31. | 7. | 2006  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku NummiAtria aloittaa yt-neuvottelut Forssassa
Atria aloittaa koko Forssan tytäryhtiötään koskevat yt-neuvottelut ja aikoo vähentää noin 35 työpaikkaa Forsssassa vuoden 2007 loppuun mennessä.
logistiikkayksikko
Liha ja Säilyke Oy:n tuotanto-
laitokselta johtaa putki yli joen uuteen logistiikkakompleksiin.
Kuva Markku Nummi
   Atria aikoo yhdistää Liha ja Säilyke Oy:n, F-Logistiikka Oy:n ja Atria Oy:n päällekkäiset toiminnot.
   Hanke sisältää logistiikan, teknisen käynnissäpidon, taloushallinnon ja henkilöstöhallinnon, myynnin ja markkinoinnin yhdistämisen.
   Forssassa jatkuu kokolihatuotteiden, leivänpäällisten ja valmisruuan tuotanto, mutta makkarantuotanto siirtyy Nurmoon.
   Forssan-tuotemerkin kehittäminen jatkuu. Forssan on salaatti-tuoteryhmän markkinajohtaja Suomessa ja leivänpäällisissä sillä on vahva asema.
   Toimintojen yhdistämisellä konsernissa lasketaan säästettävän noin kaksi miljoonaa euroa vuosittain. Vuonna 2005 Liha ja Säilyke Oy:n liikevaihto oli noin 41 miljoonaa euroa.

Jari Leija seuraaja HK Ruokatalossa
Reijo Kiskola meijerijohtajaksi Hämeenlinnaan
Reijo Kiskola
Reijo Kiskola
Kuva Markku Nummi


Jari Leija

HK Ruokatalo Oy:n siipikarjaliiketoiminnasta vastaava johtaja ja johtoryhmän jäsen Reijo Kiskola (51) siirtyy Hämeenlinnan Osuusmeijerin toimitusjohtajaksi.
   Meijerin nykyinen toimitusjohtaja kauppaneuvos Jorma Ijäs jää eläkkeelle 1.1.2007, jolloin Kiskola aloittaa uutena toimitusjohtajana.
Kiskola on aiemminkin toiminut meijerialalla, viimeksi hän oli Osuuskunta Satamaidon toimitusjohtaja vuosina 1993-2001.
   Nykyisessä tehtävässään HK Ruokatalossa Kiskola jatkaa 30.9.2006 asti.
   Uudeksi siipikarjaliiketoiminnan johtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi HK Ruokatalossa tulee 1.10.2006 alkaen yhtiön nykyinen logistiikkajohtaja Jari Leija.
   Leija on aiemmin toiminut HK Ruokatalon kotimaan toimintojen tuotantojohtajana, Vantaan tehdaspäällikkönä ja logistiikkapäällikkönä
.

Atria pani Sarkkisen lähialueille

Juha Sarkkinen
ETM Juha Sarkkinen on nimitetty 1.10.2006 alkaen johtajaksi vastuualueenaan Venäjän tehdasinvestointi ja liiketoiminnan kehittäminen Atria Venäjä ja Atria Baltia -liiketoiminnoissa.
   Alkuvuodesta Sarkkinen nimitettiin Atriassa valmistuspäälliköksi Atrian Ateriateollisuuteen, missä tehtävässä hän on vastannut Nurmon ja Karkkilan yksiköiden tuotantotoiminnasta sekä kumppanuusvalmistuksista. Sarkkinen raportoi Atria Venäjän ja Baltian toiminnoista vastaavalle johtaja Juha Ruoholalle sekä matriisissa Pit-Produktin toimitusjohtaja Gennady Emelianoville ja Atria Baltian toiminnoista vastaavalle johtaja Raimo Kirmaselle.Kansainvälinen osuustoimintapäivä 1. heinäkuuta
Osuuskunta kriisialueilla
elämän tasapainottajana

Kansainvälinen Osuustoimintaliitto ICA kiinnittää huomiota siihen ihmisten elämää tasapainottavaan vaikutukseen, joka osuuskunnilla on maidenvälisissä kriisitapauksissa.
   Näkemys tulee esille liiton julkilausumassa, jollaisen se vuosittain antaa Kansainvälisen Osuustoimintapäivän 1. heinäkuuta alla.
   ICA toteaa esimerkiksi Israelin ja Palestiinan osuustoimintaliikkeiden mahdollistavan ihmisten taloudellisen yhteistyön ja kanssakäymisen, vaikka maiden välillä on kriisitilanteita. Osuuskuntien kaupallinen yhteistyö tukee peruselintarvikehuoltoa. Bosniassa ja Serbiassa puolestaan pyritään jälleenrakentamaan yhteiskuntaa asunto-osuuskuntien tuella.
   ICA:n suomalaiset jäsenjärjestöt Pellervo-Seura ja Suomen Osuuskauppojen Keskusliitto SOKL muotoilivat englanninkielisen julkilausuman suomeksi. Myös Yhdistyneet Kansakunnat korostaa osuuskuntien rauhantyötä. Järjestön pääsihteeri kehottaa Kansainvälisen Osuustoimintapäivän viestissään huomaamaan osuuskuntien merkittävän panostuksen rauhantyössä ja olemaan mukana niiden pyrkiessä kohti vakaata kehitystä ja oikeudenmukaista ja rauhanomaista maailmaa.


Länsi-Kalkkuna Oy HK Ruokatalon ja Atrian yhteinen kalkkunayhtiö
HK Ruokatalo ja Atria perustavat Länsi-Kalkkuna Oy -nimisen yhteisen kalkkunanlihan tuotantoyhtiön.
   Yhteistyö koskee alkutuotantoa, teurastusta ja leikkuuta. Kalkkunatuotteiden valmistuksessa, tuotekehityksessä ja markkinoinnissa HK Ruokatalo ja Atria jatkavat kilpailijoina omilla tuotemerkeillään: Atrian tuotemerkki on Atria ja HK Ruokatalon merkki on Kariniemen.
   Osapuolet ovat maan suurimmat kalkkunanlihanjalostajat ja ilmoittivat jo puolisen vuotta sitten valmistelevansa yhteistyötä kotimaisen kalkkunatuotannon turvaamiseksi.
   Puoliksi omistetun tuotantoyhtiön on tarkoitus olla toiminnassa vuoden 2007 alusta lähtien.
   Länsi-Kalkkuna Oy keskittää kalkkunoiden hautomotoiminnan Jalasjärvellä sijaitsevaan Atrian hautomoon sekä teurastukset ja leikkuun HK Ruokatalon kalkkunateurastamoon Säkylään. Uusi yhtiö ottaa vastuulleen myös kalkkunan eläinaineksen maahantuonnin sekä hankinnan kotimaassa.
   Kummankin omistajan kalkkunaliiketoiminnassa työskentelevät henkilöt siirtyvät uuden yhtiön palvelukseen.
   Ala on ollut huonosti kannattava. Keskittämisen avulla osapuolet supistavat alan teollista ylikapasiteettia ja tehostavat jäljelle jäävän kapasiteetin käyttöä. Tehostamisen taloudelliseksi vaikutukseksi ne arvioivat noin kaksi miljoonaa euroa.

Matti Murto LSO:n hallitukseen
LSO Osuuskunnan hallintoneuvosto on valinnut tiistaina 27.6.2006 pidetyssä kokouksessa osuuskunnan hallituksen uudeksi jäseneksi agronomi Matti Murron (42). Murto on naudanlihantuottaja Kuusjoelta.
LSO Osuuskunnan hallituksessa vapautui paikka, kun vuorineuvos Simo Palokangas siirtyi eläkkeelle huhtikuun alussa. LSO Osuuskunnan viisijäsenisen hallituksen muut jäsenet ovat: Markku Aalto (pj.), Tiina Varho-Lankinen, Marcus H. Borgström ja Jussi Savijoki.
LSO Osuuskunta on HK Ruokatalo Group Oyj:n suurin omistaja.


Jyrki Peltonen Portin tehdaspäälliköksi Lappeenrantaan

Jyrki Peltonen
Jyrki Peltonen
Järvi-Suomen Portti on nimittänyt Lappeenrannan teurastamon tehdaspäälliköksi Jyrki Peltosen. Peltosen pesti yrityksessä alkoi 19.6.2006.
Peltonen on aiemmin työskennellyt HK Ruokatalo Oy:n Outokummun yksikön tehdaspäällikkönä.
   Järvi-Suomen Portti on päättänyt keskittää naudan teurastuksen ja leikkuun Lappeenrannan tehtaaseen.
   Lappeenrannan teurastamossa noin 60 henkilöä koskevat yt-neuvottelut päättynevät heinäkuussa.
   Järvi-Suomen Portin toimitusjohtaja Kari Tillanen on sanonut, Lappeenrannassa Portti ei tavoittele niinkään henkilöstövähennyksiä, vaan pikemminkin muutosta toimintatapaan, jossa haetaan lisää tehokkuutta ja joustavuutta. Mahdollisiksi kustannussäästöiksi Lappeenrannassa on arvioitu pari miljoonaa euroa vuodessa.


Järvi-Suomen Portin kotisivut uusiutuivat
Avaa kokeillaksesi!

Järvi-Suomen Portin ulkoisen ilmeen uusiminen on ehtinyt jo nettisivuille asti. Portti julkaisi uudistetut kotisivunsa juhannuksen alla.
   Portin tuotepakkausten ja muun ulkoisen ilmeen uudistusta vetänyt Brand Manager Jaana Gummerus on suunnitellut myös verkkosivunäkymän. Teknisenä yhteistyökumppanina on ollut mikkeliläinen Seasam Group.
   Portissa on web-team, joka niin ikään on Gummeruksen vedossa. Verkkosivujen täydentyvät näkyvästi seuraavan kerran syksyllä, jolloin Portilta ilmestyy runsaasti uusia tuotteita.
    Myös NettiPortti uusiutuu: Gummeruksen mukaan pääsääntöisesti ulkoasultaan, palvelun sisältöön ei ole näillä näkymin tulossa suuria muutoksia - ja jos tulee, se tapahtuu palvelun käyttäjien toiveista.


Valion jakelu hiljenee lisää ja tehostuu
Valio lisää hiilidioksidilla jäähdytettäviä, meluttomia jakeluautoja Helsingin taajama-alueella kahdeksasta noin 20:een ja laajentanee niiden käyttöä myös Riihimäelle ja Jyväskylään.
    Vastaavaa kylmätekniikkaa ei aiemmin ole Suomessa käytetty.
Hiilidioksidilla jäähdytettävät autot ovat dieselkäyttöisiin verrattuna ympäristöys tävällisiä: hiilidioksidijäähdyttimet käyttävät teollisuuden päästöistä kerättyä ”kierrätyshiilidioksidia”. Ne eivät myöskään tarvitse meluista dieselmoottoria.
    Hiilidioksidijäähdyttimien jäähdytysnopeus on dieseliin verrattuna noin 50 prosenttia tehokkaampi. Kuormatila pysyy halutussa lämpötilassa kovimmankin helteen aikana. Varsinkin kaupunkijakelussa kuorma-tilan ovia joudutaan avaamaan tiheästi.
    "Osaa kahdeksasta kokeiluautosta ei tarvinnut kertaakaan kolmen vuoden aikana huoltaa", kertoo suunnittelupäällikkö Mika Jyrkönen Valiosta.

Munakunta ostaa Ovo-Foodin
Munakunta on ostamassa Ovo-Food Oy:n koko osakekannan Mauri ja Jannis Salolta ja vahvistaa näin asemiaan kananmunien ydintuotantoalueella. Ovo-Food harjoittaa kananmunien pakkaamotoimintaa Somerolla ja sen hankintamäärä viime vuonna oli noin viisi miljoonaa kiloa. Yritys työllistää 15 henkeä.
   Elokuun 1. päivänä toteutettavassa yritysjärjestelyssä Ovo-Food Oy:lle siirtyy myös Mauri Salo Oy:n kananmunaliiketoiminta. Myyjät jatkavat yrityksen palveluksessa, Jannis Salo Ovo-Food Oy:n toimitusjohtajana ja Mauri Salo hallitustehtävissä.
   Yrityskaupan hyödyt tulevat selvimmin näkymään materiaalivirtojen ohjauksen tehostumisessa ja ostotoiminnassa, kerrotaan Munakunnasta.
   Munakunnan taholta pidetään tärkeänä, että myyjät jatkavat pitkäjänteisesti yrityksen palveluksessa. Tämä varmistaa kokemuksen säilymisen yrityksessä ja parhaan mahdollisen asiakaspalvelun tuottajien ja asiakkaiden suuntaan.
   Ovo-Food Oy jatkaa kananmunien pakkaamotoimintaa Somerolla ja markkinointia omilla tuotemerkeillään. Osapuolet eivät julkista kaupan hintaa.

LSO ja ProAgria sopivat:
LSO:n tuottajille talousneuvontaa yhteistyönä
LSO:n sopimustuottajien talousneuvonta tullaan hoitamaan LSO:n ja ProAgrian yhteistyönä.
   LSO Foods Oy ja ProAgria Maaseutukeskusten Liitto sekä alueelliset ProAgria Maaseutukeskukset ovat sopineet talousneuvontayhteistyön aloittamisesta.
   LSO:n toimitusjohtaja Tero Hemmilä toteaa, että ProAgrialla on hyvää talousneuvonnan osaamista sekä valtakunnallinen neuvojaverkosto. LSO:n sopimustuotantotilat sijaitsevat lähes koko Suomen alueella pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta. ProAgrialla on samalla alueella kattava verkosto talousneuvonnan osaajia.
   LSO Foods Oy on HK Ruokatalo Group Oyj:n tytäryhtiö, joka hankkii teuras- ja välityseläimiä sopimustuottajiltaan. Yhtiö toimii yhteistyössä noin 1 200 sikatilan ja noin 4 000 nautatilan kanssa.
LSO:n sika- ja nautatilojen käytettävissä oleviin talousneuvontapalveluihin kuuluvat mm. investointisuunnitelmat, investointien kannattavuus- ja kassavirtalaskelmat, tulosanalyysit sekä tilojen talouden seuranta.
   ProAgria Maaseutukeskusten Liiton toimitusjohtaja Jouko Setälä sanoo, että palvelujen kehittämisessä varmistetaan LSO:n kanssa tehtävällä yhteistyössä ajantasainen tieto lihasektorista ja sen kehityksestä. Talousneuvonnan palveluja kehitetään ProAgrian ja LSO:n yhteistyönä.
   LSO:n sopimustuottajat saavat neuvontapalvelut oman alueensa ProAgria Maaseutukeskuksen talousneuvojalta. LSO säilyttää myös oman asiantuntijaresurssinsa talousneuvonnassa.


Sakkoja Forssan lakoista
HK Ruokatalon Forssan tuotantolaitoksen lakot aiheuttivat hyvityssakkoja sekä Elintarviketyöläisten Ammattiosastolle että Suomen Elintarviketyöläisten Liitolle.
Työtuomioistuin on antoi ammattiosastolle 4 500 euron sakot työrauhavelvollisuuden rikkomisesta ja työntekijäliitolle 3 500 euron sakot valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä.
Forssan leikkaamossa oli lakkopäiviä touko-kesäkuussa 2006. Lisäksi laitoksella on 29.6.2006 alkaen ollut voimassa ylityökielto.