11. | 9. | 2006  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

 

Suomen talouskasvu hyötynyt vahvasta viennistä
OP-ryhmä: Korko ei ole suurin
lainanottajan riskeistä


Op-ryhmän pääekonomisti Timo Lindholm
OP-ryhmän suhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous surfaa nyt suhdannehuipulla, mutta ensi vuonna talouden kasvuvauhti hidastuu pitkän aikavälin keskinopeuteen.
   Kuluvan vuoden talouskasvun OP-ryhmä ennustaa yltävän poikkeukselliseen 4,5 prosenttiin. EU:n keskimääräinen talouskasvu olisi noin puolet siitä. OP-ryhmän pääekonomisti Timo Lindholm kohdistaa kasvun pääansion ulkomaankauppaan: Suomen vienti on hyötynyt päämarkkinoiden noususuhdanteesta. Myös paperiteollisuuden lakot viime vuonna nostavat tämän vuoden kasvulukuja, mutta lakoista huolimatta kasvu on tämän vuoden puolella ollut odotettua vahvempaa.
   Ensi vuonna talouskasvu asettuu 3,0 prosenttiin, ennustetaan OP-suhdanne-ennusteessa 2006-07. USA:ssa asuntomarkkinoilla on iso vaikutus maan talouteen. Asuntojen hinnat eivät nousseet edes II maailmansodan jälkeen niin paljon kuin viime kahdeksan vuoden aikana. Nyt suunta näyttää muuttuneen, mikä heijastuu maailmantalouteen.
   USA:n tämän vuoden 3,5 prosentin kasvu vaihtuu ensi vuonna 2 prosentin kasvuksi.
   Talous Aasiassa jatkaa kasvuaan. Japani pääsee edellisvuosia parempaan kasvuun ja Kiinan rooli suurena vientimaana korostuu.
   Euroopan Keskuspankin ohjauskorko juuttuu 3,5 prosenttiin pitkälle vuoteen 2007, OP:n suhdanne-ennusteessa todetaan. Lindholm sanoo, että EKP tavoitellee sitäkin korkeampaa ohjauskorkoa, mutta suotuisa aika sille valuu käsistä.
   "Valtiontalous on edelleen varsin hyvin raiteillaan", Lindholm sanoo. Valtion verot ja veroluonteiset tulot kasvoivat kaksikertaisesti sen, mitä talousarviooon oli kirjattu. Vahva kulutus nosti arvonlisäverotuloja. Samaan aikaan valtion menot kasvoivat nelisen prosenttia, joten valtiolle jäi tuloylijäämää miljardeja euroja.
   Hyvä talouskehitys on johtanut myös siihen, että hallituksen itselleen asettama työllisyystavoite lähestyy.
   OP-suhdanne-ennuste sisältää liitteen kotitalouksien asuntoveloista. Sen sanoma on, että korko ei ole asuntokaupoissa suurin riski. Lindholm muistuttaa, että asunnosta maksettu ylihinta, asuntoyhtiön peruskorjausmenot tai myyntihinnan tinkimisvaran hyödyntämättä jättäminen tekevät helposti enemmän kuin asuntoluoton todennäköinen korkomuutos.
   Pitkien asuntolainan ottajien on joka tapauksessa Lindholmin mukaan totuttava koron vaihteluihin.

Taitoluistelija Kira Korpi ja alppihiihtäjät
Valio tukee taas huippu-urheilijoita
Valio sponsoroi huippu-urheilijoita pitkästä aikaa. Taitoluistelija Kira Korpi saa Valiolta tukea seuraavat kaksi vuotta. Tamperelaisabiturientti ja Valio allekirjoittivat sopimuksen Helsingissä tiistaina.
   Viime viikolla Valiosta tuli myös Suomen alppimaajoukkueiden pääyhteistyökumppani alkavalle talvikaudelle.
   Valion sponsorisopimuksista vastaava Marko Kämäräinen sanoo, että huippu-urheiluun panostaminen sopii yrityksen pyrkimyksiin uudistaa julkisuuskuvaansa iloisemmaksi ja rohkeammaksi niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
   Kiira Korpi kertoo, että nyt hänellä on mahdollisuus lisätä leiritystä ulkomailla. Valion panostus mahdollistaa myös valmennuksen monipuolistamisen ja tukijoukkojen saamisen mukaan tärkeimpiin kilpailuihin.
   Valion liikevaihdosta kolmannes kertyy ulkomaantoiminnoista. Siksi urheilun kansainväliset suomalaistähdet kuten taitoluistelija Korpi sekä alppihiihtäjät Tanja Poutiainen ja Kalle Palander sopivat Kämäräisen mukaan erityisen hyvin yrityksen markkinointiviestinnän mannekiineiksi.
   Kämäräinen kertoo Korven valinnasta, että Valio halusi tukea nuorta ja nousevaa huippu-urheilijaa, jonka arvot ovat yritykselle sopivat.
   Suomen alppimaajoukkueiden valinta sponsoroinnin kohteeksi tuo Valiolle näkyvyyttä Suomen lisäksi Euroopassa ja Yhdysvalloissa.
   Valio jatkaa myös lasten ja nuorten tukemista Lasten Päivän Säätiön kautta, mutta myös käynnistää vanhustyöprojektin vuoden 2007 alussa.


