aniweek.gif (7039 bytes)24.11.2000

 

Hallintoneuvoston pj. Ahti-Pekka Vornanen:
Hankintayhtiö eheyttää atrialaisuutta
Atrialaiset osuuskunnat vastaavat liha-alan yhteistyövaatimuksiin yhteisellä yhtiöllä. Vuosia kestänyt pohdiskelu sai lopputuloksen nuijankopauksessa torstaina 23. marraskuuta kello 16.15. Osuuskunnat Itikka, Lihakunta ja Pohjanmaan Liha perustavat Atria Oyj:n kanssa A-Tuottajat Oy:n. Se on neuvonta- ja hankintayhtiö, joka aloittaa vuoden 2001 alussa.
   Atria Oyj:n ja Lihakunnan hallintoneuvoston puheenjohtaja Ahti-Pekka Vornanen sanoo, että A-Tuottajat on oikeastaan jatke kaikelle sille, mitä osuuskuntien lihanjalostuksen yhtiöittämisissä ja lopulta Atria Oyj:n synnyttämisessä on tapahtunut. Vornanen katsoo, että A-Tuottajat Oy:n perustaneet osuuskunnat ovat olleet yhteistyössä edelläkävijöitä Suomessa.
   A-Tuottajista tulee johtava lihan hankintayhtiö Suomessa, A-P Vornasen mielestä ei ainoastaan kiloissa ja markoissa, vaan myös osaamisessa. Yhtiön vuotuinen tilitysten arvo vuoden 1999 hinnoin tulee olemaan noin miljardi markkaa. Osapuolten mukaan tavoite on päästä noin 15 miljoonaan markan vuosittaisiin kustannussäästöihin. Se lisää kilpailukykyä.
   Vornanen korostaa, että A-Tuottajien aloittamisen jälkeen kaikissa osuuskunnissa asiat etenevät yhtä jalkaa, niin neuvonnalliset kuin keskusteltavat ongelmat. Osuuskunta Pohjanmaan Lihan hankinta ja eläinvälitys säilyvät lähinnä ruotsinkielisyyden takia edelleen osuuskunnan omina toimintoina, mutta yhteistyössä A-Tuottajat Oy:n kanssa.
   Osuuskunnat jäävät ja säilyvät omistajatahoina ja yhteyskanavana tuottajiin, niiden kautta kulkevat kaikki tuottajasopimukset ja tilitykset.
   "Osuuskunnat on oltava. Niiden kautta organisoituu tuottajaomistus ja tuottajien tahto", Vornanen painottaa.
   Mitä osuuskuntien hallintoon tulee, ne voivat ajan mittaan muuttaa muotoaan, mutta Vornasen mukaan tuottajien tahtoa omistajina ei tulla korvaamaan.
   Kahdeksanhenkisen hallituksen puheenjohtajaksi on ehdotettu 
Itikan toimitusjohtaja Tom Weckström.  Hallitukseen ehdolla ovat lisäksi johtaja Esa Mäki Atriasta, Juhani Mäki Itikasta,  Olavi Seppänen ja Timo Komulainen Lihakunnasta, Ilkka Yliluoma Itikasta, Ralf Flén ja Runar Lillandt Pohjanmaan Lihasta. Yhtiön toimitusjohtajaksi tulee Lihakunnan toimitusjohtaja Juha Junnila.

Metsäliitto myös energia-alalle
vapotaht.gif (33223 bytes)Kolmannes valtion omistaman Vapo Oy:n osakkeista siirtyy Metsäliiton omistukseen allekirjoitetun esisopimuksen mukaan. Metsäliitto maksaa osakkeista 550 miljoonaa markkaa. Metsäliitto aikoo nostaa omistuksensa 49,9 prosenttiin, mikäli eduskunta hyväksyy asian. Kauppa edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää.
   Tavoitteena on muodostaa osapuolten energia- ja sahaliiketoimintojen välille tasavertainen yhteistyö. Näin halutaan taata Vapon kannattavan liiketoiminnan jatkuminen, mikä puolestaan johtaa kumpaakin osapuolta hyödyttävään kehitykseen, yhteisetujen tasavertaiseen kehittämiseen ja riittävään vuotuiseen tuottoon osapuolten sijoittamalle pääomalle. Myös kotimaisen puupolttoaineen lisääminen on kehittämiskohteena.
   Vapo Oy on perustettu 1940 ja se on valtion täysin omistama Vapo-konsernin emoyhtiö. Vapo-konsernin liikevaihto oli viime vuonna 1 981 miljoonaa markkaa ja liikevoitto 154 miljoonaa markkaa (7,8 %). Sijoitetun pääoman tuotto oli 8,4 % ja omavaraisuusaste 57,7 %. Vapo-konsernin henkilöstön määrä oli vuodenvaihteessa 1 162. Energiatoimiala käsittää 44,5 % konsernin liikevaihdosta. Henkilöstöä tällä toimialalla oli 431.
   Vapo on Suomen neljänneksi suurin sahateollisuusyritys. Vapo Timber -konserniin kuuluu kuusi sahaa, suurin Vapon sahoista sijaitsee Keski-Suomessa Hankasalmella ja lähes yhtä suuri on Lieksan Kevätniemessä.
   Vapo-konserniin kuuluu Helsingin Pörssin I-listalla oleva Kekkilä Oy, josta Vapo omistaa 60 %. Sen päätuotteita ovat kasvualustat ja kasvinravinteet. Kekkilän liikevaihto oli viime vuonna 204 milj. markkaa ja liikevoitto 9,8 %. Henkilöstöä oli 151. Lisäksi konserniin kuuluu Vapo Oy Biotech, joka valmistaa hajukaasujen puhdistussuodattimia ja kompostointilaitoksia. Sen osuus konsernin liikevaihdosta on 2 %.

Pellervo-Instituutin kevään kurssiohjelma
Pellervo-Instituutin kevään 2001 koulutusohjelma on valmistunut. Ohjelma, ilmoittautumis- ja yhteystiedot ovat Pellervo-instituutin kotisivulla.

Viikon verkkovihje
Osuustoiminta-lehden verkkosivulla pyörii osuustoiminnan Tietovisa. Aluksi ohjelmassa on viisi viiden kysymyksen sarjaa. Kukin sarja keskittyy omaa aiheeseen osuustoiminnasta, maantietoon, historiaan, kansainvälisyyteen jne.
   Sarja täydentyy aina uusilla aiheilla.
Kokeile!

 

ViikkoPellervon alkuun | Yhteydet ja palaute |