text2.gif (876 bytes)  29 | 05 | 2002  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
 

Karjaportti vaihtamassa nimeä
Karjaportin uusi edustajisto käsittelee myös yrityksen nimen muutosta ensimmäisessä kokouksessaan ensi viikon keskiviikkona. Yrityksestä on tulossa Järvi-Suomen Portti Osuuskunta.
   Nimenmuutoksen perusteluina on nykyaikaistaa nimen merkitystä ja kohdistaa se oikein: osuusteurastamo ei kerro Portin koko nykytoiminnan repertuaarista, ja teurastuksessa työskentelee henkilöstöstä 15 prosenttia.
   Yrityksen mukaan Järvi-Suomen Porttia on tehty tunnetuksi jo siitä lähtien kun se liitettiin tuotteisiin logoksi. On jo valmiiksi JärviSuomen -logo, Järvi-Suomen Kalkkuna Oy, Tuottajat tekevät Järvi-Suomen -laatusopimuksia, uutta nimeä perustellaan.
   Kuluttajille tärkeästä ruoan alkuperästäkin uusi nimi kertoo. Se viestii sopivasti puhtaudesta ja kotimaisuudesta.
   Osuuskunta sanana sen sijaan linjataan nimenmuutoksen yhteydessä nykyaikaiseksi ja osuuskunta yritysmuotona mielikuviltaan myös menestyväksi, viittaahan se esimerkiksi osuuskauppoihin ja uuosuuskuntiin.
   Karjaportille uusi nimi tulisi sopivaan muutosajankohtaan, todetaan edustajistolle perusteluiksi. Jos nimenmuutos tehdään nyt suunnitellussa aikataulussa syksyllä, ehtii Tikkalan uuteen ruokatehtaaseen uusi liikemerkki ennen kuin muuttokuormia aletaan rahdata tulevan loppiaisen jälkeen vanhasta toimipisteestä.
 

Valmistelut tehty ensi syksyyn mennessä
Suuryritys tulossa siipikarjanliha-alalle
HK Ruokatalo ja Ruotsin tuottajien järjestö LRF selvittävät yhteistyön mahdollisuutta siipikarjanliha-alalla. Osapuolet ovat tehneet tätä koskevan aiesopimuksen. Tuloksena häämöttää Pohjoismaiden ja Baltian suurin siipikarjanliha-alan yritys.
   Selvityksen arvioidaan valmistuvan syksyyn mennessä. Mahdolliseen yhteistyöhön tulisivat HK Ruokatalo -konserniin kuuluvat Broilertalo Oy 
Suomesta ja AS Tallegg Virosta yhdessä ruotsalaisten kanssa. LRF:n kautta mukaan tulisivat markkinajohtajat, ruotsalaiseen Spira-konserniin kuuluvat Kronfågel AB Ruotsista ja Danpo A/S Tanskasta.
   Yritysten liikevaihto yhteensä olisi yli 470 milj. euroa eli lähes 2,8 miljardia markkaa. Yhteenlaskettu tuotantovolyymi oli viime vuonna 192 miljoonaa kiloa.
   Yrityksillä on toimintaa Tanskassa, Ruotsissa, Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa plus laaja vienti. Niillä on yhteensä noin 3.400 työntekijää.
   HK Ruokatalo ja LRF ostivat yhdessä virolaisen AS Talleggin kesällä 2001.
   Spiran toimitusjohtaja Per Nyqvist sanoo Spiran kotisivuilla, että viime aikojen suuret rakennemuutokset asettavat suuria vaatimuksia myös elintarvikkeiden jalostajille. Jotta voitaisiin turvata isot määrät ja lyhyet toimitusajat, riittävän iso tuotanto on Nyqvistin mukaan oleellista, ja  Paikallinen pohjoismainen tuotanto on ratkaisevaa tuoreille tuotteille.
   LRF:n toimitusjohtajan Leif Zetterbergin mukaan kuluttajan etu on, että pohjoismaisille markkinoille varmistetaan tuoreiden salmonellattomien siipikarjavalmisteiden tuotanto.
   LRF on myös toisen suomalaisen suuren lihatalon neuvottelukumppani par´aikaa. Atria Oyj on valmistellut liha-alan yrityskauppoja Ruotsissa LRF:n kanssa. Näissä neuvotteluissa ei ole ollut kyse siipikarjanlihasta.
   Atrian ja LRF:n neuvottelut on ollut määrä saada käydyiksi kesäkuun alkuun mennessä.

Osuuskuntalaki myös englanniksi
Pellervo-Seura on myötävaikuttanut uuden osuuskuntalain saamiseksi myös englanninkielellä. Käännöksen on tehnyt oikeusministeriö.
   Co-operatives Act on luettavissa verkkosivuillamme .pdf-tiedostona ilmaisella Acrobat Reader -ohjelmalla.

Valtuuskunnan uusia kasvoja
Pellervon valtuuskuntaan tuli kymmenen uutta jäsentä seuran vuosikokouksessa 18. huhtikuuta. Osalla entisistä jäsenistä tuli eteen ikäpykälä tai kauden loppu, osalla valtuuskunnan entisistä jäsenistä luottamustehtävät olivat muuttuneet.
   Kokoonpano osoittaa miten monipuolisista edustajista 36 jäsenen valtuuskunta koostuu. Toisaalta valtuuskunnassa ylivoimaisesti suosituin ammatti on maanviljelijä (26), mutta siihen voi liittyä muuta ammatinharjoittamista.

Lahjakortilla
voi onnitella Internetin kautta vielä silloinkin kun onnittelut postitse ovat auttamatta myöhässä. Esimerkiksi Osuuspankin verkkolahjakortin voi lähettää perinteisesti postin kautta, mutta myös sähköpostilla tai mikä vielä joutuisampaa, suoraan lahjan saajan kännykkään. Lähetyspaikka löytyy Mainio.net-sivulta.

Yhtä & toista
- Osuustoiminta-lehden seuraava numero ilmestyy 13. kesäkuuta. Lehden pääteemana on nuorten osallistuminen yritysten hallintoon - aihe pureutuu Pellervon Päivän 2002 teemaan.
   Tulevan numeron mukana tilaajat saavat myös Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen tuoreen PTT Katsauksen. Sen aiheena on kansallinen talouspolitiikka.

- Raisio Yhtymän nykyinen talousjohtaja Kauko Mannerjärvi (44) siirtyy syyskuun alusta konsernin hallintojohtajan tehtävään.
  Uutena talousjohtajana aloittaa KTM Antti Salminen (39) syyskuun alusta lähtien. Hän on aiemmin toiminut Teleste Oyj:n talousjohtajana.

- Kodin Pellervon torstaina 6. kesäkuuta ilmestyvän numeron teemana on juhannus.
   Kodin Pellervon
lukijamatka suuntautuu seuraavaksi Wieniin, Budapestiin ja Prahaan ensi lokakuussa.

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset