text2.gif (876 bytes) 02 | 03 | 2001  sivut.gif (121 bytes)
vk_4.gif (107 bytes)
Pellervon Päivässä 2001
osuustoiminnan arvo-ohjelmaa

Osuustoiminnan arvot ja niiden soveltaminen käytännön elämään ovat näkyvästi esillä Pellervon Päivässä 2001 huhtikuun 25. Helsingissä. Silloin myös kuullaan, mitä osuuskuntalain siirtymäsäännökset vaikuttavat yrityksissä.
   Monen toimialan yritysten edustajat eri puolilta maata käsittelevät arvoja yrityksensä näkökulmasta. Osuustoimintaa yhteiskunnassa käsittelevät kansanedustaja Sirpa Pietikäinen, vuorineuvos Tauno Matomäki ja ICA:n pääsihteeri Karl-Johan Fogelström.
   Aamupäivän valinnaistapahtumia ovat Pellervon Hedvig tasa-arvoprojekti, osuuskuntalaki, PTT:n talousseminaari, ja uusosuustoiminta.
   Aamupäivällä on myös Pellervo-Seuran vuosikokous.
   Iltapäivän keskusteluosuutta ja panelia emännöi taloustoimittaja Eeva Palojärvi.

Lihatalot saaneet siirrettyä
kustannuksia myyntihintoihin

Lihatalot Atria ja HK Ruokatalo ovat viime vuonna parantaneet tulostaan ja saaneet siirrettyä nousseita raaka-aineiden hintoja omiin myyntihintoihinsa. Kumpikin on netonnut ulkomaisesta tytäryhtiöstään: Atrian Lithells AB Ruotsissa, missä sikäläiset lihatalot kirjaavat kovia tappiolukuja, kasvatti liikevaihtoaan yli 12 prosenttia. HK Ruokatalon Rakveren Lihakombinat puolestaan nosti liikevaihtoaan noin viidenneksellä ja sai noin 3,3 miljoonan markan tuloksen.
   HK Ruokatalon toimitusjohtaja Simo Palokangas toteaa, että HK:n kansainvälistyminen on toteutunut ja konserni on saanut taseen kohtuulliseksi. Omavaraisuusaste oli viime vuonna 38,8 oltuaan vielä 1996 noin 20 prosenttia - ja olisi nyt entisen määräytymistavan mukaan noin 40. Pääoman tuotto on Palokankaan mukaan epätyydyttävä. Ennakkotietojen mukaan HK Ruokatalo -konsernin oman pääoman tuotto oli 2,7 prosenttia ja sijoitetun pääoman tuotto 5,2 prosenttia. Pääoman tuoton tavoite on 13 prosenttia.
   Voittoa HK teki yli 27 miljoonaa markkaa. Suurimmaksi saavutukseksi Palokangas kirjaa kuitenkin sen henkisen ilmapiirin ja työkulttuurin muutoksen, joka yrityksessä on tapahtunut. Hän sanoo, että ihmiset tekevät tuloksen, ja juuri ihmisiin HK Ruokatalossa näinä vuosina kiinnitetään erityistä huomiota. Yritys haluaa olla alan laatujohtaja. Henkilöstön tulospalkkaus alkaa tänä vuonna.
   HK Ruokatalossa on tehty työryhmiä, tiimejä, joiden jäsenissä on yrittäjä- ja tuloksentekohenkeä sen sijaan että jatkettaisiin johto vastaan työntekijät -asetelmaa entiseen malliin. Kaikki on pantu henkiseen valmennukseen.
karilaine2.jpg (14065 bytes)   Pääluottamusmies Kari Laine arvioi, että vastakkainasettelu HK:ssa on ollut kärjistyneempää kuin alan muissa yrityksissä, mutta nyt yrityksen korkeimpaan johtoon luotetaan aivan eri tavalla kuin vain pari vuotta sitten. Laine itsekin tiukasta irtisanomistilanteesta ay-pomona on noussut yrityksen johtoryhmään työntekijöiden edustajaksi.
   "Tässä on sekin hyvä puoli, että tätä eivät kilpailijat voi matkia. Tämä on meidän juttu", kuvaa toimitusjohtaja Palokangas.
   Laine kertoo henkilöstötutkimusten välittävän, että työntekijät eivät painota enää vain palkkaa. Viime vuonna ropisi peräti 1300 ideaa kehittämisaloitelaatikkoon. Toteutetuista saa 1600 markan perushyvityksen, mutta jos aloitteen hyödyt pystytään selvästi laskemaan markkoina, tietty osa niistä lankeaa ideoijalle. Laineen mukaan viime vuoden aloitteista toteutui 60-70 prosenttia.
   Henkilöstö tulee saamaan osan HK Ruokatalon tuloksesta. Malli ei ole lopullinen, mutta tästä vuodesta on sovittu kolmasosa käyttökatteesta henkilökunnalle. Talon johto halusi aloittaa käytännön jo tänä vuonna, ja Laineen mielestä niin on hyvä, vaikka jaettavaa ei vielä tulisikaan. Alan sopimuspalkat on joka tapauksessa turvattu.
   Forssan teurastamoaan yritys kehittää Pohjoismaiden tehokkaimmaksi sikateurastamoksi. Vuoden 2000 suuriin tuoteuutuuksiin kuului Linobene-sarja. Palokankaan mukaan sarjan markkinointiongelma on, että terveysvaikutuksia ei saa mainostaa. Sarjan mainoskampanja oli vaatimaton ja HK vaihtoikin mainostoimistoa.
   Henkilöstösupistukset ovat HK Ruokatalossa tällä erää kotimaassa ohi.
   Atrian toimitusjohtajaa Seppo Paatelaista emoyhtiönsä tulos ei tyydytä. Atrian voitoksi ennen veroja kertyi 80,5 miljoonaa markkaa. Omavaraisuusaste oli 46,7 prosenttia. Oma pääoma tuotti 4,9 prosenttia ja sijoitettu pääoma 6,8 prosenttia.
   Hallitus esittää yhtiökokoukselle, että osinkoa maksettaisiin 1,50 markkaa osakkeelta eli lähes puolet tuloksesta. Yhtiökokous on 9. toukokuuta Kuopiossa.
   Tänä vuonna Atria tähtää Paatelaisen mukaan noin 4 miljardin markan liikevaihtoon ja viimevuotista parempaan kannattavuuteen. Logistiikkakeskuksen säästöiksi on laskettu 35 miljoonaa markkaa vuodessa ja keskus on täydessä käytössä tämän vuoden alkupuolella. Syksyllä alkaa ilmestyä Benecol-tuotteita. Tänä keväänä aloittaa toimintansa lihan hankintaan perustettu A-Tuottajat Oy. Vuoden 2001 alusta Atria Meal Oy aloitti itsenäisenä yhtiönä. Atria Mealin asiakasmäärät ovat Paatelaisen mukaan kehittyneet hyvin, mutta volyymit ovat jääneet pieniksi. Tänä vuonna yhtiön myynti yltänee noin 100 miljoonaan markkaan.
   Atrian vienti kärsi naudanlihakriisistä, kysyntä heikkeni ja hinnat sen myötä, lisäksi testatun raaka-aineen puute vähensi vientiä. Sianlihalle on uusia vientinäkymiä täksi vuodeksi.
   Toimitusjohtaja Paatelainen uskoo maatalousministeri Kalevi Hemilän onnistuvan selvittämään asian EU:n kaavailut naudanlihan tuotannon supistamisesta niin, että naudanlihan alituotannosta kärsivän Suomen ei tarvitse vähentää omaa naudan tuotantoa.

Uusia jäseniä Pellervolle
Pellervo-Seura on saanut lisää uusia jäseniä ruotsinkielisistä vakuutusyhdistyksistä tämän vuoden puolella. Viimeksi Pellervoon ovat liittyneet Nauvon, Uudenkaupungin ja Korsnäsin ruotsinkieliset vakuutusyhdistykset.

Verkkovihje
Valio aloittaa uuden tuottajapalvelun Internetissä kevään aikana. Palvelulle on julistettu nimikilpailu. Lisää tietoa nimikilpailusta Maito ja Me -lehden verkkosivulla.
   Ruoasta puhutaan. Kansanterveyslaitoksen kotisivulla www.ksl.fi on erittäin kattava tietokanta elintarvikkeista.
   SOK:n ja Soneran www.netista.com -kauppapaikka on aloittanut maaliskuun alusta. Valikoimissa on mm. 17000 kirjaa, levyjä, vaatteita, kodinkoneita, leluja ym.

Muuta:
-Osuustoiminta-lehdenmaaliskuun numero siirtyy viikkoa myöhemmäksi mediakortissa ilmoitetusta ilmestymispäivästä 27.3. Numeron teemana on yritysten tietotekniikka.

 

 

ViikkoPellervon alkuun