text2.gif (876 bytes)  23 | 08 | 2002  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

Atria tavoittaa Scania
Ruotsin markkinoilla
Atrialla on yhä yritysosto valmisteilla Ruotsissa sikäläisen kilpailuviraston juuri hyväksymän Samfood-kaupan jälkeen. Toimitusjohtaja Seppo Paatelainen sanoo, että tavoitteena markkinoilla on päästä markkinajohtajan Scan Foodsin tuntumaan.
    Scan Foods AB on 45000 ruotsalaisen tuottajan omistaman Swedish Meats -konsernin omistama yritys ja sillä on Ruotsin elintarvikealalla hyvin tunnettu tuotemerkki Scan.
   Scanin osuus alalla on noin 30 prosenttia, Atrialla on sen volyymista noin 70 prosenttia. Nostaessaan asemiaan Ruotsissa Atria myös tervehdyttää liha-alaa ja parantaa asiakkailleen tarjoamiaan valikoimia. Atrian liiketoiminnoista 40-50 prosenttia kertyy kaupan jälkeen Ruotsista, ei kuitenkaan vielä toistaiseksi tuloksesta.
   Atria pitää Ruotsia kotimarkkina-alueena ja haluaa siellä saman aseman mikä sillä on Suomessa. Kotimarkkinoihin se toistaiseksi keskittyykin: Paatelaisen mukaan on katsottu järkeväksi, että omia vähiä resursseja ei aleta pilkkoa toimimalla monessa maassa.
   Samfoodista tulee Atrian omistaman Lithellsin tytäryhtiö, paljolti myös samankaltainen. Päällekkäisistä toiminnoista ja tuotemerkeistä pyritään nyt eroon. Lithellsin ja Samfoodin lasketaan nyt saavuttavan noin viidenneksen markkinaosuuden Ruotsissa.
   Liiketoiminnassa oleva henkilökunta siirtyy kaupassa ostajalle, Spiraan jää toimihenkilöitä, joiden työllistäminen jää myyjän eli Ruotsin tuottajajärjestön LRF:n päätettäväksi. Esitellessään kauppaa ja Atria konsernin tammi-kesäkuun tulosta tiedotusvälineille Paatelainen totesi, että LRF:ltä lienee ollut virhe mennä mukaan lihabisnekseen, jossa se on tehnyt lähes kaikkia mahdollisia virheitä.
   Lithellsin toimitusjohtajasta Matti Karppisesta tulee myös Famfoodin toimitusjohtaja. Tammi-kesäkuussa Lithellsin liikevaihto oli 100,8 miljoonaa euroa, se on melkein 20 prosenttia enemmän kuin vuoden 2001 alkupuoliskolla.
   Eritellyn Lithellsin tuloksen Atria julkistaa vasta koko vuodelta. Karppisen mukaan Lithells-konsernin tuotteet ovat lisänneet hyvin osuuttaan markkinoilla sekä vähittäis- että suurtalousmyynnissä. Atria kaksinkertaista nyt esimerkiksi katukeittiöidensä markkinaosuuden. Suomessakin tunnettuja Sibylloja Atrialla on noin 200 ja erilaisia muita pienruokapisteitä toista tuhatta.
   "On odotettavissa, että emoyhtiö Atria ja sitä kautta koko konserni ei saavuta viimevuotista tulostasoa loppuvuoden osalta, Paatelainen sanoo. Atrian alkuvuodenkin tulos jäi viimevuotisesta. Tulos ennen veroja ja tilinpäätössiirtoja oli 7,4 miljoonaa euroa, viime vuoden tammi-kesäkuussa 7,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 7,6 prosenttia ja oli 330 miljoonaa euroa.
   Naudan kotimaisuusaste Ruotsissa on noin 70 prosenttia. Atria vie nautaa Suomesta lihanjalostukseen. Sikäläisten kuluttajien mielestä suomalainen liha on selkeästi toiseksi arvostetuin ruotsalaisen jälkeen, mutta mitään brandia suomalaisesta lihasta ei Ruotsiin aiota rakentaa.
   BSE-taudin vaikutukseksi Atriassa laskettiin aikanaan noin viisi miljoonaa euroa. Paatelaisen mukaan menestys on osoittautunut selvästi sitä suuremmaksi. Jälkikseurauksia nielee muun muassa teurastuksen oheistuotteita käsittelevä Honkajoki Oy, jonka toiminta on painunut miinukselle.
   Lidl-kauppaketjun kauppasuhteistaan Paatelainen ei kerro; osin noudattaen Lidlin piilottelevaa julkisuusideologiaa, osin koska toisetkaan ei ole kertoneet. Hän toteaa, että Lidl tulee pudottamaan lihan hintatasoa vähittäiskaupassa, koska sen pitää saavuttaa markkina-asemaa, minkä se tekee hinnalla.
   Kotimaan investoinneista Atrialla on meneillään 30-40 miljoonan euron hanke siipikarjatuotantoon Nurmossa.

Nimikkoviikko 18.-26. lokakuuta
Reilun Kaupan palkinto koululaisille
Reilun kaupan norsupalkinto myönnettiin tänä vuonna tamperelaiselle Leinolan koululle ja koulun oppilaiden ja opettajien yhteiselle yhdistykselle Tuko-Salama - Afrikan Helmi ry:lle.
   Leinolan koululaiset ovat pitäneet Reilua Kauppaa esillä Tampereen kouluissa ja välittäneet kahvia ja aikovat tulevana syksynä saada tamperelaiset virastot käyttämään Reilun Kaupan kahvia.
   Yhdistyksen kunniamaininnan saivat Cafe Picnic ja riihimäkeläinen K-Supermarket Kontio.
   Reilun Kaupan tuotteissa oleva tunnus yhdenmukaistuu jatkossa kaikkialla samanlaiseksi (kuvassa), joten myös Suomessa tunnetuksi tullut norsutunnus katoaa.
   Reilun Kaupan tuotteita esitellään kaupoissa ja erilaisissa julkisissa paikoissa erityisen Reilun kaupan viikon aikana 18-26. lokakuuta.

Osuustoimintayrittäjyyden kouluttajat tiedonhaluisia
Tehokas neuvonta poikii osuuskuntia

Osuustoimintayrittäjyyden koulutuspäivässä Espoossa oli kaikkiaan 80 osanottajaa, joiden palautteessa toivotaan jatkossakin konkreettista lisäkoulutusta.
   Esimerkiksi osuuskuntaneuvoja Niina Immonen on Tampereen Seudun Osuustoimintakeskuksessa tehokkaalla neuvonnalla myös saavutettavan tuloksia. Vuonna 2001 perustetuista osuuskunnista polkaistiin käyntiin tällä alueella 17 prosenttia, vaikka väestöstä siellä on noin 6 prosenttia. Yli 85 prosenttia niistä painottuu asiantuntijuuteen. Osuuskunnat maksavat palkkaa 500 ihmiselle, liikevaihtoa kertyy noin 10 miljoonan euroa.
   Immonen kertasi hieman hyvän neuvonnan menestystekijöitä: neuvonta lähtee asiakkaasta ja hänen tarpeidensa huomioimisesta, häntä palvellaan jopa viikonpäivistä tai kellonajoista piittaamatta, hänelle turvataan riittävä tiedonsaanti ja kokonaisvaltainen tuki siinä vaiheessa, kun yritystä perustetaan.
  Projektiassistentti Juhani Lehto Pellervo-Seurasta kertoo, että tämän vuoden tammi-helmikuussa valtakunnallinen saldo on noin 50 rekisteröityä uusosuuskuntaa. Uusosuuskunnista on erillinen Wuokko-palvelu Pellervon sivuilla.
   Immosen esittelemiä menestyneitä osuuskuntia olivat muiden muassa parturi-kampaamo ZigZag, viestintätoimisto Villivisio, Tuotantotiimi, Arttelipuu, Ratko, Lempesti, Idearengas, mediaosuuskunta Hunaja, näyttelijäosuuskunta Koitos ja ohjelmatoimisto Kirsikkapuu, Intertext, Osuustyö Tampereen Kotikontu, Tamrinki, VitaMiinat.
   Tuorein tapaus on elokuun 2002 alussa perustettu Rakennus Teisko osk. Hallituksen puheenjohtaja Kari Miettinen kertoo suoraan rakennustyömaalta, että kaikki kahdeksan jäsentä on jo työllistynyt, kysyntää riittää, ja pari uutta jäsentä on tulossa mukaan.
   Läpi käytiin myös osuuskunnan perustamisasioita ja uutta osuuskuntalakia. Jarmo Hänninen Idekoopista muistutti, että nimessä on mainittava osuuskunta, osuus- tai osk, ruotsiksi andelslag, andels- tai anl. Myös aputoiminimiä voi olla tietyjä toimintoja varten. Nimivaihtoehtoja voi ilmoittaa kolme.
   Ari Tirkkonen Kuusamosta on matkailuyrittäjä. Osuuskunnassa Nature & Adventure Incentive on muita jäseniä, joilla on vetokoiria ja hevosia. Rukan pohjoispuolella olevat asukkaat voivat hyötyä yrityksestä myymällä erilaisia palveluja tai käsitöitä matkailun käyttöön. Saatetaan tarvita saunanlämmittäjää, avannon avaajaa tai autokuski kun jonakin päivänä paikalle pölähtää lentokoneellinen eksoottista väkeä.
   Tirkkonen päivitteli kokemaansa julkisen rahoituksen nihkeyttä osuuskuntaa kohtaan, vaikka juridisia esteitä ei ole. Kun hänelle sanottiin yrityksen olevan haavoittuva, jos jokin yksikkö putoaakin pois pelistä, hän totesi, että niin tapaa olla yrittämisessä, oli yritysmuoto mikä hyvänsä.
   Osuustoiminnan neuvonta on tulossa osaksi Seutu-YPP:n palvelua. Seudullisia yrityspalveluja tulee mahdollisesti 50 pisteeseen pienissä ja keskisuurissa seutukunnissa vuoteen 2007 mennessä.

Indonesialaiset tutustumassa osuus-
toimintaamme
Indonesialainen ministeritason lähetystö vieraili Pellervo-Seurassa 21. elokuuta. Vieraat halusivat tietoa osuustoiminnasta Suomessa.
   Pellervon puolelta tapaamisessa olivat mukana Pellervon johtokunnan puheenjohtaja, maanviljelysneuvos Marcus H. Borgström, toimitusjohtaja Samuli Skurnik ja johtaja Per-Erik Lindström.
   Osuustoiminta on kehittynyttä Indonesiassa ja lukumääräisesti osuuskuntia on siellä selvästi enemmän kuin Suomessa ja maan talouselämässä kuten politiikassa osuustoiminnalla on melkoista painoarvoa.  Niinpä delegaatiossakin ministeri Ali Marwan Hanan ja varaministeri rouva Sri Ernawati edustavat maan hallituksessa osuustoiminnasta ja pk-yrityksistä vastaavaa ministeriötä.
   Kansainvälisessä osuustoiminnan järjestössä ICA:ssa Indonesia kuuluu Aasian ja Tyynenmeren ICA ROAP -alueeseen (Regional Office for Asia and the Pacific).

Ministeri Ali Marwan Hananin ottivat vastaan Marcus H. Borgström ja Samuli Skurnik. Kuvat Markku Nummi

Keskustelua Pellervon kokoushuoneessa.

S-ryhmä jatkoi markkinavaltausta
Ylitettyään 30 prosentin markkinaosuusrajan päivittäistavarakaupassa S-ryhmä on edelleen netonnut markkinaosuutta vuoden 2002 tammi-kesäkuussa.
   Elokuun alusta pääjohtajana aloittanut Kari Neilimo kertoo, että S-ryhmän päivittäistavaroiden myynti kasvoi puolessa vuodessa 9,3 prosenttia, koko maan vastaava myynnin kasvu on 5 prosenttia. Ryhmän vähittäismyynti lisääntyi 5,3 prosenttia.
   S-ryhmän yhteenlaskettu tulos ennen satunnaiseriä oli 106,4 miljoonaa euroa voitollinen ja yli 26 M€ parempi kuin vuosi sitten.
   Osuuskaupat paransivat tulosta lähes 21 M€, niiden yhteenlaskettu tulos oli noin 83 miljoonaa euroa.
   Ryhmän ketjut lisäsivät myyntiään hotellien ja ravintoloiden myynnin 2,5 prosentin miinusta lukuunottamatta, esimerkiksi autokaupan myynti kasvoi 7,2 ja maatalous- ja rautakauppojen 0,9 prosenttia.
   Asiakasomistajien määrä osuuskaupoissa saavutti miljoonan jäsenen rajan. Jäsensijoituksia säästökassoissa heillä oli noin 452 M€ kesäkuun lopussa. Se on 56 M€ viimevuotista enemmän.
   Bonuksia ryhmä maksoi asiakasomistajille 17 prosenttia enemmän kuin tammi-kesäkuussa 2001, yhteensä yli 54 M€.
   Neilimo arvioi SOK-yhtymän vuoden 2002 liikevaihdon paranevan edellisvuodesta ja operatiivisen tuloksen saavuttavan viime vuoden tason.

Tradekakin paransi
Tradeka-yhtymä on kasvattanut liikevaihtoaan vuoden alkupuoliskolla 5,0 prosenttia edellisen vuoden tammi-kesäkuusta. Trade-konsernin liikevaihdon kasvu vähittäiskaupassa on ollut 6,6 prosenttia. Hotelli- ja ravintolapuolella Restel-konserni kirjasi 1,7 prosenttia laskua.
   Yhtymän liiketoiminnan tulos on ollut edellisen vuoden tasoa, vaikka voitto ennen satunnaisia eriä jäi 9,8 miljoonaan euroon eli alle puoleen viime vuoden vastaavan ajan tuloksesta, mutta tulokset eivät ole vertailukelpoisia, sillä yhtymän mukaan lasku johtui pääomalainojen korkokirjauksista.
   Eka-kiinteistöt Oy teki 1,5 miljoonan euron tappion kiinteistöjen ja kiinteistöosakkeiden myynnin takia.
   Emo-osuuskunta on yrityssaneerauksessa vuoden 2003 loppuun asti.

Muuta
Kodin Pellervon elokuun numero painottaa puutarha-asioihin, neuvoo sadonkorjuussa ja puutarhan syystöissä. Pihakukkiakin tarkastellaan syksyn silmin.
   Puutarhasta on saatu aineksia myös tämänkertaisiin sekä ruoka- että kahvipöydän herkkuihin.

- Pellervon Matkapalvelu tarjoaa kotimaan virkistysloman vaihtoehtona Hali buli -päiviä lokakuussa Ikaalisissa.

 

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset