23. | 5. | 2003  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Teemu Pakarinen


Portin uusi tehdas 
valmistui kesäsesonkiin

Järvi-Suomen Portin uusi ruokatehdas on otettu virallisesti käyttöön Mikkelissä. Noin 15 000 neliön rakennuksessa toimii lihanleikkaamo, valmistetehdas ja logistiikkakeskus. Investointi laitteineen maksoi noin 24 miljoonaa euroa. Tehtaan vihki kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen.
   Ruokatehtaan rakentaminen Mikkelin Tikkalaan aloitettiin vuoden 2001 kesällä. Toimitusjohtaja Pekka Kaikkosen mukaan tehdas on 1999 alkaneen rakennekehitysohjelman viimeinen vaihe. Sitä edelsi teurastuksen keskittäminen Lappeenrannan uuteen teurastamoon.
   Ruokatehdas on otettu käyttöön vaiheittain tämän vuoden aikana. Kaikkonen painotti, ettei Järvi-Suomen Portin velkaantumisaste ole investoinnin aikana kohonnut, vaan entistä velkaa on maksettu koko ajan pois. Myös tulos on samaan aikaan parantunut.
   Kaikkonen sanoi ruokatehtaan valmistuneen kovan kilpailun keskelle. - Liha-alalla kilpailu on kiristynyt, ja EU:n laajeneminen tuo vielä lisää haasteita. Tavoitteena on panostaa edelleen nopeaan ja helppoon ruuanvalmistukseen. Uusi tehdas kasvattaa kapasiteettia juuri näillä tuotealueilla, ja niiden kysyntä myös kasvaa voimakkaimmin.
Arvokas koko Itä-Suomelle
Hallintoneuvoston puheenjohtaja Kalervo Tulokas sanoi ruokatehtaan olevan tärkeä vaihe Järvi-Suomen Portin kehityksessä valtakunnalliseksi ruokataloksi. Hankkeella on suuri merkitys Mikkelin talousalueelle, koko Itä-Suomelle ja omille lihantuottajille.
   Tulokas korosti puheessaan osuustoiminnan periaatetta kaikkien tuottajien tasapuolisesta kohtelusta. - Tältä osin Järvi-Suomen Portin ei ole tarvinnut strategiaansa muuttaa tai uudistaa. Tuottajaomistajien vahva usko on siitä selkeä osoitus.
   Suomalaisille EU-päättäjiltä Tulokas toivoi ratkaisuja, jotka kannustavat viljelijöitä jatkamaan ja kehittämään tuotantoaan. - Suomalaiset viljelijät haluavat, että heillä on tasavertaiset mahdollisuudet suurten maiden tavoin kannattavaan tuotantoon.
Hygienia huipussaan
Uusi tehdas on saanut kiitosta hygieniaratkaisuistaan, jotka ovat eurooppalaisenkin mittapuun mukaan ainutlaatuisia. Tuotanto etenee virtaviivaisesti ja henkilöstö liikkuu vain omilla osastoillaan, joihin mennään väreillä koodattujen sulkuhuoneiden kautta. Tehtaan merkittävimmät investoinnit olivat puoliautomaattiset makkaran kypsytysuunit ja lähettämöjärjestelmä.
   Tehtaan logistiikkakeskuksesta voidaan lähettää tuotteita noin 250 000 kiloa vuorokaudessa. Sen leikkaamossa voidaan käsitellä 1500 sikaa päivässä ja lihavalmistekapasiteettia on 25 miljoonan kilon verran vuodessa. Henkilökuntaa on noin 300.

Valio laajentaa Belgiassa
Valion belgialainen tytäryhtiö Valio-Vache-Bleue vahvistaa asemiaan juuston pakkauksessa ja tukkukaupassa Belgiassa. Valio-Vache-Bleue on ostanut International Food&Business-Brussels-Food Distributionin liiketoiminnan. IFB-BFD on erikoistunut lyhyen ajan tuorepakkauksiin.
   Valio-Vache-Bleue on Belgian suurin juustotukkuyritys, joka myy Valion tytäryhtiönä suomalaista juustoa. Sillä on oma juustopakkaamo ja jakelua vähittäiskauppoihin. Lisäksi se omistaa kokonaan Frigoway-kuljetusliikkeen.
   Valio-Vache-Bleuen bruttomyynti oli viime vuonna 93,8 miljoonaa euroa ja sillä on 120 työntekijää.

HK Ruokatalo lisää 
omistustaan Pouttu Foodsista

HK Ruokatalo -konserni lisää omistustaan Pouttu Foods Oy:stä 50 prosentista 90:een. Outokummussa toimiva Pouttu Foods Oy on HK Ruokatalon ja Pouttu Oy:n yhteisyritys, joka hankkii, teurastaa ja leikkaa naudanlihaa itäisessä Suomessa.
   HK Ruokatalon ja Pouttu Oy:n tuotantoyhteistyö alkoi vuonna 1996, kun Pouttu Foods perustettiin ja uuden yhtiön omistukseen siirtyi Poutun Outokummun tuotantolaitos. HK Ruokatalon tavoitteena oli vahvistaa kotimaisen naudan saantia vahvalta naudanlihan tuotantoalueelta.
   Pouttu Foodsilla on edelleen tärkeä osa HK Ruokatalon raaka-ainehuollossa. Pouttu Foodsin tuotantolaitos Outokummussa on valmistunut vuonna 1989, ja yhtiön palveluksessa on noin 90 henkilöä.

Atriasta vuoden logistiikkayritys
Atria Yhtymä Oyj on valittu vuoden logistiikkayritykseksi. Valinnan tekee vuosittain Suomen Logistiikkayhdistys ry, ja Atria sai palkinnon pitkäjänteisestä ja korkeatasoisesta logistiikan kehittämisestä.
   Atria otti vuoden 2001 alussa käyttöön Nurmon logistiikkakeskuksen, joka säästää vuodessa noin 200 henkilön palkkakustannukset. Keskuksesta lähtee päivittäin keskimäärin 400 000 kiloa tuotteita vähittäis- ja suurtalousasiakkaille.
   Atria on mukana lihan ja lihajalosteiden sekä muiden tuore-elintarvikkeiden kierrätettävien kuljetuslaatikoiden järjestelmässä. Lisäksi se on kehittänyt tuotannon ja toimitusten ohjausjärjestelmiä.
   Viime vuoden alussa Atria yhtiöitti logistiset palvelunsa ja perusti A-Logistiikka Oy:n. Palkintoperusteluissa todetaan, että Atria on näin tehostanut logististen palvelujen toimintaa ja mahdollistanut yhteistyön ulkopuolisten kanssa.

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset