14. | 5. | 2003  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Teemu Pakarinen

Tähtituotteita Valiolta ja HK Ruokatalolta
HK Ruokatalo ja Valio ottivat kärkisijat Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailussa. Tähtituotteiksi 2003 valittiin vähittäiskaupan sarjassa Valion Polar 5-juusto ja suurkeittiötuotteiden sarjassa HK Ruokatalon Kariniemen Kalkkuna -tuotesarja.
   Tähtituotteiksi pääsivät myös Birkkalan tilan spelttituotteet, Turun Kalan Ahti-silakat, Myllyn Paras Pullataikina ja Sinebrychoffin Hyvää Päivää vihreä tee. Ingman Foodsin irtojäätelöpallo sai tunnustuspalkinnon.
   Kilpailuraati totesi Valion Polar 5:n parhaaksi leikkeleiden, juustojen ja leivänpäällisten sarjassa. Tuomariston mukaan se on ensimmäinen todella vähärasvainen suomalainen juusto, joka myös maistuu. Viisi prosenttia rasvaa sisältävän superkevyen juuston pehmentämiseksi kehitettiin kokonaan oma valmistusmenetelmä. Polar 5 on lisäksi vähäsuolainen ja laktoositon, ja se tuli markkinoille otolliseen aikaan. Kuluttajat ottivat juuston heti suosikikseen; se on jopa päässyt välillä loppumaan kauppojen hyllyiltä.
   Suurkeittiösarjan Tähtituote 2003, HK Ruokatalon Kariniemen Kalkkuna -tuotesarja sai raadin kiitokset monikäyttöisyydestä. Keskeisenä pidettiin kalkkunan eri osien hyödyntämistä erilaisiksi, moniin tarkoituksiin sopiviksi tuotteiksi. Suurkeittiöiden on helppo jatkojalostaa niitä omiin tarkoituksiinsa. Tuoteperheen eduksi laskettiin myös se, että tarjolla on monen hintaluokan tuotteita, mikä lisää suurkeittiöiden valinnanmahdollisuuksia. Kalkkuna tarjoaa vaihtoehdon broilerille ja sen hinta-laatu-suhde on kohdallaan.
   Ingman Foodsin irtojäätelöpallo sai Tähtituote-kilvan tunnustuspalkinnon. Kennopakkaus ja yksittäiset valmiit jäätelöpallot saivat raadilta kehuja. Myös tuttua kermajäätelön makua kiitettiin.
   Elintarviketeollisuusliiton Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailu järjestettiin nyt 13. kerran. Tähtituotteet-kisaan osallistui tänä vuonna ennätykselliset 49 tuotetta ja tuotesarjaa, yhteensä lähes 150 tuotetta. Kilpailun tarkoituksena on tehdä tunnetuksi kotimaisen tutkimuksen ja tuotekehityksen avulla kehitettyjä tuoteuutuuksia ja innovaatioita.

Lännen Tehtaat miinukselle
Lännen Tehtaiden tulos painui alkuvuonna 1,1 miljoonaa euroa miinukselle. Liikevaihto sen sijaan yli kaksinkertaistui konsernin maatalousryhmään liitettyjen Suomen Rehun ja Avena Nordic Grainin ansiosta. Liikevaihtoa karttui tammi-maaliskuussa yhteensä 113,5 miljoonaa euroa.
   Konsernin tulosta heikensivät mm. teollisten rehujen heikentynyt kysyntä, rehun raaka-aineiden kallistuminen sekä viljakauppaa rasittanut vaikea jäätilanne. Maatalousryhmän liikevaihto nousi 66,8 miljoonaan euroon, mutta kannattavuus jäi suunniteltua heikommaksi.
   Elintarvikeryhmäkään ei päässyt tavoitteeseen. Liikevaihto pieneni runsaan miljoonan verran 24,7 euroon. Lännen Tehtaiden mukaan kannattavuutta huononsi kampanjatuotteiden lisääntynyt osuus myynnistä sekä energian hinnan nousu. Tappiollinen Puolan tytäryhtiö, Lannen Polska poistui konsernista viime vuoden lopulla, mikä puolestaan kohensi tulosta.
   Heikosta alusta huolimatta Lännen Tehtaat arvioi, että koko vuoden tulos muodostuu tyydyttäväksi ja liikevaihto nousee noin 500 miljoonaan euroon. Rehukaupan odotetaan säilyvän viime vuoden tasolla, ja helmikuussa alkaneen kustannusten säästökampanjan uskotaan parantavan kannattavuutta.

Monimuotoisuuden lähteille
Internetiin on avattu perinnebiotoopin hoidosta ja suunnittelusta kertovat sivut. Maisemanhoidon neuvoja Aila Tarvainen ProAgria Uudenmaan Maaseutukeskuksesta kertoo, että sivut on luotu auttamaan viljelijää erityisympäristötukien haussa. Sivuilla on kuvattu esimerkin avulla, mitä asioita hoitosuunnitelman ja kustannusarvion tekoon kuuluu. Niihin pääsee tutustumaan osoitteessa www.maaseutukeskus.fi/uusimaa/Maisemanhoito

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset