Vilskettä juusto- ja maitomarkkinoilla
Teksti: Vesa Jääskeläinen
Juuston kulutus kasvaa Suomessa tasaista tahtia. Syömme vuosittain lähes 20 kiloa juustoa henkeä kohti. Määrä kasvaa hiljakseen, koska kuluttajat ovat sisäistäneet juuston merkityksen niin hyvänä ravintona kuin myös mainiona kalsiumin lähteenä osteoporoosin eli luukadon torjunnassa.
Kuluttajat eivät kuitenkaan ajattele suomalaista lehmää vaeltaessaan juustohyllyjen välissä. Makukaan ei välttämättä ratkaise, kun ostopäätös kohdistuu vierasmaalaiseen juustoon. Päätös syntyy yleensä hinnasta tai silkasta kokeilunhalusta. Tuontijuustojen osuus Suomen juustomarkkinoilla onkin noussut jo 43 prosenttiin, varsinkin edamia tuodaan paljon. Vaikka tuontijuustot ovat vallanneet jo ison osan kauppojen juustovalikoimista, niin vastaavasti suomalaisen juuston hyvä maine on kiirinyt maailmalle kasvattaen alan vientiä.
Hyvä juusto syntyy hyvästä maidosta. Jokainen valmistettu juustokilo näkyy maitomarkkinoilla. Suomessa tuotetuista reilusta kahdesta miljardista maitolitrasta noin puolet käytetään juustojen valmistukseen. Yhden juustokilon valmistamiseen kuluu noin 11 litraa maitoa. Tasainen tai mieluummin kasvava kysyntä pitää maidon hinnan vakaana. Tämä on hyvä muistaa, kun annostelee rehua tai taputtelee lehmää lypsyllä käydessä.
Maito- ja juustomarkkinoilla voi tapahtua nopeastikin isoja muutoksia, jotka voivat heijastua maidon tuottajahintoihin myös Suomessa. Uudessa-Seelannissa maidontuotanto valtaa alaa perinteiseltä lammastaloudelta ja Irlannissa maitomäärää ollaan puolitoistakertaistamassa nopeaan tahtiin – näin siitäkin huolimatta, että jo nyt yhdeksän litraa kymmenestä menee vientiin. Raakamaitoa noista maista ei meille tuoda, mutta juustoksi jalostettuna se on nopeasti kaupan kynnyksellä.
Luomumaidon kysyntä on kasvanut nopeammin kuin tuotanto, joka on kohonnut jo viidettä vuotta peräkkäin reilusti yli 31 miljoonaan litraan. Luomujuustojen osuus kulutuksesta on luonnollisesti kasvanut, mutta varsinaisena veturina ovat olleet nestemäiset maitotuotteet.
Luomuun siirtymiselle ei kuitenkaan näyttäisi olevan lähitulevaisuudessa nostetta, sillä luomumaidon tuottajien mukaan he eivät saa solmittua tällä hetkellä meijereiden kanssa sopimuksia. Meijerit eivät enää luota siihen, että tuotteille olisi kysyntää. Tilanne kuulostaa ristiriitaiselta, mutta vastaus voi löytyä niinkin läheltä kuin Ruotsin ja Tanskan markkinoilta. Siellä luomumaidon hintaa on laskettu ylituotannon takia.

SISÄLLYS 5/2012
-
Pääkirjoitus
- MAIDONTUOTANTO
- JATKOJALOSTUS
- NAUDANLIHANTUOTANTO
- SIKATALOUS
- LAMMASTALOUS
- KANANMUNANTUOTANTO
- Kannen kuva: Tuomo Kautonen • Seuraava Eläin-liite ilmestyy 2.8.2012.
Ajankohtaista
Hyttiharjuun tehtiin navetta eläinten ehdoilla
Sadan lehmän navetta alle miljoonalla eurolla
Robottipihatto palaneen parsinavetan tilalle
Maalämmöllä maitotilan energiankulutus kuriin
Alapallarin tilalla parsinavetan laajennus käynnissä
Seleeni on tärkeä antioksidantti
Lehmillä on parhaat olot riittävän suurella tilalla
Puolet maidosta käytetään juustoihin
Pienjuustolassa kädet täynnä työtä
Trendit leimaavat maidontuotannon lähitulevaisuutta
Väkirehulisä paransi pihvisonnien lihakkuutta
Sonnitutkijan haasteet kiteytyvät rasvaan
Sonni äänestää jaloillaan ritiläpalkkikasvattamossa
Feedlot kasvattaa härät, sonnit ja hiehot
Komponenttiruokinnan kehittämishanke pilottina
Porsaan mahahaavan esiintymistä ja liemiruokintaa tutkittu
Korkeapaineella possuille hyvä olo
Raadonkeräilystä tuli rutiinia
Riittääkö seleeni?
Lallin Lammas on alansa suurin
Lampaanlihaa myyntiin uudella tavalla kananmunatuotanto
Keltasiipi teurastaa luomukanat
Kanafarmista maatalousalan monitoimiyritys
Keltasiipi teurastaa luomukanat
Kanafarmista maatalousalan monitoimiyritys

Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.