24. | 9. | 2004  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

 

Keskinäiset pohjoismaiset
kasvattaneet osuuksiaan
Nordic Alliancen muodostavat keskinäiset pohjoismaiset Tapiola, Länsförsäkringar Ruotsista ja Gjensidige NOR Norjasta kertoivat markkinaosuuksiensa kasvaneen tasaisesti. Nordic Alliance piti kokouksen Suomessa.
   Keskinäisillä on myös kansainvälinen etujärjestö AISAM.
   Tapiolan pääjohtaja Asmo Kalpala sanoo pohjoismaisen yhteistyön olleen merkittävää muun muassa Tapion perustaessa Suomeen omaan pankkitoimintaa.
   Länsförsäkringar on ainoa täyden palvelun finanssitalo Ruotsissa. Pääjohtaja Tommy Perssonin mukaan se aikoo kasvaa Ruotsissa, mutta ei sen ulkopuolella.

Kuusikuitupuun minimiläpimitta aleni
Metsäliitto vauhdittaa puukauppaa
Metsäliitto pyrkii vauhdittamaan syksyn puukauppaa ja edistämään metsien harvennushakkuita, jotka ovat metsien hoidolle tärkeä toimenpide.
   Asioiden edistämiseksi Metsäliitto alentaa kuusikuitupuun minimiläpimitan kahdeksasta sentistä seitsemään senttiin. Uusi minimiläpimitta otetaan puun ostossa käyttöön heti ja sitä sovelletaan myös niissä aikaisemmin tehdyissä kaupoissa, joiden puut hakataan 1. lokakuuta 2004 lähtien.
   Ostojohtaja Juha Mäntylä arvioi, että puukaupalle on olemassa erinomaiset edellytykset hyvän kysynnän ja nyt tehdyn päätöksen ansiosta.

Vuosikokous uusi nimen ja pienensi hallitusta
ProAgria Häme syntyi
Hämeen Maaseutukeskuksen nimi muuttuu ProAgria Hämeeksi. Yhdistyksen vuosikokous päätti asiasta Hauholla torstaina.
   ProAgria Hämeen toimitusjohtaja Jaakko Kivinen perustelee, että uusi lyhyt nimi on käytännössä sujuva ja taustalla on myös kuuluminen ProAgria Yhtymään.
   Vuosikokous myös pienensi hallituksen koon puoleen entisestä, mistä olikin aikanaan sovittu Päijät-Hämeen yhdistyessä Hämeen Maaseutukeskukseen. ProAgria Hämeen hallitukseen valittiin Eeva Nurmi Humppilasta, Matti Leino Somerolta, Eero Lotti Hattulasta, Seppo Pitkänen Riihimäeltä, Petteri Kivistö Asikkalasta, Markku Iisakkila Hauholta, Tuija Nummela Kärkölästä sekä Riikka Palvaila Sysmästä.
   ProAgria Häme ry:n puheenjohtajaksi valittiin maanviljelijä Kimmo Hovi Orimattilasta.
   Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen uudeksi puheenjohtajaksi tuli valituksi Eeva Nurmi Humppilasta. Maa- ja kotitalousnaisten hallitukseen valittiin Leena Karirinne Toijalasta, Helena Metsola-Rantanen Lammilta, Sari Suttinen Hausjärveltä, Riitta Siivola Janakkalasta, Anneli Hämäläinen Heinolasta sekä Rauni Miettinen Hämeenkoskelta.

Yleisöluentosarja alkaa 27.9.2004
"Co-op Studies esittää" alkaa Mikkelissä 
Osuustoimintaa esittelevä yleisöluentosarja "Co-op Studies esittää" alkaa "Utopia kohtaa reaalitalouden" -luennolla maanantaina 27. syyskuuta Mikkelin yliopistokeskuksessa.
   Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskuksessa osuustoiminnan ja yhteisötalouden yliopisto-opintojen suunnittelija Satu Vihavainen luonnehtii, että luentosarja on erinomainen tilaisuus päivittää osuustoiminnan tietojaan ja saada uusia ideoita yrittämiseen.
   Tutkimusjohtaja Tapani Köpän mielestä osuustoiminnan mahdollisuudet ovat edelleen vajaakäytössä, vaikka siitä löytyy toimivia ratkaisuja ihmisten välisen yhteistyön organisoimiseen ja hyvinvoinnin jakamiseen kestävällä tavalla.
   Aloitusosuudessa Utopia kohtaa reaalitalouden luennoivat tutkimusjohtaja Tapani Köppä, senior adviser, KTT Eliisa Troberg Helsingin Kauppakorkeakoulusta ja toimitusjohtaja Sami Karhu Pellervo-Seurasta. Luentopaikan osoite Mikkelissä on Lönnrotinkatu 5.
   Seuraava luento "Kaikissa meissä asuu yrittäjä" on 29. marraskuuta.

Kodin Pellervolla vahva lukijalisäys 
Kodin Pellervon lukijamäärä on lisääntynyt yli 30 prosenttia neljän vuoden aikana. Kansallinen Mediatutkimus kertoo lisäksi, että syksyn 2003 ja kevään 2004 aikana Kodin Pellervon lukijamäärä 11,8 prosenttia suurempi kuin vuoden takaisessa tutkimuksessa. Lehdellä on nyt 142 000 lukijaa. Lisäys on 15 000 lukijaa.
   Kodin Pellervo luetaan naisten yleislehtiin. Siinä ryhmässä lehti oli suhteellisesti eniten lukijamääräänsä neljässä vuodessa lisännyt aikakauslehti.
   Myös Maatilan Pellervon lukijamäärä on lisääntynyt Kansallisen mediatutkimuksen 2003 lukijamäärästä. Maatilan Pellervolla on 146 000 lukijaa.
   Levikintarkastus Oy on teettänyt mediatutkimuksen TNS Gallupilla. Siinä mitattiin miten paljon 12 vuotta täyttäneet lukevat lehtiä. Tutkimuksessa oli 161 sanoma- ja aikakauslehteä.
   Viihteen suosio on lisääntynyt. Tutkimuspäällikkö Katarina Wakonen TNS Gallupista kertoo, että 29 prosenttia suomalaisista lukee kerran viikossa ilmestyviä OHO!-, Katso- tai 7 päivää -lehteä. Alle 30-vuotiaista niitä lukee 43 prosenttia.
   Eniten suosiotaan ovat lisänneet suhteellisesti juuri OHO! ja Katso. Asiakaslehtiin ryhmitetty Pirkka on suurilevikkisin aikakauslehti. Kakkosena tulee Yhteishyvä, jolla on lähes 1,5 miljoonaa lukijaa. Yhteishyvän lukijamäärä kasvoi nyt 3,4 prosenttia.
   Asiakaslehdistä myös OP-lehti on menestynyt. Se on lisännyt lukijoitaan yli 13 prosentilla.
   Mediatietoja julkistettaessa kerrottiin myös suomalaisten asenteista. Tutkimuspäällikkö Mirva Tollet MDC Risc Internationalista sanoo suomalaisten arvostavan hieman aikaisempaa selvemmin pysyvyyttä ja hyviä johtajia ja valitsevan tekemisiään. Kolme neljästä kertoo kärsivänsä ajanpuutteesta.
   Yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat lähes 80 prosenttia suomalaisista. Aktiivisuus kuitenkin kohdistuu mieluummin kansalaisjärjestöissä kuin perinteisessä puoluepolitiikassa tehtävään työhön.
   Ihmiset kiinnittävät huomiota ulkoisiin asioihin ja ulkonäön, muodin ja rahan arvostus ovat lisääntyneet. Tollet tulkitsee asenteita lehtien kannalta niin, että lehdillä on muun muassa teemasivuillaan ja liitteillään mahdollisuus vaikuttaa ihmisiin ja samalla lisätä omaa suosiotaan.
  
Kodin Pellervon 16. syyskuuta 2004 ilmestyneen numeron teemana on Kuntoloma, Terveys.

Pellervo-Instituutin syksyn ohjelmaa
Vilja aloittaa tulevaisuusseminaarit 
Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja on yksi esiintyjistä Pellervo-Instituutin vilja-alan syysseminaarissa Espoossa 21. lokakuuta.
   Seminaarin kansainvälisyysosuus tulee Eestistä: maatalousministeriön edustaja kertoo, mitä mahdollisuuksia EU-jäsenyys tuo Baltian viljasektorille.
   Seminaarin keskustelupaneelin aiheena on Suomalainen viljasektori vuonna 2010.
   Instituutin suosittuihin elintarvikealan seminaareihin kuuluvat myös liha- ja maotoalan seminaarit. Liha-alan seminaari on 4. marraskuuta ja maitoalan seminaari 18. marraskuuta.
Lisätietoja ja ilmoittautumiset >>

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset