31. | 8. | 2006  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

 

Osuustoiminnalla
yli kuusi miljoonaa jäsentä

Osuuskunnilla oli noin 3,3 miljoonaa jäsentä ja keskinäisillä henki- ja vahinkovakuutusyrityksillä reilut 2,7 miljoonaa jäsentä vuonna 2005. Luvut ilmenevät Osuustoiminnan Vuosikirjasta 2006, joka on julkaistu elokuussa ilmestyneessä Osuustoiminta-lehdessä 4/2006.
   Vuosi 2005 sisälsi merkittäviä muutoksia osuustoiminnan kentässä: OP-ryhmä osti Pohjolan, mikä alkoi muuttaa vakuutusryhmittymiä. S-ryhmä osti Sparin ja järjesteli tukkukauppaa ja logistiikkaa, avasi ensimmäisen Kodin Terran ja laajensi jäsenetuja vapaa-ajan palveluissa. Isot osuusteurastamot ryhtyivät ulkomaista perimää olevan oman jalostusaineksen tuottajiksi. Metsäliitossa alettiin panna uuteen järjestykseen, Finnforest ja Thomesto fuusioitiin emo-osuuskuntaan, M-realin alamäkeen alettiin etsiä ratkaisua. Atria, HK Ruokatalo ja Valio vahvistivat asemiaan erityisesti ulkomailla.
   
Vuosikirjan sisällöstä on myös erillinen tiedote.

HäämatkallaHedvig Gebhardista
elämäkerta ja verkkosivut

Suomalaisen osuustoiminnan ja Pellervo-Seuran alkuaikojen keskeisestä avioparista, Hannes ja Hedvig Gebhardista, on nyt kirjoitettu oma elämäkerta kummastakin.
   Hedvig Gebhardin elämäkerta ilmestyy näinä päivinä. Sen on kustantanut Otava ja kirjoittanut maisteri Riitta Mäkinen, toinen tekijöistä on Gebhardien pojantytär Anna-Liisa Sysiharju.
   Hedvig Gebhardista ja hänen elämäkerrastaan voi lukea lisää elokuussa valmistuneilta kotisivuilta.    Sivuilta ilmenee, että Gebhardit olivat monella tavalla poikkeuksellinen aviopari. He esimerkiksi olivat ilmeisesti maailman ensimmäinen kansanedustaja-aviopari astuessaan kumpikin vuoden 1907 eduskuntaan.

Ensimmäinen saattaa avautua jo vuonna 2008
HOK-Elanto rakentaa Kodin Terroja
HOK-Elanto rakentaa 3-4 Kodin Terra -rautakauppaa pääkaupunkiseudulle.
   Kodin Terra on S-ryhmän uusi rautakauppaketju, joka on suunniteltu palvelemaan tavallisia kuluttajia heidän remontti- ja rakennustarpeissaan. Se tarjoaa ”tee se itse” -asiakasomistajille saman katon alta kaiken tarvittavan kodin vapaa-ajan asunnon tai pihan rakentamiseen ja kunnostamiseen. Mukana ovat niin sisustusmateriaalit, rakennusaineet ja –tarvikkeet, työkalut ja lisäksi puutarhan kasvit, koneet ja tarvikkeet. Konseptin kehittämisessä on erityisesti huomioitu, että naiset entistä useammin osallistuvat tämän alan suunniteluun, toteutukseen ja tavaran hankintaan.
   HOK-Elannon toimitusjohtaja Arto Hiltunen kertoo yrityksen etsivän Kodin Terroille toimipaikkoja.
   "Kodin Terra tarvitsee noin viiden hehtaarin tontin ja tämän kokoisten, sijainniltaan mahdollisimman hyvien liikepaikkojen löytäminen asettaa omat haasteensa. Meillä on tällä tutkinnan alla kymmenkunta potentiaalista paikkaa. Hankkeiden edetessä hyvin pääsemme avaamaan ensimmäisen yksikkömme jo vuoden 2008 alussa", Hiltunen sanoo.

   S-ryhmän Kodin Terran ensimmäinen yksikkö avattiin Lahdessa runsas vuosi sitten, ja sen käynnistyminen on vastannut kaikkia odotuksia.

Lappeenrannassa porukka pienenee, työviikko lyhenee
Portti käänsi tuloskehitystään
Järvi-Suomen Portin lihavalmisteiden ja valmisruoan myynti on lisääntynyt ja nostanut liikevaihtoa, mutta pakatun lihan myynti on jäänyt tavoitteista huhti-kesäkuun aikana.
   Portin operatiivinen tulos oli tappiolla 2,1 miljoonaa euroa, mutta tappio pieneni edellisvuoden vertailujakson tappiosta. Tulos oli 6,8 miljoonaa euroa, mutta sitä paransi saneerausvelkojen leikkaus 8,9 miljoonalla eurolla.
   Portissa on vähennetty kustannuksia ja esimerkiksi henkilöstökulut pienenivät 0,9 miljoonaa euroa.
   Välityseläinten myynti väheni, samoin vähenivät liharaaka-aineen ostot. Kalkkunan myynnin pienentymiseen Portti vastaa vähentämällä tuotantoa.
   Lappeenrannan teurastamon yt-neuvottelut päättyivät: eläkkeelle lähtee seitsemän työntekijää ja teurastuksessa siirryttiin neljäpäiväiseen työviikkoon.
   Järvi-Suomen Portin velka oli pienentynyt kesäkuun loppuun mennessä 34,8 miljoonaan euroon ja omavaraisuusaste oli -3,2 prosenttia.
   Alkuvuoden tuloksen vuoksi toimitusjohtaja Kari Tillanen arvioi, että koko vuoden operatiivinen tulos jää tappiolliseksi. Loppuvuoden aikana tulosparannusta on tarkoitus kohentaa mm. raaka-aineen käyttöä tehostamalla ja mitoittamalla henkilöstöä suhteessa myyntiin.