Kyläyhdistyksen kotisivut olivat yhtenä tiedotuskanavista, kun vesiosuuskunnan hankkeet etenivät Kirkkonummen Luoman kylässä. Nyttemmin ne asiat hallitaan nimenomaan vesiosuuskunnan tarpeisiin rakennetulla nettityökalulla.

Stefan Winquist, joka veti vesijohtoverkoston rakentamista, kertoo kunnan valvovan pumppuaseman toimintaa. Asemalla on antenni, joka välittää kunnalle viestin, jos pumppuasemalla on jokin ongelma. Kun osuuskunnan vesi- ja viemäriverkko on maksettu, se siirtyy kunnan omistukseen.
Vapaaehtoisvoimin homman pyörittäminen käy voimille, vaikka vuoden uusmaalaiseksi kyläksikin valittu Luoma on toimelias kylä. Vesiosuuskunnan nettipalvelua käyttää valtaosa noin sadasta jäsenestä.

Kriisiviestintä mietitty

Osuuskunnassa on määritelty neljä aluetta, joilla hygieniariskin toteutuessa vastuuhenkilöt tiedottavat asukkaille veden käytöstä. Jäsenasioista vastaava osuuskunnan sihteeri Christer Lunabba sanoo, että VOKnetin kautta saa myös hälytyksen kännykkään, mutta toimintaa ei ole Luomassa vielä testattu.
”Tällainen työkalu olisi tarpeen olla osuuskunnan käytössä heti sen toiminnan alkuvaiheessa, koska sillä voi helposti viestittää osuuskunnan asioista osakkaille”, tuotepäällikkö Mikael Långström FCG Finnish Colsulting Groupista sanoo. FCG on monen alan konsultointikonserni, joka myy mm. maaperä- ja vesiasioiden suunnittelua ja toteutusta.
VOKnetissä huoltaja, käyttäjä, pääkäyttäjä ja ylläpitäjä saavat eri käyttöoikeuksia. Huoltajalle tai päivystäville osuuskunnan jäsenille voidaan esimerkiksi laittaa osoittaa harvoin tai säännöllisesti toistuvia tehtäviä ja kun homma on valmis, tekijä kuittaa työn tehdyksi. Järjestelmässä on valmis vesiosuuskunnan käsikirjan mukainen tehtävälista, jota voi muokata, sekä kalenteri ja päiväkirja. Päivystäjät näkevät vuorolistansa.
Viestejä voi ryhmitellä saajien roolin mukaan. Viestityksen vaihtoehtoja saa poimittua valmiista valikoista. Vesimittarilukema tai vikaviesti vesiosuuskunnalle lähtee sähköpostina. Tekstiviesti puhelimeen onnistuu myös.
Långström esitteli VOKnetin ensi kertaa vesiosuuskuntapäivässä Korialla viime kesänä. Hän kehitteli palvelun vesialan ammattilaisten kanssa. Ensimmäiset käyttöönottajat ovat vesiosuuskuntia Kirkkonummella.
Luoman Vesiosuuskunta on käyttänyt VOKnetiä syksystä 2010 lähtien, ensin koeajan. Varapuheenjohtaja Timo Jalonen pitää valmiin järjestelmän monipuolisista ominaisuuksista ja arvostaa mm. dokumentointia ja laadunvarmistusta, joita Kirkkonummen kuntakin edellyttää. Omia puhdistamoja osuuskunnalla ei ole, vesi otetaan kunnan verkosta ja jätevedet johdetaan kunnan viemäriin.

Tiedot suojassa tai jaossa

Idea VOKnetistä syntyi Långströmin oltua mukana vesihuollon yleiseen tehtävänmäärittelyyn liittyvässä hankkeessa. Hankkeen loputtua hän ei hennonnut jättää hyödyntämättä siinä kertyneitä tietoja, vaan ryhtyi kehittämään vesiosuuskunnille tiedon- ja töidenhallintajärjestelmää.
Palvelu toimii FCG:n serverillä. FCG tarjoaa ohjelman vuosimaksuun sisältyvää alidomainosoitetta kuten www.osuuskunnannimi.voknet.fi, mutta osuuskunta voi käyttää omaakin osoitetta. Nettisivun malliksi on kosolti vaihtoehtoja.
Kaikki muukin aineisto säilyy samalla serverillä, joten pöytäkirjoja tai videoita voi ottaa sieltä sähköpostin liitteeksi tai katsottavaksi tietokoneella missä tahansa. Erillisiä mobiiliratkaisuja Långströmin mielestä ei tarvita ainakaan tässä vaiheessa.

Myös laatuseurantaa

”Jokainen osuuskunta on serverillä omassa tietokannassaan. Kukaan ulkopuolinen ei pääse sen tietoihin”, Långström sanoo. Jos kuitenkin haluaa esimerkiksi jakaa toisten kanssa vaikkapa pumpun huolto-ohjeita, se käy päinsä. Sivuille voi perustaa myös keskustelupalstan.
Internetissä www.fcgware.fi on kaavalaskureita, joista useita voi käyttää vesiosuuskuntien tarpeisiin. Kaavalaskuri on Långströmin mukaan luvassa 1.0:n jälkeen ilmestyvään VOKnet-versioon. Vuoden loppuun mennessä palveluun tulee myös laskutusosio.
Myös veden laatua pystyy jatkossa seuraamaan VOKnetillä. Teknisesti se tapahtuu niin, että puhdistamon järjestelmä lähettää tietoa VOKnettiin, joka työstää niistä raporttia.

Lisätietoja: www.voknet.fiUusin lehti

KOKO SISÄLTÖ 2 /2011

 • Tutkimus: Metsäveroratkaisuihin pitkäjänteisyyttä

  Maatalouden tulevaisuus: Ruokaketjuun vahvistusta

  Lajikevertailu: parhaat timoteit ja nadat

  Nurmikasvit: Hevosheinän tuottaminen on palvelubisnestä

  Valkuaiskasvit: Rehuherne kiinnostaa

  Viljanviljely: Viljan laatu pettää usein

  Viljamarkkinat: Rahastot innostuivat ruoasta
  Bull & Bear -sertifikaatit vivuttavat vehnää
  Liqvinet on futuurikaupan uusin välittäjä

  Lukijamatka: Kiehtovaan Skotlantiin

  Rakentaminen: Tarkoin harkittu kokonaisuus
  Sammutusjärjestelmän voi rakentaa itsekin
  Navetta ja lehmät avoimeen yhtiöön

  Metsien kunto: Myrskyt riepottelevat, lumikuormat rassaavat

  Tuhot: Vakuutusturva kuntoon hyvän sään aikana

  Puukauppa: Kuitupuun kysyntä kasvaa, tukin ostajat odottelevat

  Metsänkäsittely: Jatkuva kasvatus ei sovi joka paikkaan

  Energiapuu: Myös taimikot täytyy hoitaa

  Viljakauppa: Y-Maatalous välittää vehnää tartolaiselle myllylle

  Sääilmiö: La Niña heiluttaa viljan hintaa

  Strutsitila: Todella lihaisa lintu

  Terve Eläin: Terveystarkastukset yleistyvät

  Toistuvat:
  Uutiset
  Vähätalo
  Antinpoika
  Verkossa
  Väinö Vältti
  Vaaran paikka
  Nollarajalla

 • Kannen kuvat Jari Peltonen.

 • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 3.3.2010 ja Kodin Pellervo 17.2.2011.


 • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.