text2.gif (876 bytes)  24 | 05 | 2002  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
SOK:n kenttäjohtaja Reijo Lähteenmäki:
Maatalous on SOK:n strategisia toimialoja
Traktoreihin liittyvillä yrityksillä on riittänyt kysyntää kuluneella viikolla. Alkuviikko painittiin Valtran ja Valmetin isännän Partekin omistuksesta ja perjantain Helsingin Sanomat kertoi Hankkija-Maatalouden mahdollisista uusista omistajista.
   Hankkija-Maatalouden omistaa SOK. Se on maatalouskaupan selvä markkinajohtaja ja teki liikevoittoa vuosikertomuksensa mukaan 11,2 miljoonaa euroa vuonna 2001, mikä oli noin kolmasosa SOK:n liikevoitosta.
   SOK:ssa kommentoitiin artikkelia henkilökunnalle perjantaina. SOK:n

Hankkija-Maatalous esitteli Agrimarketien yksinmyyntiin jäävien John Deere -traktorien uutuudet viikko sitten Inkoossa. ©Markku Nummi
kenttäryhmän johtaja ja Hankkija-Maatalouden hallituksen puheenjohtaja Reijo Lähteenmäki sanoo, että Pietilän paperista on kuultu "kaupungilta", mutta sitä ei ole nähty, eikä mitään yhteydenottoja asiasta ole ollut.
   Lähteenmäki toteaa, että SOK:n hallinnon linjauksen mukaan maatalous kuuluu SOK:n strategisiin toimialoihin, ja markkinajohtajuus maatalouskaupassa tullaan pitämään.
   Järjesteltäessä toimintoja nyt maataloudessa esimerkiksi Kemira Agron ja Avenan ympärillä alalla tapahtunee muutoksia, ja Pietilän paperi kuulunee yrityksen haluun tuoda intressinsä julkisuuteen. Lähteenmäen mukaan SOK:lla tai Hankkija-Maataloudella ei ole mitään halua olla tukemassa kilpailijan mahdollisia järjestelyaikeita.
   Helsingin Sanomien haastattelema Yrittäjien Maatalouden toimitusjohtaja Jussi Pietilä on tehnyt muistion ajatuksistaan maatalouden yritysten omistuksesta. Pietilä työtovereineen Tukossa perusti oman maatalousalan yrityksen Tukon myytyä maatalouskauppansa Hankkija-Maataloudelle 1992.
   Muistiossa Hankkija-Maatalouden mahdollisiksi omistajiksi mainitaan Kemira, Lännen Tehtaat, Raisio Yhtymä, Berner ja Yrittäjien Maatalous, kertoo Helsingin Sanomat.

Muutoksia tiedossa
Avena ja Kemira Agro ovat Yrittäjä-Maatalouden tavarantoimittajia. Suuri muutos odottanee joka tapauksessa Kemira Agroa. Kemira selvittää tappiollisen Kemira Agron irrottamista konsernista kokonaan erilliseksi yritykseksi, jonka Kemiran kaavailujen mukaan omistaisivat valtio, Kemira ja kolmas taho, joka edustaisi teollisuutta. Kemiran mukaan kauppa- ja teollisuusministeriö tukee tavoitetta.
   Tällä viikolla KTM oli avaintekijä pyörityksessä Partekin tulevaisuudesta kun se myi 30,2 prosentin omistuksensa Koneelle. Pääministeri Paavo Lipponen puolusti vahvasti KTM:n ratkaisua torstaina eikä pitänyt Partekin johtoa syyttömänä mutkallisiin kuvioihin ja siihen, että valtiovalta ei ollut Lipposen mukaan ajan tasalla Partekin ja KCI Konecranesin fuusiohankkeesta.
   Kemira Agrossa on tehty järjestelyjä viime aikoina. Maaliskuussa logistiikkayhtiö Movere siirtyi kokonaan Kemira Agrolle ja Suomen Rehulle kun Sonera myi siitä omistamansa 20 prosenttia.
   Moveren toimialaa ovat maa- ja merikuljetusten ohjaus ja tehdaslogistiikka maa- ja metsätaloudessa sekä rakennusteollisuudessa.
   Kuukausi sitten Kemira Agro perusti uuden yhtiön Verdera Oy:n hoitamaan biologisten kasvinsuojeluaineiden liiketoimintaa. Yhtiö tekee ja markkinoi biologisia kasvinsuojeluaineita.
   Valtio myy myös Avenan omistustaan. Helmikuussa KTM tiedotti aiesopimuksesta, jonka mukaan Lännen Tehtaat ostaa kokonaan Avena Yhtiöiden viljakauppa- ja rehuliiketoiminnot ja tulee 35 prosentin osuudella omistajaksi yhtiöön, jossa ovat myös nykyinen Avena Siilot Oy ja osana emoyhtiötä toimiva uutta kauranjalostusliiketoimintaa kehittävä Avena Oat Ingredients. Toukokuun viimeisellä viikolla järjestelyn on määrä olla valmis.
   Avena -konsernin muodostavat emoyhtiö Avena Oy ja sen tytäryhtiöt Avena Nordic Grain Oy, Avena Siilot Oy ja Suomen Rehu Oy. Toimintoihin kuuluvat eläinravitsemus, viljakauppa ja viljan käsittely ja varastointi.
   Avena-konserniin kuuluva Suomen Rehu osti helmikuussa Hiven Oy:n liiketoiminnot Orionilta.

Valtuuskunnan uusia kasvoja
Pellervon valtuuskuntaan tuli kymmenen uutta jäsentä seuran vuosikokouksessa 18. huhtikuuta. Osalla entisistä jäsenistä tuli eteen ikäpykälä tai kauden loppu, osalla valtuuskunnan entisistä jäsenistä luottamustehtävät olivat muuttuneet.
   Kokoonpano osoittaa miten monipuolisista edustajista 36 jäsenen valtuuskunta koostuu. Toisaalta valtuuskunnassa ylivoimaisesti suosituin ammatti on maanviljelijä (26), mutta siihen voi liittyä muuta ammatinharjoittamista.

Ydinvoimaa lisää
Eduskunta äänesti perjantaina ydinvoiman lisäämisen puolesta äänin 107-92.
   Aikaa uuden ydinvoimalayksikön valmisteluihin ja rakentamiseen kuluu niin, että uuden voimalan arvioidaan olevan käytössä noin 2010.

Raision uusin kumppani Al Ain
Raisio Yhtymä on tehnyt yhteistoimintasopimuksen Al Ain Dairyn kanssa. Al Ain on vanhin ja suurin meijeriyritys Arabiemiraateissa.
   Al Ainin Benecol-tuotevalikoima sisältää meijerituotteita, mehuja ja levitteitä. Yhtiö aikoo viedä tuotteita Saudi Arabiaan, Kuwaitiin, Jemeniin, Bahrainiin ja Omaniin.
   Raisio Yhtymä on tyytyväinen maantieteellisen markkina-alueen laajenemiseen. 
   UniQ plc on tehnyt sopimuksen Raision yhteistyökumppanin McNeil Consumer Nutritionals Europen kanssa Benecol-ainesosaa sisältävien tuotteiden valmistamiseksi ja markkinoimiseksi Ranskassa. Toukokuun alussa tuli myyntiin St Hubertin tuote Ilô, joka sisältää Benecol-ainesosaa. Tämä on merkittävä virstanpylväs Benecol-tuotteiden jakelun kehittämisessä Euroopassa. UniQ pystyy hyödyntämään Benecol-potentiaalin oman vahvan markkina-asemansa turvin Ranskan suurilla markkinoilla.

Internetissä
Osuuspankki-ryhmän moniosaava verkkopalvelu Mainio.net on rynnännyt kesäkauteen uusin sisällöin. Juuri nyt se neuvoo esimerkiksi veroehdotuksen tarkistamisessa, kodin juhlien järjestämisessä, kesäauton hankinnassa tai lomaohjelman suunnittelussa. Sivuilta voi nyt myös lähettää lahjakortin sähköisesti.

Yhtä & toista
- Metsää omistavat naiset ovat saaneet oman jaoston MTK:ssa. Jaosto sekä aktivoi naisia verkostoitumaan alueellaan että kannustaa heitä järjestön toimintaan. Kahdeksan jäsenen lisäksi jaostossa on sihteeri ja yksi jäsen MTK:sta sekä asiantuntijajäseniä.

- Farmit.net sai uuden sisällöntuottajakumppanit Berneristä kasvinsuojeluasioissa ja Avenasta viljakaupassa. Lisää Maatilan Pellervon uutissivulla.

- Luonnonhoitoon maatilalla saatiin nopeasti omaksuttava kirjanen käytännön ohjeista kun Maa- ja kotitalousnaisten toimittama ja maa- ja metsätalousministeriön kustantama opas Maatilan luonnonhoito julkistettiin torstaina 23. toukokuuta.

- Kodin Pellervon lukijamatka suuntautuu seuraavaksi Wieniin, Budapestiin ja Prahaan ensi lokakuussa.

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset