30. | 7. | 2004  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

Järvi-Suomen Portilla 90-vuotistapahtuma Mikkelissä
Portti-koneen kunnostus askarrutti puhujia
Järvi-Suomen Portin hallintoneuvoston puheenjohtaja Aarto Kosunen perää nopeita ratkaisuja yrityksen päättäviltä elimiltä ja toimivalta johdolta.
   "Meillä on jälleen vaikea vuosi takana. Suuret investoinnit ovat rasittaneet tulostamme. Meidän on ehdottomasti saatava kannattavuus nousuun", edellyttää ruokolahtelainen Kosunen.
   Kosunen esiintyi Järvi-Suomen Portin omistaja-lihantuottajille järjestetyssä tilaisuudessa Mikkelissä Farmari-näyttelyn avajaispäivänä torstaina.
   Kosunen myös painotti tuottajien yhtenäisyyttä, "etteivät lihakilot karkaa kilpailijoille".
  
Portin toimitusjohtajan Veikko Hämäläisen mukaan yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset aiheuttavat sen, että eilispäivänä hyvänä pidetty toimintamalli ei sovi enää tänään liiketoiminnan perustaksi.
   "Kaupan rakenne kehittyy omaa tahtiaan ja siihen teollisuuden on sopeuduttava. On tärkeää, että olemme mukana myös kaupan merkkituotteiden valmistajana, mutta kannattavuus saavutetaan vain vahvoilla omilla tunnetuilla tuotemerkeillä, Hämäläinen sanoi.
   Hämäläinen sanoi kuluttajien arvostavan suomalaisia elintarvikkeita.
   "Kuluttaja ei kuitenkaan ole valmis maksamaan mistä tahansa, vaan hänelle on pystyttävä tarjoamaan hyvälaatuinen tuote kilpailukykyiseen hintaan. Tästä syystä meidän on nyt läpikäytävä kriittisesti kaikki kustannukset löytääksemme toimintamallin, jolla voimme toimia markkinoilla kilpailukykyisesti.
   "Tuottajien omistama yritys on käytännössä maatilan jatke, jonka avulla tiloilla tuotetut maataloustuotteet markkinoidaan tehokkaasti, jotta tuottajille pystytään maksamaan hyvä hinta raaka-aineesta ja korkoa heidän sijoittamalleen pääomalle. Portti-koneen korjaamiseen tarvitaan samoja lääkkeitä kuin aikaisemminkin: omaan yritykseen uskomista ja sitoutumista, yhteistyötä, päättäväisyyttä ja ahkeruutta", toimitusjohtaja katsoo.
   Karjaportin hallintoneuvoston puheenjohtajana vuosina 1989–93 toiminut Mikko Pesälä arvioi EU:n uusien jäsenmaiden talouden kohenemisen avaavan markkinoita pitkälle jalostetuille puhtaille elintarvikkeille.
   "Koko elintarvikeketjun on puhallettava yhteen hiileen. Yhden lenkin puuttuminen heikentää koko ketjua. Suomalaiset viljelijät ovat ammattitaitoisia ja ahkeria. Työntekijöiden osaaminen on huippuluokkaa, ja meillä hallitaan tekniikka ja logistiikka. Nämä ovat tulevaisuudessakin menestyksen avaintekijöitä", Pesälä sanoi.
   Nykyinen Järvi-Suomen Portti Osuuskunta perustettiin 3. syyskuuta 1914 ja merkittiin kaupparekisteriin samana vuonna 26. marraskuuta.

Paperin alhainen hinta
vei tulosta Metsäliitolta

Metsäliitto-Yhtymän kahden ensimmäisen vuosineljänneksen tulos oli 35 miljoonaa euroa tappiollinen. Merkittävää paranemista kannattavuuteen ei ole Metsäliiton mukaan tulokseen odotettavissa lähikuukausina, vaikka heinä-syyskuun tuloksen odotetaan olevan parempi kuin mitä toisen neljänneksen tulos oli.
   Syynä tappiolliseen tulokseen ovat pääasiassa alentuneet paperituotteiden hinnat. Paperin kysynnän odotetaan paranevan lähiaikoina.
   Uutena riskitekijänä Metsäliitto pitää raaka-aineiden hintojen nousua, esimerkiksi öljy ja teräs ovat kallistuneet voimakkaasti.
   Liikevaihtoaan Metsäliitto-Yhtymä kasvatti alkuvuonna 1,6 prosenttia verrattuna viime vuoden tammi-kesäkuun liikevaihtoon. Myös tuotantomäärät ovat nousseet.

Snellman ostaa ruokafirman Ruotsista
Pietarsaarelainen Snellman on ostanut 40 prosentin osuuden ruotsalaisesta catering-yrityksestä Ångköketistä. Vientipäällikkö Håkan Snellmanin mukaan Snellman hankkii koko yrityksen osakekannan omistukseensa vuoden 2006 loppuun mennessä.
    Ångköket toimii Gävlessä. Se toimittaa ruotsalaista kotiruokaa päivittäistavarakaupalle ja kotisivujensa mukaan myös häihin tai vastaaviin tilaisuuksiin. Sen alaa ovat kylmät ruoat, salaatit, voileivät ja muut vastaavat.
   Snellman pyrkii Ångköketin avulla vahvistamaan asemiaan valmisruoan markkinoilla Pohjoismaissa. Ångköketin kysyntä kasvaa vuosi vuodelta ja Håkan Snellman kertoo Snellmanin kasvattavan tuotantoaan Pietarsaaressa ja toimittamaan valmisteita Ångköketille. Ainakaan toistaiseksi niitä ei markkinoida Ruotsissa Snellmanin tuotemerkillä.
   "Tähän asti vienti Ruotsiin on ollut tavanomaista vientitoimintaa, nyt yritysostolla etabloidutaan, asetutaan yrityksenä Ruotsin markkinoille", Håkan Snellman sanoo.
   Snellmanin liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa, Ångköketin noin 25 miljoonaa Ruotsin kruunua. Työntekijöitä Snellmanilla on noin 450 ja Ångköketillä 22.

Nimityksiä:

Minna Toroi.
Kuva M. Nummi
Tradenomi Minna Toroi on nimitetty koulutussihteeriksi Pellervo-Instituuttiin. Hän aloittaa työnsä Pellervo-Instituutissa 2. elokuuta 2004.

 

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset