19. | 9. | 2006  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

 

A-Rehu investoi viisi miljoonaa euroa
Nykyaikaisin rehutehdas nousee Varkauteen
A-Rehu Oy:n Varkauden tehdas on harjakorkeudessa ja varsinaisten rehunvalmistuskoneiden asentaminen alkamassa. Rehutoimitukset tiloille tehtaalta alkavat vuoden 2006 lopulla.
   A-Rehun investointi Varkauden tehtaaseen on noin 5 miljoonaa euroa. Alkuvaiheen vuosittainen tuotantotavoite on 30-40 miljoonaa kiloa lähinnä nautakarjan rehuja. Uusi rehutehdas on valmistuttuaan Suomen nykyaikaisin rehutehdas.
   A-Rehu päätti rakentaa uuden tehtaan lähelle asiakasta: se sijaitsee maidon- ja naudanlihantuotannon ydinalueen tuntumassa. A-Rehun nautarehuja valmistetaan Varkauden lisäksi myös Koskenkorvan tehtaalla. Elokuussa lanseerattu uusi tuotteisto on myynnissä jo nyt koko valtakunnan alueella.
   Rehukomponentit polttoaine-etanolin valmistuksesta Altian tehtaalta tulevat A-Rehun lihan- ja maidontuotantoon valmistettavien rehujen raaka-aineeksi.
   Altia laajentaa Koskenkorvan tehdasta polttoaine-etanolin valmistuksen aloittamiseksi. A-Rehu on sopinut Altian kanssa, että se ottaa vastuun polttoaine-etanolin valmistuksen yhteydessä syntyvien rehukomponenttien jalostamisesta karjanrehuksi.
   A-Rehu Oy tulee investoimaan polttoaine-etanolitehtaan rehuaineiden käsittelyyn ja jalostukseen noin 5 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Jouko Lahtisen mukaan hanke parantaa rehujen huoltovarmuutta, koska prosessin sivutuotteena syntyvät valkuaisrehut korvaavat tuontivalkuaista.Pekka Pesonen Copa-Cogecan pääsihteeriksi
Valtiosihteeri Pekka Pesonen maa- ja metsätalousministeriöstä on valittu Euroopan unionin maataloustuottajajärjestön ja maatalousosuuskuntien järjestön Copa-Cogecan pääsihteeriksi.
   Järjestöjen yleiskokous Brysselissä valitsi Pesosen yksimielisesti. Pesosen toimikausi alkanee ensi keväänä.
   Ennen siirtymistään maa- ja metsätalousministeriöön Pesonen muun muassa toimi Pellervon ja MTK:n Brysselin toimistossa liha- ja maito-osuuskuntien kotieläinasiamiehenä.


Suurin maito-osuuskunta syntymässä
Lapin Maito sulautumassa Pohjolan Maitoon
Rovaniemellä toimivan Osuuskunta Lapin Maidon ja Osuuskunta Pohjolan Maidon hallitukset ovat allekirjoittaneet sulautumissuunnitelman Osuuskunta Lapin Maidon sulautumisesta Haapavedellä toimivaan Osuuskunta Pohjolan Maitoon.
   Mikäli Osuuskunta Lapin Maidon edustajisto hyväksyy sulautumisen, toiminnot yhdistetään 1.1.2007 ja sulautuminen saatetaan loppuun viimeistään 29.6.2007 mennessä.
   Muodostuvassa  osuuskunnassa tulee olemaan jo aiemmin päätetyn Keski-Pohjan Juustokunnan sulautumisen myötä noin 2 600 maidontuottajaa ja maitoa tuottajilla on noin 460 miljoonaa litraa.
   Osuuskunnasta tulee Suomen suurin maito-osuuskunta. Sen
päätoimipaikka sijoittuu Haapavedelle, sivupisteet ovat Reisjärvellä, Toholammella, Oulussa, Rovaniemellä ja Kemissä.
   Fuusiota perustellaan sillä, että tehdyillä päätöksillä pystytään turvaamaan pitkälle tulevaisuuteen alueen maidontuottajille kilpailukykyinen maidon hinta ja palvelut kustannusrakenteen kevenemisen ja toimintojen tehostumisen kautta.Tuottajien jäsensuhde osuuskuntaan pysyy ennallaan
Järvi-Suomen Portin hankinta ja
alkutuotannon neuvonta LSO Foodsille

Järvi-Suomen Portti Osuuskunta ulkoistaa sikojen ja nautojen hankinnan eläinvälityksen ja alkutuotannon neuvonnan.
   Jatkossa Järvi-Suomen Portti ostaa Lappeenrannassa teurastettavat eläimet LSO Foodsilta, ilmoittivat osapuolet tiistaina. LSO Foods vastaa hankintapalveluiden järjestämisestä, eläinkuljetuksista sekä Portin tuottajatilityksistä.
   Järvi-Suomen Portin hankinnan henkilöstö siirtyy LSO Foodsin palvelukseen vanhoina työntekijöinä.
   Järvi-Suomen Portin jäseninä olevat lihantuottajat jatkavat edelleen osuuskuntansa jäseninä ja omistajina.
   HK Ruokatalon tiedotteen mukaan j ärjestelyn tarkoituksena on nykyistä suuremmilla hankintamäärillä parantaa selvästi hankinnan kustannustehokkuutta poistamalla hankintaorganisaatioiden päällekkäisyydet.
   Sekä LSO Foodsin toimitusjohtaja Tero Hemmilä että Järvi-Suomen Portin toimitusjohtaja Kari Tillanen kommentoivat, että kustannustehokkuuden paranemisen hyöty kohdistuu sekä Järvi-Suomen Portille että HK Ruokatalolle. Säästöjen ohella Järvi-Suomen Portti myös turvaa perinteisen alueen lihantuotantonsa kehittämisen.
   Portti ja LSO Foods perustavat yhteisen neuvottelukunnan, jossa on kaksi Järvi-Suomen Portin ja kolme LSO Foodsin edustajaa. Neuvottelukunnan puheenjohtajana aloittaa Järvi-Suomen Portin hallintoneuvoston puheenjohtaja Aarto Kosunen.
   Kilpailuvirastolta odotetaan päätöstä asiasta lokakuun alkupuolella.
   Alihankintasopimus ei vaikuta Järvi-Suomen Portin ja HK Ruokatalon keskinäiseen kilpailuun teurastus- ja leikkuutoiminnassa, tuotteiden valmistuksessa ja markkinoinnissa.

Suomen talouskasvu hyötynyt vahvasta viennistä
OP-ryhmä: Korko ei ole suurin
lainanottajan riskeistä


Op-ryhmän pääekonomisti Timo Lindholm
OP-ryhmän suhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous surfaa nyt suhdannehuipulla, mutta ensi vuonna talouden kasvuvauhti hidastuu pitkän aikavälin keskinopeuteen.
   Kuluvan vuoden talouskasvun OP-ryhmä ennustaa yltävän poikkeukselliseen 4,5 prosenttiin. EU:n keskimääräinen talouskasvu olisi noin puolet siitä. OP-ryhmän pääekonomisti Timo Lindholm kohdistaa kasvun pääansion ulkomaankauppaan: Suomen vienti on hyötynyt päämarkkinoiden noususuhdanteesta. Myös paperiteollisuuden lakot viime vuonna nostavat tämän vuoden kasvulukuja, mutta lakoista huolimatta kasvu on tämän vuoden puolella ollut odotettua vahvempaa.
   Ensi vuonna talouskasvu asettuu 3,0 prosenttiin, ennustetaan OP-suhdanne-ennusteessa 2006-07. USA:ssa asuntomarkkinoilla on iso vaikutus maan talouteen. Asuntojen hinnat eivät nousseet edes II maailmansodan jälkeen niin paljon kuin viime kahdeksan vuoden aikana. Nyt suunta näyttää muuttuneen, mikä heijastuu maailmantalouteen.
   USA:n tämän vuoden 3,5 prosentin kasvu vaihtuu ensi vuonna 2 prosentin kasvuksi.
   Talous Aasiassa jatkaa kasvuaan. Japani pääsee edellisvuosia parempaan kasvuun ja Kiinan rooli suurena vientimaana korostuu.
   Euroopan Keskuspankin ohjauskorko juuttuu 3,5 prosenttiin pitkälle vuoteen 2007, OP:n suhdanne-ennusteessa todetaan. Lindholm sanoo, että EKP tavoitellee sitäkin korkeampaa ohjauskorkoa, mutta suotuisa aika sille valuu käsistä.
   "Valtiontalous on edelleen varsin hyvin raiteillaan", Lindholm sanoo. Valtion verot ja veroluonteiset tulot kasvoivat kaksikertaisesti sen, mitä talousarviooon oli kirjattu. Vahva kulutus nosti arvonlisäverotuloja. Samaan aikaan valtion menot kasvoivat nelisen prosenttia, joten valtiolle jäi tuloylijäämää miljardeja euroja.
   Hyvä talouskehitys on johtanut myös siihen, että hallituksen itselleen asettama työllisyystavoite lähestyy.
   OP-suhdanne-ennuste sisältää liitteen kotitalouksien asuntoveloista. Sen sanoma on, että korko ei ole asuntokaupoissa suurin riski. Lindholm muistuttaa, että asunnosta maksettu ylihinta, asuntoyhtiön peruskorjausmenot tai myyntihinnan tinkimisvaran hyödyntämättä jättäminen tekevät helposti enemmän kuin asuntoluoton todennäköinen korkomuutos.
   Pitkien asuntolainan ottajien on joka tapauksessa Lindholmin mukaan totuttava koron vaihteluihin.

Taitoluistelija Kira Korpi ja alppihiihtäjät
Valio tukee taas huippu-urheilijoita
Valio sponsoroi huippu-urheilijoita pitkästä aikaa. Taitoluistelija Kira Korpi saa Valiolta tukea seuraavat kaksi vuotta. Tamperelaisabiturientti ja Valio allekirjoittivat sopimuksen Helsingissä tiistaina.
   Viime viikolla Valiosta tuli myös Suomen alppimaajoukkueiden pääyhteistyökumppani alkavalle talvikaudelle.
   Valion sponsorisopimuksista vastaava Marko Kämäräinen sanoo, että huippu-urheiluun panostaminen sopii yrityksen pyrkimyksiin uudistaa julkisuuskuvaansa iloisemmaksi ja rohkeammaksi niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
   Kiira Korpi kertoo, että nyt hänellä on mahdollisuus lisätä leiritystä ulkomailla. Valion panostus mahdollistaa myös valmennuksen monipuolistamisen ja tukijoukkojen saamisen mukaan tärkeimpiin kilpailuihin.
   Valion liikevaihdosta kolmannes kertyy ulkomaantoiminnoista. Siksi urheilun kansainväliset suomalaistähdet kuten taitoluistelija Korpi sekä alppihiihtäjät Tanja Poutiainen ja Kalle Palander sopivat Kämäräisen mukaan erityisen hyvin yrityksen markkinointiviestinnän mannekiineiksi.
   Kämäräinen kertoo Korven valinnasta, että Valio halusi tukea nuorta ja nousevaa huippu-urheilijaa, jonka arvot ovat yritykselle sopivat.
   Suomen alppimaajoukkueiden valinta sponsoroinnin kohteeksi tuo Valiolle näkyvyyttä Suomen lisäksi Euroopassa ja Yhdysvalloissa.
   Valio jatkaa myös lasten ja nuorten tukemista Lasten Päivän Säätiön kautta, mutta myös käynnistää vanhustyöprojektin vuoden 2007 alussa.