1. | 9. | 2006  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

 

Alihankkijat hakevat verkostohyötyjä
Yritykset virittelevät osuuskuntaa Keski-Karjalassa
Keskikarjalaiset muovi- ja metallialan yritykset tiivistävät yhteistyötään. Tavoitteena on vähitellen ulottaa vaikutusalue koko Suomeen.
   Keski-Karjalassa toimivassa MaTuRe-hankkessa on viritelty ajatusta yritysten osuuskunnasta. Sen avulla yritykset saisivat etua yhteisostoissa, markkinoinnissa, kapasiteetin laajenemisesta.
   Yksi hankkeessa olevista yrityksistä on kesälahtelainen S&J Tompuri, jonka toimitusjohtaja Sirpa Tompuri on sanoo yrityksen kannattavan yhteistoimintaa.
   S&J Tompuri ryhtyy vielä tämän syksyn aikana rakentamaan laajennusosaa: hallikoko kaksinkertaistuu ja uuteen osaan tulee plasmaleikkauskone ja särmäyspuristin.
   Tällä hetkellä yli 80 prosenttia yrityksen liikevaihdosta tulee Keslan alihankintatöistä - S&J Tompuri on Kesälahdella metsäkonevalmistaja Keslan tuntumassa. John Deeren maailmanlaajuinen katkotun puutavaran koneiden tehdas on Joensuussa. Jari Tompuri sanoo, että Deere mieluusti karsisi järjestelmätuottajien määrää, mutta verkottumalla keskikarjalaisilla yrityksillä olisi mahdollisuuksia Deerenkin kokonaistoimituksiin sekä laatu- ja laajenemisvaateisiin.

   MaTuRe-hankkeen tavoitteena on parantaa maatilasidonnaisten muovi- ja metallialan, mutta myös muiden pienyritysten edellytyksiä. Hankkeessa on nyt 12 yritystä, mutta seutukunnan alueella on yksistään metallialan yrityksiä nelisekymmentä ja monia muita pienyrityksiä.    Hankkeen projektipäällikkö Pentti Kilpi sanoo verkostoveturiyritykseksi suunnitellun osuuskunnan perustamisessa olevan paljon neuvoteltavaa.
   "Mutta kun hanke vuoden 2007 lopulla päättyy, täällä on toimiva osuuskunta", hän sanoo.


Metsäliitto myi väliseinäfirmansa
Metsäliitto-konserni myy HSL Elementsin eli entisen Heinolan Seinälinjan liiketoiminnan PW Interior Oy:lle.
   Ostaja on Harjavalta-konserniin kuuluvan Puustelli Groupin ja virolaisen järjestelmäväliseiniä valmistavan Wallenium Group Oü:n omistama yritys, joka toimittaa järjestelmäväliseiniä ja julkitilakalusteita Suomen markkinoille. Yritys nousee järjestelmäväliseinien markkinajohtajaksi Suomessa.
   Metsäliiton Puutuoteteollisuuden eli entisen Finnforestin johtaja Ole Salvén sanoo, että Metsäliiton Puutuoteteollisuuden ydinliiketoimintaa on pääasiassa puupohjaisten tuotteiden ja ratkaisujen toimittaminen.

Voimaan ilmeisesti syksyn aikana
Eurooppaosuuskuntalain voimaantulo siirtyi
Eurooppaosuuskuntalain voimaantulo on siirtynyt. Lain oli määrä tulla voimaan 18. elokuuta 2006.
   Tiettävästi Eurooppaosuuskuntalakia ei ollut ehditty saada käsittelyyn riittävän ajoissa, jotta se olisi tullut voimaan suunnitellussa aikataulussa.
   Lain säätämisen loppuun saattaminen ei kuitenkaan viene enää pitkään, vaan sen odotetaan tulevan voimaan vielä syksyn kuluessa.

Osuustoiminnalla
yli kuusi miljoonaa jäsentä

Osuuskunnilla oli noin 3,3 miljoonaa jäsentä ja keskinäisillä henki- ja vahinkovakuutusyrityksillä reilut 2,7 miljoonaa jäsentä vuonna 2005. Luvut ilmenevät Osuustoiminnan Vuosikirjasta 2006, joka on julkaistu elokuussa ilmestyneessä Osuustoiminta-lehdessä 4/2006.
   Vuosi 2005 sisälsi merkittäviä muutoksia osuustoiminnan kentässä: OP-ryhmä osti Pohjolan, mikä alkoi muuttaa vakuutusryhmittymiä. S-ryhmä osti Sparin ja järjesteli tukkukauppaa ja logistiikkaa, avasi ensimmäisen Kodin Terran ja laajensi jäsenetuja vapaa-ajan palveluissa. Isot osuusteurastamot ryhtyivät ulkomaista perimää olevan oman jalostusaineksen tuottajiksi. Metsäliitossa alettiin panna uuteen järjestykseen, Finnforest ja Thomesto fuusioitiin emo-osuuskuntaan, M-realin alamäkeen alettiin etsiä ratkaisua. Atria, HK Ruokatalo ja Valio vahvistivat asemiaan erityisesti ulkomailla.
   
Vuosikirjan sisällöstä on myös erillinen tiedote.

HäämatkallaHedvig Gebhardista
elämäkerta ja verkkosivut

Suomalaisen osuustoiminnan ja Pellervo-Seuran alkuaikojen keskeisestä avioparista, Hannes ja Hedvig Gebhardista, on nyt kirjoitettu oma elämäkerta kummastakin.
   Hedvig Gebhardin elämäkerta ilmestyy näinä päivinä. Sen on kustantanut Otava ja kirjoittanut maisteri Riitta Mäkinen, toinen tekijöistä on Gebhardien pojantytär Anna-Liisa Sysiharju.
   Hedvig Gebhardista ja hänen elämäkerrastaan voi lukea lisää elokuussa valmistuneilta kotisivuilta. Osioon on linkki Pellervon pääsivulla.
   Sivuilta ilmenee, että Gebhardit olivat monella tavalla poikkeuksellinen aviopari. He esimerkiksi olivat ilmeisesti maailman ensimmäinen kansanedustaja-aviopari astuessaan kumpikin vuoden 1907 eduskuntaan.