3. | 6. | 2005  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku NummiLakko puree jo bkt:n kasvua
Paperiteollisuuden työselkkauksella alkaa olla tuntuvia kansantaloudellisia seurauksia. Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Ritva Toivonen sanoo vaikutusten kohdistuvan ennen muuta metsäsektorille, mutta jos työsulku jatkuisi kesäkuun loppuun kuten kesäkuun alussa varoiteltiin, Toivosen mukaan seuraukset söisivät silloin arviolta puoli prosenttia jo koko kansantalouden vuotuisesta kasvusta.
   Lakon vaikutukset korostuvat niissä maakunnissa, joissa metsäsektorilla on suuri merkitys ja näkyvät kuljetusten ja eri teollisuudenalojen tuloksissa - etenkin, jos tukitoimet paperiliittolaisille voimistuvat. Toivonen katsoo, että viikkojen tauko tuntuu myös paikallistaloudessa, esimerkiksi kuntien tuloissa.

Farmitin johtoon Mikko Mäkimattila
Maa- ja metsätalouden Internet-palveluja tuottavan Farmit Website Oy:n  toimitusjohtajaksi on nimitetty MMM Mikko Mäkimattila (33) 1.8.2005 alkaen.
    Mäkimattila toimii tällä hetkellä kehityspäällikkönä Lännen Tehtaat Oyj:ssä. 
   Farmit Websiten edellinen toimitusjohtaja Ari Toivonen siirtyi ProAgria Uusimaan toimitusjohtajaksi 1. kesäkuuta.
   Farmit Website Oy on Kemira GrowHown ja Suomen Rehun tasaosuuksin omistama Internet-palvelu. Verkostoon kuuluu yhteensä 21 yritystä, esimerkiksi Lähivakuutus, OP-ryhmä, Metsäliitto, A-Tuottajat.

Avoinna jälleen noin 30 vuoden tauon jälkeen
Valion nimikkobaari pitää brändiä esillä

Valion baarissa Helsingin Kampissa on noin 30 asiakaspaikkaa. Etualalla Maininki Mettälä Valiosta ja baariin myyjä Hanna Honkala. Kuva Markku Nummi
Valion nimikkobaari toimii jälleen 2. kesäkuuta lähtien. Nyt uudessa Kampin liikekeskuksessa Helsingissä lähellä alkuperäistä paikkaansa Lasipalatsia.
   Valio avasi baarin keskellä 100-vuotisjuhlavuottaan Maailman maitopäivänä 1. kesäkuuta. Valio sijoittaa baariin kärkituotteitaan, jotka edistävät hyvinvointia: Evolus, Gefilus, Benecol, mutta ilman muuta myös Valio-jäätelöitä, pirtelöitä, muikkuja ja T-paitoja.
   Muikkuja ja paitoja? Kyllä, moni vie Valion baarista mukaansa pienet suolaiset eväät, joissa voi olla neulamuikkuja, salaattia, ruisleipää.
   T-paidat kuuluvat Valion baarin omaan design-mallistoon, jossa on kasseja ja muuta kivaa. Niissä toistuu Paola Suhosen baariin luoma Kukkamaito-kuvio. Astiastossa on Iittalan keramiikkaa, jossa toistuu sama Kukkamaito-kuvio.
   Kaikki tämä edistää markkinointia ja luo kuvaa nykyajassa elävästä elintarvikeyrityksestä.
   Aikanaan Valio edisti 1930-luvulla Lasipalatsissa avaamallaan baarilla jäätelön menekkiä. Tämän päivän haasteet ovat toiset, mutta baarin tehtävä on sama menestyksen edistäminen. 
   Tuote- ja ravitsemuspalvelupäällikkö Pirjo Huhtala kertoo, että erilaiset baarin lounaat ja välipalat on kehitetty Valion koekeittiössä.
   Baarin avajaisissa oli myös nainen, joka kolmisen vuotta sitten heitti ilmoille idean Valion baarin henkiinherättämisestä. Myyntipäällikkö Maininki Mettälä kertoo, että vähin erin yksi ja toinen innostui asiasta.

Liminka ehti täyttää 102 vuotta
Limingan Osuuskauppa sulautuu Arinaan
Limingan Osuuskaupasta tulee osa Osuuskauppa Arinaa vuoden 2006 alusta lähtien. Limingan Osuuskaupan hallintoneuvosto kokoontuu lähiaikoina käsittelemään sulautumiseen liittyviä käytännön toimenpiteitä.
   Limingan Osuuskaupan osuuskunnan kokous päätti sulautumisesta yksimielisesti. Limingan Osuuskaupan 1 465 asiakasomistajaa siirtyvät Arinan asiakasomistajiksi automaattisesti ilman eri hakemusta ja 100 työntekijää Arinan palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä. Arinalla on nykyisin jo lähes 1 300 työntekijää. Työntekijämäärää lisäävät myös Arinan meneillään olevat investoinnit.
   Arinalla on ennestään yli  87 000 asiakasomistajaa. Liiketoiminta siirtyy Arinan nimiin 1.1.2006 alkaen.
   "Arinan resursseja kohdennetaan jatkossa palvelujen kehittämiseen myös Limingassa, Tupoksella ja Temmeksellä", lupaa Osuuskauppa Arinan toimitusjohtaja Veli-Matti Puutio paikallisille asiakasomistajille.
   Sulautumisen katsotaan vahvistavan S-ryhmän kilpailukykyä Pohjois-Suomessa. Osuustoiminnallinen yritysmuoto mahdollistaa paikallisen päätöksenteon, mikä näkyy asiakkaille tarpeellisten palvelujen kehittämisinvestointeina ja erittäin kilpailukykyisinä asiakasetuina.
   Limingan Osuuskaupan toimitusjohtaja Kauko Minkkinen. sanoo, että sulautuminen tietää Limingan Osuuskaupan asiakasomistajille valoisaa tulevaisuutta sekä henkilöstölle työpaikkojen mahdollisuuksien lisääntymistä, sillä Arina on kehittänyt määrätietoisesti asiakkaiden palveluja ja etuja, mutta myös henkilökunnan osaamista.
   Minkkinen sanoo myös, ettei osuustoimintahenki Limingasta mihinkään katoa sulautumisen takia. Limingan Osuuskaupan perinteet ovat 102-vuoden takaa.

Valion investointivauhti rauhoittuu
Valio käyttää tämän vuoden investointeihin noin 55 miljoonaa euroa vahvistaakseen tuotteidensa kilpailukykyä. Rahat menevät pääasiassa tuotantolaitosten ja logistisen järjestelmän kehittämiseen sekä Suomessa että ulkomailla.
Lähimmät viime vuodet ovat olleet Valiolle ennätyksellisiä investointivuosia. Enimmillään investointivauhti nousi sataan miljoonaan euroon.
Investointikohteita ovat mm. Polar- ja Hovi-juustojen tuotannon kehittäminen sekä keräilyautomaation käyttöönotto Riihimäellä.
Eestin Võrun juustolaan Valio panee kolme miljoonaa euroa. Võru on Viron suurin juustola. Sen tuotannosta suurin osa viedään Venäjälle ja Keski-Eurooppaan.
Võru Juust AS:n toimitusjohtaja Lauri Haavikko perustelee investointeja sillä, että juuston kulutuksen odotetaan kasvavan koko Baltiassa. Kulutus henkeä kohden Eestissä on nyt vajaan kolmanneksen siitä mitä se on Suomessa.

OP:lle uudentyyppinen rahasto
Opstock Equity Hedge on uusi osakemarkkinoilla sijoitustoimintaa harjoittava erikoissijoitusrahasto, joka tavoittelee hyvää kokonaistuottoa kaikissa markkinaolosuhteissa. Se on ensimmäinen suomalainen erikoissijoitusrahasto, joka on solminut kansainvälisesti hedgerahastoille ominaisen ns. prime brokerage -sopimuksen.
Rahaston salkku koostuu ostetuista ja myös lyhyeksi myydyistä arvopapereista.
   Rahaston sijoitusstrategiat perustuvat salkunhoitoryhmän yhdessä professori Matti Suomisen kanssa kehittämiin malleihin, joiden avulla pyritään hyödyntämään osakemarkkinoilla vallitsevia, mutta vaikeasti havaittavissa tai useimpien sijoittajien vaikeasti hyödynnettävissä olevia pörssikurssien vääristymiä.

Miettilän Osuuspankki Rautjärvellä
Pienin ja jo 100-vuotias
Suomen pienin suomenkielinen osuuspankki Miettilän Osuuspankki täyttää 100 vuotta 12.6.2005.
   Miettilän Osuuspankki on Etelä-Karjalassa Rautjärvellä. Pankilla oli 325 omistajajäsentä vuoden 2004 lopussa. Sen talletuskanta oli 4 507 000 euroa ja rahoituskate 154 000 euroa. Vakavaraisuusaste oli 15,83 prosenttia.
   Pankin toimitusjohtaja on Kaarina Sacklen. Hallintoneuvostoa johtaa Pekka Lapakko ja hallitusta Heikki Lankinen.

Vilkaise myös tuoreimmat nimitykset linkistä yllä!

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset