aniweek.gif (7039 bytes)20.10.2000

 

Metsäliitolle ensimmäisenä PEFC:n käyttöoikeus
pefc.jpg (18333 bytes)Metsäliitto Osuuskunta on saanut PEFC-merkin käyttöoikeuden. Oikeuksia ei ole aiemmin myönnetty Suomessa eikä muissa maissa. Oikeuden myönsi Suomen Metsäsertifiointi ry.
   PEFC-merkki (Pan-European Forest Certification) osoittaa, että Metsäliitto hankkii puuta PEFC -vaatimukset täyttävistä sertifioiduista metsistä ja tukee kestävää metsänhoitoa. Metsäliitto Osuuskunnan saama puun alkuperäketjun hallinnan sertifikaatti kattaa puunhankinnan ja markkinoinnin metsästä tehtaan portille saakka.Metsäliitto ja suomalainen perhemetsätalous ovat sitoutuneet PEFC-sertifikaattiin.
   Kansallisia PEFC-sovelluksia kehitetään jo 14 Euroopan maassa. Yhteensä jo lähes 24 milj. hehtaaria metsää on sertifioitu PEFC:n hyväksymien kansallisten järjestelmien puitteissa Itävallassa, Saksassa, Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa.
   Suomen metsäsertifiointijärjestelmä (FFCS) sai keväällä PEFC:n hyväksynnän. Kahdeksan Suomen 13 metsäkeskusalueesta on saanut FFCS-järjestelmän mukaisen metsäsertifikaatin. Vuoden 2000 loppuun mennessä odotetaan yli 90 % Suomen metsistä olevan metsäsertifioinnin piirissä. Lisätietoja: www.smy.fi/certification.

PTT suosittaa malttia palkkaratkaisuihin
Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT ennustaa syksyn suhdannekuvassaan talouden kasvuvauhdin hidastuvan ensi vuonna neljään prosenttiin tämän vuoden viidestä prosentista. Inflaationkin vauhti talttuu, mutta toimitusjohtaja Vesa Vihriälän mukaan kahden prosentin inflaation alle ei päästä ensi vuonnakaan.
   Palkankorotukset asettunevat reiluun kolmeen prosenttiin ensi vuonna, liukumat jäävät noin yhteen prosenttiin. Vihriälä pitää todennäköisenä keskitettyä ratkaisua, ja reaalitulot noussevat noin kolme prosenttia. Vuosien 2002-2003 palkkaratkaisujen hän arvioi olevan alle kolmessa prosentin nousua. Työttömyysluvut eivät elvy: työllistymisen paraneminen päin vastoin hidastuu ensi vuonna.
   Inflaation lisäksi viime aikojen puheenaiheita on öljyn hinta. Erikoistutkija Kalle Laaksosen mukaan öljyn hinta pysynee korkealla pitkään, joskin energiakriisin aikaisista ilmiöistä ollaan hyvin kaukana, eivätkä panosten kustannukset näinä päivinä siirry lopputuotteiden hintoihin yhtä herkästi kuin takavuosina.
   PTT:läisten mukaan käy entistä ilmeisemmäksi, että aluekehitystä on tasapainotettava tehokkaammin kuin mitä nyt tehdään. Muuttoliike jatkuu, vaikkakaan ei yhtä kärjistyneesti suurkeskuksiin kuin vuosi sitten.
   Maatalouden yrittäjätulo nousee tänä vuonna yli 20 prosenttia. Tutkimusjohtaja Panu Kallion mukaan syinä ovat lähinnä hyvä sato ja tukien nousu. Ensi vuonna yrittäjätulo painunee taas alle 1997 tason.
   Metsä- ja puutaloudessa eletään yhä paranevia aikoja. Tutkimusjohtaja Ritva Toivosen mukaan paperikoneet käyvät ensi vuonna 97-98 prosentin teholla, vain pakolliset katkot pudottavat käyttöastetta täysistä lukemista. Paperin hinnat nousevat tänä vuonna 12 prosenttia, sellun markkahinta jopa 50 prosenttia viime vuodesta.
   Puukaupat lisääntyvät noin kymmenen prosenttia viime vuodesta, vaikka markkinahakkuita tehdään yksityismetsissä noin kolme prosenttia enemmän kuin 1999. Entiset ennätykset ropisevat: ensi vuonna markkinahakkuut nousevat 58-59 miljoonan kuutiometrin tasolle yli tämänvuotisen ennätyksen, ja puukauppoja tehdään viisi prosenttia enemmän kuin tänä vuonna.
   Vuoteen 2006 mennessä kaikkien on oltava siirtynyt puun myyntivoittoverotukseen metsän pinta-alaverotuksesta.
   PTT on vahvistanut suhdannekuvajulkaisuaan teemakirjoituksin. Tutkija Anna-Kaisa Rämön ja Joensuun yliopiston toteuttaman kyselyn mukaan metsänomistajaa kannustaa energiapuun myyntiin metsänhoidon tarve sekä puuntuotannon kasvattaminen. Metsänomistajat eivät kuitenkaan löydä ostajaa energiapuulle.

Pellervon lehdistöartikkelit verkossa
Pellervo julkaisee kotisivuillaan artikkeleita osuustoimintaan liittyvistä aiheista. Artikkelit ovat vapaasti käytettävissä, muun muassa lehdet voivat julkaista niitä korvauksetta lähde mainiten. Aineistoa jaetaan myös mediatoimisto pressi.comin kautta.
   Kesällä julkaistiin ensimmäinen Seppo Raitasuon kirjoittama artikkeli keskinäisyydestä, joka yritysmuotona on käytössä Suomessa vakuutusalalla. Uusin artikkeli on Suomalaisen osuustoimintaliikkeen aika asettaa uusia tavoitteita, jonka on kirjoittanut Mauno-Markus Karjalainen.
   Seuraavan Pellervon lehdistöartikkelin aihe liittyy osuuskunnan jäsenten jäsenetuihin.

Järjestökampanjakäynneistä kuva-albumi
Pellervon järjestökampanja 2000:n aikana pellervolaiset käyvät jäsenkeskusteluja Pellervon jäsenyritysten johdon kanssa. Lokakuun puoliväliin mennessä on kokoonnuttu jo yli 250 yrityksessä.
   Jotkut yrityskäyntejä tekevät liikkuvat kameran kanssa. Napsittuja kuvia on nähtävillä järjestökampanjan kotisivulla kuva-albumissa. Albumissa voi nähdä tuttuja ja ainakin tutustua osuustoimintayritysten vaikuttajiin. Kuvien mahdollisesta jatkokäytöstä on sovittava kuvaajan kanssa.

Sokoksia alueosuuskauppojen omistukseen
SOK-yhtymän hallitus käsitteli torstaina Sokosten siirtämistä alueosuuskauppojen omistukseen. Hanke liittyy Sokos-tavaratalojen menestymiseen: paikallisten omistajien arvioidaan tietävän parhaiten alueensa kilpailutilanteen ja asiakkaiden tarpeet.
   Hallitus päätti Lahden, Hämeenlinnan, Jyväskylän, Kuopion, Joensuun, Kajaanin, Rauman, Salon, Kouvolan, Lappeenrannan ja Seinäjoen Sokoksien myynnistä osuuskaupalle. Yhtymän ja osuuskaupan yhteisyritykseen päädyttiin Helsingin, Espoon, Turun, Tampereen ja Porin Sokoksista.

Pellervo-Instituutin seminaareissa painokkaita alustuksia
Pellervo-Instituutin liha-, maito- ja vilja-alan seminaarien kaikki ohjelmat ovat nähtävillä instituutin verkkosivuilla.

Viikon verkkovihjeet
Ruokamessuilla Helsingin Messukeskuksessa kävi yli 23000 vierasta, noin joka kymmenes oli alan ammattilainen.
Ruokamessuilla oli palkintoja niittäneitä elintarvikkeita, oli vuoden louomutuotteeksi valittua esikypsytettyä puikulaa, moni maistoi ensi kertaa hevosenpaistia tai variksenmarjahyytelöä, uutuuksia esiteltiin aina Internet-toteutuksista viemärisuodattimiin.
Mouhijärven Osuusmeijerin entisissä tiloissa tehdään nyt lihavalmisteita. Meijerin tiloihin on muuttanut Lihamesta,   joka on erikoistunut riistasäilykkeisiin sekä erilaisiin liha-alan rahtitilaustöihin.

logo LYHYESTI

- Kodin Pellervon lokakuun numero sisältää Käsityöt-teemansivut ja runsaasti piha-, riistaruoka- ja sisustus- ja kunnostusasiaa. Laaja henkilöhaastattelu kertoo näkemyksistä kuopiolaisella maatilalla.

- Osuustoiminta-lehti nro 6/2000 ilmestyy 1. marraskuuta viikolla. Uusille tilaajille Osuustoiminta-lehdestä on nyt 190 markan vuosikertatarjous, joka on voimassa 15. marraskuuta 2000 asti.

- Pohjoismainen informaatioteknologian kokous järjestetään 6. marraskuuta Helsingissä. Tavoitteena on kartoittaa eri maissa toteutettua ja suunniteltua maatalousalan verkkotoimintaa ja hahmottaa mahdollisia yhteistyökohteita. Järjestelyistä vastaavat MTK, ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC ja osuustoiminnalliselta sektorilta Pellervo. Toivomuksia ja ehdotuksia aihealueelta voi jättää Pellervolle sähköpostilla.

ViikkoPellervon alkuun | Yhteydet ja palaute |