24. | 2. | 2005  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
   Markku Nummi


HK Ruokatalon vahvin kasvu tulee ulkomailta
Puolasta hyvä kasvualusta 
Euroopan markkinoille
HK Ruokatalossa arvioidaan konsernin liikevaihdon vuonna 2005 kasvavan noin 900 miljoonaa euroon, kun se vuonna 2004 oli reilun 680 miljoonaa, mikä sekin oli 33 miljoonaa edellisvuotista enemmän.
   Vahvana kasvuntekijänä on HK Ruokatalon yhdessä Danish Crownin kanssa omistama Puolan ykköslihatalo Sokolow. Sen luvut eivät vielä viime vuonna sisältyneet konsernin liikevaihtoon.
   HK Ruokatalon toimitusjohtaja, vuorineuvos Simo Palokangas kertoi esitellessään konsernin viime vuoden tulosta torstaina, että kotimaassa konserni tavoittelee tänä vuonna noin viiden prosentin kasvua, Baltiassa 5-10 prosentin ja Puolassa reilun kymmenen prosentin kasvua.
   HK Ruokatalon tulos 2004 pysyi ennallaan Suomessa, mutta kasvoi Baltiassa ja Puolassa. Tulokseen 26,1 miljoonaa euroa (22,2 edellisenä vuonna) sisältyvät vastaavat luvut Puolasta. Sokolow kasvatti liikevaihtoaan noin kolmanneksella 342,5 miljoonaan euroon. HK Ruokatalon omavaraisuusaste 2004 oli noin 50 prosenttia.
   Palokankaan mukaan Sokolow ei ole vielä yrityksenä parhaassa kunnossa ja omistajat kehittävät sitä. Osaaminen Puolassa on kuitenkin hyvää tasoa.
   Sokolowilla HK Ruokatalo ja Danish Crown laajenevat Puolan lisäksi Itä- ja Keski-Euroopan markkinoilla. Tämä tapahtuu paljolti valmiiden Danish Crownin verkostojen kautta.
   Vaikka lihayrityksiä on runsaasti myytävänä ja niitä on tarjottu myös HK Ruokatalon ostettavaksi, Palokankaan mukaan konserni laajenee nyt hallitusti, kuitenkin sulkematta pois mitään vaihtoehtoja.
   Venäjällä laajentuminen on HK Ruokatalossa ollut seurannassa sen jälkeen kun päätös varmasta Sokolowista kypsyi. Palokangas sanoo Venäjällä toimimisessa ongelmana olevan raaka-aineen saannin, mutta oman tuotannon käyntiin polkaiseminen siellä tietäisi riskien kasvamista. HK Ruokatalo vie raaka-ainetta Suomesta Baltian teollisuudelleen ja Pietarissa sillä on myyntitoimisto, jonka kautta myydään muun muassa sisäelimiä Venäjän markkinoille.
   Konsernin hallitus esittää 12. huhtikuuta Turussa kokoontuvalle yhtiökokoukselle, että osinkoa vuodelta 2004 jaettaisiin 0,29 euroa osakkeelle. Siitä kertyisi yhteensä kymmenen miljoona euroa.
   HK Ruokatalon osakekannan markkina-arvo vuoden 2004 lopussa oli 253,6 miljoonaa euroa. Vuotta aikaisemmin se oli 164,1 miljoonaa.

Konsernin rakenne uusiutuu huhtikuussa
HK Ruokatalossa on päätetty kotimaan rakenteen uusimisesta. Teollinen liiketoiminta, myynti, markkinointi, logistiikka ja kuljetukset niputetaan yhteen yhtiöön nykyisten viiden yhtiön sijasta 1. huhtikuuta 2005 alkaen. Broilertalo, Food Kuljetus, Koiviston Teurastamo ja Pouttu Foods sulautetaan HK Ruokatalo Oyj:öön.
   Sulautumisen jälkeen teollinen toiminta henkilöstöineen erotetaan erilliseksi tytäryhtiöksi. Hankintayhtiö LSO Foods jää tämän järjestelyn ulkopuolelle.

Hemilä Eteran toimitusjohtajaksi
Keskinäisen eläkevakuutusyhtiö Eteran toimitusjohtajaksi on valittu tohtori Kalevi Hemilä. Hemilä oli Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton toimitusjohtaja jouduttuaan pitkälle sairaslomalle ja palaa nyt työelämään Eterassa. Hän on myös entinen maa- ja metsätalousministeri ja maatilahallituksen pääjohtaja.

Tuoreen Osuustoiminta-lehden teemana
Osuustoiminta 2015
Osuustoimintaa eri toimialoilla vuonna 2015 hahmotellaan Osuustoiminta -lehden numerossa 1/2005.
   Teemasivuilla arvioidaan muun muassa, että Suomessa väestöä valuu edelleen pohjoisesta etelään, talouden kasvu on muuttunut hitaaksi, EU näyttää liittovaltiolta, työttömyys vähenee mutta väestön ikääntyminen on huolestuttavaa, kauppakumppani Venäjäkin kehittyy mutta epätasaisesti, ja paljon puhuttu globalisaatio saattaa olla uhka yksittäiselle yritykselle mikäli se ei valmistaudu siihen.

Viikko-Pellervon alkuun
Kaikki uutiset