elämän tahoja. Osuuskunta on ensisijaisesti luomutuotteiden sertifiointielin.
   Esimerkiksi Ruotsissa vuodesta 1985 asti toiminut vastaava osuuskunta KRAV on saanut jäsenlistalleen lähes 30 valtakunnallista yritystä tai järjestöä. Listalla nähdään niin Arla, Suomen Keskoon verrattava kaupan järjestö ICA, Scandic Hotels, Swedish Meats kuin osuustoiminnan organisaatio Kooperativa Förbundet. Suurin osa jäsenistä on sidoksissa luomutuotantoon.


Lähde: Luomuliitto

   Luomutuotantoa Suomessa valvoo EU:n luomusäädösten mukaisesti Kasvintuotannon tarkastuskeskus KTTK. Kansainvälisessä luomukaupassa sen sijaan noudatetaan luomun kattojärjestön IFOAMin (International Federation of Organic Agriculture Movements) standardia.
   Luomuleppis ryhtyy valvomaan ja sertifioimaan tuotantoa IFOAMin standardin mukaan Suomessa.
   Ruotsin KRAVilla on iso organisaatio. Luomuleppiksen hallinnonhoitaja Juha Auranen sanoo, että meillä toiminta aloitetaan mahdollisimman suppealla organisaatiolla.
   Aurasen mukaan Luomuleppistä tehdään nyt oikeustoimintakelpoiseksi ja se aloittaa toimintansa vuonna 2002. Valvonnalle luodaan säännöt ja toiminnan puitteet.
   "Tämä oli pakko perustaa", sanoo Auranen, jonka mukaan Luomuleppis on suuri askel koko luomualalle. Luomuala olisi halunnut vastaavan toiminnan KTTK:n yhteyteen mutta niin ei tapahtunut.
   "Me otamme nyt näin vastuuta siitä toiminnasta, joka oikeastaan kuuluisi valtiolle", Auranen sanoo.
   Aurasen mielestä Luomuleppiksen jäsenkunta voisi muotoutua samaan malliin kuten Ruotsin KRAV, jossa komeilevat Valiota vastaava Arla ja Keskoa vastaava ICA. Jäseneksi pääsee, jos harjoittaa luomualan liiketoimintaa ja tuntee alan tavoitteita.
   Luomuleppiksen perustivat valtakunnallinen alan keskusjärjestö Luomuliitto, suurin luomuviljan viejä Pohjolan Luomu ja luomuvihannesten ja -kasvisten suurin markkinoija Saimaan Luomu. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Luomuliiton puheenjohtaja Esa Partanen.
   Partanen puuttui luomuvalvontaan kolumnissaan Maatilan Pellervossa huhtikuussa.
   Ruotsin KRAV sertifioi hyvin monenlaisia tuotteita, joihin EU:n säädökset eivät yllä: on luomukalaa, -kosmetiikkaa, -tekstiilejä, -huonekaluja. Myynnissä on Suomessakin muualla sertifioituja luomuleluja.
   "Olisi huolestuttavaa, jos ulkomaiset luomutuotteet valtaisivat meillä luomuhyllyt", Auranen luonnehtii.

Yhteiset ennakkomyyntipäivät
Hankkija-Maataloudelle ja Keskolle

Agrimarket-ketju ja K-Maatalous järjestävät yhteiset Maatilan Ennakkopäivät Suurhallissa ja Messuhallissa Lahdessa 23.-25. lokakuuta.
   Ennakkopäivillä on myös tuotantotarviketoimittajia kuten Kemira Agro, Nordkalk, Berner, Lännen Rehu ja Viljavuuspalvelu.
   Keskusliikkeet eivät ole kesän valtakunnallisessa maatalousnäyttelyssä, vaan ovat viime vuosina järjestäneet ennakkomyyntipäivät kukin erillään vuoden lopulla. Yhteisellä myyntinäyttelyllä ne pienentävät kustannuksaan, mutta myös maataloustarvikekaupan asiakkaat pääsevät nyt vertaamaan Agrimarketin ja K-Maatalouden tuotteita yhdellä käynnillä.
   Ennakkopäivillä maatalouskaupat esittelevät tulevan ennakkohankintakauden uutuudet sekä traktori-, leikkuupuimuri-, maataloustyökone-, karjatalouskone- ja tarvikevalikoimansa.    Ennakkopäiville odotetaan 20 000 viljelijää ympäri Suomea. Maatalouskaupat huolehtivat asiakaskuljetuksista ennakkopäiville.

Verkossa
Veroehdotukset vuodelta 2000 tulevat pian verovelvollisten

Muuta:

- Kodin Pellervon toukokuun numerossa puhutaan syvästi eri sukupolvea olevien ihmisten yhteiselosta samoissa talouksissa. Viherpeukalot saavat paljon vihjeitä yrtinviljelystä ja jauhopeukalot kevään kutsujen ruokalupuolesta.

 

ViikkoPellervon alkuun