text2.gif (876 bytes) 26 | 10 | 2001  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
 

Osuustoiminnan oppia Mikkelissä
Osuustoimintaa voi opiskella tosimielessä muun muassa avoimessa yliopistossa Mikkelissä. Valtio-opin opinto-ohjelmassa tammi-helmikuussa 2002 on kolmen opintoviikon jakso osuustoiminnan ja yhteisötalouden perusteista ja helmikuussa perehdytään maaseudun organisaatioihin, verkostoihin ja yhteisöihin niin ikään kolmen opintoviikon edestä.
   Luennoista järjestetään kuulustelut.
   Opetusohjelmaa voi tutkia tarkemmin oppilaitoksen kotisivulta.

Viljassa vielä mahdollisuuksia
Eri tahot selvittivät viljaan liittyviä näkemyksiään Pellervo-Instituutin viljaseminaarissa. Puhuttiin kaupan roolista, laadusta, EU:sta ja WTO:sta, yksittäisistä viljelijöistä.
   Esimerkiksi Innovation Networksin toimitusjohtaja Timo Silén tarkasteli, missä elintarvikealalla on paukkuja, missä ei. Elintarvikeklusterin laatuselvityksen mukaan Silén totesi, että jatkossa menestyvät sekä tavanomaisesti että luonnonmukaisesti tuotetut tuotteet, joiden hinta/laatusuhde kohdallaan.
Meijereitä liikaa?
Internet muuttaa logistiikkaa ja vähentää välikäsiä, koska sen ansiosta jokainen voi asioida nykyistä suorempaan.
   Silén myös totesi tahojen vähenevän, ja sanoi esimerkiksi meijereitä olevan liikaa.
   Elintarvikeklusterissa on alan laatuselvityksen mukaan muun muassa laadun ja yhteistyön puutteita: yhteistyötä toimijoiden kesken on vähän eikä se ole tuloksellista, laatuvetureita alalla ei ole, vaikka tuotelaadussa yritykset ovat onnistuneet.
   Risto Pyykönen Inex Partnersista ylisti viljaa perusruokana, mutta vaati elintarviketeollisuudelta "auttamattoman vanhanaikaisen" puuron ja leivän rinnalle uudenlaisia aamiaistuotteita ja tortilloja sekä piirakoita. Ja vielä: syntyisiköhän viljasta kannattavasti snackseja tai texmex-tuotteita, ja erityisruokavalioihinkin kaivataan lisää valmisteita.
   Pyykösen alustuksesta kuulsi, että vilja-alan tuotekehitys ei oikein elä ajan mukana.

.

 

Raisio lähtee vain Valion ja Atrian kyytiin
Atria hakee 100 mmk Benecol-tuotteilla
Atria hakee noin 100 miljoonan markan liikevaihtoa Atria Benecol -tuotteillaan. Neljä aloitustuotetta tulee markkinoille marraskuun alusta lähtien kaikkiin valtakunnallisiin kauppaketjuihin.
   Vuoden 2002 alussa Atria aloittaa Benecol-tuotteiden myynnin Ruotsissa ja lisää tuotteiden määrää Suomessa ensi keväänä.
   Raisio on nyt tehnyt yhteistyösopimuksen 

Johtaja.... Kuva Markku Nummi
uusista Benecol-tuotteista, ja Englannissa julkistettiin juuri Benecol-maito.

Pellervon kirjamarkkinat
tarjoaa arvokasta historiallista ja yhteiskunnallista luettavaa.
   Joistakin Pellervon kustantamista tai osuustoimintaan liittyvistä kirjoista muutamia kappaleita myydään tosi edullisesti: jopa kympillä lisättynä postituskuluilla. Vilkaise tarjouksia silloin tällöin, koska valikoima hiipuu sitä mukaa kun kirjoja menee kaupaksi tai täydentyy kun uusia tarjotaan myyntiin.

Muuta:
Osuustoiminta-lehti julkaisee ensi viikon numerossaan osuustoiminnan yhteiskunnallisen tilinpäätöksen, jollaisia ei ole aiemmin tehty. Aiheesta on jo kuorittu kermat päältä erillisessä lehdistötiedotteessa.

- Osuuskuntalaki uudistuu -seminaariin Pellervo-Instituutissa on ilmoittauduttava viimeistään 13. marraskuuta Marja Sinisalolle (09) 4767 5271, faksi (09) 464 010 tai s-postilla marja.sinisalo@mtk.fi.

- Pellervon Päivä 2002 -seminaari järjestetään 18.4.2002 Messukeskuksessa Helsingissä.

 

 

ViikkoPellervon alkuun