22 | 1 | 2003  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
  Markku Nummi
 

Uot-neuvonta Lahdessa jatkuu
Lahden Seudun Yrityskeskus Oy:n osuustoimintaprojekti jatkaa toimintaansa Lahden kaupungilta ja Hämeen TE-keskuksen työvoimaosastolta saatujen avustusten turvin. Toiminta on turvattu näillä päätöksillä vuoden 2003 loppuun saakka, kertoo projektin vetäjä Jukka Pötry.
   Vuonna 2002 perustettiin Lahden seudulle 7 uutta osuuskuntaa, joihin työllistyy noin 40 henkilöä. Niiden toimintaa ovat mm. rakentaminen, erilaiset toimistopalvelut, käsi- ja taideteollisuustuotteiden myynti, kuorma-autoilijoiden yhteistyö ja kampaamo.
   Tilaisuuksissa oli viime vuonna yli 600 ihmistä. Pötryn mukaan yhdessä yrittäminen on havaittu hyväksi tavaksi säästää kustannuksia ja voimia, jakaa töitä eri osaajille ja hankkia isompia, kannattavampia tilauksia. Myös työttömät olivat perustamassa osuuskuntia.

Marcus H. Borgström Lihakunnan 100-vuotisjuhlassa:
Painostusliike ruokasektorille tervetullut
Samanlainen liike kuin metsäasioissa on vaatimassa kestävää kehitystä ja eettisesti tuotettuja raaka-aineita saisi syntyä myös ruokasektorille. Tätä toivoo Lihakunnan 100-vuotisjuhlassa Kuopiossa puhunut maanviljelysneuvos Marcus H. Borgström. Borgström on EU:n maatalousosuuskuntien järjestön Cogecan puheenjohtaja ja sanoo, että asia on ollut esillä myös Cogecassa.
   Juhlapuheessaan Borgström viittasi myös pääministeri Paavo Lipposen kommenttiin siitä, että osuustoiminta on ollut vahvoilla Atrian pärjäämisessä yrityksenä,

Marcus H. Borgström. Kuva Sami Karhu
sillä osuustoiminta on siinä yhdistänyt tuottajat ja kuluttajat. Pääministeri Lipponen oli mukana Atrian 100-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä.


Movere-lausunto odotettavissa piakkoin
Movere Oy:n omistuksesta on odotettavissa lausunto vielä tammikuun 2003 aikana.
   Hankkija-Maatalous on tulossa Movere Oy:n omistajaksi. Movere Oy on logistiikan ohjausyhtiö, jonka toimialana ovat maa- ja merikuljetusten ohjaus sekä tehdaslogistiikka.
   Moveressa mukana ollut Sonera Oyj irtautui yrityksestä talvella 2002, jolloin Movere jäi Suomen Rehun ja Kemira Agron omistukseen tasaosuuksin.
   Nyt yrityksen omistuksen on määrä jakaantua tasan kolmen omistajan kesken.
Kauppa vahvistuu vasta kilpailuviranomaisten hyväksynnän jälkeen. Asiaa koskeva tiedonanto on jätetty EU:n komissiolle Brysseliin.
  
Hankkija-Maatalous Oy:n logistiikkayksikkö Turussa hoitaa maanlaajuisesti Agrimarket-ketjun logistiikkapalvelut. Yhteistyöhankkeen mukaisesti Hankkija-Maatalous Oy siirtää oman logistiikkayksikkönsä toiminnan myymälälogistiikkaa lukuun ottamatta Movereen. Logistiikkayksikön henkilöstö siirtyy uuden työnantajan palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä.

Internetissä
- Osuustoiminta-lehden lisäpalvelussa lehden tilaajille on avattu uusia lukemistoja. Vuoden 2002 lehtien Uusi osuustoiminta -liitteiden artikkelit ovat nyt luettavina verkossa. Palvelun saavat auki lehden tilaajat, jotka voivat lehdestä tarkistaa käyttäjätunnuksen ja salasanan. 
   Osuustoiminta-lehti on osoitteessa www.osuustoiminta.coop/ot.

- Kodin Pellervon vuoden 2003 ensimmäinen numero (kansi ohessa)  sisältää asiaa muun muassa vanhustyöstä. Mitä lääkäri kirjoittaa lääkärintodistukseen ja reseptiin? Kummina oleminen on monelle tuttua. Mitä kummius oikein sisältää?
   Ruokaa tehdään ainakin perunasta, ja leivotaan leipää, ohjeita myös gluteenittomista paistoksista.
   Kesä tulee ajan mittaan: on hyvä aika suunnitella pihaa. Rakentaisiko huvimajan?
   Seuraava lehti ilmestyy 20. helmikuuta.

- Maatilan Pellervon tammikuun numero kertoo, että viime vuosisadan alkupuolella niin yleiset kesäsiat ovat palaamassa - mutta eivät yksin kappalein: porsaita vain on tulossa siksi paljon, että on haettava isoja väliaikaisia kasvatuspaikkoja.
   Viljan siementilanne huolestuttaa asiantuntijoita. Suuri osa viljelijöistä käyttää tarkastamatonta siementä. Nyt siemenopas Maatilan Pellervossa.
   Seuraava numero ilmestyy 6. helmikuuta.

- Pörssiyritysten parhaat nettisivut on Keskolla. Paitsi helposta käytöstä, sivuja kiitettiin avoimuudesta ja tiedon runsaudesta. Voittajan valitsivat Suomen Pörssisäätiö, Suomen Sijoitusanalyytikoiden yhdistys ja Talouselämä-lehti. Toiseksi ja kolmanneksi tulivat Rautaruukki ja SanomaWSOY.

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset