text2.gif (876 bytes)  30 | 01 | 2003  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi

Helander kokonaan HK Ruokatalolle
HK Ruokatalo nostaa omistusosuutensa Helanderin Teurastamo Oy:ssä nykyisestä 85 prosentista sataan prosenttiin. Loimaalla sijaitseva, sianlihan hankintaan, teurastukseen ja teollisuusmyyntiin erikoistunut Helanderin Teurastamo on kuulunut HK Ruokatalo -konserniin kesästä 2000 lähtien.
   HK Ruokatalon hallitus on yhtiökokoukselta 15.4.2002 saamansa valtuutuksen perusteella päättänyt suorittaa vastikkeen osakkeina siten, että yhtiö korottaa osakepääomaansa 109.335,50 eurolla toteuttamalla 64.315 A-osakkeen suuruisen suunnatun osakeannin Helanderin Teurastamon omistajille. Merkintäaika alkaa 31. 1.2003 ja päättyy 14.2.2003.
HK Ruokatalon osakepääoma nousi
HK Ruokatalon osakepääoma kasvaa 42.814.160,00 euroon kun vuoden 1996 vaihtovelkakirjalainan lainaosuuksia vaihdettiin 2.1.-29.1.2003 välisenä aikana osakkeiksi siten, että yhtiön A-osakkeiden määrä kasvaa 2.122.320 osakkeella. HK Ruokatalon hallitus on hyväksynyt tehdyt merkinnät.
   Osakkeita tulee olemaan yhteensä 25.184.800, joista K-osakkeita on 5.400.000. Uudet A-osakkeet oikeuttavat osinkoon ensimmäisen kerran vuodelta 2003.
   Äänioikeuden ja muut osakasoikeudet osakkeet saavat osakepääoman korotuksen tultua merkityksi kaupparekisteriin. Vaihdossa saadut uudet osakkeet ilmoitetaan rekisteröitäviksi ja ne kirjataan omistajien arvo-osuustilille uutena lajina.
   Uusia A-osakkeita ei haeta kaupankäynnin kohteeksi omana sarjanaan Helsingin Pörssissä, vaan ne yhdistetään vanhoihin A-osakkeisiin vuodelta 2002 jaettavan osingonmaksun täsmäytyspäivän jälkeen, arviolta noin 15.4.2003.

Valion investointivuosi 70 milj. euroa 
Valio investoi 70 miljoonaa euroa tuotantolaitostensa kehittämiseen vuonna 2002. Tuotannosta vastaava johtaja Tuomo Keurulainen toteaa, että yhtä suurta summaa Valio ei ole koskaan ennen käyttänyt yhden vuoden investointeihin. Summa on kolmanneksen viimevuotista enemmän.
   Valio sekä kehittää tuotantolaitoksia että lopettaa niitä. Nykyisistä 18 laitoksesta on jäljellä 13 vuonna 2008.
   Keurulainen sanoo Valion parantavan kilpailukykyään tuontia vastaan.
   Suurin yksittäinen investointikohde on Riihimäen tuotantolaitos. Siellä laajennetaan palautuvan materiaalin rakennusta ja uusitaan tuoretuotevaraston laitteita.

Osuustoiminnan Päivä 2003
Osuustoiminnan Päivä 2003 järjestetään 8. huhtikuuta Helsingin Messukeskuksessa. Aiheena on Osuustoiminta - paikallinen, suomalainen ja turvallinen vaihtoehto. Päivän ohjelma >>

Toimistotilaa vuokrattavana
Erinomainen toimistotila on tarjolla vuokralle Helsingin ydinkeskustassa. Forumin korttelissa on saneerattu tyhjä toimistohuoneisto, jonka pinta-ala on 174 neliömetriä. Lue lisää >>

Internetissä
- Mitä mahdollinen säteilyonnettomuus vaikuttaisi maitotilalla Suomessa? Valion Maito ja Me -lehti julkaisee Säteilysuojaus maitotilalla -oppaan, joka löytyy myös lehden nettipalvelusta www.valio.fi/maitojame. Sivuilla on myös oppaaseen perustuvan säteilytietämyksen tietovisa.

Tapahtunutta
- Pellervo-Seuran jäsenyydestä ovat eronneet Osuuspankkikeskus-OPK osuuskunta ja Pieksämäen Seudun Osuuspankki. Erot astuivat voimaan vuodenvaihteessa.

- Metsäliiton osuus Latvian sellutehdashankkeessa lisääntyy. Latvian hallitus luopuu osakkuudestaan Metsäliiton hyväksi. Metsäliitto osti vuoden alussa Södra Cell Ab:n omistaman kolmanneksen yhtiöstä.
   Metsäliitto toivoo, että lopullinen sopimus omistusjärjestelyistä voidaan tehdä mahdollisimman pian kevään kuluessa.

- Raisio Yhtymän hallintoneuvosto on vapauttanut agronomi, MBA Antti Haaviston Raisio Yhtymän hallituksen jäsenyydestä. Hänen tilalleen hallitukseen ei valittu uutta jäsentä.
   Torstain Helsingin Sanomissa Haavisto kommentoi tiedon tulleen täytenä yllätyksenä. Syytä eroon ei ole ilmoitettu.

- Metsäliiton tytäryhtiö Thomesto Oy nostaa omistuksensa 50 prosenttiinSaksassa ja Itävallassa toimivassa puunhankintayrityksestä SCA Holz GmbH:stä. Tähän saakka ruotsalainen SCA on omistanut kyseisestä yrityksestä 66,6 prosenttia ja Thomesto 33,4. Yhtiön uudeksi toiminimeksi on valittu THOSCA Holz GmbH.
   Yhtiö toimii pääasiassa SCA:n ja M-realin teollisuuden puunhankkijana Saksan ja Itävallan alueella.

- Osuustoiminta-lehden lisäpalvelussa lehden tilaajille on avattu uusia lukemistoja. Vuoden 2002 lehtien Uusi osuustoiminta -liitteiden artikkelit ovat nyt luettavina verkossa. Palvelun saavat auki lehden tilaajat, jotka voivat lehdestä tarkistaa käyttäjätunnuksen ja salasanan. 
   Osuustoiminta-lehti on osoitteessa www.osuustoiminta.coop/ot.

Julkaisuja
Maatilan Pellervon helmikuun numero ilmestyy  torstaina 6. helmikuuta.
   Teemana on metsä. Saamme tietää muun muassa, että Osuuspankit ovat vahvistaneet osuuttaan metsärahoista, ja että metsätalous kaipaa markkinointiosaajaa.
   Lehdessä on 16 sivun liite sekä pellavasta että lehmien utareterveydestä, joten ammattitietoa saa viljelystä, jatkojalostuksesta, kotieläintaloudesta.

 

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset