text2.gif (876 bytes) 17 | 08 | 2001  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
Osuuskunnat varmistavat palvelutasoaan
Sonnien odotuspihatto parantaa kotieläinjalotuksen kannattavuutta
Kotieläinjalostus ja sitä kautta karjantilat hyötyvät, kun sonneja aletaan pitää elossa kunnes nähdään niiden jälkeläisistä, minkä sonnin spermaa kannattaa käyttää.
   Myös Kotieläinjalostuskeskus Faba pystyy sen jälkeen vastaamaan ulkomaisiin toiveisiin saada suomalaissonnien spermaa.
   Keinosiemennyssonneille tulee osuuskuntien yhteisesti omistama sonnien odotusnavetta Hollolaan. Pihattomallisen navetan ensimmäinen osa vihittiin torstaina 16. elokuuta ja parisataa sonnia vetävä pihatto alkaa täyttyä syyskuun alussa.


Professori Hannu Saloniemi, eläinlääkäri Laura Kulkas ja Sisämaan Jalostuksen hallituksen puheenjohtaja Heikki Kulmala keskustelivat odotussonninavetan vihkiäisissä Hollolassa. Kuva Markku Nummi

   Toinen yhtä suuri pihatto nousee viereen. Samaan aikaan aletaan rakentaa rehuvarastoa, lantalaa ja nestevarastoa. Noin 5,5 miljoonan markan kokonaishanke valmistuu tammikuun 2002 loppuun mennessä.
   Osuuskunnat uusivat myös Muhoksen ja Pieksämäen toimipaikkojaan. Tiloilta sonnit menevät ensin Muhokselle ja sieltä siementuotantoon Hollolaan tai Pieksämäelle. Odotussonninavetasta parhaat sonnit siirtyvät Pieksämäelle noin viisivuotiaina.
   Sisämaan Jalostus Hollolassa toimii siementuotannossa vuoteen 2007 asti ja sen jälkeen siemenen jakelupisteenä.
   Juhlapuhuja Hannu Saloniemi rökitti Hollolassa lehmien terveysjalostuksen tilaamme: "Pohjoismaiset kumppanit ovat menneet ohi vasemmalta ja oikealta."
   Saloniemi varoitti, että suomalaiset menettävät hyvin merkittävän vientivaltin, ellei terveysasioihin paneuduta. Odotussonnimenetelmä turvaa ainakin suuren spermantuotantomäärän.

Agrimarketien bisnes vetänyt hyvin
Hankkija-Maatalouden liiketoiminta on sujunut tammi-heinäkuussa 2001 toimitusjohtaja Ensio Hytösen mukaan paremmin kuin on odotettu. Tämä ennakoi hieman parempaa vuoden tulosta kuin mitä 2000 tulos oli.
   Lähikuukaudet maatalouskaupassa ovat olleet hyviä: heinäkuussa myynnin kasvu oli 30 ja elokuun alkupuolella 20 prosenttia edellisvuoden vastaavien aikojen myyntiä parempi.
   Konekaupassa Agrimarketit ovat säilyttäneet asemansa ja parantaneet puimurikaupan osuuttaan. Hytönen toteaa, että kotimaista puimuria on ollut helppo myydä - valmistajalla on ollut jopa pieniä toimitusvaikeuksia. Työkonemyyntikin on käynyt paremmin kuin vuonna 2000.
   Hytönen odottaa mielenkiinnolla kotimaisen rehu- ja viljateollisuuden järjestelyjä ja arvioi Raision ratkaisujen valmistuvan vielä syksyn aikana.
   Hankkija-Maatalous avaa oman verkkokauppansa loppusyksystä. Järjestelmä on jo sisäänajossa pilottivaiheessa, jossa on mukana maatiloja.

Metsäpäivä Tapiolassa
Metsäliitto tytäryhtiöineen ja yhteiskumppaneineen järjestää ensimmäisen Pääkaupunkiseudun metsäpäivän Espoon Tapiolassa 25. elokuuta.
   Lisää Metsäpäivästä Metsäliiton kotisivulla.

Osuuskaupoilla asiakasomistajia yli 900 000
S-ryhmä myy vahvasti

Tammi-kesäkuu 2001 on ollut menestystä S-ryhmälle. Pääjohtaja Jere Lahti kertoo S-ryhmän kasvattaneen selvästi markkinaosuuttaan, sillä päivittäistavarakaupan myynnin arvo on kasvanut vuoden ensimmäisellä puoliskolla keskimäärin 4-5 prosenttia, mutta S-ryhmällä 11 prosenttia. Viime vuonna ryhmän markkinaosuus oli 28,9 prosenttia. Ryhmän vähittäismyynti kasvoi vuoden ensipuoliskolla 7,1 prosenttia edellisvuotisesta.
   Bonusmyynti kasvoi samana aikana 17 prosenttia. Bonusta maksettiin asiakasomistajille 275 miljoonaa markkaa, 22 prosenttia enemmän kuin 2000 alkupuoliskolla.
   Osuuskauppojen asiakasomistajien määrä kasvoi tammi-kesäkuussa 75 000:lla ja miljoonan asiakasomistajan raja on lähellä rikkoutua tänä vuonna, sillä kesäkuussa heitä oli jo 905 400.

Viikolla 34:
- Kodin Pellervon elokuun numero ilmestyy 23. elokuuta. Teemana on puutarha.

- HK Ruokatalo kertoo tuloksestaan keskiviikkona 22. elokuuta.

- Raisio Yhtymä kertoo osavuosikatsauksestaan torstaina 23. elokuuta.

- Pellervon johtokunta kokoontuu ja tekee kesäkokousmatkansa Satakuntaan 24.-25. elokuuta.

- Osuusteurastamo Karjaportin uuden lihanjalostamon peruskivi muurataan perjantaina 24. elokuuta. Tehdas nousee Tikkalaan lähelle Mikkeliä.

 

ViikkoPellervon alkuun