uotsivu.gif (3732 bytes)


ROCKIA,
runoutta, grafiikkaa...


Tässä tulee CMX!
Osuuskunta Lilithin ruoriin nouseva A.W. Yrjänä toinen vasemmalta.
Kuvat Riku-Matti Akkanen


Tuottaja Kikke Heikkinen

Osuuskunta Lilith on muodostunut kahdeksan vuoden aikana brändiksi kulttuurituotannon kentällä. Lilithin yhtyeet ja julkaisut ovat saaneet paljon näkyvyyttä, eikä vähiten siksi, että osuuskunnan riveissä vaikuttaa suomirockin kestonimiä kuten Kauko Röyhkä, Maritta Kuula ja A.W. Yrjänä. Musiikin ohella Lilith raivaa tietä myös runoudelle ja kuvataiteille.

- Lilith on eräänlainen sateenvarjo, jonka alla itsenäiset taiteilijat pystyvät toimimaan monipuolisesti, kuvailee Lilithin perustajajäsen, tuottaja Kikke Heikkinen.

Vuonna 1997 perustetun Lilithin siivet ovat kantaneet hyvin. Osuuskunnan liikevaihto on yli 30-kertaistunut noin 200 000 euroon vuositasolla.

Heikkinen kuitenkin korostaa, että tuloksen tekemisen sijasta yritys pyrkii hallittuun kasvuun, joka perustuu eri alojen taiteilijoiden luomisvoimaan. Lilithin äitihahmo puhuukin osuuskunnasta mielellään kulttuurialan tekijöiden kombinaattina.

- Uusia jäseniä on tullut koko ajan lisää. Olemme saaneet mukaan huippuhienoja graafisia suunnittelijoita kuten Jussi Karjalaisen, Meri Yrjänän, Christer Nuutisen ja Ana Mitrusen sekä nuoren valokuvaajan Perttu Saksan, Heikkinen luettelee.

CMX:n Yrjänä Lilithin ruoriin

Lilithin rocknimiin on kuulunut esimerkiksi suomirockia Saksaankin vienyt Pohjannaula ja yhä edelleen Lilithille levyttävä Heikkisen oma bändi Little Mary Mixup. Hiljattain uutuuslevynsä Pedot EMI:lle julkaisseen CMX:n Uusi ihmiskunta -videon Lilith tuotti ja ohjasi.

20-vuotias suomirockin jättiläinen CMX liittyy Lilithiin siinäkin mielessä, että yhtyeen johtohahmo A.W. Yrjänä nimitettiin osuuskunnan toimitusjohtajaksi vuoden 2005 alussa.
Lilith julkaisi runoilijanakin tunnetun Yrjänän äänikirjan Arcana & Rotan viime vuonna. Lilithin kirjallista tuotantoa edustaa myös rockhenkinen keittokirja Lammaskaali muutaman vuoden takaa.

Rockmusiikki on saanut Lilithissä seurakseen myös runouden, jonka näyttävin osoitus on liki vuosittain järjestettävä Poetry Peep Show, jossa kirjailija lukee kuulijan valitseman suosikkitekstin yksityisesti kopissa. Se järjestettiin viimeksi Helsingin kirjamessuilla viime vuonna. Mukana tapahtumassa olivat myös kirjakustantamot WSOY, Tammi ja Gummerus.

Lastenkulttuuria Lilithin ohjelmistossa edustaa Lastenteatteri Hippiäinen ja modernia näyttämötaidetta vuorovaikutteinen Impronautit-ryhmä.

Pienuuden ekonomiaa

Lilithissä jokaisella toimijalla ja projektilla on oma kustannuspaikkansa. Kaikkia toimijoita yhdistää kaksi palkattua työntekijää: Kikke Heikkinen ja Terhi Dahlman.

Heikkisen mukaan Lilithissä on nykyisin jäseniä reilut 30 ja palkansaajia vuositasolla noin 50. Kuukausittain osuuskunta maksaa palkkaa 5 - 15 ihmiselle. Alihankkijoita yrityksellä on lisäksi satoja.

Minkälaisia suunnitelmia sitten kulttuuriosuuskunnalla on tulevaisuutensa suhteen? 
- Lilithin kaltaisella monialayrityksellä on kulttuuripuolella valtavasti kysyntää. Meillä on silti vielä paljon opiskeltavaa esimerkiksi markkinoinnissa ja tarvetta nykyistä enemmän alihankkijoille, tuumii Heikkinen.

Hän kuitenkin korostaa, että Lilith luottaa edelleen pienuuden ekonomiaan ja tekee jatkossakin vain osuuskunnan itsensä näköisiä projekteja.

Riku-Matti Akkanen

Tukee usein harrastusta
Musiikki vain harvoin elinkeino >>

| Sivun alkuun |