13. | 9. | 2004  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi
 

Pellervo-Instituutin syksyn ohjelmaa
Vilja aloittaa tulevaisuusseminaarit 
Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja on yksi esiintyjistä Pellervo-Instituutin vilja-alan syysseminaarissa Espoossa 21. lokakuuta.
   Seminaarin kansainvälisyysosuus tulee Eestistä: maatalousministeriön edustaja kertoo, mitä mahdollisuuksia EU-jäsenyys tuo Baltian viljasektorille.
   Seminaarin keskustelupaneelin aiheena on Suomalainen viljasektori vuonna 2010.
   Instituutin suosittuihin elintarvikealan seminaareihin kuuluvat myös liha- ja maotoalan seminaarit. Liha-alan seminaari on 4. marraskuuta ja maitoalan seminaari 18. marraskuuta.
Lisätietoja ja ilmoittautumiset >>

Vienti lähialueille vahvistuu
Atrian Vilnan uusi tehdas käytössä
Atrian liettualaisen tytäryhtiön UAB Vilniaus Mesan uusi ruokatehdas Vilnassa on virallisesti otettu käyttöön syyskuussa.
   Uusi tehdas keskittyy makkaroiden ja lihavalmisteiden valmistukseen sekä niiden markkinointiin Liettuassa ja muissa Baltian maissa.
   Atrian tavoitteena on saavuttaa noin 30 prosentin markkinaosuus Liettuan lihavalmistemarkkinoilla, mikä toimitusjohtaja Seppo Paatelaisen mukaan tuskin onnistuu ilman uusia yritysostoja.
   Vientiä pyritään lisäämään muihin Baltian maihin ja mm. Puolaan. Tällä hetkellä 20 % UAB Vilniaus Mesan tuotannosta viedään Latviaan ja Viroon. Vilniaus Mesa on suurin lihavalmisteiden tuoja Latviassa.
   UAB Vilniaus Mesan johdon tavoitteena on lisätä markkinaosuutta voimakkaasti Liettuan vähittäiskauppamarkkinoilla sekä kehittää ravintola- ja suurtalous –liiketoiminta merkittäväksi tukijalaksi.

Esa Härmälä Pellervon seminaarissa Joensuussa:
Tukin hintaa alas, kuitupuun ylös
MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä ehdottaa puun hintasuhteiden painottamista uudella tavalla.
   "Mikäli MTK saisi valita, puun hintasuhteet painotettaisiin uudestaan muuttamatta sitä kokonaishintatasoa, minkä pohjalta kulloisetkin kantorahatulot muodostuvat. Tukin hintaa alennettaisiin vähän ja kuitupuun hintaa korotettaisiin roimasti. Tämä olisi hyväksi myös metsätalouden pitkäjännitteisen tuottavuuden ja kestävän kehityksen kannalta."
   Härmälä puhui Pellervon Pohjois-Karjalan alueseminaarissa Joensuussa perjantaina. Härmälä on myös Pellervo-Seuran valtuuskunnan puheenjohtaja.
   Härmälän mielestä sahaus on metsäteollisuuden konserneissa kemialliselle metsäteollisuudelle alisteisessa asemassa. Härmälän mielestä sahaus ja koko mekaaninen puunjalostus pitää nähdä kaikissa konserneissa itsenäisenä toimialana.
   Viime aikojen uutiset sahojen sulkemisesta eivät Härmälän mukaan johdu metsäteollisuuden mainitsemasta tukkipuun kovasta hinnasta, vaan nimenomaan teollisuuden omasta hinnoittelustrategiasta.
   "Teollisuusyritykset tekevät valtaosan tuloksestaan kuitupuuta käyttävässä kemiallisessa teollisuudessa. Sille on haluttu turvata halpa raaka-aine. Sahauksen osuus konsernien lopputuloksesta on hyvin pieni. Tukin hinta ei ole ollut kovin tärkeä kysymys", Härmälä sanoo.
   MTK:ssa nähdään, että metsäteollisuus haluaa puunhintapolitiikalla myös kontrolloida yksityisten sahayritysten kannattavuutta ja kapasiteettia.

Benecolia nyt myös maitojuomassa
Valio on tuonut markkinoille Benecol-tuotteen myös maitojuomana. Benecol maitojuoma sisältää Raisiolta lisensioitua kasvisstanolia, joka alentaa veressä olevan haitallisen LDL-kolesterolin määrää. Tuote valmistetaan Valion Jyväskylän meijerissä.
   Benecol maitojuoma sisältää rasvaa 1,3 %, josta 1 % on maitorasvaa ja 0,3 % rypsiöljyä. Markkinointipäällikkö Mary Petri Valiosta kertoo, että Benecol maitojuoma ei sisällä muita lisättyjä aineita kuin kasvistanolia ja D-vitamiinia.
   Riittävän päivittäisen kahden gramman annoksen kasvisstanolia saa 2-3 lasillisesta (5 dl) maitojuomaa. Benecol maitojuoman teho on parhaimmillaan aterian yhteydessä nautittuna.
   Erityisesti laktoosittoman maitojuoman myynti on Petrin mukaan kasvanut viime vuodesta selvästi. Laktoosittomia maitojuomalitroja on myyty tänä vuonna noin 37 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Laktoosittoman maitojuoman vienti Ruotsiin kasvaa arviolta 57 % prosenttia tänä vuonna viime vuodesta.

Euroopan korkein puutoimisto Espooseen
Finnforest Oyj:lle nousee Euroopan korkein puurakenteinen toimistotalo Espoon Tapiolaan. Sen peruskivi muurattiin viikolla 36.
   Finnforestin rakentamisen johtaja Lauri Palojärvi sanoi peruskiven muuraamisen yhteydessä, että puun kanssa kilpailevat rakennusaineet hallitsevat toimistorakentamisen markkinoita, ja siksi tarvitaan vahva näyttö puun mahdollisuuksista runko- ja julkisivuaineena.
   Hankkeen investojina ovat Keskinäinen Vakuutusyhtiö Tapiola ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Tapiola. Finnforest Modular Office -toimistotalon rakennuttaa Kiinteistö Oy FMO. Sen omistus siirtyy Finnforestilta Tapiola-ryhmän vahinko- ja eläkevakuutusyhtiöille kun rakennus valmistuu, ja Finnforestista tulee yksi talon vuokralaisista.

OP-ryhmästä vuoden pankki
OP-ryhmä on toistamiseen tullut valituksi vuoden pankiksi Suomessa. Valinnan takana on Financial Times -ryhmään kuuluva kansainvälinen talouslehti The Banker.
   The Bankerin perusteluja on, että OP-ryhmän kannattavuus on parantunut, markkina-asema vahvistunut ja ryhmän toiminta on ollut vahvasti asiakassuuntautunutta.

Ruokakesko palkitsi lihataloja
Ruokakesko on luovuttanut kunniakirjan HK Ruokatalolle ja Atrialle tunnustuksena tuloksellisesta yhteistyöstä.
   Kumppani-infossa Atriaa kiitettiin innovatiivisesta uusien tuotteiden kehittelystä, mikä on vaikuttanut tuoreen lihan markkinoiden muuttumiseen K-ruokakauppaketjuissa. Vuoden alussa tuotiin markkinoille monia Atrian valmistamia Pirkka- ja EuroShopper-tuorelihatuotteita. HK Ruokatalo puolestaan sai kiitosta toimitusketjun kokonaisvaltaisesta tehostamisesta.

SOK:lle suuri liikekeskittymä Hyvinkäälle
SOK-yhtymä aikoo rakentaa Hyvinkäälle Agrimarket Konekeskuksen ja Multasormimyymälän sekä ABC-liikennemyymälän.
   Hankkija-Maatalous Oy:n ja ABC-liikennemyymälän sijaitseminen samalla tontilla monipuolistaa asiakasomistajien palveluja, yhtymässä perustellaan. Agrimarketiin keskitetään kaikki Agrimarket-ketjun palvelut. Maatalouskaupan lisäksi Agrimarketiin tulee rauta- ja puutarhakaupan tuotteita ja palveluja. Multasormi-puutarhamyymälä tulee kiinteistöön niin ikään. Yksiköihin arvioidaan syntyvän yli 100 työpaikkaa.
  Samalle tontille rakennetaan traktori- puimuri ja erikoistyökonekauppaan keskittyvä Agrimarket konekeskus sekä ympäristökoneita myyvä John Deere Keskus.
   Uusi Agrimarket-keskus aloittaa toimintansa vuonna 2006. Ratkaisulla Hankkija-Maatalous Oy haluaa kehittää voimakkaasti niin viljelijä- kuin kuluttaja-asiakkaidenkin palvelutarjontaa Etelä-Suomessa ja erityisesti Uudellamaalla. Toimintamalli, jossa kaikki Agrimarket-ketjun palvelut ovat samassa paikassa, parantaa asiakaspalvelua.
   Uusi ABC on osa ketjun laajentumissuunnitelmaa pääkaupunkiseudulla. Ensimmäiset ABC-liikennemyymälät avataan Helsingin Tuomarinkylässä ja Järvenpäässä ensi marraskuussa. Hyvinkään ABC:hen tulee polttonestemyynnin ohella noin 250-paikkainen koko perheen 
kahvila-ravintola sekä market-myymälä.

Selvitykset tuloskunnon parantamiseksi jatkuvat
Portti paransi viimevuotisesta

Järvi-Suomen Portin vuoden 2004 seitsemän kuukauden tulos oli kaksi miljoonaa euroa viimevuotista parempi. Rahoitustulo oli plus-merkkinen, mutta toimitusjohtaja Veikko Hämäläisen mukaan se ei vastannut yrityksen tavoitteita.
   Hämäläinen jatkaa yhdessä yrityksen johdon kanssa selvityksiä Portin tuloskunnon parantamiseksi.
   Grillikauden aikana Portti myi Hämäläisen mukaan lihaa ja grillimakkaroita myytiin suunnitellut määrät. Kuitenkin hintataso jäi alhaiseksi, mistä syystä kesäkauden tulokselliset tavoitteet eivät täyttyneet.
   Hämäläinen pitää syksyn markkinanäkymiä positiivisina ja sanoo Portin säilyttäneen asemansa kauppojen valikoimissa, ja Portin tuotteilla on hyvä maine kaupan ja kuluttajien keskuudessa.
   "Myös uusia tuotteita on tuotu syksyn markkinoille. Uutuudet on suunniteltu nimenomaan niihin painopistetuoteryhmiin, joissa Portin markkinaosuus on merkittävä, kuten pizzatuotesarjaan, paisteihin sekä jauheliha- ja kalkkunatuotteisiin."
   Portissa lasketaan yhteistyön kansainvälisen yhteistyökumppanin kanssa parantavan tuottavuutta, mikä näkyisi yrityksen tuloksessa. "Parempi saanto on projektin oleellinen tavoite, sillä raaka-aineen hinta on merkittävä tekijä lopputuotteen hinnassa", Hämäläinen sanoo.

Tapiola Pankki avasi metsätilin 
Tapiola on kehittänyt metsänomistajan Talousturva -palvelukokonaisuuden, jonka ytimenä on Tapiola Pankin metsänhoitotilinä toimiva säästötili.
   Markkinointipäällikkö Jukka Saastamoinen Tapiolasta kertoo, että erityisestä metsänhoitoon liittyvästä tilistä on viimekeväisen tutkimuksen mukaan kiinnostunut 29 prosenttia metsänomistajista. Ennen kaikkea tällainen tili kiinnostaa asutuskeskuksissa asuvia metsätilan omistajia.
   Metsänhoitotilin ohessa uuteen palveluun kuuluvat Tapiolan Rahastoyhtiön suorat tai vakuutussidonnaiset rahastot sekä Vahinko-Tapiolan metsävakuutus. Tätä palvelukokonaisuutta Tapiola tarjoaa tästä syksystä lähtien asiakkainaan oleville metsänomistajatalouksille. Tapiolalla on asiakaskontakti noin 45 prosenttiin metsänomistajatalouksista.
   Metsänomistaja voi ohjata metsänhoitotilille kaikki puun myynnistä saadut tulot ja maksaa tiliin liitetyllä verkkopalvelulla metsän hoitamiseen liittyvät laskut, arvonlisä ym. verot sekä siirrot muihin säästö- ja sijoituskohteisiin. Korko kasvaa tilillä portaittain saldon kasvaessa ja säästöt ovat nostettavissa ilman nostorajoitetta.
   Lisätietoja Internetistä osoitteessa www.tapiola.fi/metsa.

Sikateurastus ja eläintilat modernisoituvat
HK Ruokatalo uusii Forssassa
HK Ruokatalo aloittaa laajan tehostamis- ja uudistamisprojektin Forssan tuotantolaitoksessaan. Yhtiö uusii koko sikateurastuslinjan laitteineen. Samalla uusitaan eläinten vastaanottotilat ja ruhojen pikajäähdyttämö.
   Lähes kaksi vuotta kestävän projektin kustannusarvio on hieman yli 20 miljoonaa euroa, mikä on yhtiön suurin yksittäinen teollinen investointi kotimaassa yli kymmeneen vuoteen.
   Yrityksen teurastamoteollisuuden johtajan Risto Koiviston mukaan investoinnilla turvataan sikateurastuksen edellytykset pitkälle tulevaisuuteen: Tuotantovolyymiä voidaan kasvattaa nykyisestä kilpailukykyisesti ja tuotelaatu paranee. Automaatiota hyödyntämällä raskaat ja toistoa vaativat työvaiheet vähenevät ja ergonomiaa parantamalla jäljelle jäävät vaiheet kevenevät. Lisäksi tuotantolinjan uudistuksella veden ja energian ominaiskulutus pienenee merkittävästi.
   Varsinaiset työt Forssassa alkavat lähiviikkoina. Uuden teurastuslinjan on tarkoitus olla kokonaan valmiina syksyllä 2005 ja viimeistelytöiden vuoden 2006 alussa. Nykyistä tuotantolaitosta ei tarvitse laajentaa, mutta navetta eläinten vastaanottotiloineen puretaan ja tilalle rakennetaan uudet.

Lähivakuutus uusi kotisivunsa
Lähivakuutus on uusinut Internet-palvelunsa.
   Sivujen pääväri myötäilee uuden logon harmaata ja punaista, mutta kuvitus lisää sivujen värikkyyttä.
   Sivut ovat helppokäyttöiset, sisältävät runsaasti tietoa yrityksestä, keskinäisyydestä, ohjeita vaaratilanteiden välttämisestä ja oppaita vahinkojen torjumisesta. Jopa vuokrattavien asuntojen ja käytettyjen autojen tai varaosien hakija löytää tietoa www.lähivakuutus.fi -sivuilta.
   Sivuilta voi tulostaa lomakkeita ja liittää niihin samalla valmiiksi oman yhdistyksen yhteystiedot.

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset