16. | 10. | 2007  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku NummiAtrialla uusi Baltian maajohtaja
Elintarvikeinsinööri Kari Körkkö on nimitetty Atria Baltian toimintojen maajohtajaksi sekä AS Valga Lihatööstusin ja UAB Vilniaus Mesan toimitusjohtajaksi 1.11.2007 alkaen.

Kari Körkkö
   Körkkö on toiminut elintarvike- ja liha-alalla yli 20 vuotta. Ennen Atrialle siirtymistään hän vastasi toimitusjohtajana Raisio Yhtymä Oyj:n Puolan toiminnoista kymmenen vuoden ajan.
   Körkkö raportoi tehtävässään Atria Yhtymä Oyj:n varatoimitusjohtaja Juha Gröhnille.Noin sataa osallistujaa odotetaan paikalle
Osuustoimintatutkimuksen päivä
25.10. Lappeenrannassa
Osuustoimintatutkimuksen päivä 2007 järjestetään torstaina 25.10.2007 klo 11.00 - 19.30 Lappeenrannan teknillisen yliopiston tiloissa.
   Tutkimuspäivä on maksuton. Mukaan mahtuu noin sata osallistujaa.
Lisätietoja tutkimuspäivästä antavat Pellervon osuustoimintajohtaja Sami Karhu, sami.karhu@pellervo.fi tai puh. 0400 545 989 ja ma. professori Iiro Jussila, iiro.jussila@lut.fi tai puh. 050 465 9899.
Ilmoittautumiset viimeistään 19.10.2007 Päivi Starastille, paivi.strarast@pellervo.fi. Mahdollisuus myös bussikuljetukseen Helsinki–Lappeenranta–Helsinki.
   Tutkimuspäivän kutsu ja ohjelma sekä ilmoittautumislomake.


Operaatio Atria
kertoo liha-alan Paatelaisen aikakauden
Maanviljelysneuvos Reino Penttilä ja vuorineuvos Seppo Paatelainen ovat pääosassa kirjassa kuten olivat Atriassakin. Otavan kustantama Operaatio Atria on kirja, joka kertoo Suomen lihanjalostuksen murroskaudesta Paatelaisen ollessa Atrian johdossa. Aika kattoi pari vuosikymmentä.
   Kirjassa esiintyvät monet atrialaiset, mutta nimiä ja mielipiteitä on silloisesta pääministeristä aina mediaväkeen.
   Kirjan on kirjoittanut nurmolainen toimittaja Anssi Orrenmaa. Tämä mainitsee Paatelaisen kertoneen 135 tiukan muistiinpanoliuskan verran. Kuusi muuta päähaastateltavaa kertoivat 70 sivua, puolet siitä Penttilä.
   Miehet ovat vaihtuneet, mutta vuorineuvoksen raivaajaesimerkki osoittaa, että pysähtymisen mahdollisuutta menestymistaistelussa ei ole.


Noin sadan työpaikan vähennyksestä neuvotellaan
Atria tehostaa Ruotsissa salaattien ja
voileipien liiketoimintoja
Atria Skandinavia suunnittelee salaattien ja voileipien tuotannon keskittämistä Norrköpingin ja Halmstadin tehtaille sekä Tukholman tehtaan sulkemista parantaakseen Sardus Lättä Måltider -liiketoimintayksikön kannattavuutta.
   Atria Skandinavia on siksi aloittanut yt-neuvottelut näissä kolmessa toimipisteessä, sillä kannattavuuden parantamiseen liittyy noin sadan työpaikan vähentäminen.
   Sardus Lätta Måltider -yksikössä on noin 270 työntekijää. Irtisanominen koskisi 58 työntekijää Tukholmassa, 24 työntekijää Halmstadissa ja 15 työtekijää Norrköpingissä.
   Kansainvälisessä vertailussa salaattien ja voileipien kulutus Ruotsissa on vähäistä. Atria Skandinavian toimitusjohtajan Christer Åbergin mukaan markkinakasvua on odotettavissa. Kustannustason yksikössä Åberg sanoo kuitenkin olevan liian korkea.
   Valmisruokateollisuus, jossa voileivillä ja salaateilla on merkittävä osuus, on yksi Atria Skandinavian tärkeimmistä kasvualueista.Henkilökunnan määrä noussut
Vientihintojen nousu tuki Valion tulosta
Valio-konsernin liikevaihto kasvoi tammi-elokuussa Suomessa 3 prosenttia ja ulkomailla 10 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.
   Tammi-elokuun liikevoitto oli 52 miljoonaa euroa ja tulos ennen satunnaisia eriä ja veroja 47 miljoonaa euroa. Kumpikin oli 15 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Tulosta paransi vientihintojen nousu.
   Suomessa kasvoi erityisesti maidon ja juustojen myynti. Viennin arvoa lisäsi eniten jauheiden hinnan nousu. Valion markkina-asema kehittyi myönteisesti Virossa, Ruotsissa ja Venäjällä.
   Valio-konsernin henkilömäärä oli 4 272 ja vuotta aiemmin 4 215.
Valion raakamaidon hankintaosuus Suomessa oli edellisvuoden tasolla 86 prosenttia.
   Valio nosti raakamaidon hintaa 2 senttiä litralta 1.10.2007 ja lisäkorotuksia on odotettavissa ensi vuodenvaihteessa. Toimitusjohtaja Pekka Laaksosen mukaan yhden sentin nousu merkitsee Valiolle noin 20 miljoonan euron lisäkustannusta, joka osaltaan kompensoi valiolaisten maidontuottajien kohonneita tuotantokustannuksia.Nyyfiiki voitti yrittäjänaisten kilpailun Porissa
Porilainen Nyyfiiki Kulttuuriosuuskunta on voittanut Porin Yrittäjänaiset ry:n Unelma Idea -kilpailun.
   Raati oli valinnasta yksimielinen. Se toteaa muun muassa, että osuuskunta yritysmuotona edustaa uudenlaista toimintaa sekä mahdollistaa laajan ja monipuolisen osaamisen tarjoamisen. Lisäksi osuuskunnalla on liityntä akateemiseen yrittäjyyteen. Viime syksynä perustetun Nyyfiiki Kulttuuriosuuskunnan kaikki kymmenen jäsentä ovat Porin yliopistokeskuksesta valmistuneita tai valmistumassa olevia naishumanisteja.
   Porin Yrittäjänaiset luovuttaa Nyyfiiki Kulttuuriosuuskunnalle 1000 euron palkinnon.Portin kaupalliseksi johtajaksi myös ulkomailla ansioitunut Uolevi Nummela
Järvi-Suomen Portti Osuuskuntaan on nimitetty uusi kaupallinen johtaja. Tehtävässä aloitti lokakuun alusta lähtien diplomiekonomi Uolevi Nummela (55) , joka on viimeksi toiminut Ravintoraisio Oy:n myyntijohtajana. Hän on myös Portin johtoryhmän jäsen.

Uolevi Nummela
   Nummela on työskennellyt myynnin ja markkinoinnin tehtävissä niin kotimaassa kuin Ruotsissa ja Baltiassa. Ravintoraisiossa hän toimi myyntijohtajana alueinaan Suomi, Ruotsi ja Baltia.
   Nummelan vastuualueena ovat myynnin ja asiakasyhteistyön lisäksi kysynnän ennustaminen, markkinointi ja brändin kehittäminen, tuotteiston hallinta sekä tuotekehitys.
   Samassa yhteydessä on täsmennetty Portin johtoryhmän kokoonpanoa ja tehtävien jakoa. Johtoryhmän jäseninä toimivat Uolevi Nummelan lisäksi talous- ja hallintojohtaja Hannu Harju sekä liha- ja valmisteliiketoiminnan johtaja Pekka Hirvonen. Puheenjohtaja toimii toimitusjohtaja Kari Tillanen.
   Aiemmin johtoryhmän jäsenenä työskennellyt Janne Rantala siirtyy kaupalliseen organisaatioon ja vastaa tuotteiston hallinnasta sekä lihan ostosta ja myynnistä ohjauksen antamien toimeksiantojen pohjalta.
Johtoryhmässä henkilöstön edustajana jatkaa Leena Hänninen. Johtoryhmän sihteeri on hallintopäällikkö Markus Hämäläinen.Alkaa käytännössä kesäkuussa 2008
S-ryhmän asiakasomistajille
Bonusta If-vakuutuksista
If ja SOK ovat tehneet yhteistyösopimuksen, jonka perusteella S-ryhmän asiakasomistajat voivat saada Bonusta vahinkovakuutusyhtiö Ifin yksityistalouksille tarjoamista vakuutuksista.
   Varsinainen yhteistyö käynnistyy kesäkuusta 2008 alkaen. Sopimuksen ilmoitetaan olevan pitkäaikainen.
   "If on Pohjoismaiden johtava vahinkovakuuttaja, joka täydentää erittäin hyvin S-ryhmän palvelutarjontaa asiakasomistajille ja mahdollistaa jatkossa myös yhteistyön palveluiden ja etujen kehittämisessä. On tärkeää, että asiakasomistajamme saavat jatkossakin vakuutuksista Bonusta", toteaa SOK:n pääjohtaja Arto Hiltunen.
   Ifille yhteistyö johtava vähittäiskaupparyhmän kanssa on tervetullut. S-Etukortti on tunnetuin ja käytetyin asiakasetukortti.
   Sampo-konserniin kuuluva If on Pohjoismaiden ja Baltian johtava vahinkovakuutusyhtiö, jolla on tytäryhtiö myös Venäjällä.PTT: Vaisuus jatkuu paperimarkkinoilla
Puukaupan lukemat ennätyksissä
Yksityismetsien puunmyyntitulot eivät ole olleet koskaan nimellisesti yhtä suuret kuin ne ovat nyt. Hinnat pysyvät hyvinä myös ensi vuonna. Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT arvioi yksityismetsien kantorahatulojen kasvavankin yli 2,1 miljardin euron vuonna 2008.
   PTT:n tutkimusjohtaja Ritva Toivonen listaa puukaupan määrän ja kovien kantohintojen syitä: puuta on saatu huonosti metsistä kehnojen korjuusäiden vuoksi myös muualla kuin Suomessa, teollisuus lisää puun hankintaa kotimaasta Venäjän ilmoittamien puutullien vuoksi, sahatavaran kysyntä on ollut hyvää ja nostanut hintoja.
   Hyvä markkinatilanne heijastuu myös alan työllisyyteen. Loppukeväällä ja kesällä työllisiä oli puunkorjuussa puolet enemmän kuin vuonna 2006.
   Vuonna 2008 ostot yksityismetsistä vähenevät kaiken kaikkiaan. Etenkin alkutalvesta teollisuus hakkaa ostamiaan leimikoita. Venäjä on ilmoittanut nostavansa puun vientimaksun 50 euroon kuutiolta vuoden 2009 alussa. Toivonen arvioi puun kysynnän jälleen vilkastuvan vuoden 2008 lopulla, mikäli Venäjän ilmoitus näyttää toteutuvan.
   Paperin markkina- ja hintatilanne pysyy PTT:n mukaan vaisuna. Tämän vuoden lopulla paperin vientihintaan tulee hieman lisäystä, PTT arvioi, lievä nousu jatkunee vuonna 2008.
   Pari vuotta jatkunut sellun noususuhdanne jatkuu parin prosentin vuosivauhdilla, mikä vastaa paperin ja kartongin kulutuksen kasvua. Tänä vuonna sellun hinta on noussut enemmän, mutta sen tarjonta markkinoilla lisääntyy.


Kansainväliset järjestöt yhtyivät
Keskinäisyyden edunvalvojaksi AMICE
Keskinäisyyden kansainvälisenä edunvalvontaelimenä aloittaa vuoden 2008 alusta lähtien uusi järjestö AMICE.
   Keskinäisten vakuutusyhtiöiden etujärjestö AISAM ja keskinäisten ja osuuskuntamuotoisten vakuutusalan toimijoiden järjestö ACME yhdistyvät ja uuden edunvalvontajärjestön nimeksi tulee AMICE (The Association of Mutual Insurers and Insurance Cooperatives in Europe).
   Uuden järjestön presidentiksi on valittu Tapiolan pääjohtaja Asmo Kalpala. Hän on pitkään toiminut keskinäisten vakuutusyhtiöiden edunvalvonnassa, mm. AISAMin hallituksen varapuheenjohtajana vuodesta 2004.
   AMICE edustaa yli 20 prosenttia Euroopan vakuutusmarkkinasta. AMICEn toiminnassa keskeistä on lainsäädännön syntyyn vaikuttaminen ja muun muassa Euroopan komission taholla järjestön syntyä on pidetty tärkeänä. Järjestö myös vahvistaa jäsentensä verkostoitumista sekä toimii tietopankkina.
   Kalpala on sanonut lähtevänsä kansainväliseen vaikuttajarooliin uskoen asiakaslähtöisten vakuutus- ja finanssitoimijoiden tulevaisuuteen. Asiakkaittensa omistamat keskinäiset yhtiöt ovat yleensä omissa yhteisöissään merkittäviä toimijoita ja voivat osaltaan tarjota vaihtoehdon, jossa liike-elämä pystyy kohtaamaan muutosten vaatimukset yhteiskunnallisista tärkeistä arvoista tinkimättä.PTT:n Suhdannekuva:
Rahoituskriisin vaikutukset vaimeita Suomessa
Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT ennustaa Suomen talouden kasvuksi tänä vuonna 4,2 prosenttia ja ensi vuonna 3,1 prosenttia.
   Suomen talouskasvu kestää rahoituskriisin, PTT otsikoi syksyn 2007 Suhdannekuvansa. PTT:n tutkimusjohtaja Raija Volk sanoo, että Yhdysvaltojen asuntomarkkinoilta alkaneen luotto- ja rahoituskriisin vaikutus meillä jää vaimeaksi.
   Inflaatio venähtää PTT:n mukaan viime vuoden 1,6 prosentista 2,5 prosenttiin tänä vuonna ja jatkaa 2,8 prosentissa vuonna 2008. PTT pitää tätä inflaatiotasoa kuitenkin tilapäisenä. Inflaatiopaineita kilpistyy esimerkiksi vahvaan euroon.
   Työllisyys paranee 50 000 hengellä tänä vuonna, mutta enää 25 000:lla vuonna 2008.
   Työpaikat ja työttömät eivät kohtaa riittävän hyvin alueellisesti, mutta eivät myöskään ammattitaidon vaatimusten mukalan. Työministeriön mukaan työttömiä on viisinkertaisesti avoimiin työpaikkoihin verrattuna. Tutkimusjohta Volkin mukaan rahallisella kannustimella työntekijää ei saada muuttamaan työn perässä. Työtä on eniten tarjolla pääkaupunkiseudulla, missä asuntojen hinnat ovat usein muualta tulevien ulottumattomissa.
   Tutkimusjohtaja Volk katsoo, että myös uudentyyppisiä vastuita tulisi löytyä, jotta ei tulisi työmarkkinoilta syrjäytyviä. Hän toteaa esimerkiksi, että oppivelvollisuuden loputtua nuori voi halutessaan jäädä työttömäksi, eikä kenelläkään ole vastuuta hänestä.


Atria investoi Malmön tehtaaseen
Atrialle ICA-valmisruokasopimus Ruotsissa
Atria Skandinavia on tehnyt pitkäaikaisen sopimuksen tuoreen valmisruoan toimittamisesta ICA:lle Ruotsissa. ICA on Ruotsin johtava päivittäistavaraketju.
   ICA-sopimuksen vuoksi Atria investoi 1,1 miljoonaa euroa valmisruokatuotantoon Fosien tehtaalle Malmöön.
   Uuteen valmisruokavalikoimaan kuuluu noin 40 tuotetta. Tuotevalikoima on kehitetty yhteistyössä ICA:n kanssa ja siihen on haettu makuja Aasiasta, Välimeren alueelta ja ruotsalaisesta kotiruuasta.
   Tuotteet tulevat markkinoille tämän syksyn aikana.
Ne markkinoidaan ICA-tuotemerkillä.
   Atria-konsernin toimitusjohtaja Matti Tikkakoski sanoo investoinnin ja ICA-sopimuksen olevan tärkeä osa Atrian kasvustrategiaa Ruotsissa. Atria keskittyy Ruotsissa tuoreen valmisruoan, salaattien ja leivänpäällisten markkinoihin.


TNS Gallup kysyi suomalaisilta yrityksistä
Valio kansalaisten mielestä vastuullisin yritys
Valio nousi kärkeen, kun TNS Gallup kysyi kansalaisten mielipidettä yritysten yhteiskuntavastuullisuudesta.

Valion järjesti yleistötapahtuman Helsingin Kampissa viikolla 39. Kuva Markku Nummi
   Aivan Valion tuntumassa olivat Veikkaus ja SOK tasapistein. Kärkeen sijoittuivat myös Nokia, Kesko ja Finnair.
   Tutkimustulos julkaistiin Helsingin Sanomien ja Planin Vastuunkantaja-seminaarissa Helsingissä. Seminaarissa puhuttiin globaalista vastuunkannosta ja siitä, onko investoiminen kehitysmaihin kannattavaa.
   Tärkeimpinä yhteiskuntavastuuseen liittyvinä asioina TNS Gallupin tutkimukseen vastaajat pitivät panostamista henkilöstön hyvinvointiin ja osaamiseen sekä ympäristöasioiden huomioonottamista eli yrityksen toiminnassa mm. sitä, että se pyrkii pitämään työpaikat Suomessa ja minimoimaan aiheuttamansa ympäristön kuormituksen. Vastaajat pitivät tärkeänä myös yrityksen eettistä vastuuta omasta lähiyhteisöstään ja sen ihmisten huomioonottamista.
   Joka toisen suomalaisen mielestä yhteiskuntavastuulla on erittäin suuri tai melko suuri merkitys yrityksen maineeseen.
   Vastaajista 35 prosentin mielestä yhteiskuntavastuullisuus vaikuttaa merkittävästi ostopäätöksiin.
   Vastanneista 75 prosenttia oli sitä mieltä, että yritysten tulisi kertoa julkisuudessa toiminnastaan.
   Vastaajien mielestä kymmenen Suomen yhteiskuntavastuullisinta yritystä ovat Valio, Veikkaus, SOK, Nokia, Kesko, Finnair, Keskinäinen vakuutusyhtiö Tapiola, UPM Kymmene, Neste Oil, SanomaWSOY.
   Myös omalta työnantajalta edellytetään yhteiskuntavastuullisuutta. Se on erittäin tärkeää 34 prosentille vastaajista.Faba Sika Oy aloittaa 1. lokakuuta 2007
Karjunsiemenen tuotanto ja jakelu yhtiölle keinosiemennysosuuskunnilta
Faba Sika Oy vastaa suomalaisen karjunsiemenen tuotannosta ja jakelusta lokakuun alusta lähtien. Keinosiemennysosuuskuntien vastaava liiketoiminta siirtyy yhtiölle. Sen tuotanto perustuu kotimaisiin yorshire- ja maatiaiskarjuihin sekä niiden jälkeläisiin.

Faba Sika Oy:n toimitusjohtaja on Jussi Peltokangas ja hallituksen puheenjohtaja Heimo Säteri. Kuva Markku Nummi

   Osuuskuntien keinosiementäjät työskentelevät tiloilla entiseen tapaan, siellä yhtiö on näkymätön.
   Yhtiön omistavat Jalostuspalvelu, Pohjanmaan Jalostuskeskus ja Sisämaan Jalostus toimintansa laajuuden suhteessa. Kun Sisämaan Jalostus ja Jalostuspalvelu fuusioituvat Faba Palveluksi, tämä omistaa yhtiöstä 70 prosenttia ja Pohjanmaan Jalostuskeskus loput 30 prosenttia.

   Pohjanmaan Jalostuskeskuksen toimitusjohtaja Jussi Peltokangas ryhtyy myös yhtiön toimitusjohtajaksi. Hän arvioi yhtiön liikevaihdoksi vuonna 2008 noin kolme miljoonaa euroa.
   Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Heimo Säteri Köyliöstä arvioi, että Suomeen syntyy yksi valtakunnallinen keinosiemennysosuuskunta lähitulevaisuudessa.
   Säteri korostaa, että sikaväki saa nyt päättää omista asioistaan erillään nautapuolen edustajista. Alalla eletään reilua kilpailua, joka Säterin mukaan terävöittää toimintaa.
   Omaa jalostusvaliokuntaa sikapuolelle ei silti perusteta, vaan tämä toiminta jatkuu valtakunnallisessa valiokunnassa.
   Säteri myös sanoo, ettei Finnpig Oy ole vaikuttanut Faba Sika Oy:n perustamiseen: yhtiötä on synnytetty vuosia.
   Peltokangas kuvaa, että keinosiemennysosuuskunnat ovat toiminnassa edelleen "isoveljen roolissa". Yhtiö esimerkiksi ostaa taloushallinnon osuuskunnilta ja jakelussakin se tukeutuu osuuskuntiin.
   Kilpailusta huolimatta Peltokangas toivoo yhteistyötä Finnpigin kanssa. Toistaiseksi on keskusteltu mm. katastrofisopimuksesta, jollainen on jo pohjoismaisella tasolla. Tavoite on, että jonkin ison katastrofin sattuessa toinen auttaa. Peltokangas pitää mahdollisena Finnpigin kanssa myös laboratorio- ja laiteyhteistyötä.
   Yksi näistä katastrofiriskeistä on vakava eläintauti. Tämän riskin vuoksi Peltokangas miettii, onko kolme isoa karjuasemaa jopa liian vähän.
   Faba Sika Oy:n edustajat toivovat, että teurastamot eivät pane mitään pakotteita karjunsiemenen käytöstä tuottajille, vaan nämä saavat itse vapaasta valita, mistä siemenen ottavat. Finnpigin omistavat LSO Foods ja A-Tuottajat.
   Karjunsiemenen tuotantoa jatketaan Rauhalinnan karjuasemalla Kaarinassa ja Tuomikylän asemalla Ilmajoella, missä on myös Faba Sika Oy:n kotipaikka. Asemien henkilökunta siirtyy yhtiöön vanhoina työntekijöinä. Rauhalinnan tuotantopäällikkönä jatkaa Asja Vuorinen ja Tuomikylän Juha Mäkelä.
   Faba Sika Oy:n hallituksen varapuheenjohtajaksi on valittu Erkki Muilu Lapualta, Juha Hyytiäinen Anjalankoskelta, Timo Ikola Isokyröstä, Tarja Surakka-Luostarinen Liperistä ja Ari Kukkonen Punkalaitumelta.


Uusi maksutapaetu alkaa 2008 alussa
S-Pankki haastaa muut hyvillä koroilla
ja pienillä palvelumaksuilla
Maanantaina 15. lokakuuta toimintansa aloittava S-Pankki tarjoaa parhaat edut asiakasomistajilleen ja lupaa heille hyvät korot ja pienet palvelumaksut.
   

S-Pankin toimitusjohtaja Pekka Ylihurula sai vastailla medialle pankin tiedotustilaisuudessa Ässäkeskuksessa torstaina. Kuva Markku Nummi

S-Pankki tulee käyttämään omaa viitekorkoaan, joka on S-Prime, josta päättä pankin hallitus. Sitä käytetään tilien viitekorkona. S-Prime on 4,5 prosenttia 27.9.2007 alkaen.
   Uutena asiakasomistajaetuna osuuskaupat ja SOK maksavat S-Etukortilla maksettujen ostosten loppusummasta maksutapaetuna 0,5 prosenttia. Se maksetaan S-Pankin tilille kuukausittain.
   S-Pankin toimitusjohtajan Pekka Ylihurulan mukaan pankki maksaa asiakasomistajalle siitä, että hän hoitaa peruspankkipalvelunsa S-Pankissa. S-Tilin korko lasketaan kuukauden keskisaldolle ja se määräytyy S-Prime -2%. Asiakasomistaja saa ilmaisen käyttötilin ja ilmaisen Visan ainakin ensimmäisen vuoden ajaksi. Jos käyttäjiä tulee paljon, Visan ilmaisuus jatkuu.
   Vanhoja S-Etukortteja voi käyttää niiden voimassaoloajan loppuun asti. Ylihurula arvioi, että asiakasomistajat hakevat eniten sellaista korttityyppiä, jossa on Visan lisäksi ominaisuudet credit ja debit.
S-kortti käy ottopisteissä ja sillä asioidaan mm. ilmaisessa nettipalvelussa ja sillä voi nostaa ja tallettaa rahaa kaupan kassoilla.
   SOK:n hallintojohtaja Jari Annala kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina, että S-ryhmällä ei ollut alun alkaen tarkoitus perustaa omaa pankkia, vaan ryhmä neuvotteli kaikkien päivittäispankkipalvelua tarjoavien pankkien kanssa yhteistyöstä ja uskoi kumppanuussopimuksen mahdollisuuteen.
   Kävi kuitenkin vähitellen selväksi, että pankkikumppanin kanssa S-ryhmä olisi saanut näköisensä ratkaisun, mutta: Annalan mukaan se olisi maksanut S-ryhmälle eikä asiakasomistaja olisi saanut sen parempia etuja kuin ollessaan pankin normaali asiakas. Hankkeesta neuvoteltiin tiiviisti myös osuuskauppojen kanssa ja kun ryhmässä yksimielisesti haluttiin pitää toiminta omissa käsissä, pankki päätettiin perustaa.
   S-ryhmän oli pakko luopua entisistä säästökassoista osuuskuntalain muututtua vuoden 2003 alussa.
   S-Pankkihanke on vienyt viitisen vuotta ja maksanut kuutisen miljoonaa euroa.
   "Ihan entisellään pankkimarkkinat eivät tämän jälkeen ole", Ylihurula arvioi.Jos 2008 normaali vuosi, hinnat tasaantuvat
Ruoka kallistuu lievästi
Viljojen hinnannousu on herättäneet rajuja nousuarvioita ruoan hintaan. Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos ennustaa, että ruoka ei kallistu ensi vuonna enempää kuin 3,5 prosenttia.
   Viljojen hinnat tulevat laskemaan, jos vuosi on normaali, ja raaka-aineiden osuus kuluttajahinnasta on lopulta vähäinen.
   PTT:n tutkimusjohta Perttu Pyykkönen sanoo maatalouden yrittäjätulon nousevan tänä vuonna 20 prosenttia. Vuonna 2008 se sitten painuu alle vuoden 2006 yrittäjätulon alapuolelle.