Hyvälaatuinen, kotimainen ruis ja öljykasvit ovat kysyttyä tavaraa leipomoissa ja puristamoissa. Menekkiä olisi selvästi suuremmille määrille kuin mitä suomalaiset viljelijät tätä nykyä pystyvät tuottamaan. Kasvinjalostus on kehittänyt keinoja satojen kasvattamiseen, mutta vanhentuneet tukirajat estävät niiden hyödyntämistä.
Maatilan Pellervon Hyvä Sato -viljelykilpailun osanottajille nousi eteen yllättävä ongelma heidän laatiessaan kilpailulohkolleen lannoitussuunnitelmaa. Ympäristötuen ehdot kun eivät salli sellaista typpimäärää, jonka esimerkiksi uusi hybridiruis tarvitsee tuottaakseen maksimaalisen sadon. Talvehtimisen perusteella joukkue odottaa vähintään kuuden tonnin hehtaarisatoa, mutta tavoitteeseen pääsyyn tarvittaisiin noin 130 kiloa typpeä hehtaarille. Rukiille saa tukiehtojen mukaan antaa typpeä kuitenkin vain sata kiloa. Määrä on laskettu kolmen tonnin hehtaarisadon perusteella.
Hybridiruis tuottaa Suomessakin otollisissa oloissa ja optimaalisella lannoituksella jopa yhdeksän tonnin satoja. Jos typpimäärää haluaa nostaa, täytyy löytyä näyttöä suuremmasta sadosta samalta lohkolta joltakin viideltä edeltävältä vuodelta. Se on mahdotonta, koska hybridiruista on viljelty täällä vasta muutamana vuonna. Sama ongelma koskee syysrapsia.

Maalaisjärjellä ajatellen tukikuvio on kerrassaan outo. Viljelijän tavoitteenahan täytyy olla mahdollisimman suuri sato, jotta vaatimattomillakin tuottajahinnoilla päästään taloudellisesti kannattavaan tulokseen. Toisaalta lannoitetta annetaan kasvin käyttöön, ja hyväkuntoinen kasvusto myös ottaa typet talteen.
Kannattaako tuottoisia lajikkeita kehitellä, jos byrokratia estää niiden käyttöä?
Tässä Maatilan Pellervossa vampulalainen viljelijä ihmettelee, onko typpirajoilla enää merkitystä ympäristönkään kannalta: ”Ylilannoituksen estävät kalliit lannoitteet ja laskutaito.”

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan tuottajan on turha odottaa muutosta tukitulkintaan pariin vuoteen. Miniteriöstä kuitenkin luvataan, että lannoitusrajat otetaan esille, kun uutta ympäristökorvausjärjestelmää sorvataan seuraaville vuosille. Laskelmissa on syytä ottaa huomioon viljelykasvien uudet lajikkeet ja niiden vaatimukset. Muuten ammattiviljelijältä viedään työvälineet..Uusin lehti

SISÄLLYS  5 /2012

 • PÄÄKIRJOITUS

  VILJANVILJELY: Lannoitus ja kevätkylvöt käsillä

  TUTKIMUS: Ruokaketju pystyy sopeutumaan sään ääriilmiöihin

  HYVÄ SATO -KILPAILU: Hybridilajikkeiden sato hyytyy typen puutteeseen
  Viljakauppakisaan mukaan yli 40 osanottajaa

  KASVINVILJELY: Vehnän vienti ennätysvauhdissa
  Herne sopii parhaiten kuminan suojakasviksi

  KASVINSUOJELU: Viljan herbisidi vaikuttaa syysrapsin itämiseen

  NURMITUOTANTO: Koneurakoinnissa oltava reilusti kirivaraa

  KONEET JA TEKNIIKKA: Maasto-gps johdattaa merkatulle paikalle
  Puhdistuskuormaimella tehoa juurikkaiden lastaukseen

  LUKIJAMATKA: Eväitä elämyksille

  HEVOSTALOUS: Katin käsissä syntyy huippuravureita
  Suomenhevonen on talliyrittäjän suosikki

  ENERGIANTUOTANTO: Biokaasulla omavaraisuuteen

  METSÄ: Ammattimetsuri pitää huolta työturvallisuudesta

  MAASEUTUYRITYS: Lähimetsien puusta laatukalusteita

  TOISTUVAT:
  Uutiset
  Vähätalo
  Verkossa
  Antinpoika
  Väinö Vältti
  Vaaran paikka
  Nollarajalla

 • Kannen kuvat: Topi Pakarinen, Visa Vilkuna ja Antti Saraja.

 • Seuraava Maatilan Pellervo ilmestyy 7.6. ja Kodin Pellervo 16.5.2012.

 • Pellervon Iso Kalenteri » sisältyy Maatilan Pellervon tilaukseen.