text2.gif (876 bytes)  20 | 06 | 2002  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
 

HK Ruokatalo kasvaa 
Koiviston Teurastamolla
HK Ruokatalo on hankkimassa Koiviston Teurastamon koko osakekannan. Yritykset ovat tehneet asiasta esisopimuksen.
   Koiviston Teurastamo Mellilässä on Suomen seitsemänneksi suurin liha-alan yritys ja kuuluu alan parhaisiin sekä kannattavuudeltaan että vakavaraisuudeltaan. Sen viime vuoden liikevaihto oli 35,2 miljoonaa euroa ja tulos ennen veroja 2,5 miljoonaa euroa. Yhtiö teurasti vuonna 2001 noin 16 miljoonaa kiloa lihaa. HK Ruokatalon sianlihan hankinta Suomesta nousi 60,2 miljoonaan kiloon vuonna 2001. Koiviston Teurastamo on erikoistunut sianlihan hankintaan ja teurastukseen.
   HK Ruokaltalosta todetaan, että yrityskauppa tuottaisi HK Ruokatalolle huomattavaa teollista synergiaetua ja vahvistaisi osaltaan kotimaisen liharaaka-aineen saantia. Koiviston Teurastamo puolestaan pääsisi hyödyntämään HK Ruokatalon markkinointikanavia.
   Osapuolet pyrkivät pääsemään sopimukseen vuoden 2002 aikana. Mikäli hanke toteutuu, Koiviston Teurastamosta tulee HK Ruokatalon tytäryhtiö ja sen liiketoiminta jatkuu ennallaan toimitusjohtaja Risto Koiviston johdolla. Järjestelyllä ei olisi välittömiä henkilöstövaikutuksia. Koiviston Teurastamon palveluksessa on runsaat 50 henkeä.

Härmälä IFAP:n varapuheenjohtajaksi
Maailman talonpoikien järjestöjen ja monesta maasta myös maatalousosuustoiminnan edustajat olivat koolla toukokuun viimeisinä päivinä Kairon Gizah:ssa muutaman kilometrin päässä kuuluisista egyptiläisistä pyramideista, joista suurin on Keopsin pyramidi.
   Suomesta kokouksessa oli yhdeksän osanottajaa, kärjessä MTK:n ja Pellervon johtokuntien puheenjohtajat.
   Asiaohjelmassa eniten minusta sai irti keskusteluista, jotka liittyivät WTO-neuvotteluihin. Paikalla olla puhumassa WTO:n maatalous- ja maataloustarvikejohtaja Frank Wolterer. Hän analysoi perusteellisesti USA:n uuden Farm-Bill-ohjelman vaikutukset maatalouskauppaan. Hänen mukaansa amerikkalainen tuottaja menettää kansainvälisessä maatalouskaupassa ja Geneven neuvotteluissa sen, minkä hän ansaitsee kotimaassaan Farm-Billin ansiosta. Mitä kehitysmaihin tulee, Wolterer totesi, ettei voida ajatella, että nämä avaisivat markkinoitaan ei-maataloustuotteilla, elleivät ne samalla saa viedä maataloustuotteitaan.
   Toinen mielenkiintoinen WTO:hon liittyvä esitys kuultiin kiinalaiselta professorilta näin Kiinan WTO-jäsenyyden alla. Hän kertoi, että Kiina saattaisi sallia tuontia aina 10 prosenttiin elintarvikeomavaraisuudestaan. Huikeita määriä olisi kyseessä joka tapauksessa. Tähän mahtuisivat hyvin EU:n ylijäämät.
   IFAP valitsi itselleen uuden puheenjohtajiston seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Uudeksi presidentiksi Alankomaiden Gerard Doornbosin jälkeen valittiin Kanadan Jack Wilkinson. Varapuheenjohtajiksi valittiin MTK:n 1. puheenjohtaja ja Pellervo-Seuran valtuuskunnan puheenjohtaja Esa Härmälä Suomesta, Alejandro Delfino Argentiinasta ja Philip Kiriro Keniasta. -Marcus H. Borgström

Asunta kylätalousprojektin vetäjäksi
Uusosuustoiminnan edistämistä Pellervossa vetävä projektipäällikkö Hanna-Leena Asunta siirtyy virkavapaalle vetämään Kylätalous - yhteisötalouden työmuotojen vahvistaminen maaseudulla -hanketta Suomen Kylätoiminta ry:n projektipäällikkönä 1. elokuuta 2002 lähtien.
   Hankkeessa ovat mukana kylien yhteenliittymät, MTK ja kansainväliset kumppanit. Hanketta rahoittaa EU. Hankkeessa edistetään maaseudulle soveltuvia yhteistötalouden työmuotoja, järjestetään alan osaajakoulutus sekä seminaareja.
   Uusosuustoiminnan yhteystiedot Pellervossa.

Juhannussyötävää netissä
Keskikesä on grilliruokien ja erilaisten erikoisherkkujen sesonkia. Herkullisia ruokavihjeita Atrian, HK Ruokatalon, Karjaportin, Valion kotisivuilla.

Tuoreimmat julkaisut
- Maatilan Pellervo 6/2002 ilmestyi juhannusaaton alla torstaina. Runsaasta ammattilukemisesta mainittakoot iSeed, panospuhdistamo, koneasemat, Biorek ja Samson sekä muuta lantatekniikkaa, nautojen hengityselinten vaalimisen tilaohjeita ym.

- Valion Maito ja Me -lehti palvelee valiolaisia maidontuottajia, mutta siinä on myös kaikille Internetin käyttäjille avoimia sivuja.

Yhtä & toista
Reilun kaupan banaanikaupasta käyty keskustelu johti osaltaan asioiden selvittämiseen El Prieto -tilalla. Tilalle asetettu tuontikielto Suomeen on nyt purettu.
   Luomubanaanaja tuottavan El Prieton sertifiointia on jatkettu kuudella kuukaudella. Tänä aikana tilan on järjestettävä Reilun kaupan lisän käyttö sovittujen ehtojen mukaan. Sen on eriteltävä esimerkiksi sosiaaliturvan ja asumisen parantamiseksi tehdyt investoinnit muista Reilun kaupan lisän kohteista ja perustettava erillinen pankkitili.


Onnelista juhannusta!

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset