18. | 6. | 2004  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

Organisaatiouudistuksessa loppui 39 työsuhdetta
Valiolla jälleen mittavin investointivuosi 

Suomalainen elintarviketeollisuus investoi Teollisuuden ja Työnantajien mukaan yhteensä 305 miljoonaa euroa vuonna 2004.
   Valio Oy:n investoinnit kattavat TT:n luvusta yli kolmanneksen, sillä Valion investointimäärä on noin 110 miljoonaa euroa. Summa käytetään tuotantolaitosten ja varastojen kehittämiseen. 
   Viimevuotinen reilu 100 miljoonaa oli Valion historian suurin vuosittainen investointibudjetti. Nyt se ylittyi ja 2005 Valio arvioi käyttävänsä jälleen yhtä paljon rahaa investointeihin kuin 2004.
   Investoinnit kuuluvat Valion tuoretuotteiden kehitysohjelmaan, joka tähtää 13:een huippujohdettuun laitokseen vuoteen 2008 mennessä.
   Valion nyt loppuun asti sovitun organisaatiouudistuksen yhteydessä käydyt yt-neuvottelut johtavat 39 toimihenkilön irtisanomiseen. Ennakkoarvio oli 61, mutta osa toimihenkilöistä sijoittuu uusiin tehtäviin ja osa jää eläkkeelle.

Jugan seuraaja NAV:ssa Tanskasta
Suomen Kotieläinjalostusosuuskunnan toimitusjohtajaksi siirtyvän Jarmo Jugan seuraaja Pohjoismaiden Jalostusarvostelun NAV:n toimitusjohtajana on tanskalainen Gerd Pedersen Aamand, 42.
   Aamand on tällä haavaa Tanskan maatalousseurajärjestön jalostuksen tutkimus-, kehitys- ja tiedotuspäällikkö.
   Jarmo Juga, joka hiljan valittiin ICARin presidentiksi, jatkaa myös NAV:n hallituksen jäsenenä.

Borgström varapuheenjohtajaksi
IFAP:n osuustoimintakomiteassa

Maanviljelysneuvos Marcus H. Borgström Sipoosta on valittu kansainvälisen maataloustuottajajärjestön IFAP:n osuustoimintakomitean varapuheenjohtajaksi. Valinta tapahtui IFAP:n kokouksessa Washingtonissa touko-kesäkuun vaihteessa.

Viisi uutta kansanedustajaa
Suomen 14 europarlamentaarikkoa

Europarlamentaarikkojen vaaleissa äänestysprosentti nousi Suomessa 41,1 prosenttiin eli kymmenellä prosenttiyksiköllä.
   Vaaleissa eniten ääniä sai keskustan Anneli Jäätteenmäki, jonka kanssa Euroopan parlamentin jäseniksi keskustasta tulivat Paavo Väyrynen, Kyösti Virrankoski ja Hannu Takkula. Kokoomuksesta Brysseliin lähtevät Aleksander Stubb, Ville Itälä, Piia-Noora Kauppi ja Eija-Riitta Korhola. Kolme soslialidemokraattien edustajaa ovat Reino Paasilinna, Riitta Myller ja Lasse Lehtinen. Vihreitä Suomesta parlamentissa edustaa Satu Hassi, vasemmistoa Esko Seppänen ja RKP:tta Henrik Lax.
  Viisi kansanedustajaa vaihtuu Suomen eduskunnassa eurovaalien tulosten vuoksi. Keskustan ryhmään tulevat Tatja Karvonen Rovaniemeltä ja Terhi Peltokorpi Helsingistä. Kokoomuksen ryhmään nousee Jouko Laxell Salosta. Ruotsalaisten Christina Gestrinistä tulee eduskunnan varsinainen jäsen hänen oltuaan tätä ennen Astrid Thorsin varaedustaja. Vihreistä eduskuntaan nousee tamperelainen Oras Tynkkynen.

PTT-katsaus setvii Suomen asemaa kansainvälistyvillä markkinoilla
Investointivaje on Suomen talouskehityksen keskeinen ongelma, arvioivat Etlan tutkijat PTT-katsauksen artikkelinumerossa 2/2004. Etlalaiset kirjoittavat Suomen houkuttelevuudesta yritysten sijaintikohteena.
   Kirjoittajien mukaan investointien vähäisyys on ongelma sekä työllisyyden kehityksen että talouskasvun kannalta.
   Venäjän markkinoiden kasvu vetää Suomen vientiä, otsikoi Suomen Pankin edustaja oman artikkelinsa. Suomalaisten yritysten investointien suuntautumista Venäjälle odotetaan. Kirjoittaja katsoo, että Venäjän heikko sitoutuminen integraatiopolitiikkaan ja avautumiseen rajoittaa kehitystä ja luo epävarmuutta.
   Lisää PTT:n ja Osuustoiminta-lehden verkkosivuilla.

Puurakentamisen arkkitehti ja www:n keksijä kiittivät
Suomea tunnetuksi huippupalkinnoilla

Richard Leplastrier (keskellä) vastaanotti puuarkkitehtuuripalkinnon suomalaisena puurakentamisen kärkityönä tunnetussa Lahden Sibelius-talossa. Oikealla palkinto-
lautakunnan puheenjohtaja Gunnel Adlercreutz.  Markku Nummi
Suomalaiset luovuttivat näyttävästi kaksi merkittävää kansainvälistä tunnustuspalkintoa viikolla 25. Www:n keksijä sai Millenium-palkinnon ja puuta töissään hyödyntävä arkkitehti Spirit of Nature Wood Architecture Award -palkinnon.
   Puuarkkitehtuuristaan palkittiin australialainen Richard Leplastrier, 65-vuotias arkkitehti, joka ei taloillaan prameile. Hän sijoittaa rakennukset luontoon ja käyttää puuta niukasti mutta harkitusti.
   Leplastrierin palkinto oli 50 000 euroa, palkinnon jakamisen teki mahdolliseksi Suomen Metsäsäätiön tuki. Palkinto on Puu Kulttuurissa -seuran perustama.
   Samana päivänä Leplastrierin kanssa haki maailman suurimman teknologiapalkinnon Suomesta Yhdysvalloissa työskentelevä lontoolaissyntyinen Tim Berners-Lee. Mies kehitti World Wide Webin, jonka lyhenne komeilee kotisivuosoitteissa.
   Berners-Leen saama Millenium- palkinto on miljoona euroa. Palkinto aiotaan luovuttaa joka toinen vuosi. Tekniikan lisäksi valintaperusteena ovat humaanit arvot ja kestävä taloudellinen kehitys. Palkinnon myöntää Teknologiapalkintosäätiö.
Tunnustusta Suomeenkin: Timberjackille
Pariisissa palkittiin suomalaista teknologiaa edellisellä viikolla. Maailman investointikonferenssi palkitsi Deere & Company-Timberjackin investoinneista Eurooppaan, ja erityisesti tunnustuksen sai Timberjackin Joensuussa sijaitseva metsäkonetehdas. Pariisissa järjestetyssä juhlassa yritystä ylisti Euroopan parlamentin puhemies Pat Cox. Joensuun alueella on Euroopan johtava metsätalousklusteri ja Cox sanoi investointien hyödyttävän koko Joensuun aluetta.

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset