text2.gif (876 bytes)  30 | 08 | 2002  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

OT:n Vuosikirja 2002 ensi viikolla
Osuustoiminnalla hieno vuosi
Osuustoimintayritysten jäsenmäärien ja markkinaosuuksien kehityksen kannalta vuosi 2001 oli erinomainen. Sen jatkoksi osuuspankkiryhmä ja S-ryhmä ylsivät tämän vuoden puolella valtavaan saavutukseen: kummallakin on yli miljoona jäsentä eli viidesosa koko väestöstä.
   Tarkat tiedot ot-yritysten viime vuodesta ja tulosten analyyseja sisältävä Osuustoiminnan Vuosikirja ilmestyy ensi viikon keskiviikkona. Se on yksi Osuustoiminta-lehden numeroista.

Järvi-Suomen Kalkkuna Portin omistukseen
Portin alkuvuoden tulos kolminkertaistui
Karjaportti on ostanut Järvi-Suomen Kalkkuna Oy:n liiketoiminnan. Kyse on Portin toimitusjohtajan Pekka Kaikkosen mukaan Järvi-Suomen Porttia vahvistavasta liiketoimintakaupasta. Näin Portti saa kalkkunantuotannon kehittämisen omaan hallintaansa.
   Portti on ollut kalkkunayrityksessä osakkaana. Se siirtyy kokonaan Portille 1. syyskuuta alkaen.
   Järvi-Suomen Kalkkuna Oy:n liikevaihto vuonna 2001 oli 5 miljoonaa euroa ja tuotantomäärä n. 1,5 miljoonaa kiloa. Tavoitteena on kaksinkertaistaa tuotanto vuoden 2003 loppuun mennessä.
   Karjaportin liiketulos tammi-heinäkuussa 2002 on lähes kolminkertainen edellisen vuoden vastaavan ajan tulokseen nähden, kertoo Kaikkonen, joka kuvaa loppuvuoden näkymiä valoisiksi.
   Uusi ruokatehdas Tikkalassa valmistuu vuoden lopulla. Se mahdollistaa entistä käyttövalmiimmat tuotteet ja nopean reagoinnin kulutustottumuksiin.

Kotieläinjalostus remontoi hallinnon
Suomen Kotieläinjalostusosuuskunnan ja Osuuskunta Kotieläinjalostuskeskus-FABAn hallintotapa uudistuu. Osuuskunnat päättivät tähän liittyvistä sääntömuutoksista.
   Osuuskuntien tehtävänjako on nyt määritelty selkeästi.
SKJO keskittyy jalostukseen liittyvään neuvontaan, jalostusarvosteluihin, eläinaineksen kehittämiseen tiloilla ja näihin toimintoihin liittyvään tuotekehitykseen. Kotieläinjalostuskeskus-FABAn tehtävät keskittyvät naudan ja sian siementuotantoon ja markkinointiin ja jakeluun.
   SKJO:n ja FABAn hallituksen puheenjohtajan Yrjö Kerkolan mukaan jalostuksen merkitys korostuu ja se saa uusien sääntöjen myötä suuremman painoarvon järjestön hallinnossa. Tästä lähtien jalostuksen ja siemenhuollon erilliset hallinnot parantavat päätöksenteon jäntevyyttä. Järjestöjen hallinnossa tulee olemaan yhteisiä edustajia.
   Nykyisistä osuuskuntakokouksista ja hallintoneuvostosta luovutaan. Näiden elinten sijaan tulee neljän vuoden välein jäsenvaalilla valittava edustajisto. Yrjö Kerkola kertoo, että nyt tehtyjen sääntömuutosten seurauksena Suomen Kotieläinjalostusosuuskunnan päätöksenteko siirtyy lähemmäksi yksittäistä jäsentä.
   Vaalikäytäntö muuttuu samanlaiseksi kaikilla alueilla. Lisäksi jäsenvaali tekee jäsenelle helpommaksi osallistua edustajiensa valintaan. Kerkola uskoo tämän parantavan yksittäisen jäsenen vaikutusmahdollisuutta jalostuksen päätöksentekoon.
   Nykyiset hallintoneuvostot valitsevat uusien sääntöjen mukaiset hallitukset joulukuun kokouksissaan ja SKJO:n ensimmäinen jäsenvaali toteutetaan keväällä 2003. Käytännön järjestelyt käynnistyvät vuoden vaihteessa.

Pellervo Metsäpäivässä Tapiolassa
Kaikkien metsänomistajien yhteinen ammatti- ja viihdetapahtuma Pääkaupunkiseudun Metsäpäivä on elokuun viimeisenä lauantaina 31.8. Espoon Tapiolassa, Metsätapiolassa ja Pellervo-Instituutin tuntumassa Revontulentiellä.
   Metsänomistajat ja metsäasioista kiinnostuneet saavat tapahtumasta asiantuntevaa tietoa monista metsään liittyvistä asioista. Paikalla on myös työnäytöksiä, esiintymislavalla rokkaa Jussi Raittinen, sisällä auditoriossa on tietoiskuja. Tietoiskuissa esimerkiksi metsänomistajille mielenkiintoinen alustus metsäsektorin suhdannenäkymistä, puhujana on tutkimusjohtaja Ritva Toivonen PTT:stä.
   Pellervon osasto tapahtumasta löytyy niin ikään. Osastolla on Pellervo-lehtiä, sieltä saa tietoa Pellervon muustakin julkaisutoiminnasta sekä osuustoiminnasta.

Johdatus osuustoimintaan in English
Pellervolaisen osuustoiminnan vuonna 1999 julkaistu historiikki välittää lukijalle suomalaisen osuustoiminnan kehityksen sadan vuoden taipaleella. Kansan talous -julkaisua voi tiedustella Pellervosta (09) 4767 501 Salli Oravainen tai Santra-Mari Salonen.
   Historiikkiin kirjoittamassaan johdannossa tohtori Markku Kuisma toteaa, että "Meillä ei ole mitään Rockefelleriä... mutta meillä on osuustoiminta". Julkaisemme verkkosivulla historiikin englanninkielisen version The Pellervo Story johdannon "We have no Rockefellers... but we have cooperatives".

Maallemuuttajat
löytävät vast´edes yhteen koottua neuvontaa ja monia palveluita keskitetysti Internetistä.
   Www.maallemuutto.info -palveluverkko avautuu noin vuoden kuluttaua syksyllä 2003. Hankkeen alullepanijoina ovat Suomen Jobs and Society, Maaseutuyrittäjyyden Edistämiskeskus, Rajaseutuliitto ja Suomen Kylätoiminta ry. Mukana on myös maa- ja metsätalousministeriö, joka rahoittaa hanketta.

 

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset