13 | 12 | 2002  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
  Markku Nummi
 
Valtuuskunta myös päätti jatkaa organisaatiouudistusta
Veikko Hämäläinen Pellervon toimitusjohtajaksi
Pellervo-Seuran valtuuskunta jatkaa  osuustoiminnan järjestökentän uudistamisen käsittelyä seuraavan kerran ensi helmikuussa. Asia oli esillä valtuuskunnan kokouksessa 11. joulukuuta Pellervo-Instituutissa Espoossa.
   Valtuuskunta valitsi sekä johto- että valtuuskunnan puheenjohtajat edelleen vuodeksi 2003: Johtokunnan puheenjohtaja on Marcus H. Borgström, varapuheenjohtaja Seppo Penttilä, valtuuskunnan puheenjohtajana jatkaa Esa Härmälä ja varapuheenjohtajana Kajaanin kaupunginjohtajaksi siirtynyt Erkki Vähämaa.
   Erovuorossa olevat johtokunnan jäsenet Ensio Hytönen ja Harri Kainulainen Borgströmin lisäksi valittiin edelleen. Valtuuskuntaan tulee Kyösti Pahkamäen tilalle Hannu Uitto.
   Valtuuskunta myös hyväksyi Pellervo-Seuran talousarvion ja toimintasuunnitelman vuodelle 2003. Samalla vahvistettiin Pellervon hallinnon palkkiosuositukset.
   Valtuuskunta myönsi Pellervon toimitusjohtajana vuodesta 1989 

Vt. toimitusjohtajaksi nimitetty Veikko Hämäläinen ja osuustoimintajohtajaksi nimitetty Sami Karhu seuran toimistossa nimitysten jälkeen. Kuvat Markku N.


Samuli Skurnik on Pellervon erityis-
tehtävissä maaliskuun 2003 loppuun asti. Oikealla johtokunnan puheenjohtaja Marcus H. Borgström.

toimineelle Samuli Skurnikille tämän pyynnöstä eron toimitusjohtajan tehtävistä 1.1.2003 lukien. Skurnik jatkaa johtokunnan määrittelemissä erityistehtävissä maaliskuun 2003 loppuun asti.
   Vt. toimitusjohtajaksi 1.1.2002 alkaen valtuuskunta nimitti ekonomi Veikko Hämäläisen. Hämäläinen on Pellervon hallintojohtaja. Lisää asiasta tiedotteessa.
   Valtuuskunta täytti myös osuustoimintajohtajan paikan ja nimitti siihen fil.lis. Sami Karhun vuoden 2003 alusta lukien. Karhu on Pellervon tiedotus- ja järjestöpäällikkö.
   Veikko Hämäläisen tilalle Pellervon valtuuskunnan sihteeriksi nimitettiin Pellervon lakipalvelun johtaja varatuomari Olavi Leppänen.

LSO Osuuskunta 90 v.
Oma teollisuus on painava etu
LSO-osuuskunnan perustamisesta tulee 11. tammikuuta 2003 kuluneeksi 90 vuotta.
   Osuuskunta on siirsi teollisuutensa HK Ruokatalon hoidettavaksi 1988. Osuuskunta omistaa enemmistön HK Ruokatalon osakkeista. 
   "Hallituksen puheenjohtaja Markku Aalto sanoo oman teollisuuden olevan painava etu lihantuottajan näkökulmasta.
   Hallintoneuvoston puheenjohtaja Pekka Laurila kertoo LSO-osuuskuntaan kuuluvan nykyään 7.200 jäsentä. Joka kolmas Suomessa tuotettu lihakilo markkinoidaan LSO-osuuskunnan teollisuusryhmittymän kautta.
   Laurila toteaa osuuskunnan pystyneen sopeutumaan suuriin muutoksiin. "Silti edessä on yhä suuria kysymyksiä, jotka täytyy osata ottaa huomioon toiminnassa, hän jatkaa ja luettelee joitakin keskeisimpiä: kaupan rakenteen muutos, ruoan turvallisuus, kuluttajien odotukset, kansainvälisyys ja tietysti myös Euroopan Unionin laajeneminen."
   Jäsenyydellä on kummankin puheenjohtajien mielestä merkitystä paitsi nykyisille jäsenille niin ennen muuta heille, jotka ovat vasta tekemässä valintojaan. Sitä korostaa myös 90-vuotisjuhlan teema: Jäsenyydessä on järkeä.
   Tiedote LSO:n kotisivulla.

Yhteiskuntavastuu verkossa
Yritysten yhteiskuntavastuuta ja siihen liittyviä eettisiä kysymyksiä ja toimintatapoja käsitellään Eettisen foorumin verkkosivuilla. Sivut on tarkoitettu kaikille aihepiiristä kiinnostuneille.

S-Agrinet nousi uranuurtajaksi
Agrimarket-ketjun S-Agrinet -verkkopalvelulle on myönnetty QWeb-sertifikaatti ensimmäisenä verkkopalveluna Suomessa. Sertifikaatti on ensimmäinen Italian ulkopuolella.
   QWeb -sertifikaatin myöntää Suomessa SFS-Sertifiointi Oy. Italiasta ja Saksasta alkunsa saanut spesifikaatio on maailmanlaajuisen IQNet- verkoston valvonnassa ja kehitystyön kohteena. Lisää sertifikaatista verkko-osoitteesta www.qwebmark.net.
   Agrimarket -ketju katsoo sertifioinnin myös terävöittävän S-Agrinetin kehittämistä. Tämän uskotaan takaavan Agrimarket-ketjun markkinajohtajuus myös verkkokaupan sektorilla.

Eläkemaksuihin hienoinen korotus
LEL-maksu ja TaEL-maksu nousevat vuonna 2003 Vuonna 2003 LEL-työeläkemaksu on 22,2 % (21,8% vuonna 2002) ja TaEL- työeläkemaksu 17,8 % (17,3 % vuonna 2002). Työntekijän osuus maksusta nousee 4,6 prosenttiin (4,4 % vuonna 2002).
   LEL:n mukaan vakuutetaan rakennus-, metsä-, maatalous-, ja satama-alan työsuhteessa olevat työntekijät. TaEL-maksut maksetaan alle vuoden työsuhteessa olevista taiteilijoista ja esiintyjistä. TaEL:n mukaan vakuutetaan myös alle kuukauden pituiset työsuhteet riippumatta palkan suuruudesta sekä työsuhteet, joissa kuukausipalkka jää alle TEL:n ansiorajan (224,22 euroa/kk vuonna 2003). Myös kotitalouden teettämä työ, kuten lastenhoito tai siivous, vakuutetaan pääosin TaEL:n mukaan.
   LEL- ja TaEL-maksut maksetaan kaikista palkoista ja muista veronennakon alaisista korvauksista. LEL Työeläkekassa yhtiöitettäneen vuonna 2003.

Julkaisuja
- Kirjasivuilla on nähtävissä, että Tehokas omistajahallinto -teoksesta on saatavissa ruotsinnos Effektiv ägarförvaltning. Lisätietoja Per-Erik Lindströmiltä, puh. (09) 4767 5532.

- Kodin Pellervon joulukuun numerossa on runsaasti lukemista esimerkiksi perinteestä: toimittaja löytää esi-isiensä töitä ja asuinpaikkoja, Turussa toimii yleisöllekin avoin 1950-luvulle pysäytetty taloympäristö, Karjalohjalla remontoitiin vanha talonpoikaisrakennus. Suoranainen kansallisaarre on häärivä kippurahäntäinen pikinokka suomenpystykorva.
   Jouluruoka kuuluu tietysti joululehden aineistoon. Jouluateriaa kyhätään hieman uudenlaisella otteella, ja kahvipöydän makeat maistiaiset leivotaan nuorison mieliksi.

- Osuustoiminta-lehden vuoden joulukuun kaksois-
numerossa 6-7 (kuva) ilmestyy 17. joulukuuta. Lehdessä muun muassa peilataan äänestysaktiivisuutta demokratian toteutumiseen, keskustellaan nuorista ja naisista osuustoiminnan uudistajina, osuustoimintayritysten sponsorirahoista, uudesta osuustoimintajärjestöstä. Ovatko yritysneuvojat heräämässä osuustoimintaan?
   Katso myös Osuustoiminta-lehden vuoden 2003 mediakorttia. PTT-Katsaukset ilmestyvät maksullisten tilausten saajille Osuustoiminta-lehden mukana myös vuonna 2003.
  Tulossa on järjestöllisesti ja hallinnollisesti tärkeä vuosi: varaa edelleen osuustoimintatiedon näköalapaikkasi!

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset