1. | 10. | 2004  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi
 

Maidon ostohintaan tulossa 2 sentin vähennys
Valion liikevoitto pieneni
Valio-konsernin liikevaihto tammi-elokuussa nousi hieman viime vuoden vastaavan ajan liikevaihdosta. Liikevoitto ja tulos vähenivät.
  Kotimaan liikevaihto kasvoi 2 prosenttia ja ulkomaan liikevaihto 3 prosenttia.Vienti Suomesta kasvoi prosentin ja tytäryhtiöiden liikevaihto 4 prosenttia.
   Tammi-elokuun liikevoitto jäi 13 miljoonaa euroa pienemmäksi kuin vuonna 2003. Tulos ennen satunnaisia eriä ja veroja oli puolestaan 15 miljoonaa euroa pienempi kuin edellisenä vuonna.
   Toimitusjohtaja Harry Salonahon mukaan kilpailu sekä kotimaassa että viennissä kiristyy. Laajentumisesta johtuva kilpailu EU:ssa, vientihintojen laskeminen vientitukien laskun ja euron vahvuuden takia vaikuttavat siihen, että Valio laskee maidon ostohintaa suunnitellusta hinnasta kaksi senttiä litralta joulu-lokakuussa.
   Valion maidon vastaanotto omistajaosuuskunnilta lisääntyi 2 prosenttia ja Valion hankintaosuus nousi 82 prosenttiin.
   Viennin osuus Valion kotimaan maitomääristä säilyi tammi-elokuussa 39 prosentissa.
   Kotimaan myynnissä merkittävimmin kasvoivat juustojen, jauheiden ja raaka-aineeksi markkinoidun maidon myynti. Jäätelön myynti pieneni edellisvuotisesta. Viennissä kasvoivat eniten jauheiden ja ravintorasvojen myynti.
   Konsernin omavaraisuusaste aleni rankan investointiohjelman rasituksesta, mutta on yhä 40 prosenttia. Valio-konsernin henkilöstön määrässä 4571 on 133 työntekijän lisäys.

Osuustoiminnan tutkimusrahasto perustettiin
Uusi rahasto osuustoiminnan tutkijoille
Osuustoiminnan tutkimus saa uusia mahdollisuuksia kun Suomen Kulttuurirahastoon on perustettu erillinen Osuustoiminnan tutkimusrahasto. Hankkeen alullepanija on Osuustoiminnan neuvottelukunta.
   Osuustoimintaryhmät tekevät tutkimusrahastoon seuraavien kolmen vuoden aikana 500 000 euron lahjoitukset. Lisäksi osuustoimintatutkimuksen käytössä ovat Suomen Kulttuurirahaston Pellervon, Osuustukkukauppa OTK:n ja SOK:n rahastojen apurahat. Näiden neljän rahaston apurahat on julistettu haettavaksi.
   Suomen Kulttuurirahaston hakuopas löytyy sähköisenä osoitteesta www.skr.fi. Hakemukset pitää olla Suomen Kulttuurirahastossa viimeistään perjantaina 29.10.2004.
   Lisätietoja asiasta antaa osuustoiminnan neuvottelukunnan sihteeri Sami Karhu.

SOK myy Baltiassa
maatalousliiketoiminnan
SOK ilmoittaa keskittävän Baltian liiketoimintansa market- ja autokauppaan sekä hotellitoimintaan.
   Keskittäminen tietää maataloustarvikekaupasta luopumista. SOK aikoo myydä maataloustarvikeliiketoiminnan sekä Eestissä että Latviassa eestiläiselle AS Macrolle. AS Agribalt ja SIA Agribalt Latvia siirtyvät tehdyn esisopimuksen mukaan Mecrolle marraskuun 2004 alusta lähtien.
   Kenttäryhmän johtajan Kalle Lähdesmäen mukaan SOK:n Baltian maatalouskaupan yhtiöiden liikevaihdoksi 2004 arvioidaan noin 20 miljoonaa euroa. Yritysten tulos on positiivinen ja ne työllistävät noin 40 ihmistä.
   SOK:n koko Baltian yhtiöiden myynnin arvo 2004 on noin 200 miljoonaa euroa. Lähdesmäen mukaan kaikki yhtiöt ovat kannattavia ja niiden  palveluksessa on noin 1000 henkeä.

Hämäläinen palaa Pellervo-Seuraan
Kari Tillanen Järvi-Suomen Portin
toimitusjohtajaksi

Kari Tillanen esiintyi Järvi-Suomen Portin tilaisuudessa viime kesänä Helsingissä.
Kuva Markku Nummi
Järvi-Suomen Portti Osuuskunnan hallintoneuvosto on valinnut osuuskunnan hankintajohtajan Kari Tillasen yrityksen uudeksi toimitusjohtajaksi.
   Tillanen (41) aloitti toimitusjohtajana saman tien hallintoneuvoston kokouksen jälkeen 28. syyskuuta.
   Portin toimitusjohtajan tehtävää viime toukokuusta lähtien hoitanut Veikko Hämäläinen on virkavapaalla Pellervo-Seura toimitusjohtajan tehtävästä ja palaa entiseen tehtäväänsä.
   Hämäläisen johdolla on valmisteltu Järvi-Suomen Portin kehittämisohjelmaa. Toimitusjohtajan vaihdoksen jälkeen ohjelman jatkamista vetää Tillanen.
   Hallintoneuvosto valitsi myös asiantuntijajäsenen Järvi-Suomen Portin hallitukseen. Hän on elintarvikeinsinööri Jari Laaksonen (47).

Atria tekee Maistuvaa Tradekalle
Tradekan ensimmäinen oma tuotemerkki on Maistuva.
   Maistuvat tekee Atria Nurmon tehtaallaan. Sarja käynnistyy seitsemällä tuotteella. Tuotteet ovat jauhelihoja, marinoitua broileria ja porsaanlihasuikaleita.
   Asiakasprosessista vastaava Kari Luoto Tradekasta kertoo, että myöhemmin sarjaan tulee lihavalmisteita ja valmisruokia. Niiden hinta on Luodon mukaan 5-22 prosenttia vastaavien merkkituotteiden hintaa edullisempi.
   Luoto sanoo, että kotimaisuus oli yksi tärkeistä perusteista valita Maistuvan valmistaja. Luodon mukaan tuotteiden hintaetu syntyy tiiviistä yhteistyöstä tavarantoimittajan kanssa ja esimerkiksi mainostamalla Maistuvaa vain omassa asiakaslehdessä ja myymälöissä.

Tapiola ennustaa niukkaa kasvua
Tapiola Pankki ennustaa Suomen talouskasvuksi 2,8 prosentti tänä vuonna ja 2,7 prosenttia vuonna 2005. Se päätyy alempiin lukuihin kuin esimerkiksi OP-ryhmän suhdanne-ennuste, joka tarjoaa kolmen prosentin kasvua kummallekin vuodelle.
   Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT julkistaa syksyn suhdannekatsauksensa tiistaina 5. lokakuuta.
   Tapiola-ryhmän pääekonomisti Jari Järvinen sanoo maailmantalouden kasvun olevan hidastumassa. Talouden suurin yksittäinen riski on öljyn hinta. Tänä vuonna inflaatio asettuu Järvisen mukaan 0,4 prosenttiin ja 1,7 prosenttiin vuonna 2005.
   Järvinen kehottaa kuluttajia harkitsemaan pitkäaikaisia sitoumuksia entistä huolellisemmin. Asuntomarkkinoille hän ei odota äkkinäisiä muutoksia.

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset