3. | 1. | 2005  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi


Suomen suurin ja tunnetuin elintarvikeyritys
Valiolla 100-vuotispäivä 4. heinäkuuta
Valio viettää perustamisensa 100-vuotisjuhlaa vuonna 2005. Voinvienti-osuusliike Valio perustettiin 4.7.1905, nyt Valio on Suomen suurin elintarvikeyritys. Valion juhlavuoden mottona on: "Hyvää alusta alkaen. Seuraavatkin sata vuotta."
   Valio on 27 suomalaisen maidontuottajaosuuskunnan omistama osakeyhtiö, joka jalostaa reilut 80 % Suomessa tuotetusta maidosta.
   Valiolaiset tunnetaan paitsi maidontuotannosta ja -jalostuksesta sekä maitotuotteistaan, myös tuotekehityksen huippuosaamisestaan. Perinteisen tuoteviennin lisäksi Valio lisensioi kehittämiään tai patentoimiaan innovaatioita kuten Lactobacillus GG-probioottia, Evolus-teknologiaa ja laktoosittoman maidon teknologiaa ympäri maailman.
   Vuonna 1945 Valio nousi kansainväliseen tietoisuuteen, kun sen tutkimusjohtaja Artturi Ilmari Virtanen sai kemian Nobelin palkinnon. Tänäkin päivänä AIV-voisuola ja AIV-rehu ovat käytössä.
   Juhlavuoden aikana julkaistava aineisto havainnollistaa myös, miten suuri kansallinen merkitys elintarvikeyrityksellä on ollut. Syksyllä 2005 julkaistaan filosofian tohtori Touko Perkon kirjoittama Valion 100-vuotishistoriakirja.
   Tänään Valion päämarkkina-alueet ovat Suomen lisäksi Ruotsi, Länsi-Venäjä ja Baltia. Tytäryhtiöt sijaitsevat Venäjällä, Ruotsissa, Belgiassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja USA:ssa. Tuotantoa on Suomen lisäksi Virossa. Vuoden 2004 liikevaihdon arvioidaan olevan 1,6 miljardia euroa.

Juhlajuusto ja historiaa maitopurkeissakin
Sadan vuoden kunniaksi Valio tuo maaliskuussa markkinoille uuden Lapinlahdella valmistettavan puolikovan, murukoloisen herkkujuuston. Edellinen, 75 vuotiaan Valion kunniaksi vuonna 1980 kehitetty juusto Oltermanni saavutti suuren suosion erityisesti Suomessa ja Venäjällä.
   Vuoden 2005 aikana maitopurkkien kyljissä tulee olemaan kuukausittain vaihtuvia Valioon liittyviä historiallisia tarinoita, jotka muodostavat vuoden kestävän jatkokertomuksen.
   Valion ensimmäiset maito- ja juustomainokset ilmestyivät lehdissä jo 1920-luvulla. Jogurtti ja kevytmaito ovat tulleet suomalaisten ruokapöytiin vasta vajaat 40 vuotta sitten.
Valion internetsivulla on avattu tiivistekstinen ja runsaasti kuvitettu 100-vuotispanoraama.

Yt-neuvottelut päättyivät Järvi-Suomen Portissa
Lähes neljäsosa poistuu
Portin henkilökunnasta
Järvi-Suomen Portista irtisanotaan yhteensä 169 henkilöä. Heistä 47 pääsee eläkejärjestelyiden piiriin. Konsernin henkilöstömäärä menettelyn seurauksena vähenee noin 700 henkilöstä noin 530:een.
   Järvi-Suomen Portti julkisti päättyneiden yt-neuvottelujen tuloksen keskiviikkona. Neuvotteluissa ei löytynyt yrityksen toimitusjohtajan Kari Tillasen mukaan vaihtoehtoa työnantajan neuvotteluesitykselle.
   Kouvolassa tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanottavia on 134, Mikkelissä 21 ja Lappeenrannassa 14 henkilöä.
   Kouvolassa työskentelee jatkossa noin 35 henkilöä, Mikkelissä noin 350, Lappeenrannassa noin 110 ja Juvalla noin 35 henkilöä.
   Tillanen sanoo Portin kehittämisohjelmalla tähdättävän kaikkiaan 8-10 miljoonan euron vuosittaisiin kustannussäästöihin.
   Ratkaisuilla haetaan kustannustehokkuutta Portin tuotantotoimintaan ja logistiikkaan. Sian ja naudan käsittely keskittyvät Lappeenrantaan ja Mikkeliin. Leikkuun ja valintalihatoimintojen siirrot Kouvolasta Lappeenrantaan ja Mikkeliin alkavat vuodenvaihteessa ja ovat kokonaisuudessaan päätöksessä helmikuun loppuun mennessä. Kestomakkaran ulkoistus etenee samassa aikataulussa.
   Kouvolan yksikkö on Suomen suurin einespiirakoiden valmistaja. Kouvola keskittyy jatkossa Portin leipomoyksiköksi, jossa valmistetaan karjalan- ja lihapiirakoita. Mikkelissä keskitytään lihavalmisteiden ja valmisruokien tekemiseen. Lappeenrannan yksikkö keskittyy sian- sekä naudan teurastukseen ja naudan leikkuuseen, Juvan yksikkö kalkkunan käsittelyyn.
   Kouvolan tuottajamyymälä siirtyy 17.tammikuuta alkaen Tuottajain Maidon toimipisteeseen. Tuotevalikoima ja palvelut säilyvät samoina kuin Portin tuottajamyymälässä.
   Tillasen mukaan syksyllä käynnistetyt toimet tuottavuuden parantamiseksi ovat tuoneet parannusta yrityksen tulokseen ja nyt toteutettavat ratkaisut parantavat Portin kilpailukykyä oleellisesti.

M-realin metsille ostajat
Metsäliitto, Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK ry sekä Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö Suomi ovat tehneet aiesopimuksen M-real Oyj:n metsäomaisuuden ostamisesta 172 miljoonan euron kauppahinnalla.
   Yhteensä noin 120 000 hehtaarin metsäomaisuuden on omistanut Forestia Oy. Forestiasta M-real on omistanut 95 % ja Metsäliitto 5 prosenttia. Tämä kokonaisuus siirtyy perustettavan Forestia Holding Oy:n omistukseen. Metsäliitto on sitoutunut merkitsemään uuden yhtiön osakkeista 49,9 prosenttia. Henkivakuutusyhtiö Suomen osuus Forestia Holdingista on 39,9 (noin 11,7 milj. euroa) ja MTK:n 10,2 prosenttia.
   Samassa yhteydessä Forestia Holding Oy ostaa käteisellä Keskinäisen Henkivakuutusyhtiö Suomen noin 14 000 hehtaarin metsäomaisuuden noin 21 miljoonan euron kauppahinnalla.
   Metsäliiton kokonaissijoitus hankkeeseen on noin 29 miljoonaa euroa. Tavoitteena on saattaa järjestely valmiiksi maaliskuun loppuun mennessä.

Atrian tulosparannus jatkuu loppuvuoden aikana
Atrian yritysosto Venäjältä ehkä keväällä
Atria etenee yritysostossaan Venäjällä keväällä 2005. Näin arvioidaan Atrian joulukuussa julkistamassa tiedotteessa, jossa Atria myös ilmoittaa vievänsä loppuun virolaisen AS Valga Lihatöötusin osakekaupan.
   Toimitusjohtaja Seppo Paatelaisen mukaan Atria tavoittelee Baltian alueella 25 prosentin markkinaosuutta, mikä vastaa sen markkinaosuutta myös Suomessa ja Ruotsissa.
   Valgan ostosta Atria oli tehnyt aiesopimuksen lokakuussa. Valgan liikevaihto on 20 miljoonaa euroa, se on Viron toiseksi suurin liha-alan yritys ja sen markkinaosuus Virossa on 15 prosenttia.
   Atria-konsernin viimeinen vuosineljännes on Paatelaisen mukaan sujunut edellisvuotista paremmin ja koko vuoden tuloksesta tulee merkittävästi parempi kuin mitä vuoden 2003 tulos oli.

Hankkija-Maatalouskin muuttaa Hyvinkäälle
SOK:lle iso palvelukeskus Hyvinkäälle
SOK toteuttaa Hyvinkäälle noin 16 miljoonan euron rakennushankkeen, joka synnyttää lähes 150 uutta työpaikkaa.
   SOK rakentaa 3-tien varteen ns. Sveitsin portaalin yritysalueelle Agrimarket-keskuksen ja ympäri vuorokauden auki olevan ABC-liikennemyymälän. Uusi keskus aloittaa toimintansa vuonna 2006. Tontti sijaitsee Helsinki-Tampere -moottoritien ja Kytäjäntien risteyksessä.
   Hankkija-Maatalous Oy siirtää toimitilansa Helsingin Vallilasta Hyvinkäälle. Yritys keskittää Agrimarket-keskukseen kaikki Agrimarket-ketjun palvelut.
   "Tällä ratkaisulla haluamme kehittää voimakkaasti niin maatalousyrittäjien, yhteisöjen kuin kuluttaja-asiakkaidenkin palveluja Etelä-Suomessa. Toimintamalli, jossa kaikki Agrimarket-ketjun palvelut löytyvät samasta paikasta, parantaa toimintakykyämme ja asiakaspalvelua", toteaa Hankkija Maatalous Oy:n toimitusjohtaja Ensio Hytönen.
   Agrimarket-keskukseen tulevat Agrimarket -myymälä, joka sisältää maatalousyrittämisen ja rautakaupan tuotteet ja palvelut, konekauppaan keskittyvä konekeskus, ympäristönhoito- ja pienkonekaupan John Deere -keskus, katettu Multasormi-myymälä sekä toimistotilat Hankkija-Maataloudelle.
   ABC Hyvinkään palvelukokonaisuuteen tulevat ABC-market, ABC-restaurant, ABC-burger ja polttonesteen myynti. Uudenmaan ABC Oy:n kehityspäällikön Auvo Kurrosen mukaan SOK:n ja HOK-Elannon omistaman Uudenmaan ABC:n tavoitteena on avata 10-15 ABC-liikennemyymälää pääkaupunkiseudulla vuoden 2009 loppuun mennessä. Viime marraskuussa avattiin uudet asemat Helsingin Tuomarinkylässä ja Järvenpäässä.

Yt-neuvottelut alkuun, noin 130 työpaikkaa vähenee
Portti valitsi puheenjohtajansa 2005
Järvi-Suomen Portti Osuuskunnan hallituksen puheenjohtajaksi vuodeksi 2005 on valittu Pekka Harju Mikkelistä. Hallintoneuvoston kokouksessa joulun alla hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin Pekka Halko Parikkalasta.
   Hallituksen erovuoroiset jäsenet Tuomo Hasu Lapinjärveltä ja Ville Savelainen Iitistä jatkavat vuosina 2005-2007. Hallituksen uusi jäsen vuosille 2005-2007 hallintoneuvostosta siirtynyt Antero Jaatinen Toivakasta.
   Hallintoneuvoston puheenjohtajana vuonna 2005 jatkaa Aarto Kosunen Rautjärveltä ja varapuheenjohtajana jatkaa Pekka Parkkinen Mikkelistä.

Moelvenin johtoon Ole Salvén
Finnforest-konsernin Skandinavian toiminnoista vastaavan tytäryhtiön  Moelvenin toimitusjohtajaksi on nimitetty varatuomari Ole Salvén (51) 1. helmikuuta 2005 alkaen. Moelven on Finnforestin suurin tytäryhtiö.
   Salvén johtaa tällä hetkellä Finnforestin läntisen Manner-Euroopan maita.
Konsernijohtoryhmän jäsen hän on ollut vuodesta 1999. Salvö on vastannut Finnforestissa myös Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Saksassa ja Belgiassa tehdyistä yrityskaupoista ja niihin liittyvistä integrointiprosesseista.
   Myös Finnforestin markkina-alueiden johdossa on tehty muutoksia. Timo Kouri on nimitetty Saksan, Sveitsin ja Itävallan johtajaksi. Kourin vastuulla ovat edelleen myös itäisen Keski-Euroopan alueen maat Puola, Tshekki, Slovakia, Unkari ja Romania sekä Yhdysvaltojen ja Aasian ja Tyynenmeren alueen markkinat.
   Finnforestin Ranskan, Espanjan, Portugalin, Belgian ja Hollannin johtajaksi on nimitetty John Tong. Lisäksi hän vastaa edelleen Ison-Britannian ja Irlannin markkinoista.
   Kouri ja Tong ovat Finnforestin konsernijohtoryhmän jäseniä.

Valio lisännyt pakkausten kierrätystä
Suomen suurimpiin pakkausmateriaalin käyttäjiin kuuluva Valio Oy on määrätietoisesti vähentänyt pakkausten käyttöä ja samalla lisännyt pakkausten kierrätettävyyttä ja hyötykäyttöä. Jo nyt kotitalouksissa kaikki Valion tuotteiden pakkaukset voidaan lajitella kierrätettävien jätteiden joukkoon lähes kokonaisuudessaan.
   Maito-, piimä- ja kermatölkit, ruokakermojen pakkaukset, jogurttitölkit, korkilliset kermapurkit ja korkilliset pikkupullot laitetaan korkkeineen päivineen nestekartonkikeräykseen tai kartonkikeräykseen. Mikäli erillisiä kartonkikeräyksiä ei ole vielä järjestetty, ne kuuluvat energiajätelaatikkoon. Rasiat, pikarit ja muovikääreet lajitellaan energiajätteisiin.
   Ainoastaan joihinkin pakkauksiin sisältyvät alumiiniset kannet ja kääreet kuuluvat kaatopaikkajätteisiin. Voipakettien kääreet käyvät energiajätekeräykseen, mutta kotiuunissa niitä ei pidä polttaa.
   Valio selvittää edelleen mahdollisuuksia vähentää alumiinin käyttöä. 
   Markkinoilla olevista juotavien jogurttien pakkauksista vain Valion pikkupullot on tehty kierrätettävästä nestekartongista. Ne voi korkkeineen laittaa nestekartonki- tai energiajätekeräykseen.

SKJO valitsi jäsenet jalostusvaliokuntiin
Suomen Kotieläinjalostusosuuskunnan hallitus on valinnut uudet jäsenet lypsykarjan-, lihakarjan- ja sianjalostusvaliokuntiin vuodeksi 2005.
   Lypsykarjan jalostusvaliokunnan jäseninä toimivat Juha Eskelinen, Hannu Huitti, Tuula Laurikainen, Markku Matinolli, Pekka Suutari. Mikko Kommeri Sisämaan Jalostuksesta on FABA:n edustajana ja jalostusagronomi Seppo Niskanen SKJO:sta toimii valiokunnan sihteerinä. Lisäksi lypsykarjan jalostusvaliokuntaan valittiin suomenkarjan asiantuntijaksi Pekka Hokkanen.
   Lihakarjan jalostusvaliokuntaan valittiin Anne-Marie Rosenlew, Jyri Tanner, Minna Toivettula-Anttila, Michael Wolf ja Björn von Konow. Mikko Säynajärvi Sisämaan Jalostuksesta on FABAn edustaja ja jalostusagronomi Seppo Niskanen SKJO:sta toimii valiokunnan sihteerinä.
   Sianjalostusvaliokunnan jäseniksi valittiin Tomas Gäddnäs, Riitta Heikkilä, Markku Honkavaara, Esa Ojanen, Ismo Ranta-Nilkku ja Tuomo Voutilainen. Jussi Peltokangas Pohjanmaan Jalostuskeskuksesta on jalostusvaliokunnassa FABAn edustajana ja jalostusagronomi Soili Haltia SKJO:sta toimii valiokunnan sihteerinä.

Päivärahat ja matkakorvaukset 2005
Verohallitus on vahvistanut verovapaat matkakustannukset vuonna 2005. Kustannuspäätös löytyy verohallinnon Internet-palvelusta osoitteesta www.vero.fi/artikkeli/3551. Näkymässä on myös summia koskevia määräyksiä sekä ulkomaanpäivärahat.
   Kustannuspäätöksessä ovat päivärahojen, kilometrikorvausten ja muiden matkakustannusten korvausten perusteet ja määrät. Työnantaja voi maksaa palkansaajalle työmatkasta päätöksen mukaiset korvaukset verovapaasti.
   Uudessa kustannuspäätöksessä vahvistettujen korvausten määrät
Kotimaan kokopäiväraha vuonna 2005 on 30,00 euroa, osapäiväraha 14,00 euroa ja ateriakorvaus 7,50 euroa.
   Korvaus oman auton käytöstä on 40 senttiä kilometriltä. Korvaus käyttöetuautolla tehdystä työmatkasta on noussut 9 sentistä 10 senttiin kilometriltä. Käyttäen moottoripyörää korvaus on 27 snt/km, mopoa 15 snt/km, moottorikelkkaa 85 snt/km ja moottorivenettä (enintään 50 hv) 62 snt/km.

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset