ammlehti.gif (1906 bytes)

siniot1.gif (15198 bytes)

kirjaimittain.gif (7478 bytes)

Sinivalkoisin siivin 

Suomalaisella osuustoiminnalla menee tänä päivänä paria poikkeusta lukuun ottamatta poikkeuksellisen hyvin. Erityisesti jäsenmäärien ja liikevaihtojen jatkuva kasvu kiinnittää huomiota.


Kuva: Jari Peltomäki
Menestyksen jatkuminen ei kuitenkaan koskaan ole täysin varmaa, vaan tulevaisuuden hyväksi joudutaan eri puolilla tekemään jatkuvasti vaativaa ja pitkäjänteistä työtä. Sen työn tueksi tässä lehdessä analyysejä teemme. Yritämme myös olla sopivasti hieman edellä omaa aikaansa, siis nähdä myös lähitulevaisuuteen. Tämä kirkas tulevaisuusperspektiivi on puolitoista vuotta kulloisenkin Vuosikirjan julkaisuhetkestä eteenpäin. 

Milkan hallintoa varoitimme jo 1997 ja Aito Maitoa 1999. Metsäliitto-Yhtymää ja Karjaporttia varoitimme molempia varsin suoraan Vuosikirjassa 2001. Toimittajien ja tutkijoiden yhteisenä tiiminä yritämme aina tehdä työmme mahdollisimman asiantuntevasti, vastuullisesti ja tinkimättömästi, jottei osuustoimintayritysten hallinto - ja viime kädessä niiden jäsenistö - voisi meitä ainakaan minkään oleellisen tiedon pimittämisestä syyttää. 

Välillä meitä on tietysti harjoittamastamme kritiikistä julkisuudessakin valtalehtien palstoilla ryöpytetty, mutta toimitus on sen kyllä kestänyt. Oikeastaan nuo taistelut ovat vain luoneet lisää puhtia tekemiseen. 

Avointa keskustelua olisin kuitenkin kaivannut paljon enemmän kuin sitä Suomessa vieläkään käydään. En kuvittele, että analyytikkojemme hahmottama kehityskuva olisi mitenkään ainoa oikea ja lopullinen, vaikka tiedän, miten heidän työlleen löytyvät vahvat perusteet ja kokemus. Jos virheitä ilmenee, niin seuraavassa numerossa ja tarvittaessa nopeamminkin lehtemme nettisivuilla ne luonnollisesti oikaisemme. 

Suomalaisesta osuustoiminnasta on kuitenkin onneksi löytynyt jatkuvasti paljon enemmän esimerkkejä hyvin menestyvästä ja kehittyvästä liiketoiminnasta. Siitä olemme voineet olla aidosti ylpeitä. Sen ovat nyt jo muutkin huomanneet. 

Joka syksyisin lehdistötiedottein olemme myös antaneet keskeiset tuloksemme julkiseen käyttöön ja arvioitavaksi. Muuhun mediaan nähden meistä on muodostunut ikkuna suomalaisen osuustoiminnan monipuoliseen ja elävään todellisuuteen. Olemme ainakin toistaiseksi onnistuneet olemaan myös sen luottamuksen arvoisia; muissa lehdissä aineistojamme on käytetty paljon. 

Tämänkertainen erikoisnumeromme on jo peräti 11. Osuustoiminnan Vuosikirja. Se ilmestyy nyt hieman entistä monipuolisempana. Mukaan on haettu kokeiltavaksi myös eräitä uusia mielenkiintoisia tarkastelukulmia. - Toivotan lukijoillemme antoisia hetkiä Osuustoiminnan Vuosikirjan 2005 parissa!

TUTTU TIIMI.

Osuustoiminnan Vuosikirjan tekijät, eturivissä vasemmalta ekonomi Jorma Savolainen, tiimin vetäjä Mauno-Markus Karjalainen ja ekonomisti Yrjö Kotisalo. Takarivissä vasemmalta freelancer-toimittaja Hannu Kaskinen, Pellervon uusosuustoiminnan projektipäällikkö Juhani Lehto, freelancer-toimittaja Antti Mustonen, tutkija Olli Kauppi ja PTT:n tutkimusjohtaja Panu Kallio. Vuosikirjan tiimiin kuuluvat myös tutkimusjohtaja Raija Volk ja tutkija Ari Peltoniemi PTT:stä (pienet kuvat).

Osuustoiminnallinen ja keskinäinen
yritystoiminta 2004
>>

Osuustoiminta vahvistuu >>

Mauno-Markus Karjalainen
mauno-markus.karjalainen@pellervo.fi

| Sivun alkuun |