text2.gif (876 bytes)  11 | 10 | 2002  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

Pohjalaisetko vahvimpia?
Muun muassa osuustoiminnallisesti vahvin maakunta paljastuu Osuustoiminta-lehden tulevassa numerossa, jossa teemana on osuustoiminnan yhteiskuntavastuu.
   Maakuntavertailut on tehty tarkastelemalla maakunnissa toimivien osuuskuntien määrää, niiden jäsenmäärää, liikevaihtoa, henkilöstön määrää, yritysten maksamia veroja viime ja toissa vuonna. Jokainen tarkasteluperuste päätyi samaan maakuntaan.
   Lehti ilmestyy lukijoille 17. lokakuuta mennessä. Tulokset näkyvät myös Osuustoiminta-lehden verkkosivulla.

Haukiputaalta ja Oripäästä uudet jäsenet
Pellervo-Seuran johtokunta hyväksyi seuraan kaksi uutta jäsentä kokouksessaan tiistaina 8. lokakuuta. Uusia jäseniä ovat Haukiputaan Sähköosuuskunta ja Oripään Osuuspankki.
   Haukiputaan Sähköosuuskunta hieman Oulun pohjoispuolella Kiiminkijoen varressa on yli 7 500 jäsenen yritys. Se tekee virtaa edullisesti, mutta toimitusjohtaja Markku Annala sanoo kilpailun olevan kovaa: hintoja verrataan tehokkaan naapuriosuuskunnan Oulun Seudun Sähkön (OSS) hintoihin, eikä ruotsalainen Wattenfallkaan juuri ole rauhaa lisännyt.
   Heinäkuussa Haukiputaan sähköosuuskunta teki sopimuksen sähkön myynnin siirtymisestä Oulun Sähkönmyynti Oy:lle.
  "Ratkaisu oli meidän kannaltamme järkevä", Annala sanoo. Se tiesi noin 40 prosentin tulojen vähenemistä, mutta antoi reilun kuuden prosentin omistuksen Sähkönmyynti Oy:stä ja paikan hallinnossa. Haukiputaan Sähkö huolehtii edelleen verkoista ja laskuttaa asiakkaita, eikä muutos vähentänyt työntekijöitäkään. 

Haukiputaan Sähköosuuskunnan toimitusjohtaja Markku Annala. Kuvat Sami Karhu


Janne Tiiri ja Jouko Rekolainen Oripään Osuuspankista.

Sopimus astuu voimaan ensi vuodenvaihteessa.
   Sähköä voidaan ostaa nykyisin mistä vain, niinpä Haukiputaan Sähköosuuskunnallakin on noin 200 varsinaisen toimialueen ulkopuolista asiakasta.
   Haukiputaan Sähköosuuskunta hyödyntää sähköalalla tarvikkeita, järjestelmiä jne. yhteisesti välittävän Fincopowerin palveluita. Yhtiön lähiajan suurin investointi on Kellon sähköasema, johon yritys sijoitti tänä vuonna runsaat 1,5 miljoonaa euroa. Haukiputaan Sähköosuuskunnan liikevaihto tänä vuonna on noin viisi miljoonaa euroa.

Ot-yritysten alkujuurilla
Munantuotanto ei ollut kunnolla organisoitu 1900-luvun alussa, Venäjältä tunki halpoja munia. Pellervo-Seuran toimesta tehtiin mallisäännöt munanmyyntiosuuskunnille, ja vuonna 1916 maassa olikin noin 150 munanmyyntiosuuskuntaa. Valiokin osti munia osuuskunnilta ja vei niitä ulkomaille, tosin "munagulassit" pilasivat sen vientimainetta.
   Pellervo-Seuran johtokunta asetti komitean miettimään asiaa, ja joulukuussa 1922 perustettiin Vientikunta Muna r.l. Valio vuokrasi sille jäähdytyslaitoksen ja siirsi harjoittamansa munakaupan Vientikunnalle. Munakaupan kuviot 1900-luvun alulla selviävät K. M. Soinisen kirjoituksesta vuodelta 1922.
   Pari vuotta myöhemmin maan hallitus käsitteli asutustoiminnan rahoitusta. Kyösti Haataja käsitteli asutustoimintaa ja osuuskassoja Pellervo-Seuran 25-vuotisjuhlan puheessaan 1924 ja perusteli, miksi yksityismaiden asuttaminen on järkevää järjestää osuustoiminnallista tietä.
   Osuustoiminta-lehden kotisivulle kertyy vähitellen lisää historiallisia artikkeleita osuustoiminnasta.

Verkossa
Energiansäästöviikolla 41 vertailtiin mm. kodinkoneiden kulutuslukuja. Energiansäästön ja uusiutuvien energialähteiden käytön markkinoita aktivoiva palvelukeskus Motiva on koonnut verkkoon kodin laitteiden energiankulutuksesta. Asioiden vertaileminen käy helposti.

Pellervo näyttelyissä
Pellervo on osastollaan mukana kolmessa lähiajan valtakunnallisessa tapahtumassa.
   Valtakunnallisilla Farma konemessuilla 16.-19. päivinä lokakuuta Turussa Pellervon osastolla on näyttelyn varsinainen konekummajainen. Tervetuloa tutustumaan! Samalla selviää, miten voit voittaa kylpyläloman Nokian Eedeniin.
   Agrimarketit ja K-Maatalous järjestävät Kone-Forum -näyttelyn 30.10-1.11. Tampereen Pirkkahallissa. Myös siellä Pellervo on omalla osastollaan.
   Marraskuun puolivälissä tapahtuu jälleen Pirkkahallissa: Käden taidot -messut ovat siellä 15.-17. päivinä marraskuuta. Tervetuloa Pellervon osastolle, jolla on silloin mm. Kodin Pellervon käsityönumero ja uunituore joululeivontanumero!

Julkaisuja ilmestyy
- Kodin Pellervon lokakuun numero ilmestyy ensi viikon torstaina, teemana on käsityöt.

- Osuustoiminta-lehti ilmestyy niin ikään ensi viikolla ja sisältää teemasivut suomalaisen osuustoiminnan yhteiskunnallisesta tilinpäätöksestä 2002 sekä PTT:n 3. päivänä lokakuuta julkistaman Suhdannekuvan.

 

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset