text2.gif (876 bytes) 02 | 11 | 2001  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
  Markku Nummi
 

OP-ryhmä pian miljoonassa
omistajajäsenen määrässä
Pörssikurssien lasku pienensi Osuuspankkiryhmän liikevoittoa tammi-syyskuussa. Liikevoitto oli 366 miljoonaa euroa, viime vuoden vastaavana aikana 532 miljoonaa euroa.
   Liikevoitto koko vuodelta jää pienemmäksi kuin vuonna 2000. Kolmannen vuosineljänneksen liikevoitto oli 92 miljoonaa euroa.
   Ryhmän nettotuotot osakkeista ja osuuksista olivat 62 miljoonaa euroa miinuksella, mihin sisältyy Pohjola-sijoituksista arvonalentumisia 46 miljoonaa euroa.
   Ryhmän osuus euromääräisistä talletuksista on kasvussa: vuoden 2000 lopussa se oli 31,2 prosenttia, nyt tammi-syyskuussa 32 prosenttia.
  OP-ryhmän asiakasmäärä on kasvanut 2,95 miljoonaan. Omistajajäsenten määrä oli syyskuun lopussa 957000 ja oli lisääntynyt 82000:lla viime vuodesta.
   Nykyisellä kasvuvauhdilla OP-ryhmä saavuttaa miljoonan omistajajäsenen määrän juhlavuotensa 2002 alkupuolella. Vuonna 2002 tulee kuluneeksi sata vuotta oman keskuspankin OKO:n perustamisesta. 
   Osuuspankit uudistavat ilmettään 80 miljoonalla eurolla viiden vuoden aikana. Tänä vuonna alkavalla hankkeella lisätään pankkien viihtyisyyttä ja parannetaan asiantuntijapalveluita.

HK Ruokatalo etenee tavoitteiden mukaisesti
Johtava tuotemerkki Liettuasta

HK Ruokatalo Oyj on ostanut Liettuan arvostetuimman lihajalosteiden tuotemerkin. Sopimus sisältää valmistusreseptit sekä myynti- ja jakeluorganisaation. Tuotemerkin nimi on Klaipedos Maistas (kuvassa).
   Kaksi paikallista lihajalosteyritystä valmistaa tuotteet HK Ruokatalolle. Tuotteet myy ja toimittaa asiakkaille HK Ruokatalon liettualainen tytäryritys AS Rakvere Mesos Produktai Vilnius.
   HK Ruokatalo Oyj on kasvattanut liikevaihtoaan tammi-syyskuussa nopeammin kuin elintarviketeollisuus keskimäärin. Toimitusjohtaja Simo Palokangas toteaa osavuosikatsauksessa, että yritys on menestynyt hyvin Baltiassa ja Ukrainassa, kotimassa menestystä nostaa siipikarjanlihan hyvä menekki.
   Tammi-syyskuun liikevoitto oli 106,9 miljoonaa markkaa, viime vuonna 44,9 miljoonaa markkaa. 75,8 miljoonan markan tulos ennen satunnaiseriä (17,7 mmk vuonna 2000) ylitti tavoitteen.
   Viimeinen vuosineljännes etenee HK Ruokatalon mukaan tavoitteiden mukaisesti, Baltiassa jopa paremmin.

SKJO pohjoismaiseen jalostusarvosteluun
Jarmo Juga toimitusjohtajaksi
Suomen Kotieläinjalostusosuuskunta liittyy Pohjoismaisen Jalostusarvosteluyhdistyksen jäseneksi. Torstaina 1. marraskuuta pidetyssä valmistelevassa kokouksessa yhdistyksen toimitusjohtajaksi valittiin tohtori, dosentti Jarmo Juga (43). Juga on SKJO:n nautalinjan johtaja.
   Nordisk Avlsværdivurdering, jonka suomenkielinen nimi on Pohjoismainen Jalostusarvostelu, on Suomen Kotieläinjalostusosuuskunnan, norjalaisen GENOn, ruotsalaisen Svensk Mjölk'in ja tanskalaisen Dansk Kvæg'n perustama yhdistys.

Metsäliitto saa Thomeston
Kilpailuvirasto on hyväksynyt Metsäliiton Thomesto-kaupan. Thomesto on konserni, jonka pääomistaja on ollut Thominvest Oy ja joka hankkii puuraaka-ainetta Venäjältä ja Baltian maista sekä vie puuta ulkomaille. Metsäliitto lunastaa koko Thomeston osakekannan.
   Thomestolla on myös metsä- ja rakennustyökonekauppaa Baltiassa ja Virossa ja Latviassa myös sahatoimintaa.
   Metsäliitto-Yhtymän liikevaihto tammi-helmikuussa 2001 oli 24 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana 2000. Monet yritysostot ja myynnit ovat vaikuttaneet liikevaihtoon. Voitto ennen satunnaiseriä oli 130 miljoonaa euroa (455,8 milj. € vuonna 2000).
   Yhtymän sijoitettu pääoma tuotti 6,7 prosenttia. Tase on vahvistunut kuluvan vuoden aikana ja likviditeetti parantunut.
   Osuuskunta Metsäliiton sijoitettu pääoma tuotti 13,5 prosenttia ja omavaraisuus oli 68,5 prosenttia syyskuun lopussa. Osuuspääoman kertymä tammi-syyskuussa oli 37 miljoonaa euroa, siitä lisäosuuspääomaa oli 30,2 milj. euroa. Luvut ovat viimevuotisia paremmat.
   Metsäliittoa huolestuttaa puukaupan tilanne: kauppoja on tehty syksyn aikana puolet viimevuotisesta määrästä.
M-Realin liikevaihto kasvoi 28 prosenttia syyskuuhun mennessä, mutta konsernin liikevoitto hupeni viimevuotisesta 28 prosenttia. Nettorahoituskulut lisääntyivät noin 70 miljoonalla eurolla lähinnä Modo Paperin ja Zandersin ostoista johtuvien korkojen takia.
   M-Realin omavaraisuusaste nousi 34,5 prosenttiin. Sijoitettu pääoma tuotti 7,5 prosenttia ja oma pääoma 5,4 prosenttia.
   M-Realin kemiallisen metsäteollisuuden voitto jää konsernin mukaan selvästi viime vuoden tuloksesta. Mekaaninen metsäteollisuus painuu raskaasti tappiolle.

Pellervo-Instituutissa pähkäiltiin viljanäkymiä
Viljassa tulevaisuutta - muuttuneena

Eri tahot selvittivät viljaan liittyviä näkemyksiään Pellervo-Instituutin viljaseminaarissa. Puhuttiin kaupan roolista, laadusta, EU:sta ja WTO:sta, yksittäisistä viljelijöistä.
   Esimerkiksi Innovation Networksin toimitusjohtaja Timo Silén tarkasteli, missä elintarvikealalla on paukkuja, missä ei. Elintarvikeklusterin laatuselvityksen mukaan Silén totesi, että jatkossa menestyvät sekä tavanomaisesti että luonnonmukaisesti tuotetut tuotteet, joiden hinta/laatusuhde kohdallaan.
Meijereitä liikaa
Internet muuttaa logistiikkaa ja vähentää välikäsiä, koska sen ansiosta jokainen voi asioida nykyistä suorempaan.
   Silén myös totesi tahojen vähenevän, ja sanoi esimerkiksi meijereitä olevan liikaa.
   Elintarvikeklusterissa on alan laatuselvityksen mukaan muun muassa laadun ja yhteistyön puutteita: yhteistyötä toimijoiden kesken on vähän eikä se ole tuloksellista, laatuvetureita alalla ei ole, vaikka tuotelaadussa yritykset ovat onnistuneet.
Leipä vanhanaikaista?
   Inex Partnersista varatoimitusjohtaja Risto Pyykönen ylisti viljaa perusruokana, mutta vaati elintarviketeollisuudelta "auttamattoman vanhanaikaisen" puuron ja leivän rinnalle uudenlaisia aamiaistuotteita ja tortilloja sekä piirakoita. Ja vielä: syntyisiköhän viljasta kannattavasti snackseja tai texmex-tuotteita, ja erityisruokavalioihinkin kaivataan lisää valmisteita.
   Pyykösen alustuksesta kuulsi, että hänestä vilja-alan tuotekehitys ei oikein elä ajan mukana.
   Johtaja Anssi Aapola Raisio Yhtymästä vaikutti olevan hyvin perillä Pyykösen esittämistä haasteista ja myönsi, että kulutustottumukset korostavat yhä enemmän terveyttä, turvallisuutta ja helppoutta.
   Laatulisää viljalle vaati MTK:n puheenjohtaja ja Pellervon valtuuskunnan puheenjohtaja Esa Härmälä. Pari esimerkkiä: kehnosta laadusta sakotetaan, mutta oikein hyvästä ei hyvitetä. Suomessa on EU:n halvin ohra, mutta muita pohjoisia jäsenmaita kalliimpi rehu.
   Tuottajat parantavat laatuketjuajattelua, ja MTK tekee parhaillaan myllyteollisuuden kanssa yhteistä paperia viljan tuotanto- ja varastointitavasta.
   Härmälän mielestä laatuketjukin toimii paremmin, jos Kemira Agro pysyy tutuissa käsissä.
Uusiin jäsenmaihin alivarauduttiin
EU näyttää saavan kahdeksan uutta jäsenvaltiota ensimmäisessä laajentumisen aallossa, vaikka 5 + 1 oli määrä, johon rahoituksessa varauduttiin.
   Matti Hannula maa- ja metsätalousministeriön EU-asiain yksiköstä arvioi, että uudet jäsenmaat eivät juuri lisää EU:ssa markkinakilpailua vuoteen 2010 mennessä - ehkä hedelmiä ja vihanneksia lukuun ottamatta - mutta sen jälkeen ne alkavat vahvistua ja pystyä kilpailemaan.
   Pellervo-Instituutin syysseminaarien sarjassa on maidon vuoro 19. marraskuuta.

Pellervon Päivä 2002
Messukeskuksessa
Pellervon Päivä 2002 järjestetään 18.4.2002 Osuuskunta Suomen Messujen omistamassa Helsingin Messukeskuksessa.

Verkossa
kauppa- ja teollisuusministeriö www.otakantaa.fi -osoitteessa voi keskustella esimerkiksi elinkeinotuista. Elinkeinotuet on 1. marraskuuta aloitettu keskustelunaihe. Muita uusia aiheita ovat energia ja valtion omistajapolitiikka.

Muuta:
Osuustoiminta-lehden alkuviikosta ilmestynyt lokakuun numero sisältää muun muassa osuustoiminnan yhteiskunnallisen tilinpäätöksen, jollainen on nyt tehty ensimmäisen kerran. Teemasta on myös erillinen lehdistötiedotteessa.

- Osuuskuntalaki uudistuu -seminaariin Pellervo-Instituutissa on ilmoittauduttava viimeistään 13. marraskuuta Marja Sinisalolle (09) 4767 5271, faksi (09) 464 010 tai s-postilla marja.sinisalo@mtk.fi.

 

ViikkoPellervon alkuun