Elämäkerta julkistettiin Helsingissä
Hedvig Gebhard esillä samaan aikaan uranuurtajanaisten näyttelyssä

Anna-Liisa Sysiharju ja Riitta Mäkinen 6.9.2006. Kuva Markku Nummi
Talousneuvos Hedvig Gebhardin elämäkerta julkistettiin Helsingissä 6. syyskuuta 2006. Hedvig Gebhard (1867-1961) oli vuosikymmeniä monipuolinen vaikuttaja suomalaisessa yhteiskunnassa: kansanedustaja, naisasiapioneeri, sosiaalipoliitikko, kotitalouskoulutuksen kehittäjä ja osuustoiminnan suurnainen miehensä Hannes Gebhardin rinnalla.
   Gebhardin elämäkerran kirjoitti VTM Riitta Mäkinen, teoksen toinen tekijä on Gebhardien pojantytär, professori Anna-Liisa Sysiharju. Teoksen kustansi Otava, jonka ensimmäinen toimitusjohtaja Hannes Gebhard oli.
   Hedvig Gebhardilla on samaan aikaan merkittävä osa näyttelyssä, joka esittelee naisten sata vuotta täyttäviä poliittisia oikeuksia ja 95-vuotiasta Naisjärjestöjen Keskusliittoa. Näyttely on avoinna 15. lokakuuta asti Jugend-salissa Helsingissä, Pohjoisesplanadi 19. Näyttely on avoinna arkisin klo 9-17 ja su klo 11-17. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Pellervosta lainassa oleva Hedvigin muotokuva on Jugendsalissa Miina Sillanpään ja Anni Collanin kuvien välissä. Kuva Sami Karhu
   Jugendsalin näyttely kertoo naisjärjestöjen vaikutuksesta kansanvallan ja tasa-arvoisen yhteiskunnan kehitykseen.
Kehitystä ei olisi tapahtunut ilman uranuurtajanaisia, joista on esillä muotokuvia, todetaan näyttelyn tiedotteessa. Näiden uranuurtajanaisten joukossa on Hedvig Gebhard.
   Naisjärjestöjen Keskusliitto perustettiin kansainvälisen järjestön ICW:n Suomen osastoksi vuonna 1911. Niinpä naisten kansainväliset verkostot ovat näyttelyssä esillä siinä missä suomalaisnaisen arki, työelämä, terveys, vapaa-aika tai sota-aika. Keskusliitolla on 59 jäsenjärjestöä. Kullakin järjestöllä on Jugendsalin näyttelyssä oma nimikkopäivänsä
.


Tallinnassa jo toiminnan valmistelija
Reilu Kauppa laajenee Baltiaan
Reilun kaupan edistämisyhdistyksen toiminta laajenee Baltiaan. Tallinnaan on jo palkattu yksi henkilö perustamaan toimintaa.
   Yhdistyksen tavoitteena on kolmivuotisen EU-projektin aikana perustaa Baltiaan sisarjärjestö edistämään tuotteiden myyntiä ja Reilun kaupan järjestelmästä tiedottamista. Baltiassa yhteistyökumppanina on virolainen Eesti Roheline Liikuminen -järjestö.
   Reilun kaupan edistämisyhdistys on pystynyt viime kuukausina palkkaamaan toimistolle lisää henkilökuntaa. Tuoretuotteiden (hedelmät, kukat ja mehut) tuotepäällikkönä on aloittanut Liisa Myllylä. Avoinna myös uusien tuotteiden kuten puuvillan ja jalkapallojen tuotepäällikkö. Tiedotusassistenttina on aloittanut Kristoffer Ignatius ja markkinointiassistenttina Elina Hirsjärvi. Reilun kaupan viikkojen maistatuksia toimistolle tulee 1. syyskuuta alkaen hoitamaan Hanna Pasanen.
   Reilun kaupan ruusut tulivat Suomessa myyntiin syyskuun alusta lähtien. Edistämisyhdistys järjesti asiasta näyttävän tempauksen Helsingissä ja jakoi ohikulkijoille 10 000 ruusua Kampissa Helsingissä. Ruusut tulevat myyntiin K-ruokakauppoihin ja niistä tulee osa Pirkka-tuotesarjaa.
   Ruusut kasvatetaan neljällä kukkatilalla Keniassa.
   Kuluneena kesänä Alkossa myyntiin tulleet Reilun kaupan viinit ovat yhdistyksen toiminnanjohtajan Tuulia Syväsen mukaan olleet todella suosittuja. Ne ovat Fairhills-valkoviini ja Isabelo-punaviini. Syksyn Reilun Kaupan tuoteuutuuksia ovat lisäksi Meiran Reilu -kahvi, Suomen sokerin Dansukker-raakaruokosokerit ja Urtekram-riisi.
   Reilun kaupan viikkoja vietetään 16.-29. lokakuuta.


Lähivakuutuksen Kainulainen ehdottaa:
Nuorelle tuparilahjaksi vakuutuspaketti
Moni nuori muuttaa syksyn tullen pois vanhempiensa luota. Vanhempien vakuutukset eivät tuolloin enää kata nuorta ja hänen omaisuuttaan, muistutetaan Lähivakuutuksesta.
  Lähivakuutus-ryhmän toimitusjohtajan Harri Kainulaisen mielestä nuorelle hankittu vakuutuspaketti ei olisi hullumpi tupaantuliaislahja.
  Kainulaisen mukaan monet nuoret eivät vakuuta omaisuuttaan, koska ajattelevat, ettei omaisuutta juuri ole.
   "Nuori voi tietenkin omilla toimillaan vaikuttaa eniten omaan tilanteeseensa ja turvallisuuteensa. Yleensä kyse on pienistä asioista, perushuolellisuudesta. Pyöräilykypärän käytöllä, yöajan liikkumisen suunnittelulla ja omaisuudesta huolehtimisella voi estää monta vahinkoa.    Kainulainen kehottaa myös tiedotamaan, että kerrostalon verkkokellarissa säilytettävät hieman arvokkaammat tavarat ovat valitettavan usein varkaiden suosiossa. Tai jos viikonlopun aikana opiskelijakämppä tyhjennetään, tulee opiskelijabudjettiin melkoinen lovi, jos pitää hankkia esimerkiksi uudet vaatteet, televisio, muu viihde-elektroniikka ja kannettava.
   Nuori voi myhös joutua vastaamaan jostakin aiheuttamastaan vahingosta esimerkiksi törmäämällä pyörällä toiseen tielläkulkijaan ja aiheuttamalla tälle mittavan hammasremontin.
  "Ilman vakuutusta nämäkin kulut jäävät omalle kontolle", Kainulainen toteaa.


Atria järjesteli sekä Ruotsissa että Baltiassa
Atria Yhtymä Oyj:n ruotsalainen tytäryhtiö SvenskSnabbmat för Storkök AB vahvistaa asemaansa Ruotsin markkinoilla hankkimalla omistukseensa Matgruppen för Storkök i Norr AB:n liiketoiminnot.
  Liikkeiden nykyiset omistajat tulevat Svensk Snabbmatin osakkeenomistajiksi, mutta Atrialla pysyy osake-enemmistö.
   Svensk Snabbmatiin liitetään yhtiöt Hedmans Partiaffär i Gällivare AB, Hedmans Partiaffär i Luleå AB, Matgrossisten i Skellefteå AB, Norrsäljarna i Örnsköldsvik AB, Norrsäljarna i Östersund AB, Härnösands Frukt och Grönt AB, Frukt och Matgrossisten i Söderhamn AB.
  Svensk Snabbmatin vuosittainen liikevaihto nousee noin 1,9 miljardiin kruunuun. Järjestelyn jälkeen Svensk Snabbmatilla on yhteensä 18 toimipistettä kattaen koko Ruotsin.
   Baltiassa Atria yhdistää AS Valga Lihatööstusin (Viro) ja UAB Vilniaus Mesan (Liettua) liiketoiminnot yhteiseksi Baltian liiketoiminnaksi. Myös monet Atrian asiakkaat laajentavat liiketoimiaan käsittämään koko Baltiaa. Toimitusjohtaja Matti Tikkakosken mukaan jatkossa tavoitteena on Baltian liiketoimintojen nopea kasvattaminen.
   Atria Baltian organisaatiosta tulee vastaamaan Baltian toiminnoista johtaja Raimo Kirmanen. Hän on myös AS Valga Lihatööstusin ja UAB Vilniaus Mesan toimitusjohtaja.
   Baltian maiden myynnistä ja markkinoinnista vastaa myyntijohtaja Riina Aamisepp. Tuotannosta ja ostoista vastaa tuotantojohtaja Margus Milk. Logistiikasta ja IT:sta vastaa logistiikkajohtaja Ville Ruuskanen. Muutokset astuivat voimaan 5. syyskuuta 2006.
   Baltian maiden alkutuotannosta vastaa hankintajohtaja Veli-Matti Jäppilä, joka jatkaa myös A-Tuottajat Oy:ssä AtriaSika hankintajohtajana. Baltian maiden tuotannon kehittämisestä vastaa kehitysjohtaja Juha Sarkkinen Venäjän kehittämistehtävien ohella.Lehtilästä Vepsäläisen seuraaja TSOP:ssa

Olli Lehtilä
Tampereen Seudun Osuuspankin uudeksi toimitusjohtajaksi on valittu Olli Lehtilä.
   Lehtilä on pankin varatoimitusjohtaja. Hän seuraa tehtävässä vuoden alussa Osuuspankkikeskuksen toimitusjohtajana aloittavaa Tony Vepsäläistä. Lehtilä aloittaa toimitusjohtajana 1. lokakuuta alkaen.
   Olli Lehtilä on vuonna 1962 syntynyt maatalous- ja metsätieteiden maisteri ja eMBA. Hän on aloittanut OP-ryhmässä vuonna 1997. Varatoimitusjohtajana TSOP:ssa hän on ollut vuodesta 1999.