18. | 9. | 2007  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku NummiHenkilöstövähennys yli 120
HK Ruokatalon Tampereen yt-neuvottelut ohi
HK Ruokatalossa Tampereen tuotantolaitoksen tuotannon työntekijöitä ja toimihenkilöitä koskeneet yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. HK Ruokatalo keskittää tuoreen lihan jatkojalostuksen Forssaan ja logistiikan sekä jauhelihatuotannon Vantaalle.
   Toiminta Tampereen tuotantolaitoksella päättyy maaliskuun lopussa 2008.
   Vajaat 40 neuvottelujen piirissä ollutta henkilöä on sijoittumassa yhtiön muille tehtaille tai on jo hakeutunut töihin yhtiön ulkopuolelle. Lopullinen henkilöstövähennys kohdistuu 117 työntekijään ja 7 toimihenkilöön.Kaikkosta seuraa Eskola Lännen Tehtaista
Valmisteliiketoiminnan johtaja vaihtuu
HK Ruokatalossa
HK Ruokatalo Oy:n valmisteliiketoiminnan johtaja vaihtuu. Tehtävää hoitaa toimitusjohtaja Esa Mäki marraskuun alkuun asti, jolloin tehtävässä aloittaa KTM Samuli Eskola.
   Eskola tulee HK Ruokataloon Lännen Tehtaista, jossa hän on toiminut viimeksi kalaliiketoiminnan johtajana.
   Valmisteliiketoimintaa tähän asti johtanut
Pekka Kaikkonen siirtyy saman tien projektitehtäviin ja vastaa esimerkiksi Vantaan tuotantolaitoksen laajennuksesta.


Liha-Poutun kauppa hyväksyttiin
Kilpailuviranomainen on hyväksynyt Atrian Liha-Pouttu Oy:n oston.
Atria Suomi osti Liha-Pouttu Oy:n lihanhankinta-, teurastus- ja lihaleikkuutoiminnot elokuussa. Kaupan toteutuminen edellytti kilpailuviranomaisen hyväksyntää.Sardusin ja Atrian yhdistäminen Ruotsissa säästää noin 10 miljoonaa
Sardusin ja Atria Ruotsin toimintojen yhdistämisestä syntyvät säästöt on määritelty noin 10 miljoonaksi euroksi vuodessa, kertoo Atria-konsernin toimitusjohtaja Matti Tikkakoski.
   "Arvioimme jo keväällä yrityskaupan yhteydessä, että Sardusin ja Atria Ruotsin toimintojen yhdistämisestä tulemme saamaan noin 5 - 10 miljoonan vuosittaiset säästöt. Nyt nämä noin 10 miljoonaksi euroksi täsmentyneet synergiahyödyt tullaan kohdistamaan pääosin tuotemerkkien kehittämiseen, tuotannon rationalisointiin ja tuotekehitykseen", sanoo Tikkakoski.
   Tikkakoski sanoo Atrian Skandinavian strategiassaan hakevan kasvua
erityisesti leivänpäällisissä ja valmisruoassa.
   Atria Skandinavian liiketoiminnot on jaettu seitsemään tulosyksikköön.


Scanille tytäryhtiöt Ruotsiin
Scan AB:ssä kuluneena kesänä muodostetuista Lihaliiketoiminnasta ja Valmisteliiketoiminnasta tulee Sacanin tytäryhtiöitä. Kumpikin yhtiö ottaa vastuun omasta tuotannostaan, myynnistä ja markkinoinnista.
   Scan AB vastaa HKScanin liiketoiminnasta Ruotsissa. Yhtiöittäminen ei vaikuta Scanin muiden tytäryhtiöiden asemaan tai tehtäviin.
   Uuden Lihayhtiön toimitusjohtajaksi on nimitetty Scanin Lihaliiketoiminnan johtaja Mikael Mörk. Uuden Valmisteyhtiön toimitusjohtajaksi on nimitetty Denis Mattsson, joka on viimeksi ollut Raisio Oyj:n Elintarvikeyksikön johtajana. Ruotsin liiketoiminta-alueesta vastaavana johtajana jatkaa Magnus Lagergren.Painettu versio päivitysliitteineen tilattavissa
Osuuskunnan perustajan oppaasta
päivitetty versio kotisivulla
Osuuskunnan perustamiseen ja toimintaan liittyvään asiointiin on tullut muutoksia sen jälkeen, kun Pellervo-Seura uuden osuustoimintalain voimaantulon jälkeen julkaisi Osuuskunnan perustajan oppaan vuonna 2003.
   Oppaan tilaaja saa kuitenkin liiteaineiston, johon on tehty muutokset kesän 2007 tilanteen mukaan.
   Saman aineiston mukaiset päivitykset on tehty myös Pellervon kotisivulla olevaan opasversioon.
   Internetissä opas ei ole yhtenäisenä teoksena, vaan teemat ovat salattavissa yksittäisinä html-tiedostoina oppaan 14 pääteeman mukaisesti.
   Verkkosivuilla ovat myös oppaan liitteet mm. viranomaisilmoituksista tekstitiedostoina. Verkkoversiossa myös luettelot kirjallisuudesta ja eri tietolähteistä on päivitetty syksyn 2007 tilanteen mukaan.


HK ja Portti allekirjoittivat
teurastus- ja leikkuusopimuksen

HK Ruokatalo ja Järvi-Suomen Portti ovat allekirjoittaneet lopullisen sopimuksen, jonka mukaan Portin sikojen ja nautojen teurastus ja nautojen leikkuu siirtyvät HK Ruokatalolle.
   HK Ruokatalon toimitusjohtajan Esa Mäen mukaan Portin tilaukset voidaan hoitaa HK Ruokatalon sikateurastamoissa Forssassa ja Mellilässä nykyisillä resursseilla, mutta Outokummun nautateurastamossa tarvitaan tuotannonjärjestelyjä sekä noin viisitoista työntekijää lisää.
   Järjestely ei vaikuta osapuolten keskinäiseen kilpailuun tuotteiden kehittämisessä, valmistuksessa ja markkinoinnissa.OP-ryhmä muuttui OP-Pohjola -ryhmäksi
ja OKO:sta tulee Pohjola Pankki Oyj

OP-ryhmä muuttui OP-Pohjola -ryhmäksi torstaina 12. syyskuuta. Osuuspankkien nimet säilyvät entisenään eikä nimenmuutos vaikuta henkilöasiakkaiden tuotteisiin tai palveluihin.
Uudet OP-logot
  Ylhäällä OP-Pohjola -ryhmän nykyinen logo ja sen alla OKOn tuleva logo. Alinna oleva Pohjola-tuotemerkki säilyy henkilöasiakkaiden vahinkovakuutuksissa.

   OP-Pohjola -ryhmän pääjohtajan Reijo Karhisen mukaan on luontevaa, että oleellisesti uusiutunut ryhmä ottaa virallisestikin käyttöön nimen, joka kuvaa sen nykyistä olemusta Suomen johtavana finanssiryhmänä. Hän sanoo uuden nimen kuvastavan ryhmän kokoa ja nykyisen palvelutarjonnan kattavuutta sekä vahvoja suomalaisia juuria.
   OKO muuttaa nimensä kokonaan Pohjolaksi, mutta yhteinen logokuva osuuspankin kanssa säilyy. Pörssiyhtiö OKO:sta tulee Pohjola Pankki Oyj maaliskuun 2008 alusta lähtien.
   OKOn toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen sanoo Pohjola-kaupan muuttaneen ratkaisevasti OKOn rakennetta. OKOn liiketoiminnasta puolet on vahinkovakuutusta ja muukin toiminta kohdistuu pääosin suuryrityksiin ja yhteisöihin, joten on perusteltua ottaa yhtiölle yksi toiminnan kokoava nimi ja erittäin tunnettu brändi. Nimenmuutosta käsitellään OKOn ylimääräisessä yhtiökokouksessa 9. lokakuuta.
   OKO Pankki osti Pohjola-Yhtymä Oyj:n osake-enemmistön kaksi vuotta sitten ja myöhemmin koko osakekannan.


OP-ryhmä nosti kasvuennustettaan
Talouskasvu jatkuu hieman hidastuen
"Nousukausi koetuksella", otsikoi OP-ryhmä 10. syyskuuta julkistamansa suhdanne-ennusteen.

Pääekonomisti Timo Lindholm. Kuva Markku Nummi
   Talouden uhkat ovat olleet ykkösaiheena viestimissä Yhdysvaltain subprime-uutisten ja Tokion pörssiheilahtelujen vuoksi. Avokätisesti annettujen asuntoluottojen riskejä on toteutunut USA:ssa, mikä aiheutti häiriöitä rahamarkkinoilla. Mutta nousukauden lopun merkkejä on Yhdysvaltain taloudessa ollut jo pidempään, OP-ryhmäläiset toteavat.
   Osuuspankkikeskuksen pääekonomistin Timo Lindholmin mukaan asuntomarkkinoiden ongelmista tuli kohtuullisen pysyvä jarru jenkkitaloudelle: USA:n kansantuotteen kahden prosentin kasvuennusteessa vuodelle 2008 on jo mukana annos optimismia.
   Yhdysvalloissa onkin edessä rahamarkkinoiden keventäminen. Ohjauskoron lasku voi tulla jo nyt syyskuussa eikä se jääne ainoaksi.
   Eurotalouden ei silti oleteta notkahtavan Yhdysvaltain vanavedessä:
Lindholmin mukaan Euroopan Keskuspankki kyttää vielä ainakin yhtä koron nostoa lähikuukausina.
   Suomen talouden tämän vuoden kasvuennusteensa OP-ryhmä nosti 4,5 prosenttiin. Ennuste vuodeksi 2008 on 3,5 prosenttia. Noin kolmen prosentin inflaatio on reilusti nopeampaa kuin edellisinä vuosina.
   Osuuspankkikeskuksen pääekonomistin Timo Lindholmin mukaan Suomen talouden ennustetulle kehitykselle ei juuri ole maan sisäistä riskiä, ainoa voisi olla viennin tyssääminen.
   Suomen vienti perinteisille Euroopan markkinoille sujuu nyt hyvin, vaikka eurokuluttaja on yllättävänkin varovainen. Suoranaisesta kapasiteettipulasta kärsivien suomalaisyritysten määrä on lisääntynyt.
   Työllisyys on parantunut edelleen ja työttömyysaste on 6,8 prosenttia vuonna 2008. Lindholmin mukaan 6:lla alkavaa lukua on EU:ssa pidettävä hyvänä.
   Vuoden puolivälin tilastojen mukaan kuitenkin joka kuudes työntekijä teki osa-aikatyötä.
   Hyvää työllisyyttä ovat tukeneet etenkin rakentaminen ja palvelut.
   Eräänlainen kyllästymispiste on OP-ryhmäläisten mukaan nähtävillä asuntomarkkinoilla euroalueella. Kun muu pelivara on jo käytetty, vaikuttajana on ilmeisesti korkotason nousu.Pellervon nettikirjasto laajenee vähitellen
Osuustoiminnan ja Pellervon alkuhistorian faktoja ja tuntoja digikirjoina
"Kysymykseen, mikä merkitys itse osuustoiminnalla kerran tulee olemaan maassamme, on vaikea vielä vastata. Osuustoimintaperiaatetta voidaan sovittaa miltei jokaiselle taloudellisen elämän alalle. Me olemme vielä tässä niin alulla, meidän kokemuksemme ei vielä ulotu pitkälle. Sen perustuksella ei voi sanoa, kykeneekö meidän kansamme tätä täysin määrin hyväkseen käyttämään."
   Se oli J. K. Paasikiven tekstiä Pellervon Päiviltä 1902 hänen esitellessään osuustoimintalakia. Tiedämme nyt vastauksia Paasikiven diplomaattiseen aprikointiin osuustoiminnan mahdollisuuksista.
Yhtä lailla on lainsäätäjien viime vuosienkin ratkaisujen perusteella syytä toivoa, että kansa sitä täysin määrin hyväkseen käyttäisi.
   Paasikiven alustus on yksi niistä sen ajan osuustoimintaa ja Pellervoa koskevista julkaisuista, joita Pellervo-Seura on nyt digitoinut luettavaksi Internetissä.
   Digitointi lisää osuustoiminnan tunnettuutta, sillä näitä 1800-1900 -lukujen vaihteessa ilmestyneitä kirjoja on yleensäkin vähän nähtävillä eikä niitä saa kotilainaksi.

Pellervon 10-vuotis-historikirjan kansi.
   Nettitallenteissa on hakuominaisuus eli kirjan sivuilta pystyy etsimään haluamaansa tietoa valitsemalla selaimesta Etsi-toiminnon ja antamalla hakusanoja teksti-ikkunaan.
   Kirjat löytyvät näköisversioina pdf-tiedostoina Pellervon kotisivulta kohdasta Nettikirjasto tai Internet-osoitteesta http://www.pellervo.fi/kirjasto.
   Suomen osuustoiminta ja Pellervo 1899-1909 on Pellervon 10-vuotishistoria, jossa mm. Hannes Gebhard selvittää yksityiskohtaisesti Seuran perustamisen ja alkuaikojen vaiheita. Liikkeellä oli sen ajan oppinutta ja tunnettua väkeä ajamassa vähäosaisten etua. Pellervon päiviltä on lähtöisin myös Gebhardin nyt digitoitu esitelmä Pieniviljelys ja yhteistoiminta. Väinö Axelson piti Pellervon perustavassa kokouksessa 2.10.1899 esitelmän, joka oli otsikoitu Pellervo. Siitä ja eräiden maiden silmäätekevien lausunnoista Axelson toimitti Pellervo.-nimisen kirjasen.
   Nyt sähköisinä julkaistut kirjat skannasivat Pellervossa työskennelleet Marika Koskinen ja Anna Karpakka ja ne muunnettiin Acrobat Readerilla luettavaan pdf-muotoon Helsingin yliopiston Kansalliskirjaston digitointikeskuksessa. Pellervon toimistossa olleet kirjat on tallennettu sivu sivulta sellaisinaan, joten niissä on sivumerkintöjä ja ankariakin kulumajälkiä.
   Muutamien marginaaleihin käsin kirjoitettujen huomautusten tekijöitä on yritetty päätellä käsialasta, mutta mainintoja arvioista ei ole tallenteiden oheen laitettu. Tiettävästi niitä ovat tehneet heti teosten ilmestyttyä itse tekijät, Gebhardit ja muut lähipiirin vaikuttajat, mutta myös toimiston myöhemmät työntekijät.